Χρήστος Κόγιας: Ένας TikToker που Μεγάλωσε στις Kουζίνες

Χρήστος Κόγιας

Ο Χρήστος Κόγιας είναι πολύ γνωστός στον κόσμο του TikTok και των social media γενικότερα. Μεγάλωσε σε κουζίνες, καθώς και οι δύο γονείς του είναι πρόσωπα με τεράστια διαδρομή στον χώρο της γαστρονομίας και του κρασιού.

Ο πατέρας του, ο Στέφανος Κόγιας, είναι διοργανωτής εκθέσεων κρασιού, sommelier και καθηγητής στο WSPC, και η μητέρα του, η Ντίνα Βογιατζόγλου, η γυναίκα πίσω από το γνωστό εστιατόριο Οψοποιών Μαγγανείαι, αλλιώς, στα νέα ελληνικά, τα «μάγια των μαγείρων». Εκεί έγινε και η συνέντευξη που ακολουθεί, μέσα στις νοστιμιές και στην ωραία αισθητική του χώρου.

Τις μοσχαρίσιες κοπές που αποτελούν τη βάση στο μενού του εστιατορίου έρχεται να πλαισιώσει η ιταλική φινέτσα με σαλάτες, ορεκτικά, ζυμαρικά και ριζότα, στα οποία δίνεται έμφαση στην πληθωρικότητα τόσο των γεύσεων όσο και των χρωμάτων, με την τρούφα να συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στο γαστρονομικό αποτέλεσμα, δίνοντας τη χαρακτηριστική της ένταση σε πολλά από τα πιάτα.

Ο μεγάλος walk-in συντηρητής κρασιών δίνει τη δυνατότητα για μεγάλο εύρος επιλογών, με τη «μασκότ» του μαγαζιού ένα 3 λίτρων μπουκάλι Whispering Angel Cotes de Provence, που διακοσμεί το κεντρικό τραπέζι της σάλας.

Χρήστος ΚόγιαςΈχεις αναφέρει στο παρελθόν πως όνειρό σου ήταν να γίνεις chef, όμως στη συνέχεια θέλησες να ασχοληθείς με το YouTube. Τι σημαίνει για σένα το ότι κατάφερες να τα συνδυάσεις και να εντάξεις τη γαστρονομία στα βίντεό σου;

Η αλήθεια είναι πως ήθελα να γίνω chef σε πολύ μικρή ηλικία, μαγειρεύοντας στο σπίτι ακόμα. Tο YouTube είναι ένα concept που σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις ό,τι ακριβώς θέλεις, αρκεί να έχεις μία κάμερα ή ένα κινητό για να βιντεοσκοπείς τη διαδικασία και να βγάζεις μια ωραία ιστορία για το κοινό.

Σίγουρα ακολουθώ κάποια trends, αλλά κατά βάση θέλω να κάνω πράγματα που αρέσουν σε εμένα. Όταν κάνεις πράγματα που σου αρέσουν, θα υπάρξει ένας αριθμός ατόμων που θα σε παρακολουθήσει μόνο και μόνο επειδή βγάζεις ένα θετικό vibe – και η γαστρονομία είναι ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν πολύ.

Ο πατέρας σου είναι ίσως από τους πιο έμπειρους στην Ελλάδα όσον αφορά το κρασί. Πώς σε έχει επηρεάσει σε αυτό τον τομέα;

Η αλήθεια είναι πως ο μπαμπάς είναι από τους top στο κρασί στην Ελλάδα και πράγματι, όπου και αν πάω, ιδίως σε μέρη με γαστρονομική παράδοση, τον ξέρουν όλοι, κυρίως από το κομμάτι του κρασιού. Ο πατέρας μου μου είχε περάσει το «μικρόβιο» της εξέλιξης και έτσι και εγώ, ξεκινώντας από σερβιτόρος στον χώρο της εστίασης και θέλοντας να ανέβω επίπεδο, αποφάσισα να ολοκληρώσω το WSPC μέχρι και το level 3, ώστε να κατακτήσω όλη τη βασική γνώση ως sommelier, ακολουθώντας τα βήματά του.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου ποικιλίες και τι σε κάνει να τις ξεχωρίζεις;

