Η Ελένη Σακαλή μας Ξεναγεί στην Art’s Birthplace-Athina 2024

Σακαλή

Η Έκθεση Art’s Birthplace-Athina 2024 διεξάγεται για 5η συνεχόμενη χρονιά και, φέτος, υποδέχεται 60 καλλιτέχνες από 16 χώρες.

Η Time Of Art Gallery, που εδρεύει στην Κηφισιά, φιλοξενεί, μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, έργα από διάφορα είδη τέχνης, όπως γλυπτική, abstract, ζωγραφική, σε μια έκθεση ανοιχτή στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Η ιδρύτρια της Time of Art, Ελένη Σακαλή, μιλάει στην αθηΝΕΑ για την γκαλερί και την έκθεση.

Η Time of Art Gallery

Ξεκινώντας τη συζήτηση για την Time of Art Gallery, αναφέρει πως ήταν ένα όνειρο ζωής, καθώς είχε πάντοτε στόχο τη δημιουργία ενός χώρου που θα αποτελεί γέφυρα πολιτισμού ανά τον κόσμο. «Ανταποκρίνεται στην επικοινωνία της τέχνης, από ένα πολύ μικρό δημιούργημα –art–, ένα κόσμημα, έως και μεγάλα έργα τέχνης. Άρα, ο επισκέπτης μπορεί να δει για ένα δώρο, για ένα αναμνηστικό. Δεν υπάρχει το απαγορευτικό “είναι γκαλερί, είναι όλα πολύ ακριβά”. Το κοινό μπορεί να μας επισκεφθεί και να δει έργα τέχνης, από κάθε επίπεδο, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών», εξηγεί.

Στη Nuova Accademia Di Belle Arti, στο Μιλάνο, όπου σπούδασε, διδάχθηκε να «παντρεύει το παλιό με το μοντέρνο, κάτι που εφαρμόζει και στο interior design. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «ως interior designer, σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες, δίνουμε τη δυνατότητα σε χώρους –οι οποίοι δημιουργούνται εξαρχής– να εντάξουν έργα τέχνης ή να “παντρέψουν” ήδη υπάρχοντα αντικείμενα με νέα έργα, και από ανερχόμενους καλλιτέχνες – όχι απαραίτητα από μεγάλα ονόματα. Έχω συναντήσει και καλλιτέχνες που, με το ξέσπασμα της καραντίνας, αναδείχθηκαν και μεγαλουργούν…».

Αρμονική Καλλιτεχνική Συνύπαρξη

Ζητώντας της να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα, απαντά πως «παραδείγματα έχουμε πάρα πολλά, σε διάφορα είδη τεχνών. Βέβαια, διατηρούμε μια αρμονική συνύπαρξη, μια ποιότητα, για να μη συγκρούονται “τα έργα και οι τέχνες”, είτε αρνητικά είτε θετικά. Δεν μπορούν να εκθέσουν όλοι, είναι σημαντικό να έχει ωριμότητα το έργο.

Δηλαδή, όταν φιλοξενείς έργα –ας μου επιτραπεί, με σεβασμό προς το όνομα– των Αριστείδη Πατσόγλου και Αλεξάνδρας Πατσόγλου-Ραυτοπούλου, βαρόνους της τέχνης στην Ελλάδα, που έχουν δημιουργήσει τέχνη-ορόσημο στην πολιτιστική κληρονομιά, δεν συνάδει να ενταχθεί καλλιτέχνης που να μην έχει την ωριμότητα που προανέφερα. Άρα, σεβόμενη το επίπεδο των καλλιτεχνών με τους οποίους ήδη συνεργαζόμαστε, εντάσσουμε, ανάλογα, και άλλους, νέους δημιουργούς».

Art’s Birthplace-Athina 2024Πώς Γεννήθηκε η Art’s Birthplace Athina

Με τα ερεθίσματα που έλαβε κατά τη διάρκεια των σπουδών της η Ελένη Σακαλή, αναπόφευκτα συγκρίνει την Ιταλία με την Ελλάδα κάνοντας λόγο για μια χώρα «που σέβεται και αναδεικνύει την τέχνη. Έχει άλλη φιλοσοφία, που με κινητοποίησε να σκεφτώ: “Τι μπορώ να μεταφέρω στη χώρα μου;”. Από την άλλη, έχουν υιοθετήσει και πάρα πολλά ελληνικά στοιχεία. Η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος του πολιτισμού και από εκεί γεννήθηκε η ιδέα της Art’s Birthplace Athina, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, το 2020.

