Αφιέρωμα στις Εταιρείες Catering στην Ελλάδα | Εταιρεία Γευσήνους

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στις εταιρείες catering στην Ελλάδα, συνομίλησα με την κ. Άντζελα Μουμούρη, marketing manager της εταιρείας Γευσήνους.

Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε για τη σημασία της ασφάλειας στη σίτιση, τις κύριες προκλήσεις του κλάδου του catering στην Ελλάδα, τη σημασία της επιλογής Ελλήνων προμηθευτών και ελληνικών πρώτων υλών, καθώς και για το μέλλον της σίτισης με τις τάσεις που θα το συνοδεύσουν.

Μιλήστε μας για την εταιρεία σας, τις υπηρεσίες που παρέχετε και το όραμα της Γευσήνους.

Η Γευσήνους είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εστίασης στην Ελλάδα. Εξυπηρετούμε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, νοσηλευτικά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεγάλες εταιρείες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η ιδιαιτερότητά μας έγκειται στο ότι απευθυνόμαστε σε ένα κοινό που διαφοροποιείται πολύ.

Όραμά μας είναι να παρέχουμε την καλύτερη, ασφαλέστερη και ποιοτικότερη γευστική εμπειρία στην Ελλάδα. Το θέμα της ποιότητας και της ασφάλειας είναι προτεραιότητα για εμάς. Θέλουμε η ασφάλεια να συνάδει φυσικά με τη νοστιμιά και την ευχαρίστηση του πελάτη.

«Χάρη στην “green philosophy” μπορούμε να διαχειριστούμε προβλήματα που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση».

Έχουμε πιστοποιημένους προμηθευτές που ελέγχουμε καθημερινά σε κάθε στάδιο: κατά την παραλαβή, τη μεταφορά, την επεξεργασία και την αποθήκευση του φαγητού. Γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με «ευαίσθητες» εταιρείες, σχολεία και νοσοκομεία.

Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες catering, δεν δραστηριοποιούμαστε στο κομμάτι του γάμου και των δεξιώσεων, επικεντρωνόμαστε στη σίτιση και τη μαζική εστίαση. Στην πραγματικότητα, είμαστε στην κλειστή αγορά (B2B), διατηρούμε εστιατόρια ή κυλικεία σε μεγάλες εταιρείες, σε νοσοκομεία κ.α.

Ποιες θα λέγατε πως είναι οι κύριες προκλήσεις του κλάδου του catering στην Ελλάδα και ποιες οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην καθημερινότητα της δουλειάς σας;

Ευτυχώς έχουμε καταφέρει να ανακάμψουμε πλήρως από το μεγάλο χτύπημα της πανδημίας, όπου είχαν κλείσει τα σχολεία και τα γραφεία. Την περίοδο εκείνη μας κράτησε μόνο ο κλάδος της υγείας. Οι πελάτες μας ωστόσο είναι εδώ και παράλληλα έχουμε νέα συμβόλαια, για τα οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι.

Αρχικά χρειάζεται να διαχειριστούμε το μεγάλο θέμα της ανατίμησης των πρώτων υλών που έχει προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σχεδόν καθημερινά χρειάζεται να ελέγχουμε το κόστος μας.

Έχουμε μια μεγάλη μονάδα παραγωγής –που αποτελεί πρότυπο και για την οποία έχουμε βραβευτεί– και το θέμα της ενεργειακής κρίσης επίσης μας «χτυπάει» αρκετά. Μας βοηθάει φυσικά το ότι η εταιρεία μας είναι προσανατολισμένη στην «green philosophy». Χάρη σε αυτή την κουλτούρα, μπορούμε να διαχειριστούμε προβλήματα που προκύπτουν από την κρίση.

«Οι Έλληνες θέλουν πλέον να τρώνε σωστά και στις μέρες μας είναι πιο εκπαιδευμένοι σε αυτό».

