Εμβολίων Συνέχεια

εμβόλιο κορωνοϊός

Με την έντονη ανησυχία που νιώθουμε για την εξέλιξη της πανδημίας, έχοντας ακούσει και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα να κρούει δυνατά τον “κώδωνα του κινδύνου” για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σήμερα, δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε ότι ήδη έχουμε σημαντικά βέλη στη φαρέτρα μας: τα εμβόλια ενάντια στον Covid-19.

Σημαντικό είναι, επίσης, να μετατοπίσουμε τη δημόσια συζήτηση από το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στην αποτροπή της ασθένειας ή στη μετάδοση του ιού, στο πόσο αποτελεσματικά είναι στην πρόληψη βαριών περιστατικών ή θανάτων.

Είναι προφανές ότι, για κάποιο διάστημα ακόμα, η ζήτηση των εμβολίων αυτών θα ξεπερνά την προσφορά. Παραμένει επίσης αβέβαιο πότε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα φτάσει στα επίπεδα που απαιτούνται για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στον πληθυσμό, ώστε να μην μπορεί πια ο ιός να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Όμως, κάθε μέρα που περνά, για κάθε 10 ή 100 ή 1.000 ανθρώπους που εμβολιάζονται, συμβαίνει κάτι πολύ σημαντικό: είναι εξαιρετικά απίθανο να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν. Όταν δε η προτεραιότητα δίνεται σε αυτούς που είχαν μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας ευθύς εξ αρχής, η επίδραση είναι ακόμα μεγαλύτερη και η ανακούφιση στο σύστημα υγείας θα είναι τεράστια.

Ναι, υπάρχουν ακόμα άγνωστες μεταβλητές, ιδιαίτερα στο πεδίο της μετάδοσης και στον τρόπο που μας προφυλάσσουν τα υφιστάμενα εμβόλια από τις μεταλλάξεις του ιού. Όμως η έμφαση στους αγνώστους εκτρέπει την προσοχή από το ένα πράγμα που ξέρουμε ήδη: δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουμε αυτή τη μάχη αν δεν εμβολιαστούν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πεσιμισμού που επικρατεί: ο τρόπος που παρουσιάστηκε η είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson την Παρασκευή. Αντί να το δούμε ως άλλο ένα πολύτιμο εργαλείο στον έλεγχο αυτής της πανδημίας, το οποίο μάλιστα απέτρεψε κατά 85% σοβαρά περιστατικά της νόσου και κατά 100% νοσηλείες και θανάτους, η έμφαση δόθηκε στην “χαμηλή” συγκριτικά με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer αποτελεσματικότητά του (66%) ή το γεγονός ότι μοιάζει να έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα σε μεταλλάξεις.

Άλλα πλεονεκτήματα που ίσως να μην είχατε καταγράψει: είναι μονοδοσικό, φθηνότερο και επίσης έχει πλεονέκτημα παραγωγής – η εταιρεία λέει ότι έχει εκατομμύρια εμβόλια έτοιμα να σταλούν και αναμένει να παράγει 1 δισεκατομμύριο εμβόλια το 2021.

Τα λέω όλα αυτά σήμερα γιατί οι επόμενοι 2 μήνες προβλέπονται δύσκολοι και πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ. Η μάχη αυτή κερδίζεται κάθε μέρα: με κάθε μόλυνση που αποτρέπεται και με κάθε εμβολιασμό που πραγματοποιείται.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+