Σκέφτηκα να προσεγγίσουμε καλλιτέχνες και από άλλες χώρες με το κάλεσμα της Art’s Birthplace Athina, όμως, επειδή ο στόχος ήταν μεγάλος, όρισα συγκεκριμένη διάρκεια: πέντε εβδομάδες τέχνης. Κάθε χρόνο, η έκθεση ξεκινά την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου, και στο μεσοδιαστημά της γίνονται εναλλαγές. Κάθε Τετάρτη έχουμε opening, Τετάρτη με Σάββατο, Δευτέρα-Τρίτη προετοιμάζουμε την αλλαγή έργων τέχνης, καλλιτεχνών, χωρών».

Το Ξεκίνημα της Έκθεσης

Η Time of Art Gallery δημιούργησε την Art’s Birthplace Athina στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας – τηρώντας τα τότε μέτρα. Η κ. Σακαλή αναφέρεται στο πόσο σημαντική είναι η έκθεση και χάρη σε αυτό, εκφράζοντας παράλληλα και τη συγκίνησή της.

«Δεν θα ξεχάσω, είχαμε συμμετοχές από οκτώ χώρες, μαζί με την Ελλάδα. Ήταν συγκλονιστικό το ότι πολλοί καλλιτέχνες ήρθαν από το Εδιμβούργο… Αυτό που είδα, τον σεβασμό του κόσμου, να έρθει, να υποστηρίξει, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ήταν για εμάς το πρώτο push. Κέντρισε το ενδιαφέρον ότι ξεκινάμε κάτι ως θεσμό, που θα επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο. Και ότι συνεχώς θα αγκαλιάζουμε νέους καλλιτέχνες. Το 2021 και το 2022, καταφέραμε να έχουμε κοντά μας δώδεκα χώρες. Κάθε χρόνο πήγαινε και πιο δυναμικά, και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως η πορεία αυτή δεν έχει παρουσιάσει κάμψη. Ο κόσμος επισκέπτεται την αίθουσα, την έχει αγαπήσει, βλέπει τη διαφορετικότητα που υπάρχει, θέλει να έρχεται».

Η Τέχνη της Διαδικασίας

Με την ολοκλήρωση της έκθεσης, ξεκινάει η προετοιμασία της επόμενης, ενώ το open call των καλλιτεχνών αρχίζει ήδη να «αχνοφαίνεται» πριν από το κλείσιμο της 5ης περιόδου: «Υπάρχουν καλλιτέχνες που κλείνουν τη θέση τους για τις επόμενες χρονιές. Τις περισσότερες φορές την κατοχυρώνουμε, γίνονται συμβόλαια, αλλά και για να γνωρίζουμε από πριν τη διαθεσιμότητα του χώρου, η οποία εξαρτάται και από τις διαστάσεις των έργων. Στόχος είναι η επιτυχία για όλους».

Άραγε, τι συναισθήματα αναδύονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης; Η κ. Σακαλή απαντά: «Ο θαυμασμός που βλέπουμε από το κοινό μάς προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση. Η επισκεψιμότητα, η ανταπόκριση τοη κόσμου, επίσης δίνει πολλή χαρά. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις τους επισκέπτες να έρχονται στην έκθεση και ως παρατηρητές, ως θεατές, που θέλουν να μάθουν και να γνωρίσουν για το έργο και για τον καλλιτέχνη, αλλά και γιατί θέλουν να αποκτήσουν κάποια από τα εκθέματα. Είναι χαρά όλο αυτό και, πραγματικά, με συγκινεί».

Αναζητώντας Καλλιτέχνες με Ταυτότητα

Αναζητώντας ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των καλλιτεχνών τα πέντε αυτά χρόνια, η ίδια αναφέρει πως σε όλες τις εκθέσεις μέχρι τώρα ο κοινός στόχος συνοψίζεται στο ερώτημα «Ποια είναι η καλύτερη ταυτότητα του καλλιτέχνη;». «Μάλιστα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεματική, μόνο μοντέρνα έργα τέχνης, ή μόνο κλασικά έργα, ή θαλασσογραφίες. Υπάρχει ως προς τις θεματολογίες μια πολυσυλλεκτική άποψη, ώστε να αναδεικνύεται η καλύτερη ταυτότητα των καλλιτεχνών», υπογραμμίζει.

Μιλώντας για διαφορές, αυτές αντανακλώνται στον τρόπο με τον οποίο κάθε καλλιτέχνης αποτυπώνει το δυνατό του στοιχείο: «Άλλος με abstract δημιουργία, άλλος με ένα γλυπτό που έχει σιλουέτα, έχει μορφή. Υπάρχουν και έργα που πρέπει να ασχοληθείς αρκετή ώρα για να καταλάβεις τι μήνυμα θέλει να περάσει με αυτά ο καλλιτέχνης. Πόσο μάλλον που φέτος άκουσα με έκπληξη από κάποιον καλλιτέχνη ότι το έργο του δεν αποτελεί μονάχα δική του έμπνευση, αλλά έχει αξιοποιήσει σε αυτό και την τεχνητή νοημοσύνη. Οπότε, εκεί, θορυβήθηκα λιγάκι, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με το ποιος είναι ο καλλιτέχνης και ποιος υπογράφει το έργο…».

