Η αθηΝΕΑ στην 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ

Λίγο πριν το κλείσιμο της διάσκεψης, στο πλαίσιο της 12ης θεματικής ενότητας “Το Ψηφιακό Στοίχημα της Χώρας: Μία Ολοκληρωμένη Στρατηγική”, ο υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στο μοντέλο της Μεγάλης Βρετανίας, παρά σε αυτό της Εσθονίας, που μπορούσε να φτιάξει από την αρχή ένα ψηφιακό κράτος.

Τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό το ποια εργαλεία είναι πράγματι χρήσιμα για το ελληνικό κράτος και ανέφερε ως παράδειγμα το e-justice και το πώς ένα τέτοιο σύστημα θα αποσυμφορούσε τα δικαστήρια. Αναφέρθηκε επίσης στο uk.gov και τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα εξυπηρετεί τους Βρετανούς.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του 5G και της συνδεσιμότητας, σημείωσε ότι πρέπει να νοικοκυρευτεί το καθεστώς αδειών, “ενώ θα πρέπει να δούμε με την υπάρχουσα τεχνολογία πώς μπορούμε να βοηθήσουμε διάφορους τομείς της καθημερινότητας”. Δήλωσε ότι υπάρχει συζήτηση με τα υπόλοιπα υπουργεία για το πώς θα βοηθήσει η συνδεσιμότητα όλες τις κοινωνικές ομάδες, ενώ προανήγγειλε ότι το 2020 θα βγει με περιορισμένες λειτουργίες στον αέρα το φιλικό προς τον χρήστη gov.gr, στο οποίο στη συνέχεια “θα κουμπώνουν πράγματα”.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάρκος Βερέμης, Co-Founder & Executive Chairman της Upstream και General Partner της Big Pi τόνισε ότι απαιτείται εκπαίδευση για μια νέα ψηφιακή αγορά. Σαν παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι “τα παιδιά πάνε να γίνουν δάσκαλοι σε μια χώρα στην οποία δεν έχει προσληφθεί δάσκαλος τα τελευταία 10 χρόνια”. Για να υιοθετηθούν οι νέες συνήθειες υπάρχουν δυο βασικά σημεία που θεωρεί αναγκαία, και αυτά είναι το ήθος και η κουλτούρα στην επιχειρηματικότητα στον ψηφιακό κόσμο. Τέλος, με βάση την εμπειρία του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να προλάβει “το τρένο” και να προχωρήσει γρήγορα σε έναν ψηφιακό μετασχηματισμό, υπερπηδώντας κάποια εμπόδια, με βασικό εργαλείο τα “μυαλά” που έχει η χώρα.

***

Στο πλαίσιο της 11ης θεματικής της ημέρας, με τίτλο “Ένα Νέο Όραμα για την Ελληνική Στρατηγική ΑΠΕ & την Πράσινη Ενέργεια”, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την ευαισθησία της κυβέρνησης για το περιβάλλον και τα ζητήματα του κλίματος. Αναφέρθηκε στην εκτεταμένη πράσινη ατζέντα που έχει να κάνει με την απολιγνιτοποίηση, τη διαχείριση αποβλήτων, τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης και τη δασική πολιτική, ενώ σε ό,τι αφορά στο ακανθώδες ζήτημα της ΔΕΗ, δήλωσε ότι θα ληφθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “τα έκανε θάλασσα”, σημειώνοντας όμως πως και οι Ευρωπαίοι είναι συνένοχοι, καθώς συμφώνησαν στη λύση μείωσης του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης από το 90% στο 50% χωρίς αντάλλαγμα και των δημοπρασιών ενέργειας που ζημίωσαν τη εταιρεία κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. Όσο για την τύχη της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ που κατασκευάζεται στην Πτολεμαΐδα, ο υπουργός δήλωσε: “Θα δούμε πώς θα γίνει η επένδυση. Θα το μελετήσουμε νομικά, τεχνικά και οικονομικά. Είναι μια λάθος επενδυτική απόφαση, προσπαθούμε να δούμε πώς θα την διαχειριστούμε και θα τοποθετηθούμε πάρα πολύ σύντομα”.

Σχετικά με τις συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε τη σημαντικότητά τους και την ανάγκη συνεργασίας με τις εταιρείες του χώρου, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “καταψήφισαν τις δικές τους συμβάσεις, δεν έχουμε αλλάξει ούτε ένα κόμμα”.

Ανήγγειλε επίσης εξελίξεις για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα που αφορά τον συνδυασμό της με τη διασύνδεση της Κύπρου.”Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουμε πάρει αποφάσεις. Οι διασυνδέσεις είναι προτεραιότητα για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους”, σημείωσε.

