Συνεχίζοντας τη διερεύνηση για το ακανθώδες θέμα της δίαιτας, σήμερα προχωρούμε στη δεύτερη συνέντευξή μας, με το Διατροφολόγο Δρ. Δημήτρη Δελλή, διαπιστώνοντας ότι γίνονται και σημαντικά πράγματα σε αυτό τον τόπο. Μετά από πολλά χρόνια, ένας Έλληνας επιστήμονας, γιατρός με περγαμηνές και εμπειρία, προέβη σε μια φανταστική ανακάλυψη: τη Δίαιτα της Βασικής Ινσουλίνης που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού ταιριάζει επιστημονικά σε όλες τις διαιτητικές τάσεις και τη μεσογειακή διατροφή.
Στο ιατρείο του Δρ. Δελλή, αν και τα ραντεβού είναι back to back, με όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά του Covid-19 να τηρούνται ευλαβικά από τις ευγενέστατες συνεργάτιδές του, υπάρχει μια πρωτόγνωρη ηρεμία.
Χωρίς καθυστέρηση τον ρωτώ τι είναι τελικά η παχυσαρκία.
“Η παχυσαρκία είναι ασθένεια, γιατί για να εκδηλωθεί μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι – ψυχολογικοί, σωματικοί, συναισθηματικοί ή και γονιδιακοί. Επίσης, η ίδια η παχυσαρκία προκαλεί πολλές νόσους σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού – έμφραγμα, εγκεφαλικό, αύξηση του ουρικού οξέος, καρκίνους, κινητικά προβλήματα σε μέση και γόνατα κ.λπ.
Οπότε αφενός η παχυσαρκία είναι η ίδια ασθένεια και αφετέρου προκαλεί πάρα πολλές ασθένειες σαν συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, κυρίως το πολύ φαγητό -κυρίως το λιπαρό φαγητό- και η περιορισμένη κίνηση. Επίσης, η συναισθηματική λήψη τροφής που είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εποχής μας.”
Η επιλογή διατροφής και όχι δίαιτας αποτελεί για εκείνον κομβικό σημείο.
“Η ‘διατροφή’ είναι ο τρόπος που τρώμε ενώ συνήθως ‘δίαιτα’ -αν και τα δύο αυτά συνήθως μεταξύ τους έχουν την ίδια έννοια- σημαίνει ‘δίαιτα απίσχνασης’ στο μυαλό του κόσμου. Δηλαδή με τη δίαιτα χάνει κανείς βάρος, ενώ με την διατροφή μαθαίνει κανείς να τρώει. Μαθαίνει να φροντίζει, και όχι να τιμωρεί τον εαυτό του.”
Ο Δρ. Δελλής δεν πιστεύει στις μαγικές λύσεις.
“Δυστυχώς όχι, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν κάποιες δίαιτες που βοηθούν στο να χάσει κανείς πιο γρήγορα βάρος και ίσως πεινώντας λιγότερο, που είναι οι γνωστές κετογονικές δίαιτες, στηριγμένες στην δίαιτα του Atkins. Σε αυτές τις δίαιτες πρέπει να τονιστεί ότι στράφηκε πολύς κόσμος. Από την απόγνωσή του που δεν μπορεί να χάσει βάρος προσπαθεί να πάρει κάτι πιο ‘μαγικό’ και άμεσο για να τον βοηθήσει.
Όντως χάνει κανείς με αυτές τις δίαιτες παραπάνω βάρος, όμως έχουν πάρα πολλές παρενέργειες: μπορεί να ανεβάσουν τα λιπίδια, δημιουργούν δυσθυμία, πέτρα στη χοληδόχο, προβλήματα στο πεπτικό και πάρα πολλά άλλα προβλήματα τα οποία δεν μας επιτρέπουν να μπορούμε να συστήσουμε τις κετογονικές δίαιτες εύκολα.”
Με τη δίαιτα χάνει κανείς βάρος, ενώ με την διατροφή μαθαίνει κανείς να τρώει. Μαθαίνει να φροντίζει, και όχι να τιμωρεί τον εαυτό του.
Σε τι διαφέρει η “Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης“ από τις άλλες δίαιτες;
“Αντίθετα, με όλες τις άλλες κετογονικές δίαιτες, η δίαιτα που έχω γράψει, η Δίαιτα της Βασικής Ινσουλίνης που κυκλοφορεί στο ομώνυμο βιβλίο ‘Η Δίαιτα της Βασικής Ινσουλίνης – The Dr. Dellis Diet’ είναι η μοναδική κετογονική δίαιτα με την οποία χάνει κάποιος περισσότερο βάρος, πεινάει λιγότερο και κάνει καλό στην υγεία! Γεγονός αποδεδειγμένο μέσω μίας μεγάλης πανεπιστημιακής μελέτης η οποία έχει ανακοινωθεί και στο Nutrition, ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά διατροφής παγκοσμίως.
