Château Nico Lazaridi: Κρασί με την Αύρα του Μαγικού Βουνού

Το Παγγαίο ορίζει τις ζωές δύο νομών. Η Δράμα έχει το προνόμιο να βλέπει την εντυπωσιακή πλευρά του μαγικού βουνού. Θρύλοι και παραδόσεις έχουν συνδεθεί στο πέρασμα του χρόνου με αυτό και τη –λευκή για μήνες– κορυφή του. Έτσι και οι διάσημες ετικέτες του Château Nico Lazaridi είναι εμπνευσμένες από την κληρονομιά του.

Ένα οινοποιείο με χώρους που είναι από τους πιο προσεγμένους στη χώρα μας. Οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να το επισκεφθείς και να ζήσεις την εμπειρία της γευσιγνωσίας είναι πολλοί.

Είναι, μεταξύ άλλων, ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσεις ή να αγοράσεις κρασί που θα συντηρήσεις και θα απολαύσεις τους επόμενους μήνες. Αυτή η προοπτική έδωσε στην οικογένεια το κίνητρο να κάνουν μια επένδυση που θα τους προσφέρει επιπλέον προβολή και θα κάνει κάθε επισκέπτη πρεσβευτή όσων ζει και γεύεται στο Château Nico Lazaridi.

Tο οινοποιείο αποτελεί επίσης τον ιδανικό προορισμό για μια κοντινή απόδραση στην πιο πολλά υποσχόμενη οινική περιοχή της Ελλάδας. Χτισμένο στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα της πρώτης αμπελουργικής και οινοποιητικής εταιρείας του νομού Δράμας, το Château Nico Lazaridi δεσπόζει σε ένα τοπίο με ιδιαίτερη μορφολογία, πλούσια παράδοση και θέα όλη την πεδιάδα και τον επιβλητικό όγκο του Παγγαίου.

Η οινοτουριστική εμπειρία που αποκομίζει κάθε επισκέπτης του οινοποιείου περικλείει και την απαράμιλλη φύση της Δράμας, ενώ η άμεση επαφή με τον αμπελώνα που περιστοιχίζει το οινοποιείο, καθώς και η άρρηκτη σχέση αυτού με την τέχνη, καθιστούν την επίσκεψη σπάνια εμπειρία.

Τα περισσότερα ζωγραφικά και γλυπτά έργα έχουν φιλοτεχνηθεί ειδικά για το «Μαγικό Βουνό», το πρώτο ελληνικό icon wine, και φιλοξενούνται στην ομώνυμη πινακοθήκη του οινοποιείου.

Εκτός από τη συγκεκριμένη αίθουσα, και οι κοινόχρηστοι χώροι, η υπόγεια κάβα, ακόμα και οι χώροι οινοποίησης είναι γεμάτοι με ζωγραφικούς πίνακες και γλυπτά, που προκαλούν έναν αέναο διάλογο ανάμεσα στον οίνο και τις εικαστικές τέχνες.

Στην αυλή του οινοποιείου, δίπλα στους αμπελώνες, λειτουργεί από φέτος και το The Wine Zoo Store, το πωλητήριο των οίνων, το οποίο πολύ σύντομα θα λειτουργήσει ως καφέ και wine bar. Εκεί ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί με φόντο το Παγγαίο, που έχει συνδέσει το όνομά του με τη διονυσιακή λατρεία και την αναζήτηση θησαυρών από τους μεγάλους Μακεδόνες βασιλιάδες.

Συνομιλήσαμε με τον Φεδερίκο Λαζαρίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Nico Lazaridi, για τον οποίο η οινοτουριστική ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα.

