Χριστούγεννα στα Ιωάννινα: Πόλη και Κοντινές Αποδράσεις

Τα Χριστούγεννα θέλεις να ζήσεις όπως στα παραμύθια. Να έχουν κάστρα, νεράιδες, ιστορίες και θρύλους. Να αιωρείται εκείνη η ατμόσφαιρα με την ομίχλη και τα φώτα, να νιώθεις ότι μπαινοβγαίνεις από την πραγματικότητα στη φαντασία μέσα σ’ ένα σύννεφο. Να περπατάς το δειλινό και ο δρόμος να σε οδηγεί σ’ ένα τζάκι με αναμμένη φωτιά για να απολαύσεις πλήθος λιχουδιές. Να νιώθεις ότι είσαι μέρος του παραμυθιού. Τα Ιωάννινα είναι το ιδανικό σκηνικό για μια τέτοια εμπειρία. Για τους επισκέπτες φυσικά. Γιατί, οι μόνιμοι κάτοικοι τα χαίρονται όλο το χρόνο, και ίσως γι’ αυτό κάποιες φορές να μη δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό. Όσοι όμως πάτε εκεί για τις γιορτές θα ξετρελαθείτε.

Αν μείνετε μέσα στο Κάστρο, σ’ αυτό τον μοναδικό οικισμό βγαλμένο από άλλη εποχή, αξίζει να περάσατε και κάποιες ώρες εκεί. Να απολαύσετε εκεί το πρωινό σας ή ένα κρασί το απόγευμα στα καφέ που έχουν τα μουσεία. Να περπατάτε γύρω στα τείχη και να βλέπετε από ψηλά τη λίμνη. Αν μάλιστα έχει ομίχλη, φτάνει να αφήσετε το βλέμμα σας να χαθεί και θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν. Τότε που ο Αλή Πασάς είχε κι εκείνος την επιθυμία για παραμύθια και ιστορίες. Και χωρίς να το υποψιάζεται, έγινε ο ίδιος θρύλος. 

Το Κάστρο -έργο του Ιουστιανιανού από τη Βυζαντινή εποχή- έχει μουσεία και εκκλησίες και σας προτείνουμε να τα επισκεφτείτε. Δεν είναι πολύ δημοφιλές στους Έλληνες γιατί έχει περπάτημα, καθώς δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, όμως τα αξιοθέατα είναι πολλά. Δε θα βρείτε πουθενά αλλού τέτοιο σκηνικό. Το Βυζαντινό Μουσείο, το Σουφαρί Σεράι που στεγαζόταν η Σχολή Ιππικού, ο Πύργος του Βοημούνδου που αποτελούσε μέρος της βυζαντινής οχύρωσης και χρησιμοποιήθηκε επίσης για να χτίσει ο Αλή Πασάς το σεράι του. 

Η λίμνη των Ιωαννίνων δεν είναι σαν καμία άλλη. Είναι το νερό που δίνει ζωή στα όνειρα όσων θέλουν να βουτήξουν μέσα της και να τους ταξιδέψει σε άλλη γη και σ’ άλλα μέρη.

Ερωτική πόλη τα Ιωάννινα, με παρελθόν που το πιστοποιεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλή Πασάς έζησε πολλούς έρωτες που έγιναν λαϊκοί θρύλοι και τραγούδια. Ακόμη υπάρχουν και ζουν απόγονοί του, με τόσα παιδιά που άφησε πίσω του. Πασάδες στην καρδιά – αν τους συναντήσετε αφεθείτε στη γοητεία τους. Για ένα παραμύθι έτσι κι αλλιώς ζούμε.

Στους πεζόδρομους του κέντρου θα βρείτε από καταστήματα με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, σε καφέ και εστιατόρια με άρωμα Ευρώπης. Θα βρείτε μπαρ που έχουν ανοίξει σε παλιά αρχοντικά. Έχει καφέ-μπιστρό που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από γνωστά αθηναϊκά. Έχει την εβραϊκή γειτονιά, με σπίτια που έχουν διασωθεί και σε ταξιδεύουν στο παρελθόν. 

Είναι από τις πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου το οθωμανικό, το εβραϊκό και το ελληνικό στοιχείο έχουν φτιάξει ένα ωραίο μωσαϊκό, δίνοντας στην πόλη προστιθέμενη αξία. Τα Ιωάννινα βρίσκονται πολύ κοντά στις πόλεις της Ευρώπης. Έχουν όσο κρύο χρειάζεται. Έχουν τη λίμνη, έχουν ωραίο κόσμο, πολιτισμό. Έχουν αθλητισμό. Θα δείτε κόσμο να τρέχει παντού, καθώς είναι μια από τις πόλεις στην Ελλάδα που έχουν μεγάλη δρομική κοινότητα. Να ρωτήσετε πού είναι το Γιαννιώτικο πάρκο και να πάτε να τρέξετε εκεί ή παραλίμνια.