Τέλος, σε ερώτηση του τεχνικού διευθυντή του ομίλου Eunice κ. Γιώργου Πεχλιβάνογλου για την πράσινη ηλεκτροκίνηση, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο πολύ πιο φιλόδοξο σε σχέση με την “απόσυρση αυτοκινήτων”. Εντός της εβδομάδας μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει κοινή υπουργική απόφαση για τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα εισηγηθεί τη θέσπιση κινήτρων για την διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης.

***

Στο πλαίσιο της 10ης θεματικής της σημερινής διάσκεψης, με τίτλο “Επιχειρηματικότητα, Αειφορία & Βιώσιμη Ανάπτυξη”, ο κ. Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας, Επισκέπτης Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Σύμβουλος Αειφορίας ΕΕΝΕ επισήμανε ότι βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και υπεύθυνη ανάπτυξη. Σημαίνει επίσης ενδιαφέρον για το περιβάλλον και επένδυση στον άνθρωπο.

Διαπίστωσε ότι ο τουρισμός και η ναυτιλία υστερούν σε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ δυστυχώς το ποσοστό των επιχειρήσεων που αδιαφορούν για αυτήν φτάνει το 90%. Παρά ταύτα, οι μεγαλύτερες εταιρείες κατανοούν τη σημασία της, καθώς και αυτή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Επισήμανε τέλος ότι η Κοινωνικά Υπεύθυνη Επένδυση (Socially Responsible Investment ή SRI) θα αποτελέσει το μελλοντικό μοντέλο, καθώς συνδυάζει και το κοινωνικό, και το περιβαλλοντικό, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Παρουσίασε, τέλος, τη Χάρτα Αειφορίας της ΕΕΝΕ για υπεύθυνη ανάπτυξη για όλους.

Από την πλευρά του, ο κ. Νεκτάριος Δεμενόπουλος, αναπληρωτής Διευθυντής Δημοσίων & Επενδυτικών Σχέσεων του ΟΛΠ, παρουσίασε την έκθεση εταιρικής υπευθυνότητας του ΟΛΠ για το 2018, ενώ ανέπτυξε το μελλοντικό πλάνο του οργανισμού, αναδεικνύοντας τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο των εργασιών του. Τέλος, δήλωσε ότι ο οργανισμός επιθυμεί τη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση και προσδοκά στη σημαντική συμμετοχή του ΟΛΠ στην εθνική οικονομία.

***

Αναφερόμενη στις χθεσινές εξελίξεις στη Μόρια, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι ούτε αυτή η κυβέρνηση, ούτε όμως και η Ευρώπη δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Μιλώντας στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, επισήμανε τις τραγικές συνθήκες που συνάντησε η ίδια όταν επισκέφτηκε τον καταυλισμό. “Κάνουν όλοι ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα, ενώ είναι πρόβλημα προσφυγικό, ανθρωπιστικό και ευρωπαϊκό” ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: “θα έπρεπε να υπάρχουν ποινές στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες”. Υπενθύμισε πάντως ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και για τους γηγενείς πληθυσμούς και ότι πρέπει να αναλάβουν όλοι τα βάρη που τους αναλογούν. Ακόμα, στο ζήτημα των διακινητών, ζήτησε να αυξηθεί ο έλεγχος, καθώς είναι γνωστός ο ρόλος τους και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν.

Σε ό,τι αφορά την ανατροπή του δημογραφικού προβλήματος, πρότεινε την εφαρμογή ενός ελληνικού σχεδίου με βάση την ισχυρή ανάπτυξη. Επισήμανε πάντως τη δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου δεδομένων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν, σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, με την παράλληλη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. “Θέλουμε όλοι να δούμε τη χώρα μας να αφήσει πίσω την κρίση, αλλά και τις δεσμεύσεις αυτές. Εμείς θέλουμε να είμαστε η πολιτική δύναμη του brain gain”, σημείωσε, με τον συντονιστή Παύλο Τσίμα να επισημαίνει ότι αν και το ΚΙΝΑΛ θέλει να είναι το κόμμα του brain gain και έχει πολλούς νέους στα όργανα του κόμματος, δεν έχει μεγάλη επιρροή στις νεαρές ηλικίες. Η κ. Γεννηματά ανταπάντησε ότι όντως τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλά, όμως έχουν αυξηθεί κατά πολύ από τις προηγούμενες εκλογές.