Η επαφή της Time of Art Gallery με τους καλλιτέχνες είναι διαρκής, καθ’ όλη τη χρονιά, με στόχο να αναπτύσσεται μακροχρόνια συνεργασία μαζί τους. Άλλωστε «σε πολλούς από τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες δίνεται η ευκαιρία να έχουν μια συνεχή συνεργασία, με τα έργα τους, στον χώρο μας, προς έκθεση και προς πώληση».

Art’s Birthplace-Athina 2024

Ελένη Σακαλή & Ζιζέλ Κοντονίκου, Sales Manager-Art Curator

Παράλληλες Δράσεις

Οι παράλληλες δράσεις αποτελούν έναν μελλοντικό στόχο για την έκθεση: «Είναι ένας στόχος, τον οποίο, λόγω της Covid-19, είχαμε αφήσει λίγο ανενεργό. Και λέω ανενεργό, γιατί στην αίθουσά μας έχουν φιλοξενηθεί παρουσιάσεις βιβλίων από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, τις Εκδόσεις Καστανιώτη κ.ά. Από την επόμενη χρονιά, σίγουρα θα υπάρχει κάτι που θα δώσει μια επιπλέον λειτουργική διάσταση στον χώρο.

Το Επετειακό Λεύκωμα της Έκθεσης

 Η Art’s Birthplace έχει το δικό της επετειακό λεύκωμα, με αποσπάσματα από την έκθεση και τα εκθέματα των καλλιτεχνών. Επιπλέον, «έχουμε και υποστήριξη από καθηγητές πανεπιστημίων, από Ελλάδα και εξωτερικό, που μας γράφουν κείμενα για την τέχνη. Φέτος, είχαμε την τιμή να φιλοξενούνται στο βιβλίο μας ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Αργύρης Σολδάτος, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, και ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, ομότιμος καθηγητής Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ. Και οι τρεις, με τα κείμενά τους, έχουν προσεγγίσει με πολύ όμορφη ευαισθησία το ερώτημα “Τι είναι Τέχνη;”, παντρεύοντας την τέχνη με την επιστήμη», εξηγεί η κ. Σακαλή.

Το Μήνυμα στη Νέα Γενιά Καλλιτεχνών

Για τους νέους που κάνουν τα πρώτα τους καλλιτεχνικά βήματα, σχετικά με προκλήσεις και δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, η κ. Σακαλή υποστηρίζει πως η τέχνη δεν φέρνει δυσκολίες: «Η Τέχνη προσφέρει ελευθερία. Οπότε, ένας καλλιτέχνης, που είναι ανερχόμενος, είτε έχει κάνει σπουδές είτε είναι αυτοδίδακτος, και μπαίνει στη ροή της τέχνης, –η οποία έχει συνεχώς πηγαιμό, έχει Ιθάκες να γνωρίσει–, να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο και να εμπνέεται, από καθετί που βλέπει τριγύρω του, να καταθέτει την ψυχή του, και αυτό θα τον βγάζει σε μια ανοδική πορεία, συνεχώς».

Φτάνοντας στο τέλος της συνέντευξης, η κ. Σακαλή παραθέτει τα λόγια του Γιάννη Μόραλη «Θα πρέπει να είμαστε ταυρομάχοι και όχι θεατές», τα οποία αποτελούν και κανόνα στη ζωή της. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έχει την έννοια του να ζεις, να βιώνεις αυτό που βλέπεις, αυτό που δημιουργείς, αυτό που κάνεις».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#BraveNewArt: Η Ψηφιακή Τέχνη Ανοίγει Νέους Δρόμους για την Καλλιτεχνική Δημιουργία

Φωτογράφος του Μήνα | Δημήτρης Μακρυγιαννάκης

Αφροδίτη Αθανασίου | Luxury Είναι το Slow Fashion

 

 

Η Χριστίνα Σεμερτζή κάνει μεταπτυχιακό στο Τμήμα Δημοσιογραφία και Μ.Μ.Ε., στο Α.Π.Θ. Λατρεύει τα βιβλία, τη θάλασσα και τον καφέ. Της αρέσει να γράφει, καθώς οι λέξεις έχουν δύναμη και είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξεις νέες και ανείπωτες –μέχρι τώρα– ιστορίες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+