Το Γιορτινό Πνεύμα Είναι Πνεύμα Προσφοράς: 13 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

Τα Χριστούγεννα είναι, παραδοσιακά, για πολλούς από εμάς η εποχή που προτιμούμε να κάνουμε κάποια δωρεά – μια κίνηση αλληλεγγύης απέναντι σε συνανθρώπους μας και οργανισμούς που τυχαίνει να το έχουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ανάγκη. 

Γιατί, τελικά, η ανάγκη του καθενός μεταφράζεται διαφορετικά. Για κάποιον μπορεί να είναι ένα πιάτο φαγητό. Για μια ομάδα μπορεί να είναι ένα χρηματικό ποσό, για να συνεχίσει να προσφέρει μια πολύτιμη υπηρεσία και δεν θα προσφέρονταν διαφορετικά. Για κάποια άλλη μπορεί να είναι η εθελοντική βοήθεια ό,τι πιο πολύτιμο αυτή την περίοδο.

Προσφέροντας κερδίζουμε και εμείς. Αφυπνιζόμαστε σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας και ζητήματα που πιθανώς να μη τα γνωρίζαμε. Βγάζουμε για λίγο τα παπούτσια μας και βάζουμε τα παπούτσια κάποιου άλλου. Εκπέμπουμε και νιώθουμε ζεστασιά.

Στην αθηΝΕΑ ευχόμαστε η αλληλεγγύη να εκφράζεται και κατά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Έχουμε την ελπίδα έστω ένας αναγνώστης μας να χρησιμοποιήσει αυτή την ενδεικτική λίστα που φτιάξαμε και πέρα από την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ας δούμε λοιπόν 13 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών η προσφορά μας στις οποίες θα βοηθήσει το έργο τους:

1) Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “Ελπίδα” δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Με τη στήριξη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων και του Ξενώνα “Ελπίδα”. Δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να προχωρήσει σε δωρεά μέσω 4 διαφορετικών τρόπων που μπορεί να δει εδώ

2) Ο Δεσμός διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες οργανώσεις, καθώς αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα σε όσους προσφέρουν και σε όσους έχουν ανάγκη, μεμονωμένα ή οργανωμένα. Συνεργάζεται με πάνω από 800 κοινωφελείς οργανισμούς σε ολόκληρη τη χώρα, τεκμηριώνοντας τις ανάγκες τους και αξιοποιώντας δωρεές όπου χρειάζονται περισσότερο κάθε στιγμή. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε δωρεά, εδώ.

3) Το MDA Hellas, το Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις κάνει “ένα μικρό χαμό” κάθε χρόνο στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Έχει όμως ανάγκη από εθελοντές και δωρεές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να προσφέρει το έργο του στις 3 Ειδικές Μονάδες Νευρομυϊκών Παθήσεων σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπως και στο Σπίτι του MDA. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε δωρεά ή να συμμετάσχετε ως εθελοντής/τρια, εδώ.

4) Η Κιβωτός του Κόσμου δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, ζώντας χωρίς ιατρική φροντίδα και αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον.  Σε συνεργασία με εισαγγελίες ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, η οργάνωση αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων σε 4 σπίτια φιλοξενίας. Μπορείτε να συνεισφέρετε στις ανάγκες της Κιβωτού, να κάνετε δωρεά ή να βοηθήσετε ως εθελοντής/τρια.

5) Τα Παιδικά Χωριά SOS, μια από τις πιο παλιές οργανώσεις βοήθειας παγκοσμίως, λειτουργούν σε 136 χώρες, βοηθώντας χιλιάδες παιδιά μέσα από προγράμματα εναλλακτικής φροντίδας και πρόληψης, σχολεία, κέντρα υγείας και την παροχή άλλων υπηρεσιών προς τις τοπικές κοινωνίες. Στην Ελλάδα βρίσκονται από το 1975 και λειτουργούν 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων, 2 Ξενώνες Βρεφών SOS, 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 5 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης. Μπορείτε να κάνετε δωρεά σε χρήματα ή είδη, να παρέχετε εταιρική υποστήριξη ή να βοηθήσετε ως εθελοντής/τρια.

6) Το Καρκινάκι δημιουργήθηκε αποκλειστικά από γονείς παιδιών με καρκίνο, με διπλό στόχο: αφενός να καλύψει το τεράστιο κενό ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, και αφετέρου να υποστηρίξει έμπρακτα τις οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτή την ασθένεια. Μπορείτε να κάνετε δωρεά σε χρήματα, να γίνεται μέλος ή να βοηθήσετε ως εθελοντής/τρια.

7) Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “Άλμα Ζωής”, γνωστός και από την πάντα επιτυχημένη συνδιοργάνωση με το Race for the Cure, έχει ως στόχο την οργανωμένη αλληλοβοήθεια, την ψυχοκοινωνική στήριξη, την ενημέρωση για τα δικαιώματα των γυναικών με εμπειρία καρκίνου μαστού, την ενημέρωση όλων των γυναικών στην Ελλάδα για τη νόσο και την προαγωγή της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Η δωρεά που δέχεται είναι τα μαλλιά σας, αλλά μπορείτε πάντα να γίνετε μέλη ή εθελοντές/τριες του συλλόγου.

8) Η Πύλη Ελευθερίας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012, με σκοπό τη συνδρομή κοινωνικά ευπαθών ομάδων, καθώς και την ψυχοκοινωνική στήριξή τους. Οι δράσεις της επικεντρώνονται σε προγράμματα επανένταξης ανήλικων παραβατών, σε προγράμματα ψυχοκοινωνικά και ψυχαγωγικά για άτομα με αναπηρία, σε ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα σε εφήβους και παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβική ηλικία, αλλά και στη στήριξη του οικείου περιβάλλοντος των κρατουμένων με ιδιαίτερη μέριμνα στα ανήλικα μέλη της οικογένειας. Μπορείτε να κάνετε δωρεά ή να συμμετάσχετε ως εθελοντής/τρια.

9) Ο Διογένης είναι ίσως πιο γνωστός από την έκδοση του περιοδικού “Σχεδία”. Σκοπός του είναι η υποστήριξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Συνέστησε την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, με ετήσια συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Οι δράσεις της είναι πολλαπλές και μπορείτε να τις στηρίξετε αγοράζοντας τη “Σχεδία” από πωλητές και πωλήτριες, αλλά και με τη συνδρομή αλληλεγγύης, με δωρεά ή ως εθελοντής/τρια.

10) Το Κέντρο Ημέρας “Βαβέλ” είναι μια μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες που λειτουργεί στην Κυψέλη και επιχειρεί τη δημιουργία ενός “οικείου χώρου”, ικανού ν’ αφουγκραστεί, να κατανοήσει και να υποστηρίξει κάθε άνθρωπο που απευθύνεται στο Βαβέλ με αίτημα ψυχικής υγείας. Επίσης, υποστηρίζει με οργανωμένο τρόπο τους επαγγελματίες και τους εθελοντές που βοηθούν υπό διαφορετικές ιδιότητες μετανάστες/ριες και πρόσφυγες/ισσες. Μπορείτε να συνεισφέρετε με τη δωρεά σας, εδώ.

11) Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που έχει ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) του ΟΗΕ. Τα μέλη του δικτύου είναι άνθρωποι που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα αυτά των παιδιών, και είναι πρόθυμοι να κινητοποιηθούν για την προώθηση και την προάσπισή τους. Μπορείτε να κάνετε τη δωρεά σας ή να γίνετε εθελοντής/τρια ή μέλος του δικτύου.

12) Για τέλος αφήσαμε δύο δραστήριες οργανώσεις για τη γυναικεία ενδυνάμωση, με τις οποίες η αθηΝΕΑ διατηρεί στρατηγική συνεργασία: τη Women Act και το Women on Top. Η Women Act είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που διεκδικεί το δικαίωμα των γυναικών στις ίσες ευκαιρίες και θέλει να συμβάλει έμπρακτα σ’ αυτό, βοηθώντας τις γυναίκες στη χώρα μας να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους σε πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, οικονομικό, αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο, μέσα από την ενεργή συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τη στηρίξετε, εδώ. Το Women on Top είναι ο πιο έμπειρος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ελλάδα στην επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Δημιουργεί και υποστηρίζει συνεργασίες mentoring, σχεδιάζει και υλοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια και χτίζει στρατηγικές συνεργασίες με επιχειρήσεις που επενδύουν στην ισότιμη συμμετοχή, εκπροσώπηση και μεταχείριση των δύο φύλων.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο δεύτερο τεύχος του 12 Days of Christmas, του εποχικού e-book της αθηΝΕΑς για τις γιορτές, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ. Πρόκειται για ένα e-book 150 σελίδων με προτάσεις πάσης φύσεως για την περίοδο που ξεκινά. Οι φετινοί οδηγοί δώρων μας, παραστάσεις και ταινίες που αξίζει να παρακολουθήσετε, εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε, δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, βιβλία για να ανοίξουμε το μυαλό μας, γιορτινές συνταγές και ένας οδηγός με εκλεκτά κρασιά από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά και άλλα πολλά στο φετινό μας εορταστικό e-book που ετοιμάσαμε με πολλή αγάπη για εσάς.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+