***

Στο πλαίσιο της 9ης ενότητας με θέμα “Brain Gain, Δημογραφικό & Μετανάστευση: Προς Ένα Επωφελές για την Ελλάδα Μοντέλο”, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, αναφέρθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, που έλαβε χώρα νωρίτερα σε φορτισμένο κλίμα, λόγω του χθεσινού συμβάντος στη Μόρια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης περί επαναπροσέγγισης της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι θα αυξηθούν οι επιστροφές, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν παρά στο ελάχιστο επί ΣΥΡΙΖΑ και ότι εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται η απόφαση αν κάποιος δικαιούται άσυλο ή όχι. Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι το ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό, συμπληρώνοντας την ανάγκη συναντίληψης με τις άλλες χώρες.

Όσο για τις αυξημένες ροές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ανέφερε τρεις αιτίες: την πρόθεση για προώθηση μεταναστών προς τα ανατολικά που οδηγεί σε φυγή προς την αντίθετη κατεύθυνση, την πολεμική κατάσταση στη Συρία, και τέλος την προσπάθεια της Τουρκίας να πιέσει για μια νέα συμφωνία. Δήλωσε πάντως ότι θα μεταβεί στη γειτονική μας χώρα για συζητήσεις σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, υποστήριξε ότι μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας πρόσφυγες, σε ελεγχόμενο αριθμό, και να αποτελέσουν ευκαιρία για το δημογραφικό. Ο στόχος είναι να ενταχθούν στην κοινωνία, ειδικότερα δε τα παιδιά, που μπορείς να τα διαπλάσεις, αλλά και όσοι μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες.

***

Στο στόχο της κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει την εθνική σύνταξη αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του υπό την ίδια θεματική. Τα χρήματα της επικουρικής σύνταξης θα μπορούν να επενδύονται, συμπλήρωσε, κάτι το οποίο πρόκειται να νομοθετηθεί το συντομότερο δυνατό. Όσο για τον τρίτο πυλώνα, διαπίστωσε ότι υπάρχει ήδη στην πράξη, αλλά με χαμηλή διείσδυση, η οποία μπορεί όμως να αυξηθεί, με τη θέσπιση των κατάλληλων φορολογικών κινήτρων, ώστε να προτιμήσουν οι πολίτες και την ιδιωτική ασφάλιση.

“Το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι καινούργιο στη χώρα μας”, σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ και π. υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη από την πλευρά της, στο πλαίσιο της 9ης θεματικής. “Μετά τη δεκαετή κρίση, όμως, ίσως είναι το σοβαρότερο”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η πρώην υπουργός ανέλυσε τα προβλήματα που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με το brain drain. Τόνισε ότι η χώρα θα δεχτεί μελλοντικά δημοσιονομικές πιέσεις, καθώς θα εργάζεται μικρότερος αριθμός ανθρώπων για να “συντηρεί” έναν μεγαλύτερο πληθυσμό. “Το δημογραφικό αποτελεί το πλέον σημαντικό εθνικό ζήτημα για την πατρίδα μας. Κάθε πολιτική απόφαση θα πρέπει να ελέγχεται για την επιρροή του σε αυτό.”

Σε ό,τι αφορά το brain drain, σημείωσε ότι ενώ η Ελλάδα επενδύει στην εκπαίδευση των νέων, αυτοί εξαναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, με κύριο υπαίτιο το κράτος. Έκανε πάντως λόγο για στήριξη του κράτους στην επιχειρηματικότητα, μέσω της νέας κυβέρνησης, και για διακοπή της εχθρικής στάσης που ήταν συνήθης απέναντι στην επιχειρηματικότητα για 4 και πλέον χρόνια.

Στο πλαίσιο της ίδιας θεματικής, η κ. Σιάνα Κυριάκου, Γενική Διευθύντρια COO της KPMG, διαπίστωσε ότι οι Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα θα επιστρέψουν μόνο με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Επισήμανε επίσης ότι τα κίνητρα που θα δοθούν δεν πρέπει να είναι εξειδικευμένα, γιατί θα φτάσουν οι επιχειρήσεις να αδικούν αυτούς που έμειναν εδώ στη διάρκεια της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και Μέλος Δ.Σ. του Si-Cluster, τόνισε ότι υπάρχουν εξαιρετικοί επιστήμονες που επιθυμούν να βρεθούν στην Ελλάδα. Η ΕΒΙΔΙΤΕ προσπαθεί, με τη βοήθεια υψηλότερων μισθών, να προσελκύσει στη χώρα είτε Έλληνες είτε ξένους, επενδύοντας σε ισχυρά projects και καινοτόμα προϊόντα. Η μετάβαση της διαστημικής τεχνολογίας σε άλλους κλάδους θα μπορούσε να “τραβήξει” κόσμο στη χώρα μας, συμπλήρωσε.