Έχει αποδειχτεί πως είναι η μοναδική κετογονική δίαιτα που κάνει καλό στην υγεία, μειώνει πολύ το σάκχαρο και την γλυκοζυλιωμένη, μειώνει τα λιπίδια, έχει μεγαλύτερη απώλεια βάρους και είναι ευκολότερη από όλες τις κοινές υποθερμιδικές δίαιτες. Δηλαδή έχει προστιθέμενη αξία στην υγεία όποιου την επιλέγει.”
Τελικά, δίαιτα ή διατροφή;
“Ο υγιεινός τρόπος διατροφής είναι αυτός με τον οποίο διατηρούμε σταθερό βάρος που είναι το σημαντικότερο απ’ όλα. Το δεύτερο είναι να τρώμε χαμηλά λιπαρά, τρίτον να τρώμε πολλά και μικρά γεύματα συμπληρώνοντας τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε ώστε να μη χάνουμε μυϊκή μάζα, τέταρτον να υπάρχουν πολλά φρούτα, σαλάτες, λαχανικά και τροφές που να είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Όταν λοιπόν τρώμε αρκετά αντιοξειδωτικά με την τροφή μας, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, λαμβάνουμε σωστά τις πρωτεΐνες, τρώμε τροφές με χαμηλό λίπος και γυμναζόμαστε, αυτό ορίζει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.”
Πώς μπορούμε να περάσουμε από το lifestyle και το body shaming στην επιστημονική, ιατρική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;
“Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι όντως ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Δεν είναι lifestyle, δηλαδή μόνο εικόνα, είναι η αντιμετώπιση όλων των νοσημάτων που η παχυσαρκία προκαλεί. Το να αντιμετωπίζει κανείς την παχυσαρκία είναι επίσης από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν, γιατί η φύση έχει ταχθεί να κρατάει λίπος ο άνθρωπος, ώστε αν κάποια στιγμή δεν βρίσκει φαγητό, να μπορεί να επιβιώσει, κι αυτό γιατί το DNA μας διαμορφώθηκε όταν ο άνθρωπος ζούσε σε σπηλιές, ήταν σε πολέμους, ήταν χειρώνακτας, δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και δεν υπήρχε κάθε μέρα φαγητό.
Άρα, το γονίδιο του ανθρώπου έχει προσαρμοστεί να σώζει λίπος, γι’ αυτό και όποιος ξεκινάει να κάνει δίαιτα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ένας μόνιμος πόλεμος, στον οποίο στόχος δεν είναι να χάσουμε κιλά αλλά να αλλάξουμε τρόπο ζωής και διατροφής που είναι όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν (άσκηση, σωστή διατροφή). Άρα, για να μην παίρνει κανείς βάρος, πολύ σημαντικό είναι να προσέχει τις θερμίδες και την ποιότητα των τροφών που λαμβάνει.”
Το συναίσθημα μας πηγαίνει στο φαγητό, γιατί είναι μία διαδικασία που χαλαρώνει και ξεκουράζει τον εγκέφαλο.
Το συναίσθημα μας πηγαίνει στο φαγητό, στο comfort food;
“Γενικώς θα έλεγα ότι η διατροφή ή η δίαιτα απασχολεί πολύ κόσμο και είναι από τα πιο μεγάλα προβλήματα της εποχής. Όταν κάποιος παίρνει κιλά, οι νοσηρότητες είναι τεράστιες και ενώ ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε αδύνατοι, βλέπουμε ότι το συναίσθημα μας πηγαίνει στο φαγητό, γιατί είναι μία διαδικασία που χαλαρώνει και ξεκουράζει τον εγκέφαλο. Μάλιστα υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που τρώμε για να συμβεί αυτό, που είναι τα comfort foods – το άμυλο, τα γλυκά, οι ξηροί καρποί, η μπανάνα, ο ανανάς και το αλκοόλ.
Όποτε ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι κουρασμένος, θυμωμένος ή βαριέται -συναισθήματα που βιώνουμε πολύ έντονα τώρα κατά την πανδημία του κορωνοϊού- το φαγητό είναι το καλύτερο αποκούμπι για να μπορέσει να νιώσει καλά, γιατί ο εγκέφαλος θέλει να νιώθει καλά. Όταν είστε με φίλους νιώθετε καλά, όταν κάνετε ένα ταξίδι νιώθετε καλά, βγαίνετε έξω να πιείτε ένα ποτό με φίλους νιώθετε καλά. Τώρα που δεν υπάρχουν όλα αυτά, το πιο εύκολο για να νιώσει κάποιος καλά είναι το φαγητό, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της κατάστασης του εγκλεισμού που βιώνουμε σήμερα, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παίρνουν βάρος.
Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι πολύπλοκο, πολυσύνθετο και πρέπει κανείς να το δει σε όλα τα επίπεδα, μεταβολικά, διατροφικά και συναισθηματικά για να το λύσει.”
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Δίαιτα, Διατροφή, Άσκηση Μέρος 1ο: Ευάγγελος Ζουμπανέας
Δημοφιλείς Δίαιτες στο Μικροσκόπιο
Οι Δίαιτες Δεν Λειτουργούν – Αλλά Αυτό το Ξέρουν Μόνο Όσοι Κάνουν Δίαιτα