***

Φεδερίκος Λαζαρίδης: «Σκοπός μας Είναι να Εδραιώσουμε το Οινοποιείο ως Φορέα Πολιτισμού» 

Σε μια περίοδο που η δημοφιλία του κρασιού στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί, ποιες είναι οι κινήσεις που κάνετε για την ανάπτυξη της εταιρείας σας;

Στη Nico Lazaridi οι επενδύσεις που πραγματοποιούμε στοχεύουν πάντα σε τρεις βασικούς άξονες: ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα.

Ο οινοτουρισμός είναι πηγή εσόδων αλλά και πεδίο προβολής και δημοσιότητας. Πώς επενδύετε σε αυτό το κομμάτι;

Ο οινοτουρισμός αποτελεί εδώ και έναν χρόνο μία από τρεις βασικές μας προτεραιότητες. Ήδη προ κορωνοϊού θέσαμε τις βάσεις φροντίζοντας να είμαστε επισκέψιμοι κάθε μέρα. Τρία χρόνια μετά, εξακολουθούμε να είμαστε το μοναδικό οινοποιείο στον νομό Δράμας που δέχεται επισκέπτες και το Σάββατο.

Φροντίζουμε να παρέχουμε επιλογές στον επισκέπτη μέσα από πέντε διαφορετικά πακέτα οινογευσίας. Παράλληλα, ολοκληρώσαμε την ανέγερση ενός νέου κτιρίου, του The Wine Zoo, που συνδέεται με την υπόγεια κάβα, στεγάζει το πωλητήριο και θα λειτουργήσει ως το wine bar του οινοποιείου.

Τέλος, το καλοκαίρι που μας πέρασε διοργανώσαμε θεματικές και καλλιτεχνικές βραδιές στον υπαίθριο χώρο, με σκοπό να εδραιώσουμε το οινοποιείο ως φορέα πολιτισμού που, μαζί με την πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», να αποτελεί πόλο έλξης περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή.

Πώς αντιμετωπίζεται στους χώρους εστίασης το κρασί; Έχει αλλάξει η προσέγγιση τα τελευταία χρόνια;

Ο κλάδος της φιλοξενίας δεν έχει συνέλθει ακόμα από την κρίση της πανδημίας και δεν βλέπω να έχει κάνει κάτι διαφορετικό μέχρι σήμερα.

***

Φεντερίκα Λαζαρίδη: «Ακόμη και Τώρα Ακούμε από Άντρες ότι δεν Πίνουν Ροζέ Κρασί γιατί… Είναι Γυναικείο!»

Η Φεντερίκα Λαζαρίδη, με την οποία συνεχίσαμε την ωραία συζήτηση, εκπροσωπεί την τρίτη γενιά στο Château Nico Lazaridi και αισιοδοξεί τόσο για τη δυναμική και ποιοτική πορεία του οικογενειακού αμπελώνα όσο και για την εν γένει μελλοντική ανάδειξη του ελληνικού κρασιού.

Σε έναν επαγγελματικό χώρο με πολλούς άντρες πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να αφήνει το δικό της αποτύπωμα;

Όπως σε όλους τους χώρους, στην αρχή είναι όλα λίγο πιο δύσκολα. Νομίζω όμως πως τα αποτελέσματα της δουλειάς των γυναικών στον χώρο του κρασιού βοηθούν στο να ακουστεί ακόμη πιο «δυνατά» η φωνή μας. Τα τελευταία χρόνια διακρίνονται όλο και περισσότερες γυναίκες μεταξύ των οινολόγων, οι οποίες, χάρη στον δυναμισμό και τις γνώσεις τους, έχουν καταφέρει πολλά, γι’ αυτό και δεν θα έπρεπε να δυσκολευόμαστε τόσο. Ωστόσο, ακόμη και τώρα ακούμε από άντρες ότι δεν πίνουν ροζέ κρασί γιατί… είναι γυναικείο!