Τέλος, η κ. Αγγελική Παπαδοπούλου, Corporate Affairs Director της Stoiximan, μίλησε για το branding του brain gain και την πρόθεση της εταιρείας να φέρει πίσω στην Ελλάδα ανθρώπους που έφυγαν κατά την περίοδο της κρίσης. Παρουσίασε το πακέτο κινήτρων που παρέχεται σε όσους επιθυμούν να εργαστούν ξανά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Stoiximan.

***

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης της διαΝΕΟσις με θέμα “Η Ελληνική Οικογένεια και το Δημογραφικό Πρόβλημα”, ο κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Editorial Director του ερευνητικού οργανισμού, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, αναφερόμενος στη μείωση του πληθυσμού της χώρα μας, αλλά και στη γήρανσή του.

Οι παράγοντες πίσω από αυτή τη δημογραφική τάση είναι πολλοί. Ανέλυσε μεταξύ άλλων το χαμηλό δείκτη γονιμότητας και απέρριψε διάφορες εξηγήσεις που έχουν δοθεί, επισημαίνοντας ότι το πιο ισχυρό πρόβλημα που εντοπίζεται είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στο να κάνουν παιδιά, που σχετίζονται με την καριέρα, τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, τις οικονομικές απαιτήσεις και την αδυναμία φύλαξης των παιδιών παράλληλα με την εργασία. Ανέφερε ενδεικτικά τις πολιτικές στήριξης που έχουν υιοθετηθεί από χώρες όπως η Γαλλία ή η Σουηδία, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για το ρόλο του brain drain και του προσφυγικού στην αντιστροφή του δημογραφικού.

Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Γήρανσης, τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας, σε σχέση με το πνευματικό και υλικό κεφάλαιο της χώρας που έχει συρρικνωθεί, κάτι που θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές. Μίλησε για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εκπαίδευσης, για τη σύνδεση του ρυθμού γονιμότητας με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τέλος για τον εναρμονισμό του ασφαλιστικού συστήματος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

***

Στο πλαίσιο της 8ης θεματικής με τίτλο “Η Επόμενη Μέρα στην Ελληνική Παιδεία – Μία Συνολική Επαναπροσέγγιση”, η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως συμφώνησε, μιλώντας στην κ. Αναστασία Παρετζόγλου, ότι η παιδεία επηρεάζει καθοριστικά το πώς θα είναι η Ελλάδα σε 20 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ που ανέδειξε μια προβληματική εικόνα της ελληνικής παιδείας σε σχέση με την αγορά εργασίας, η κ. Κεραμέως προτείνει τον υποχρεωτικό επαγγελματικό προσανατολισμό από την Α’ Γυμνασίου, όταν ακόμα τα παιδιά ανακαλύπτουν τον εαυτό τους. Παράλληλα, η πρακτική άσκηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε να έχουν μια καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας. Πρέπει “να γίνει πάντρεμα της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι θα υπάρξουν νέες εκπαιδευτικές θεματικές, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν σφαιρική, σύγχρονη παιδεία. Μία από αυτές θα είναι η επιχειρηματικότητα, καθώς θα δώσει στα παιδιά ερεθίσματα για κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δαιμονοποιήσει. “Η κυβέρνηση θα επενδύσει στην επαγγελματική εκπαίδευση. Θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια για τα οφέλη της”, δήλωσε.

Μίλησε τέλος για την προσπάθεια εξεύρεσης κινήτρων για να υπάρξει όσμωση και των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, ενώ έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία, σχετικά με την αλλαγή του άρθρου 16, σημειώνοντας ότι η ιδιωτική και η δημόσια εκπαίδευση πάνε παράλληλα, και όχι συγκρουσιακά. Σε πρόσφατη επίσκεψή της στις ΗΠΑ διαπίστωσε μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη απήχηση σε ό,τι σχετίζεται με τα ελληνικά προγράμματα σε πανεπιστήμια και ιδιωτικά κολλέγια και, ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλο έλξης φοιτητών.

***

Σε ρυθμίσεις που θα προβλέπουν διοικητικές κυρώσεις, αλλά και διώξεις στα αστικά δικαστήρια για δημόσιους υπάλληλους, και αναμένεται να ενταχθούν σε επόμενα νομοσχέδια αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της 7ης θεματικής ενότητας, με τίτλο “Τόνωση και Επιτάχυνση των Μεγάλων Εγχώριων και Ξένων Επενδύσεων: Η Πολλαπλασιαστική Αξία των Συνεπενδύσεων”.

Μιλώντας στην Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager του Fortune, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: “δεν μπορεί π.χ. ένας δασάρχης να καθυστερεί μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων μετά από π.χ. 8 χρόνια αναμονής. Πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός τους έχει δώσει εντολή για να στηρίξουν την αναπτυξιακή διαδικασία”.

“Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα στο δημόσιο και το κράτος να δουλεύει υπέρ των επενδύσεων”, επισήμανε, ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία του ΑΕΠ, σημείωσε ότι φέτος η αύξηση θα ξεπεράσει το 2%, το 2020 το 3%, ενώ το 2021 ο στόχος του 3% είναι εφικτός.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Creta Farms, υπεραμύνθηκε της εμπλοκής του, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια εταιρεία με εξαγωγικό προσανατολισμό και 800 εργαζόμενους. “Θα μπορούσα να απέχω αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι η μοναδική εταιρεία που είχε πάρει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια δάνεια, ενώ είχε και μια σειρά πατέντες σε θυγατρική στην Κύπρο. Θα μπορούσε η εταιρεία να καταρρεύσει και να μην υπάρχει τίποτα προς αξιοποίηση. Τώρα οι μετοχές πέρασαν στις τράπεζες και πλέον υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για να μπει στρατηγικός επενδυτής.”

Όσο για την κατάσταση στη ΔΕΗ, προέβλεψε ότι “σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε καινούργιο τοπίο”, δεδομένου ότι η σημερινή κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα και βρέθηκαν τα αναγκαία κεφάλαια για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της, ενώ προχωρά η αναδιάρθρωσή της. Μίλησε τέλος και για την ανάγκη μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας προς τη βιομηχανία.

Για την COSCO, είπε πως αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της επένδυσης, όμως αναφέρθηκε και στις ανησυχίες που υπάρχουν πανευρωπαϊκά για τη διείσδυση των Κινέζων. “Θέλουμε να υπάρχει ισορροπία. Δεν θέλουμε η χώρα να γίνει όλη κινέζικη”. Η Ελλάδα έχει κάνει προ δεκαετιών επιλογή στρατοπέδου, αυτού της Δύσης, όμως “αν δεν έρθει άλλος και έρθει μόνο ο Κινέζος, θα τα πάρει ο Κινέζος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της 7ης θεματικής πραγματοποιήθηκε και η βράβευση του προέδρου της Consolidated Contractors Company, κ. Tawfic Khoury.

***

Στο πλαίσιο της 6ης θεματικής ενότητας με τίτλο “Μία Νέα Πυξίδα για τις Σχέσεις με τον Ομογενειακό Ελληνισμό”, ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΕΝΕ και επικεφαλής της EENE International διαπίστωσε ότι η ομογένεια, γενιά με γενιά χάνει την επαφή της με τη χώρα, παρά το γεγονός ότι η αγάπη για την Ελλάδα παραμένει. Πρέπει λοιπόν να βρούμε άλλους τρόπους για να συνεχιστεί αυτή η σχέση, τόνισε χαρακτηριστικά.

Διατυπώνοντας μια διαφορετική προσέγγιση, μίλησε για το brain drain ως μια καλή ευκαιρία, καθώς οι Έλληνες διέφυγαν στο εξωτερικό από ένα τοξικό περιβάλλον, αξιοποιήθηκαν και άντλησαν τεχνογνωσία που θα μπορέσουν να φέρουν μαζί τους πίσω στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, αναφορικά με το brain drain, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης συμφώνησε με τον κ. Χατζημηνά ότι καλώς έφυγαν οι νέοι, τόνισε όμως την ανάγκη να επιστρέψουν.

Μίλησε επίσης για την “πολύ-επίπεδη σημασία του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού” και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι δεν ισχύει η κινδυνολογία του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος. Σημείωσε ότι θα αυξηθούν οι βουλευτές επικρατείας από 12 σε 15, το εκλογικό σώμα δεν θα αλλάξει, ίσως όμως λειτουργήσει ως κίνητρο το δικαίωμα ψήφου για να ασχοληθούν οι ομογενείς με τα κοινά της χώρας.

***

“Δεν μπορείς να έχεις τουριστική βιομηχανία παγκόσμιας κλάσης χωρίς αντίστοιχη εκπαίδευση”, διαπίστωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της 5ης θεματικής ενότητας με τίτλο “Επαναπροσεγγίζοντας τον Ελληνικό Τουρισμό και την Οικονομία της Φιλοξενίας. Μία Στρατηγική Μεγιστοποίησης της Προστιθέμενης Αξίας”.

Μιλώντας στον κ. Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, Β’ Αντιπρόεδρο ΕΕΝΕ και CEO των Aldemar Resorts, ο κ. Θεοχάρης αναγνώρισε ότι στο παρελθόν δεν υπήρχε μακροπρόθεσμο σχέδιο στον τουρισμό, φέρνοντας το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία έφτιαξε πλάνο με δεκαετή ορίζοντα. Τόνισε δε ότι οι ανάγκες των τουριστών-επισκεπτών αλλάζουν και διαφοροποιούνται, αναφερόμενος στον σημαίνοντα ρόλο που παίζουν στον κλάδο οι τεχνολογικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, ένας επόμενος στόχος είναι η προσέγγιση επισκεπτών τρίτης ηλικίας, μιας δημογραφικής ομάδας στην οποία θα πρέπει να ταιριάξουμε το νέο τουριστικό προϊόν μας.

