Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μήλου

Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μήλου

Η Μήλος είναι γνωστή για τη σημαντική πολιτιστική της κληρονομιά παγκοσμίως. Στις μέρες μας προστίθεται κάτι ακόμη στην πολιτιστική της διαδρομή. Ένα Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου, πιστό στο ραντεβού του κάθε χρόνο, παρουσιάζει πρωτότυπες παραστάσεις που αναπτύσσονται για/και μαζί με την τοπική κοινωνία της Μήλου, στο μαγευτικό σκηνικό του Αρχαίου Θεάτρου και σε άλλες περιοχές του όμορφου νησιού των Κυκλάδων… Καλά ακούσατε! Λάτρεις της σύγχρονης δημιουργίας, του συμμετοχικού θεάτρου και των απαράμιλλων τοπίων, η 4η έκδοση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου.

Μια Συνάντηση με την Ιστορία και τη Νεανική Θεατρική Δημιουργία

Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της ΜήλουΜακριά από τις μητροπόλεις, στη Μήλο, διαμορφώνεται ένα κέντρο φιλοξενίας (residency) για τη νεανική δημιουργία και ένα Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου με στόχο τη στήριξη και την ανάδειξη του έργου νέων Ελλήνων και Ευρωπαίων σκηνοθετών. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός προσφέρει σε ανερχόμενους σκηνοθέτες την ευκαιρία να βιώσουν τον τόπο της Μήλου για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διερευνήσουν καλλιτεχνικές πρακτικές σε συνεργασία με τους ερασιτέχνες-ηθοποιούς του νησιού.

Το φεστιβάλ προσκαλεί τους δημιουργούς να ανακαλύψουν νέες μεθόδους και εκφραστικά μέσα κατά τη διάρκεια της εργαστηριακής διαδικασίας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποδώσουν θεματικές και γεγονότα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό. Τα λάθη επί του αποτελέσματος δεν έχουν τόσο σημασία όσο τα νέα σημεία προσέγγισης που αναδύονται κατά τη διαδικασία. Το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στη θέαση της θεατρικής πρακτικής ως πρόσχηματος για συνάντηση και συνδιαλλαγή παρά ως προκαθορισμένη επιτέλεση.

Συμμετοχικό Θέατρο σε Κυκλαδίτικο Περιβάλλον

Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της ΜήλουΚάθε χρόνο, οι παραστάσεις δημιουργούνται για/και μαζί με την τοπική κοινωνία του νησιού, καθώς το φεστιβάλ υποστηρίζει το συμμετοχικό θέατρο με/και για τους πολίτες. Η έννοια της συμμετοχικότητας, η παρουσία των κατοίκων της Μήλου και η επιτόπια δημιουργία των καλλιτεχνών είναι μερικοί από τους βασικούς άξονες διαμόρφωσης αυτής της διοργάνωσης. Η φιλοσοφία αυτής της προσέγγισης επιτρέπει στους συμμετέχοντες να ανασύρουν στο θέατρο το στοιχείο της έκπληξης, του απροσδόκητου, να διεγείρουν την περιέργεια ενός περαστικού, να αναβιώσουν όλοι και όλες έναν τόπο σαν να είναι ένα μεγάλο σκηνικό θεάτρου.

Βασική πρόθεση είναι το φεστιβάλ να ακολουθήσει την καθημερινότητα, να αφουγκραστεί την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό του τόπου της Μήλου. Επίσης, κάθε χρόνο, τα έσοδα από τα εισιτήρια του φεστιβάλ προσφέρονται σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις του νησιού. Φέτος, μέρος των εσόδων προορίζεται για την υποστήριξη του Κέντρου Υγείας της Μήλου.

Η Θεματική της Φροντίδας και της Αποκατάστασης

Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της ΜήλουΗ υγειονομική κρίση, τα ερωτήματα που αναδύθηκαν και η συνεχής ανησυχία σχετικά με την υγειονομική κατάσταση της καθημερινότητάς μας αποτέλεσαν υλικό προς διερεύνηση, με ειλικρίνεια και φροντίδα. Σε αυτή την εκδοχή, η πρόκληση για το φεστιβάλ είναι να αμφισβητήσει την κλασική δομή του θεάτρου στον ίδιο τον τόπο που γεννήθηκε, έχοντας ως αναφορά την έννοια της αποκατάστασης και της φροντίδας στην τέχνη, εφευρίσκοντας νέες μεθόδους, συνθήκες δημιουργίας και νέες σχέσεις με το κοινό. Ή ακόμη, δίνοντας χώρο στους/στις δημιουργούς να ανακαλύψουν δικούς τους τρόπους αναπαράστασης, αλλά και τόπους παρουσίασης ανά το νησί.

Βασικό μέλημα των διοργανωτών είναι όλοι και όλες να ανταποκριθούν με κέφι σε αυτή την πρόκληση, να μην αναπαράγουν πια το οδυνηρό πλαίσιο της καθημερινότητας, αλλά να διασκεδάσουν, ανακαλύπτοντας εναλλακτικές «θεραπείες» σε έναν τόπο δυνατοτήτων και πιθανοτήτων. Σαν να προσκαλούμε κάθε δημιουργό να λάβει μέρος στην εφεύρεση αυτού του γιατρικού. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως το θέατρο είναι το γιατρικό, μια συλλογική δράση για θεραπεία του άστεως. Πώς φροντίζεις όμως ένα γιατρικό, όταν το ίδιο είναι ο ασθενής;

Δείτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης εδώ.

 

Περισσότερο θέατρο στην αθηΝΕΑ:

«Μάκιναλ»: Όταν η Ελευθερία Συνθλίβεται…

«Ανδρόγυνο»: Μια Στερεοτυπική Φάρσα από Κουρασμένες Λέξεις

«Αυτόχειρ!» – Η Ζωή Είναι Ωραία!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+