Αυτοί οι δύο παράγοντες επηρεάζουν τόσο τον τελικό καταναλωτή όσο και τους πελάτες μας, δηλαδή τις εταιρείες. Για να ξεπεράσουμε αυτό τον σκόπελο, προσπαθούμε να αναπτύσσουμε έξυπνα προϊόντα που να είναι πεντανόστιμα μεν, διατροφικά σωστά και φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες δε. Ταυτόχρονα να έχουν φιλικές τιμές για τους πελάτες μας και να τα προτιμούν σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Τέλος, πρόκληση εμάς είναι η διαφοροποίηση των προϊόντων μας και η ανάπτυξη μιας ευρείας γκάμας που να ανανεώνεται συνεχώς, ώστε να ξεφεύγουν οι πελάτες μας από τη ρουτίνα τους και να διατηρείται ζωντανό και αμείωτο το ενδιαφέρον τους.

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να στηρίζετε και να επιλέγετε προμηθευτές και πρώτες ύλες από την Ελλάδα;

Η πλειονότητα των προμηθευτών μας είναι Έλληνες και όλοι πιστοποιημένοι – ελέγχουμε τις εγκαταστάσεις τους και βεβαιωνόμαστε πως πληρούν τις προϋποθέσεις μας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να στηρίζουμε τη ελληνική αγορά.

Δουλεύουμε, για παράδειγμα, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και δίνουμε μεγάλη έμφαση ώστε και οι συνταγές να έχουν άρωμα Ελλάδας και να προέρχονται από τη μεσογειακή κουζίνα. Θεωρούμε πως η κουλτούρα της Γευσήνους ολοκληρώνεται όταν υπάρχει μια αλυσίδα που τη συνδέει με την ελληνικότητα στην οποία πιστεύουμε.

Η σημασία της ασφαλούς και ποιοτικής σίτισης είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερους. Θα θέλατε να σχολιάσετε το φαινόμενο της ηλεκτρονικής παραγγελίας και διανομής φαγητού κατ’ οίκον που παγιώνεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο.

Υπάρχουν δύο πτυχές σε αυτό. Η πρώτη αφορά την ψηφιοποίηση και τις πλατφόρμες φαγητού που ήρθαν στη ζωή μας για να μείνουν από την εποχή του κορωνοϊού.

Η παραγγελία φαγητού κατ’ οίκον ήταν ανέκαθεν διασκέδαση, απλώς κατά τη διάρκεια του lockdown αποτελούσε τη μοναδική απόλαυση. Οι ψηφιακές πλατφόρμες αντικατέστησαν την τηλεφωνική επικοινωνία και τα μαγνητάκια στα ψυγεία μας. Ανέκαθεν, όμως, ο Έλληνας έτρωγε έξω ή από έξω.

«Τα προϊόντα “free from” (χωρίς ζάχαρη, γλουτένη, λακτόζη) θα παίξουν αναμφισβήτητα τον ρόλο τους για τις εταιρείες εστίασης του μέλλοντος».

Και στη Γευσήνους δημιουργήσαμε τη δική μας πλατφόρμα, τη gefsi app, και δίνουμε την ευκαιρία στους πελάτες μας να προπαραγγείλουν από το γραφείο τους το φαγητό τους ώστε την ώρα του διαλείμματός τους να μη χάνουν χρόνο, παραλαμβάνοντάς το άμεσα.

Δεύτερον, μια άλλη τάση που έχουμε διαπιστώσει είναι πως οι Έλληνες θέλουν πλέον να τρώνε σωστά και στις μέρες μας είναι πιο εκπαιδευμένοι σε αυτό. Οι σύγχρονοι ρυθμοί και οι πολλές ώρες εργασίας δεν επιτρέπουν στο να έχουμε χρόνο για το μαγείρεμα του φαγητού.

Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος αναζητάει το σωστά μαγειρεμένο φαγητό όταν τρώει έξω. Θέλει να απολαβάνει καλομαγειρεμένες και σπιτικές γεύσεις. Επομένως, το «τρώω από έξω» δεν συνδυάζεται πια με το junk food. Πλέον, ο Έλληνας μπορεί και διακρίνει τις πρώτες ύλες στο φαγητό του.