Σχετικά με την κατάρρευση της Thomas Cook και τις επιπτώσεις αυτής στον ελληνικό τουριστικό κλάδο, μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

***

Στο πλαίσιο της 4ης θεματικής ενότητας, με τίτλο “Industry 4.0: Το Μέλλον του Ελληνικού Επιχειρηματικού Οικοσυστήματος”, ο κ. Παύλος Ευθυμίου συντόνισε τη συζήτηση “Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Πολιτικές & Πρωτοβουλίες για την Ενίσχυση του Οικοσυστήματος” στην οποία συμμετείχαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης και Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Τσακίρης δήλωσε ότι έχουν εδραιωθεί πια επιτυχημένες ελληνικές start-up επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν, ενώ θύμισε ότι πλέον οι επενδυτές βλέπουν κέρδη από τη στήριξη που έδωσαν σε αυτές τις νέες ιδέες. Σε ερώτηση για τη σύνδεση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, διαπίστωσε ότι απαιτούνται καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα “Technology Transfer Funds”, δηλαδή ταμεία εντός των πανεπιστημίων που να χρηματοδοτούν ιδέες. Τέλος, επισήμανε ότι η επιχειρηματική κουλτούρα μπορεί να καλλιεργηθεί, καθώς και ότι οι Έλληνες την “έχουμε μέσα μας”.

Ο κ. Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε και εκείνος εκτενώς στις start-up επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να δώσει φορολογικά και μισθολογικά κίνητρα, ώστε οι εταιρείες αυτές να ανθίσουν. Επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός “innovation district”, αναφέροντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, με τη ΔΕΘ να παίρνει το ρόλο του “μπροστάρη” σε αυτή την προσπάθεια, ενώ μίλησε και για το ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα, διαπιστώνοντας ότι λείπει όμως το επιχειρηματικό κίνητρο. Χαρακτήρισε ως “ατυχία” τη μη θεσμοθέτηση ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα μείωναν τη φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό, ενώ υπενθύμισε ότι οι ψηφιακές υποδομές στη χώρα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτά τα δύο προβλήματα δυσκολεύουν την είσοδο επιχειρήσεων καινοτομίας στη χώρα, σε συνδυασμό, όπως είπε, με τα φορολογικά κίνητρα.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της αγροδιατροφής, στο πλαίσιο της συζήτησης με τίτλο “Μεγιστοποιώντας την Υπεραξία σε όλο το Φάσμα της Αγροδιατροφικής Αλυσίδας”, η κ. Ιρίνα Τακά, Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΒΙΕ Μιχαηλίδης, τόνισε ότι πολλά ελληνικά προϊόντα πωλούνται χύδην, χωρίς τυποποίηση, κάτι το οποίο τορπιλίζει την ανάπτυξη τους. Έκανε λόγο για την ανάγκη της ανάπτυξης συνεταιρισμών, παρά την κακή εικόνα που έρχεται από το παρελθόν, ενώ έφερε το παράδειγμα του συνεταιρισμού La Mia Stevia,  που εγκατέλειψε την παραδοσιακή καλλιέργεια καπνού και στράφηκε σε ένα άλλο προϊόν, στη στέβια, βλέποντας την ευκαιρία που υπήρχε στην αγορά. Η τυποποίηση και το branding δίνουν υπεραξία στο προϊόν αυτό, οδηγώντας στην κερδοφορία. “Μόνο η συνεργασία και η καθετοποίηση θα αναδείξει τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

***

Στην 3η θεματική της σημερινής διάσκεψης, “Η Διεθνής Ματιά και το Διεθνές Περιβάλλον”, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως μια χώρα που δεν αποτελεί πλέον πηγή προβλημάτων, αλλά πηγή λύσεων.

Με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στη χώρα μας να επίκειται, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στη βούληση που υπάρχει για την καλλιέργεια των διμερών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια ευκαιρία να πάμε τη σχέση σε ένα νέο επίπεδο, αν και ήταν ήδη καλή και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Μίλησε δε για τη στρατηγική σπουδαιότητα της Ελλάδας σε ένα γεωγραφικό περιβάλλον μη σταθερό, τονίζοντας ότι συνεργαζόμαστε ως εταίροι γιατί εκτός των άλλων μοιραζόμαστε κοινές αξίες.
Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές, δήλωσε ότι η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να υλοποιείται, υπενθυμίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για μια ελληνοτουρκική συμφωνία, αλλά για μια ευρωτουρκική συμφωνία. Σε ερώτηση για το κυπριακό, ζήτησε να αφήσει τις λεπτομέρειες στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, τόνισε όμως ότι θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα κατά την επίσκεψη του Mike Pompeo στην Ελλάδα, δίνοντας επίσης βάση και στις τριμερείς με Ισραήλ, αλλά και με την Αίγυπτο.

