Ένας Κόσμος Συναισθημάτων στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό για την πολυαναμενόμενη έκθεση εmotions: Ένας Κόσμος Συναισθημάτων, που εγκαινιάζεται την Τρίτη 18 Ιουλίου σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σκηνικό που στήθηκε στο μουσειακό χώρο για τις ανάγκες της έκθεσης.

Η έκθεση πρώτα παρουσιάστηκε με τίτλο A World of Emotions: Ancient Greece, 700BC – 200AD στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 24 Ιουνίου 2017, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές από το κοινό και τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Αριστουργήματα από μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Βατικανού, συνέθεσαν έναν μαγευτικό “κόσμο συναισθημάτων” της αρχαίας Ελλάδας, μέσα από αγγεία, επιτύμβιες στήλες, γλυπτά, θεατρικές μάσκες και νομίσματα, εκτός των άλλων, που χρονολογούνται από τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. έως τα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Holland Cotter των New York Times, “It’s what the show does with the material that really counts: It uses objects to tell a human story, one that changes our view of the past, brings it into the present; makes it ours.”

Αναμένουμε λοιπόν με χαρά και ανυπομονησία τη νέα αυτή εμπειρία, στον τόπο που γέννησε εκείνους τους δημιουργούς που έδωσαν ψυχή στην πέτρα και τον πηλό, εκφράζοντας το συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου. Όπως άλλωστε εξηγεί και ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, “πρόκειται για μία ασυνήθιστη αρχαιολογική έκθεση που έχει ως θέμα την απεικόνιση του ‘ήθους της ψυχής’ […] Με αναπάντεχα λιτά, αλλά δυνατά μέσα, οι αρχαίοι καλλιτέχνες απέδωσαν φωτεινά συναισθήματα, όπως επιθυμία, έρωτα, πόθο και αισχύνη, αλλά και σκοτεινά πάθη, όπως μανία, μίσος, εκδίκηση και συντριβή”.

Εδώ μπορείτε να δείτε το trailer της έκθεσης που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, εδώ θα απολαύσετε έναν περίπατο στην έκθεση με τον επιμελητή Άγγελο Χανιώτη, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε το trailer της επερχόμενης έκθεσης στην Αθήνα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου 2017. #MustSee

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της «pARTicle».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+