Αν βρει χρόνο ο Γιώργος Αναστασίου θα σας συνοδεύσει με χαρά, γιατί είναι από τους Γιαννιώτες που ξέρουν πώς να γοητεύσουν… τρέχοντας τους επισκέπτες, ξεναγώντας τους στις κρυφές γωνιές της πόλης. Εκεί κάπου στο κέντρο θα βρείτε και τον Βασίλη Τζουμάκα που διοργανώνει το Zagori Race. Εκεί είναι και το Στάδιο των Ιωαννίνων – μια κυψέλη για τα νέα παιδιά που κάνουν στίβο. Αλλά τα Ιωάννινα έχουν τεράστια παράδοση και στην κωπηλασία. Αν ξημερωθείτε και βρεθείτε πρωινές ώρες στη λίμνη και έχει ορατότητα, θα δείτε τους κωπηλάτες να σκίζουν με τα κουπιά τους τα νερά της λίμνης.

Η λίμνη των Ιωαννίνων δεν είναι σαν καμία άλλη. Είναι το νερό που δίνει ζωή στα όνειρα όσων θέλουν να βουτήξουν μέσα της και να τους ταξιδέψει σε άλλη γη και σ’ άλλα μέρη. Περίκλειστη από χιονισμένα βουνά, τώρα το χειμώνα, η πόλη έχει τη λίμνη για να χαλαρώνει το βλέμμα από την ένταση των ορεινών όγκων. Εκείνων που βρίσκονται αιώνες εκεί. Αυτό κάνει τους Γιαννιώτες να χαίρονται για τη ζωή τους. Η αιωνιότητα.

Να πάτε και στο νησάκι. Ένα από τα μοναδικά κατοικημένα νησιά σε λίμνη παγκοσμίως! Και τι νησί. Με ιστορίες και θρύλους. Να πάρετε μαζί σας ή να αγοράσετε βιβλία με ιστορίες της πόλης. Αν έχετε μικρά παιδιά να τους διαβάζετε τα βράδια. Θα είναι και για σας μία ωραία ευκαιρία να χαθείτε νοερά σε μία διάσταση ονειρική. Στον Τεχνοχώρο θα βρείτε και μία δόση σύγχρονης τέχνης από τον Ηλία Σπυριούνη που έχει τη μοναδική γκαλερί της πόλης. Με τη Σχολή Καλών Τεχνών να βγάζει απόφοιτους ταλαντούχους και με γνωστούς γλύπτες που έχουν βάλει στην ελληνική γλυπτική τη δική τους σφραγίδα, όπως ο Θόδωρος Παπαγιάννης και ο καθηγητής Χρήστος Σκαλκώτος.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ έδωσε μεγάλη ώθηση σε θέματα αισθητικής και πολιτισμού. Βοηθάει βέβαια και η ίδια η ιστορία των Ιωαννίνων…

Το μουσείο αργυροχρυσοχοΐας που έχει κάνει η Τράπεζα Πειραιώς είναι από μόνο του λόγος να επισκεφτείτε την πόλη. Μαγικό το σημείο, υπέροχη η κατασκευή, εξαιρετική η προσέγγιση, για να δει και να απολαύσει κανείς τα εκθέματα και την ιστορία της τέχνης τους. Οπωσδήποτε να κάνετε στάση στο πωλητήριο για να πάρετε δώρα στους αγαπημένους σας. Θα σας μνημονεύουν για πάντα.

Το φαγητό είναι ένας ακόμη λόγος για να ταξιδέψετε στα Ιωάννινα. Έχουν καλά εστιατόρια που τιμούν τα τοπικά προϊόντα, ενώ γνωστές βιομηχανίες έχουν την έδρα τους στην όμορφη πόλη της Ηπείρου. Το κρασί της περιοχής είναι εξαιρετικό, με την ποικιλία Ντεμπίνα να βρίσκεται σε άνοδο, χάρη στους οινοποιούς της περιοχής που της έδωσαν νέα πνοή. 