Ποια είναι η μεγαλύτερή σας επιτυχία; Μπορείτε να μας μιλήσετε για κάποιο event που διοργανώσατε ή κάποια συνεργασία που διατηρείτε;

Κάποιες από τις πολύ μεγάλες μας επιτυχίες είναι οι μακροχρόνιες συνεργασίες που διατηρούμε μέσα στα χρόνια, όπως αυτή με το Κολλέγιο Αθηνών, τον Όμιλο ΟΤΕ, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Με ποιο τρόπο συμβάλλετε στη μείωση του food waste και τι είδους πρακτικές εφαρμόζετε στη Γευσήνους;

Είμαστε πολύ περήφανοι για κάποιες πρωτοβουλίες μας. Σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς υλοποιήσαμε το πρόγραμμα καινοτόμων πρακτικών food providers-food waste fighters, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και άλλες εταιρείες. Συγκεντρώσαμε τα δεδομένα food waste στα καταστήματά μας, τα επεξεργαστήκαμε και στη συνέχεια δημιουργήσαμε έναν οδηγό μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

«Όραμά μας είναι να παρέχουμε την καλύτερη, ασφαλέστερη και ποιοτικότερη γευστική εμπειρία στην Ελλάδα».

Ποιο προβλέπετε πως θα είναι το μέλλον της σίτισης και της εστίασης και ποιες τάσεις θα αναδειχθούν;

Μια διεθνής τάση είναι αυτό που λέμε «από τη φάρμα στο πιάτο μας» και όλη η σχετική αναζήτηση για κάτι πιο υγιεινό και αγνό.

Αν μιλήσουμε για την Ελλάδα, τάσεις που αναπτύσσονται καθημερινά είναι αυτή του vegan, είτε από πεποίθηση είτε για λόγους υγείας. Μια ακόμα αναπτυσσόμενη τάση είναι τα «free from», προϊόντα χωρίς ζάχαρη, γλουτένη και λακτόζη. Βλέπουμε στα σχολεία που σιτίζουμε πως τα παιδιά έχουν από μικρά παιδικό διαβήτη ή αλλεργίες, οπότε όλο αυτό δημιουργεί τις τάσεις του μέλλοντος. Τα προϊόντα «free from» θα παίξουν αναμφισβήτητα τον ρόλο τους για τις εταιρείες εστίασης του μέλλοντος.

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Αφιέρωμα στις Εταιρείες Catering στην Ελλάδα | Μπεγνής Catering

Gastronomy Tours | Πρωτοποριακή Εφαρμογή για τον Γαστρονομικό Τουρισμό

Σοφία Ζαχαράκη | «Η Ελλάδα ας Γίνει Τουριστικός Προορισμός 365 Ημέρες τον Χρόνο»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Food & Restaurants Editor
Food & Restaurants Editor

Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, η Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη σπούδασε Business Management (BA) στο University of York της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της σε International Marketing (MSc) στο King’s College London. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο σε Digital Marketing από το ALBA Graduate Business School κι έχει ολοκληρώσει σεμινάρια για το Digital Marketing & E-Commerce στην ΕΕΔΕ. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, όπου έχτισε προϋπηρεσία στα τμήματα marketing πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με διεθνώς καθιερωμένα brand names στους κλάδους του Food & Beverage, της ψυχαγωγίας, της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Marketing & Communications Strategist με εξειδίκευση σε Digital Marketing. Tο πάθος της για το χώρο της γαστρονομίας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία. Αρθρογραφεί σε portals γαστρονομίας κι επιμελείται τις στήλες γαστρονομίας σε καταξιωμένα μέσα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια που τόσο αγαπάει. Στην αθηΝΕΑ μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της από κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεντεύξεις της από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σεφ και γράφει για σύγχρονα θέματα που αφορούν την τέχνη της γαστρονομίας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες κι έχει ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 15 χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+