Διαρκής Ενημέρωση από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται φέτος ψηφιακά – ένα τολμηρό και καινοτόμο πείραμα που αξιοποιεί τις διαθέσιμες τεχνολογίες για να φέρει στο ελληνικό και διεθνές κοινό τις ιδέες περισσότερων από 200 ομιλητών από ολόκληρο τον κόσμο. Το συνέδριο, με θέμα “Η Επόμενη Μέρα”, επικεντρώνεται στις προκλήσεις και τις δράσεις της μετά-κορωνοϊό εποχής, με τέσσερις άξονες συζήτησης: υγεία, οικονομική μεταρρύθμιση, γεωπολιτικές εξελίξεις και ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Το συνέδριο θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες με 8ωρο καθημερινό πρόγραμμα που θα μεταδίδεται από το Ζάππειο Μέγαρο – για να το παρακολουθήσετε live μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ. Η αθηΝΕΑ επιμελείται όπως και πέρσι το pop-up newsletter Delphi Confidential που καλύπτει καθημερινά όλες τις εξελίξεις του συνεδρίου.

Τα τεύχη του Delphi Confidential θα βρείτε εδώ: τεύχος 1/9.6.2020, τεύχος 2/10.6.2020, τεύχος 3/11.6.2020, τεύχος 4/12.6.2020, τεύχος 5/13.6.2020.

Ημέρα 1η

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την εναρκτήρια ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη νέα, θετική, διεθνή εικόνα της χώρας ως μια “κληρονομιά της Ελλάδας από την κρίση”, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ματαίωσε φέτος την ετήσια συγκέντρωση των συνέδρων του Φόρουμ στον ιστορικό χώρο των Δελφών, ωστόσο δεν κατέβαλε τη δημιουργική φαντασία των διοργανωτών του, χαρακτηρίζοντας “επίκαιρη και απολύτως εύστοχη” την εστίαση του 5ου αυτού Φόρουμ στη δημόσια υγεία.

Ημέρα 2η

Από τη χθεσινή ημέρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και από τις πολλές διαδοχικές τοποθετήσεις που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να καταγράψουμε στο δεύτερο τεύχος του Delphi Confidential, θα σας μιλήσουμε για τρεις που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Η πρώτη ήταν η κεντρική ομιλία του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Tao Zhang, ο οποίος έδωσε την έμφαση σε μια άλλη κρίση που παραμονεύει στην “επόμενη μέρα”, η οποία ίσως κινείται πιο αργά αλλά είναι εξίσου κρίσιμη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. “Μιλώ φυσικά για την κλιματική αλλαγή. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι απαιτείται επείγουσα δράση, όμως είναι ακόμα πιο εμφανές τώρα, μετά από αυτήν την πανδημία, ότι δεν πρέπει να παίζουμε με τη μητέρα φύση.” Μίλησε επίσης για το πόσο διασυνδεδεμένες είναι οι δύο κρίσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι οικονομικές πολιτικές του σήμερα θα επηρεάσουν τα κλιματικά αποτελέσματα του αύριο.

Η δεύτερη ήταν η ομιλία της Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλας Κυριακίδη, η οποία έδωσε την έμφαση στο εμβόλιο ως την μόνη πραγματική στρατηγική εξόδου από την κρίση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή. “Έχουμε κινητοποιήσει όλα μας τα μέσα για να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την απειλή του κορωνοϊού, όμως γνωρίζουμε ότι αν δεν βρούμε ένα εμβόλιο δεν θα είμαστε ασφαλείς. Το εμβόλιο θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους δίκαια και ισότιμα. Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας, όμως είμαστε στη σωστή πορεία.”

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε σε μια παράμετρο που, όπως είναι ίσως φυσικό, λόγω της έκτακτης φύσης της πανδημίας, δεν μας έχει ακόμα απασχολήσει, όμως θα έχει σίγουρα επίδραση στην υγεία των πληθυσμών ανά τον κόσμο την επαύριο: ο Ανώτερος Διευθυντής της ολλανδικής Value Based Health Care Maarten Akkerman μίλησε για τον αντίκτυπο της πανδημίας σε ασθενείς που δεν νοσούν από τον Covid, εξαιτίας όμως της πανδημίας δεν έχουν λάβει την απαραίτητη φροντίδα όλο αυτό το διάστημα, επισημαίνοντας ότι η ιατρική τεχνολογία μπορεί να δώσει πολύτιμες λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις – ένα επίκαιρο καμπανάκι να μην παραμελούμε την υγεία μας και να εξακολουθήσουμε να δίνουμε έμφαση στους προληπτικούς ελέγχους, ακόμη και σε αυτή την περίεργη εποχή.

Ημέρα 3η

Μια από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις στο φετινό διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ήταν αυτή του οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών που κατάρτισε ο πρωθυπουργός για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Νομπελίστας καθηγητής του LSE μίλησε για τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου επίδραση που έχει ο Covid-19 στην οικονομία, σκιαγραφώντας έναν υπαρκτό, αλλά μάλλον παραμελημένο κίνδυνο: το να θεωρήσουμε ότι η ζημιά που κάνει εξαντλείται στη βραχυπρόθεσμη υφεσιακή του επίδραση. Η ύφεση είναι ασφαλώς ένα μεγάλο πρόβλημα, όμως υπάρχει και η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίδραση της επιδημίας που πρέπει να αναλογιστούμε.

Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στην επιτάχυνση του αυτοματισμού που επιφέρει η κρίση του Covid-19, καθώς πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες προχωρούν σε αλλαγές στο παραγωγικό τους μοντέλο μια ώρα αρχύτερα, για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους σε συνθήκες πανδημίας. Τι θα γίνει όμως με τους εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλειές τους, αν οι νέες θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να απορροφήσουν αργήσουν να δημιουργηθούν, αφού αφορούν κατά κύριο λόγο θέσεις σε τομείς που απαιτούν ανθρώπινη επαφή και πλήττονται σφοδρά;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τον οποίο ακούμε τόσο πολλά αυτή την εποχή είναι επιταγή και τεράστια ευκαιρία για μια χώρα όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, κάθε μετάβαση έχει, στην αρχή τουλάχιστον, νικητές και χαμένους. Το να το αντιληφθούμε εγκαίρως και να προετοιμαστούμε καταλλήλως είναι ένα σημείο κομβικής σημασίας, με έντονες πολιτικές προεκτάσεις.

Αυτά και άλλα πολλά στο συνέδριο το οποίο συνεχίζεται ηλεκτρονικά και το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε live εδώ. Για να λαμβάνετε το σχετικό newsletter που επιμελούμαστε καθημερινά μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+