Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Κατερίνα Μαλακατέ

Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται; Η στήλη #ExRay του newsletter μας για το βιβλίο –ο τίτλος της οποίας είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και την ακτινογραφία αγγλιστί (x-ray)– φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα.

Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένη αυτού του μήνα, η Κατερίνα Μαλακατέ.

Η Κατερίνα Μαλακατέ είναι συγγραφέας, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Booktalks και συντονίστρια της βιβλιοφιλικής ομάδας «ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ». Το τελευταίο της μυθιστόρημα είναι το «Χωρίς Πρόσωπο» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κατερίνα Μαλακατέ

Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε;

Θυμάμαι τον «Τσάρλι και το Eργοστάσιο της Σοκολάτας» του Roald Dahl όταν ήμουν επτά χρονών. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα μόνη στον εαυτό μου, το αγάπησα και ήταν δανεικό. Ένιωθα την έλλειψή του συνέχεια όταν το επέστρεψα.

Το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο; (Ναι, κάντε του διαφήμιση!)

Ε, το δικό μας, το Booktalks στο Παλαιό Φάληρο.

Συγγραφέας που θα καλούσατε σε δείπνο; (Ή μήπως σε δείπνο… κυανίου; Διευκρινίστε, όμως, μη γίνει κανένα λάθος!)

Τη Virginia Woolf. Έκανε τόσα για τη λογοτεχνία και δη τη γυναικεία λογοτεχνία. Ε, αν θα βάζαμε μετά το κεφάλι μας στον φούρνο ή πέτρες στις τσέπες, μένει να αποδειχτεί.

Βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει;

Το «Σφαγείο Νούμερο Πέντε» του Kurt Vonnegut. Όχι πως θα ήθελα να έχω ζήσει τον βομβαρδισμό της Δρέσδης βέβαια.

Το βιβλίο που διαβάζετε τώρα;

Αυτή τη στιγμή διαβάζω τον «Μάγο» του Colm Tóibín, τη μυθιστορηματική βιογραφία του Thomas Mann‎.

Αλήθεια, γιατί γράφετε;

Γιατί δεν γίνεται αλλιώς.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας; (Όχι απαραίτητα από τον χώρο των Γραμμάτων.)

Ο Kafka.

Σελιδοδείκτης, τσάκισμα σελίδων ή «λίγο μπρος, λίγο πίσω δεν χάθηκε ο κόσμος»;

Τσακίζω, σημειώνω, υπογραμμίζω, σπάω ράχες, γράφω σκέψεις ή ποιήματα στο περιθώριο. Τα διαβασμένα βιβλία είναι ζωντανά, φέρουν τις ρυτίδες και τις ουλές τους.

Τι εκτιμάτε σε έναν εκδοτικό οίκο;

Να εκτιμά τους συγγραφείς και τους αναγνώστες. Να πληρώνει κανονικά τα δικαιώματα για τη δουλειά μας, να προσέχει σε επίπεδο επιμέλειας τα κείμενα, να τυπώνει βιβλία που χαίρεσαι να τα διαβάζεις, ως κείμενο και ως αντικείμενο.

Με τι κάνει ιδανικό ζευγάρι ένα βιβλίο;

Mε τη σιωπή και τη μοναξιά. Με ένα δικό μου δωμάτιο. Μια πόρτα που κλείνει.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Ανδρέας Καραγιάν

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Αλεξάνδρα Κ*

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Θεόδωρος Γρηγοριάδης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+