Τη χρονιά που μας πέρασε, η αθηΝΕΑ ήταν συμπαραγωγός στην εκπομπή του ΑΝΤ1 #BraveNewGreece. Για τις ανάγκες παρουσίασης του φουτουριστικού αυτού docuseries είχα το προνόμιο να ταξιδέψω σε όλη την Ελλάδα και να επισκεφθώ μέρη –απροσδόκητα και μη– όπου άνθρωπος και τεχνολογία συναντιούνται με εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Από το μέλλον της εργασίας και της βιομηχανίας έως το μέλλον του τουρισμού, της διατροφής, των δασών και των ακτών μας, έχουμε ήδη εξερευνήσει πάνω από 25 θεματικές σε σχέση με τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Όπως θα φαντάζεστε, οι ανατροπές στον κόσμο του κρασιού αναμένονται εξίσου συναρπαστικές και σχεδιάζουμε να τις ανακαλύψουμε σε επόμενες σεζόν! Για να σας ανοίξουμε λίγο την όρεξη, ας αναφέρουμε μερικές μόνο από τις περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει δυναμικά και στα στάδια της παραγωγής. Εργαλεία όπως τα predictive analytics βοηθούν τους οινοπαραγωγούς να αναλύουν μοτίβα καιρικών συνθηκών, δεδομένα εδάφους και ιστορικά στοιχεία για να βελτιώσουν την καλλιέργεια.
Όταν σκέφτομαι κρασί και τεχνολογία, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι πλατφόρμες όπως το Vivino. Εδώ και χρόνια, μας επιτρέπουν να καταγράφουμε τα μπουκάλια που ανοίγουμε, να τα αξιολογούμε και να αναζητούμε πληροφορίες και τιμές. Με τη χρήση machine learning, οι δυνατότητες για εξατομικευμένες προτάσεις βρίσκονται μόλις στην αρχή.
Η τεχνολογία εξελίσσεται όμως και για τους συλλέκτες. Το blockchain διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αυθεντικότητα από τον αμπελώνα μέχρι τη φιάλη, ενώ έξυπνα συμβόλαια μπορούν να απλοποιήσουν τις πωλήσεις, ειδικά για συλλεκτικά κρασιά υψηλής αξίας. Συστήματα όπως το WineCab φροντίζουν για τη σωστή αποθήκευση, ενώ καινοτόμοι διανομείς κρασιού επιτρέπουν την απόλαυση ενός ποτηριού χωρίς τους κινδύνους ενός… συμβατικού ανοίγματος της φιάλης.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει δυναμικά και στα στάδια της παραγωγής. Εργαλεία όπως τα predictive analytics βοηθούν τους οινοπαραγωγούς να αναλύουν μοτίβα καιρικών συνθηκών, δεδομένα εδάφους και ιστορικά στοιχεία για να βελτιώσουν την καλλιέργεια. Κάποιες οινοποιίες χρησιμοποιούν μάλιστα AI για να δημιουργήσουν κρασιά που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των καταναλωτών!
Στους αμπελώνες, drones προσφέρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης για την παρακολούθηση της υγείας των αμπελιών, ενώ ρομπότ αναλαμβάνουν εργασίες όπως το κλάδεμα και η συγκομιδή. Αισθητήρες παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο υγρασία, παράσιτα και ασθένειες. Ακόμα και η συσκευασία μπορεί να αλλάξει, με έξυπνες ετικέτες που παρέχουν πληροφορίες για την προέλευση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προϊόντος.
Φυσικά, στη συζήτηση για τη θέση του ανθρώπου σε έναν κόσμο όπου το ΑΙ θα κάνει πολλά πράγματα καλύτερα από εμάς έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι αλγόριθμοι εκπαιδεύονται για να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του κρασιού και να δημιουργούν λεπτομερείς σημειώσεις γευσιγνωσίας. Παρά ταύτα, εγώ θα επιμείνω ότι καμιά τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να «γευτεί» το κρασί καλύτερα από τον άνθρωπο – μέχρι αποδείξεως του εναντίου!
Με αφορμή και το ολόφρεσκο χειμερινό τεύχος του Carpe Vinum που μόλις κυκλοφόρησε, τι περιμένετε λοιπόν… taste ahead!
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Κυκλοφόρησε Ολόφρεσκο E-Book Carpe Vinum Vol.12!
Τρύγος 2024: Πώς τον Επηρέασε η πιο Ζεστή και Άνυδρη Χρονιά;