Το εστιατόριο Όμιλος παραλίμνια έχει εξαιρετικό φαγητό και απίθανη θέα στη λίμνη. Έχει και αυτό το μοναδικό προνόμιο να έχετε πρόσβαση στους κωπηλάτες που έχουν εκεί το ορμητήριό τους και τους βλέπετε να μπαίνουν με τα στενόμακρα σκάφη τους μέσα στο νερό, την ώρα που εσείς είστε στο ζεστό περιβάλλον και αναρωτιέστε πόσο μεγαλείο κρύβει ο πρωταθλητισμός. 

Ο Σείριος είναι επίσης μια καλή επιλογή, σε ένα πολύ φροντισμένο περιβάλλον. Αν πάτε σε μέρα που θα έχει κόσμο, επιλέξτε ώρα μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού για να έχετε καλύτερη εξυπηρέτηση. Στη Φρόντζου Πολιτεία θα βρείτε καλό εστιατόριο και απίθανη θέα. Στην Πρεσβεία επίσης μία καλή πρόταση, σε έναν ιδιαίτερο χώρο. Άλλη επιλογή για καλό φαγητό είναι πάνω στη Λίμνη σε ένα από τα πιο παλιά στέκια των Ιωαννίνων, ο Φίλιππας. 

Για τη διαμονή σας έχετε πολλές επιλογές, όμως αν μπορείτε, επιλέξτε ένα ξενοδοχείο πάνω στη λίμνη. Θα έχετε το προνόμιο να μπαίνει η πόλη και η αύρα της από το παράθυρό σας. Προσεγμένα και καλόγουστα ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια θα βρείτε σε όλη την πόλη, και γύρω από τη λίμνη. Δείτε το Hotel Lake Spirit της Νόρας και του Νίκου Τσόγκα που είναι ένα μικρό διαμαντάκι με αυτή την αίσθηση φιλοξενίας που μόνο οι Ηπειρώτες μπορούν να προσφέρουν. 

Τα Ιωάννινα διαθέτουν αεροδρόμιο, αν όμως επιλέξετε να έχετε στο ταξίδι σας αυτοκίνητο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και κάποια κοντινά αξιοθέατα. Να πάτε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, στο σπήλαιο στο Πέραμα. Κάντε κάποιες κοντινές εξορμήσεις σε χωριά παραμυθένια όπως τα Κάτω Πεδινά, μπαίνοντας στο Ζαγόρι. Είναι από τα χωριά που λέμε “κουκλίστικα”, αλλά έχει και ένα ακόμη προνόμιο. Είναι σχετικά άγνωστο σε σύγκριση με τα άλλα τα δημοφιλή, οπότε δεν έχει εκατοντάδες επισκέπτες που να δημιουργούν συνωστισμό στα καλντερίμια. 

Εκεί ο Γιώργος Κοντούρης και η Αθηνά Ασλανίδου έχουν δημιουργήσει ένα πραγματικό θαύμα. Έχουν αποκαταστήσει το προγονικό σπίτι του Γιώργου σε έναν υπέροχο ξενώνα – η Άπειρος Χώρα έχει το σκηνικό για μαγικές μέρες και νύχτες. Όταν μπαίνεις μέσα στα βουνά νιώθεις όπως στα παραμύθια, εκεί όπου το παρελθόν γίνεται μακρινό και υπάρχει μόνο το μετά, το άγνωστο και το ανεξερεύνητο.

Στόχος το μικρό Πάπιγκο, με στάση στον Βοϊδομάτη, για μια Ελλάδα τόσο κοντινή και τόσο διαφορετική. Τα πετρόκτιστα σπίτια με τους αιώνες πάνω τους και τις όμορφες αυλές ντύνουν το βλέμμα με έναν τόπο στον οποίο θέλεις να έρθεις να ζήσεις. Παντού γύρω μας ακούμε ξένες γλώσσες. Οι επισκέπτες από παντού, αν και κυριαρχούν οι Ισραηλινοί. Οι περισσότεροι είναι με εξαιρετικό εξοπλισμό για περπάτημα, με τα μπατόν ανά χείρας και κυκλοφορούν στο χωριό.

Οι πεζοπορίες είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις το Ζαγόρι. Έχει διαδρομές για όλα τα γούστα και για όλα τα επίπεδα. Από το να κάνεις το γύρω του χωριού και να επιστρέψεις μετά από μία ώρα, μέχρι να ξεκινήσεις το πρωί και να φτάσεις στη Δρακόλιμνη, στην Αστράκα ή στα διπλανά χωριά. Τα εστιατόρια στο Πάπιγκο (Μεγάλο και Μικρό) πολλά, όπως και οι ξενώνες. 