Ποιες ποικιλίες αισθάνεστε ότι θα συζητηθούν τα επόμενα χρόνια και ποιες είναι οι αγαπημένες σας;

Θεωρώ ότι στο μέλλον οι ελληνικές ποικιλίες θα συζητηθούν πολύ περισσότερο από τις ξένες. Για τις διεθνείς ποικιλίες ξέρουμε ήδη πάρα πολλά, π.χ. έχουμε οίνους από Sauvignon Blanc από κάθε γωνιά του κόσμου και με διαφορετικές οινοποιήσεις. Οπότε πιστεύω ότι οι ελληνικές ποικιλίες θα διαδοθούν ακόμη περισσότερο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και θα αρχίσουμε να ακούμε για οινοποιήσεις ποικιλιών μας και σε άλλες χώρες. Αγαπώ και «πονάω» με τον ίδιο τρόπο όλες τις ποικιλίες που δουλεύουμε στο οινοποιείο, διότι όλες θεωρούνται λίγο «παιδιά» μας.

Οι νέες τάσεις με τα φυσικά κρασιά και με τα κρασιά σε αμφορείς είναι πολύ διαδεδομένες. Τι άποψη έχετε σχετικά με αυτούς τους τρόπους οινοποίησης;

Η έννοια των φυσικών κρασιών είναι πολύ γενική και αόριστη. Θεωρώ ότι είναι μια νέα τάση που δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία η παραγωγή ποιοτικού οίνου και η ανάδειξη του επιθυμητού χαρακτήρα.

Η χρήση δοχείων, όπως οι αμφορείς, το τσιμέντο ή τα «αυγά», είναι γενικά πολύ διαδεδομένη και έχουμε δοκιμάσει πολύ ενδιαφέροντες οίνους. Προσωπικά θεωρώ ότι σε μικρής ποσότητας παραγωγή οίνου δίνουν έναν χαρακτήρα ακόμη πιο ιδιαίτερο.

Εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά της οικογένειας Λαζαρίδη, ποιες είναι οι σκέψεις και τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Ο κύριος στόχος μας είναι η ποιότητα, η συνεχής βελτίωση, ο πειραματισμός για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Στη Nico Lazaridi ποτέ δεν θέλουμε να μένουμε στάσιμοι. Αντιθέτως, μονίμως αναζητάμε νέες ιδέες, όχι μόνο σε επίπεδο κρασιών και χαρμανιών, αλλά και καινοτομιών, όπως η βελτίωση και η εξέλιξη του αμπελώνα, καθώς και σε θέματα οινοτουρισμού.

Info

  • Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-15:00 και το Σάββατο 10:00-14:00.
  • Η ξενάγηση πραγματοποιείται στους αμπελώνες δίπλα στο οινοποιείο Château Nico Lazaridi, στους χώρους παραγωγής-εμφιάλωσης, στην κάβα και στην Πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό».
  •  Εκτός από την ξενάγηση, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ 5 διαφορετικών πακέτων γευσιγνωσίας. Η όλη εμπειρία διαρκεί 1½-2 ώρες, ανάλογα με το πακέτο γευσιγνωσίας που επιλέγει ο επισκέπτης.
  • Μπορείτε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας μέσω τηλεφώνου στο 697 6333740 ή μέσω e-mail στο shop-tourism@nicolazaridi.gr.

*  Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, από το κόστος των επιλεχθέντων πακέτων γευσιγνωσίας/ξενάγησης, το ποσό των 5 ευρώ/άτομο διατίθεται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δράμας (αρ. απόφασης 3686/22.05.2015).

Château Nico Lazaridi: Κοινότητα Αγοράς, Δράμα, τηλ. 2521 082049

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Χριστουγεννιάτικο E-Book: Carpe Vinum Vol. 9

Εορταστικό Πακέτο Carpe Vinum για τους Λάτρεις της Γαστρονομίας

Food Crisis 2022 | Μιλώντας με τη Chef Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

Αφροδίτη Στεργίου: Μια Νέα Γενιά Παραγωγής Κρασιού «Αναδύεται» στην Καστοριά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+