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σήμερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, διαπίστωσε ότι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Η γραφειοκρατία αποτελεί ακόμα εμπόδιο, όμως οι Έλληνες υπουργοί προσπαθούν να το άρουν, με την κυβέρνηση να δουλεύει σκληρά και να αποτελεί μια δυνατή ομάδα. Αναφέρθηκε στα επενδυτικά σχέδια τα οποία βρίσκονται ήδη σε υλοποίηση στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, όπως και στις επενδύσεις της Blackstone και του Ελληνικού που προχωρούν, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΠΕ. Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα, ενώ η αβεβαιότητα της περιόδου 2015-2016 έχει εξαφανιστεί. Έκανε λόγο για ένα ελκυστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, επισημαίνοντας ότι “αν θέλει κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα, η στιγμή είναι τώρα”.

***

Παράταση 7 ημερών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανακοίνωσε πριν λίγο από το βήμα της διάσκεψης της ΕΕΝΕ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Στη 2η θεματική ενότητα της ημέρας, με τίτλο “Η Επόμενη Μέρα στην Ελληνική Οικονομία”, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της ατζέντας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μιας ατζέντας που επιδιώκει την οικονομική μεγέθυνση και την οικονομική ανάπτυξη. Έκανε μάλιστα λόγο για ένα νέο, από κοινού με τις επιχειρήσεις, υγιές περιβάλλον δημόσιων και ιδιωτικών οικονομικών.

“Κάναμε deliver, υλοποιήσαμε πολιτικές”, δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι σε δύο μήνες η κυβέρνηση έβαλε κανόνες και πλαίσιο, ζητώντας ως αντάλλαγμα την υπεύθυνη συμβολή των επιχειρηματιών.

Ο κ. Σταϊκούρας έθεσε μάλιστα 9 στόχους για το 2019:
  • την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων του 2019,
  • την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος,
  • τη διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού πλαισίου με μειώσεις σε φόρους για το 2020,
  • την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας,
  • την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων,
  • την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,
  • την υλοποίηση άλλων εκκρεμών δεσμεύσεων της χώρας από την 3η αξιολόγηση,
  • την εισαγωγή ενός κατάλληλου πλαισίου για το ιδιωτικό χρέος,
  • και τέλος την αποπληρωμή του “ακριβού” χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δήλωσε ότι υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο με ορίζοντα υλοποίησης το Νοέμβριο του 2019, ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, ενώ προέβλεψε ότι το χαμηλό κόστος δανεισμού και η ενίσχυση των επενδύσεων θα φέρουν βιώσιμη ανάπτυξη. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα σαφές όραμα επιστροφής της Ελλάδας σε μια νέα κανονικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

***

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί το πλέον σημαντικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργο Πιτσιλή.

Χαρακτήρισε ως “κοινωνικοποίηση της υπηρεσίας” τη μεγέθυνση της προσβασιμότητας και την αύξηση της ποιότητας των εργασιών της ΑΑΔΕ, επισημαίνοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα προσφέρει τεχνική αναβάθμιση των ελεγκτικών δυνατοτήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπενθύμισε επίσης το φάσμα των υπηρεσιών που βοηθούν το κράτος, αλλά και τον πολίτη, όπως οι ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα “My Data”.

Ο κ. Πιτσιλής επέμεινε στην ανάγκη για εμπιστοσύνη, για επιβράβευση του ανθρώπινου δυναμικού και για αξιολόγηση αυτού. “Υπάρχουν 3 βασικές λέξεις για εμάς. Εξωστρέφεια, φορολογική ασφάλεια και φορολογική δικαιοσύνη. Αφουγκραζόμαστε, ακούμε τον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι αναγκαία και η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, ώστε να ξέρουν οι επιχειρήσεις πού βαδίζουν, αλλά και να είναι δίκαιες οι υποχρεώσεις τους.”

***

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας σημείωσε ότι η αισιοδοξία επέστρεψε στη χώρα, με την επιστροφή της Ελλάδας σε κόστη δανεισμού καλύτερα από του 2000. Όσο για το νέο πολυνομοσχέδιο, τόνισε ότι εμπεριέχει καλύτερες συνθήκες αδειοδότησης, δικαιότερα μέτρα, ευνοϊκές προθεσμίες και όρους μείωσης της γραφειοκρατίας.