Η αγαπημένη μου ποικιλία σε λευκό κρασί είναι με διαφορά το Ασύρτικο της Σαντορίνης· το λατρεύω, και ειδικά τα Aσύρτικα χωρίς βαρέλι, μου αρέσει αυτή η μοναδικότητα που έχουν από τα εδάφη της Σαντορίνης. Όσον αφορά τα κόκκινα, ανάλογα με την περίσταση, μου αρέσουν πάρα πολύ τα Ξινόμαυρα, ειδικά με ένα steak που έχω πάντα στο τραπέζι μου. Pοζέ σπάνια θα προτιμήσω.

Μια και πλέον χαρακτηρίζεσαι ο βασιλιάς του wagyu, ποιο είναι το κατάλληλο κρασί για να συνοδεύσει ένα τέτοιο κομμάτι;

Σίγουρα το Ξινόμαυρο, αλλά και τα Cabernet Sauvignon, γενικότερα οτιδήποτε έχει υψηλές τανίνες μπορεί να συνδυαστεί πολύ εύκολα με κρέας, καθώς «εξουδετερώνουν» την πρωτεΐνη, αφήνοντας αίσθηση φρεσκάδας. Πάντα προτιμώ ελληνικές ποικιλίες, θέλω να τιμάω τον τόπο μου. Επίσης, μου αρέσουν πολύ και τα Αγιωργίτικα, αλλά νομίζω ότι με κρέας το Ξινόμαυρο είναι καλύτερος ο συνδυασμός.

Έχεις συνειδητοποιήσει ότι μέσω των βίντεό σου έχεις προτρέψει μεγάλο μέρος της νεολαίας να θέλει να γνωρίσει την υψηλή γαστρονομία;

Χρήστος ΚόγιαςΤο έχω παρατηρήσει, σε κάποιον βαθμό. Για παράδειγμα, η μητέρα μου έχει πει πως στο εστιατόριο έρχονται συχνά οικογένειες όπου οι γονείς παραγγέλνουν steak σε well done ψήσιμο και τα παιδάκια ζητάνε wagyu σε medium rare. Γιατί, πράγματι, είναι «έγκλημα» να ψήσεις ένα ποιοτικό κομμάτι κρέας σε κάτι παραπάνω από medium. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι και η σωστή επιλογή της πρώτης ύλης.

Στην καριέρα σου ως youtuber έχεις κάνει αρκετά γαστρονομικά ταξίδια. Ποια χώρα θα ξεχώριζες και γιατί;

Σίγουρα θα πω το Τόκιο, αρχικά γιατί, όπως έχουμε εδώ τα ελληνικά μοσχάρια, εκεί έχουν το wagyu, και όχι μόνο το Α5 με marbling score 9-12, αλλά και χαμηλότερης «αξίας», με λιγότερο ενδομυϊκό λίπος, τα οποία και πάλι είναι πιο γευστικά από τα πιο ακριβά australian, american wagyu ή και prime steaks. Αλλά και γιατί στην Ιαπωνία, όπου αποτελεί τοπικό προϊόν, διατίθεται σε πολύ πιο προσιτές τιμές σε σχέση με την τιμή που θα το αγοράζαμε στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα.

Γενικότερα η πρώτη ύλη στην Ιαπωνία είναι πάρα πολύ υψηλής ποιότητας – οτιδήποτε δοκίμασα, από το πιο φθηνό street food μέχρι το πιο ακριβό wagyu, ήταν εξαιρετικό.

Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις την ιδέα με το Crystal Flake Salt;

Χρήστος ΚόγιαςΟ βασικότερος λόγος που το ξεκίνησα είναι επειδή και εγώ καταναλώνω πολύ κρέας και κατάλαβα πως υπάρχει ένα κενό στην αγορά, το flaky salt. Το θεωρήσαμε καλή ιδέα με τον συνεργάτη μου ώστε να μπούμε στην αγορά.

Όσον αφορά το TikTok, πώς εκπαιδεύτηκες σε αυτό το κομμάτι, πώς συντηρείς την εικόνα σου στην πλατφόρμα και πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στο να πετύχεις τους στόχους που έχεις θέσει;

Το TikTok ήταν η πλατφόρμα που με ανέδειξε στα social media. Την ξεκίνησα πολύ νωρίς και ήταν από τους λόγους που κατάφερα να πάρω μεγάλο μερίδιο αγοράς. Ένας άνθρωπος που παρακολουθούσα και του οφείλω πολλά είναι ο Garry Vee, ο οποίος θυμάμαι να λέει συνεχώς «Focus on TikTok».

Ξεκίνησα να φτιάχνω γυμναστηριακό content στο TikTok, που δεν το έκανε σχεδόν κάνεις άλλος τότε, και αυτό «πέταξε». Στη συνέχεια μετέδωσα και το traffic του TikTok στα προφίλ μου στο Instagram και το YouΤube και άρχισαν και αυτά να ανεβαίνουν. Σημαντικός παράγοντας ήταν και το γεγονός πως όλα αυτά διαδραματίστηκαν την εποχή της καραντίνας, όπου ο κόσμος, θέλοντας και μη, περνούσε πολλές ώρες στο κινητό.

Ποιο πιάτο θα ξεχώριζες από το εστιατόριο της μητέρας σου;

Χρήστος ΚόγιαςΑυτό που θα ξεχώριζα και ανήκει στα πιάτα που έκαναν το μαγαζί διάσημο είναι τα gnocchi με τρούφα. Είναι πραγματικά ένα απίστευτο πιάτο, που το προτείνω σε όλους όσοι μου λένε πως θα έρθουν για φαγητό στο εστιατόριο της μαμάς.

 Σκέφτεσαι μελλοντικά να ασχοληθείς επιχειρηματικά με την εστίαση;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Έχω δουλέψει στο παρελθόν πολλά χρόνια σε αυτό τον κλάδο και μου έχει αφήσει πικρή γεύση. Βέβαια, μου έχουν προτείνει επιχειρηματίες να συνεργαστούμε για να ανοίξουμε ένα μαγαζί εξειδικευμένο στα smashed burgers, αλλά είναι κάτι στο οποίο θα χρειαζόταν να αφιερώσω πολύ χρόνο που δεν διαθέτω αυτή τη στιγμή, μια και τα πλάνα μου είναι διαφορετικά. Όταν το αποφασίσω, θέλω να μπορώ να δώσω το 100% για να το κάνω Νο 1 στην Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Κυκλοφόρησε Ολόφρεσκο E-Book Carpe Vinum Vol.12!

Κάθετη Δοκιμή Pure Santorini 2013-2017

Ημίγλυκα και Ημίξηρα Ροζέ: Ο Απαγορευμένος Καρπός

Ο Λουκάς Τσαπρούνης είναι φοιτητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα απασχολείται και στον όμιλο Intrakat ως συντονιστής των χορηγιών στο άθλημα του στίβου, αλλά και ως υπεύθυνος Επικοινωνίας στην White Noise. Έχει ασχοληθεί εντατικά με τον στίβο και συγκεκριμένα με τους δρόμους μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Μελλοντικά θέλει να εξειδικευτεί σε θέματα που αφορούν την επιχειρησιακή στρατηγική, τα οικονομικά και τις αγορές. Αγαπάει τον αθλητισμό, τη γαστρονομία, το σινεμά και τις σειρές.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+