Υπάρχουν και οι κολυμβήθρες, όπου το καλοκαίρι μπορείς να κάνεις βουτιές μέσα στο βουνό, σε δροσερά νερά, αλλά όχι τόσο παγωμένα όπως είναι στο ποτάμι. Έχει φυσικά και πισίνες στους ξενώνες, όπως στο Μικρό Πάπιγκο 1700, δημιουργία της Έλσας Εξάρχου και του Κώστα Κεντέρη, που έχει και ένα δημοφιλές σπα. “Το χειμώνα είναι ζόρικα”, λέει ο Τάσος Φράγκος που ζει εκεί. Αλλά η ομορφιά διαρκεί 12 μήνες και είναι τόσο διαφορετικά που δε βαριέσαι ποτέ. Από το μπαλκόνι του ξενώνα αγναντεύουμε το δάσος, τα βουνά και τα σπίτια του χωριού, μια εικόνα που σε κάνει να θέλεις να πας παντού και να περπατήσεις κάθε μονοπάτι.

Αν δεν έχετε πολύ χρόνο για να αφιερώσετε στα Ζαγοροχώρια, πηγαίνετε μετά το Καλπάκι προς την περιοχή του Πωγωνίου. Εκεί έχει υπέροχα χωριά όχι τόσο αναγνωρίσιμα και με υποδομές, όπως το Ζαγόρι, αλλά θα συναντήσετε Ηπειρώτες μιας άλλης εποχής. Η Πωγωνιανή είναι από μόνη της προορισμός. Στον Πλάτανο, το καφενείο-ταβέρνα, θα πιείτε τσίπουρα με όσους ζουν στο χωριό (εκεί θα είναι οι περισσότεροι) και θα τους μνημονεύετε για μήνες μετά. Είναι οι Έλληνες που όπως στο Βυζάντιο κρατούσαν τα σύνορα, έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο του θεματοφύλακα της ιστορίας και ειδικά μίας ζωής που εκλείπει χρόνο με το χρόνο.

Ήταν που ήταν γλεντζέδες οι Γιαννιώτες, ήρθαν και οι φοιτητές και απογείωσαν την πόλη. Τώρα τις γιορτές δε θα τους δείτε γιατί θα έχουν πάει στις πόλεις τους, αλλά θα έχει μείνει η αύρα τους. Φεύγοντας, θα καταλάβετε γιατί χρησιμοποιούμε την έκφραση “πασάς στα Γιάννενα”. Γιατί θα έχετε περάσει τόσο καλά που θα νιώσετε διάδοχος του Αλή… 

Θα πάρετε μια γεύση από τον πλούτο της περιοχής, που μεταφράζεται στην υπέροχη παράδοση του χειροποίητου κοσμήματος, όπως φυσικά και από τον πνευματικό πλούτο των ανθρώπων. Λογοτέχνες και ποιητές. Ευεργέτες που κατάγονταν από την περιοχή και πρόσφεραν το αποτύπωμά τους στη σύγχρονη Ελλάδα. Όλα αυτά για να προετοιμάσετε πρόγραμμα για απόδραση περισσότερων ημερών την επόμενη φορά, καθώς ο Νομός Ιωαννίνων έχει πολλά και υπέροχα σημεία.

Όταν θα φεύγετε οδικώς, είτε προς Αθήνα, είτε προς Θεσσαλονίκη, σύντομα θα χαθεί η πόλη από τον ορίζοντά σας και θα μπείτε μέσα στα βουνά. Τότε θα αναρωτηθείτε μήπως αυτή η πόλη είναι πράγματι παραμυθένια και δεν υπάρχει. Αλλά γι’ αυτό δεν είναι τα Χριστούγεννα; Για να ονειρευόμαστε.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο δεύτερο τεύχος του 12 Days of Christmas, του εποχικού e-book της αθηΝΕΑς για τις γιορτές, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ. Πρόκειται για ένα e-book 150 σελίδων με προτάσεις πάσης φύσεως για την περίοδο που ξεκινά. Οι φετινοί οδηγοί δώρων μας, παραστάσεις και ταινίες που αξίζει να παρακολουθήσετε, εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε, δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, βιβλία για να ανοίξουμε το μυαλό μας, γιορτινές συνταγές και ένας οδηγός με εκλεκτά κρασιά από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά και άλλα πολλά στο φετινό μας εορταστικό e-book που ετοιμάσαμε με πολλή αγάπη για εσάς.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+