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η αναφορά του στη σημασία παραγωγικών επενδύσεων και όχι επενδύσεων “σε ντουβάρια”. Υπάρχει ανάγκη για ανταγωνιστική φορολόγηση και χαμηλότερο κόστος εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις έφευγαν το προηγούμενο διάστημα στο εξωτερικό, μαζί με τα “μυαλά” της χώρας.

Ο κ. Φέσσας θεωρεί αναγκαία τη συνεννόηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως και την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου, καθώς το 35% των εγχώριων επιχειρήσεων δεν εξασφαλίζει εξειδικευμένους υπαλλήλους. Τέλος, επανέλαβε τη θέση του ΣΕΒ για αλλαγές στην παιδεία, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνική εκπαίδευση στην αυγή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τόνισε και πάλι την ανάγκη για σοβαρές και στοχευμένες επενδύσεις και αλλαγές στην παιδεία, με έμφαση και στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα

***

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Grand Hyatt ξεκίνησε πριν λίγο η 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος στο ξεκίνημα της πρώτης ενότητας, με τίτλο “Η ΕΕΝΕ ως Γέφυρα Ανάπτυξης, Διασύνδεσης, Συνεργατικότητας & Εξωστρέφειας στην Επόμενη Μέρα της Ελληνικής Οικονομίας”.

Τόνισε ότι την κρισιμότητα της παρούσας συγκυρίας, ενώ επισήμανε ότι με τις πρόσφατες εξελίξεις, το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χαρακτήρισε δε ως θετικό το ψυχολογικό momentum, το οποίο αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και των επιχειρηματιών να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να δοθεί βάρος στην καινοτομία, στην ανταγωνιστικότητα, στην υψηλή προστιθέμενη αξία, αλλά και στις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Δήλωσε ότι η ΕΕΝΕ στέκεται απέναντι στις καιροσκοπικές επενδύσεις που ψάχνουν το λεγόμενο “country risk” και δεν βάζουν τα θεμέλια για μακροχρόνια, στέρεη, ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν τα σύννεφα της λιτότητας, διαπιστώνοντας ότι η άρση των capital controls δείχνει το δρόμο για μια νέα επανεκκίνηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ακόμα, επισήμανε ότι μόνο ως θετικά ακούγονται τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις επενδύσεις και τα κίνητρα, ενώ υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”. Ζήτησε από το κράτος να δώσει κίνητρα και διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρηματίες θα βοηθήσουν στη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη, με κομβικά σημεία το real estate, τον τουρισμό και την ενέργεια, καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στις ανανεώσιμες πηγές. Έθεσε ως καίρια την ψηφιακή μετάβαση, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μέσω της ΕΕΝΕ International.

Τέλος το brain drain υπενθύμισε ότι δημιουργεί μόνο πρόβλημα και υπάρχει έντονη ανάγκη να επαναπατρίσουμε “μυαλά” και να αναστρέψουμε το συγκεκριμένο μοντέλο. “Να προσελκύσουν τα ελληνικά μυαλά το κεφάλαιο και όχι το αντίθετο που συνέβη στα χρόνια της κρίσης”, ανάφερε χαρακτηριστικά.

Tune In

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, η αθηΝΕΑ θα βρίσκεται στην 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) που φέτος έχει θέμα “Μεγιστοποιώντας την υπεραξία στην ελληνική οικονομία: η νέα μέρα στην ελληνική επιχειρηματικότητα” και θα πραγματοποιηθεί στο Grand Haytt Athens.

Από τις 11:30 το πρωί, ο ανταποκριτής μας Άρης Γαβριελάτος θα παρακολουθήσει μια σειρά από sessions, που στόχο έχουν να σκιαγραφήσουν τους τρόπους, τις πολιτικές, τις πρωτοβουλίες και τις στρατηγικές κατευθύνσεις μέσα από τις οποίες μπορεί να πολλαπλασιαστεί η προστιθέμενη αξία σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Ένα πλούσιο line-up ομιλητών που περιλαμβάνει πολιτικούς και τεχνοκράτες, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και εμβληματικές προσωπικότητες της οικονομικής ζωής του τόπου, θα τοποθετηθούν και θα συνδιαλεχθούν πάνω στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

Μετά από κάθε ενότητα θα ανεβάζουμε στη σελίδα αυτή τα σημεία-κλειδιά των παρεμβάσεων, ενώ μέσα από το live stream της LiveMedia μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες της διάσκεψης εξ αποστάσεως. Ολόκληρο το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης θα το βρείτε εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+