Ένα… «Ενθύμιο» στην Gallery Potential Project

Κάποια έργα τέχνης δεν δημιουργούνται ποτέ και υπάρχουν μόνο ως ιδέες, μένουν απραγματοποίητα, ημιτελή, ανεκπλήρωτα. Κάποια δεν πραγματοποιούνται επειδή είναι πολύ φιλόδοξα ή πολύ ασήμαντα, κάποια δεν προορίζονταν ποτέ να εκφραστούν σε υλική μορφή και υπάρχουν μόνο για να μας αφήνουν στην ονειροπόληση. Μερικά είναι μυστικά, μερικά απλώς διακόπτονται ή ξεχνιούνται. Ποια είναι η φύση αυτών των έργων; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν ακόμα κάπου; Ανήκουν ίσως σε αυτόν τον μη χώρο που ο Hans Ulrich Obrist αποκαλεί «a reservoir of ideas»;

Όταν σταματήσουμε να τα σκεφτόμαστε ή να μιλάμε για αυτά, πού πάνε; Το Potential Project, που από το ξεκίνημά του ενδιαφέρεται για τις άπειρες δυνατότητες του απραγματοποίητου, αναζητά αυτή την αυτόνομη κατάσταση πολλαπλών σεναρίων, αποκαθιστώντας την ιδέα ως μια κομβική στιγμή και ως ένα νοητικό μέρος όπου τα πάντα υπάρχουν ήδη ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ακόμη.

Το «Ενθύμιο» είναι ένα συλλογικό καλλιτεχνικό εγχείρημα που πραγματεύεται την αυτονομία της ιδέας του έργου τέχνης και παίρνει τη μορφή ενός εγκιβωτισμού ιδεών στον οποίο συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/ιδες, αρχιτέκτονες/ισσες και θεωρητικοί που πήραν μέρος στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την έναρξη του project το 2019. Πρόκειται για ένα εννοιολογικό πείραμα που τοποθετεί 75 ιδέες για πιθανά έργα τέχνης μέσα σε 75 πανομοιότυπους λευκούς κύβους και τους σφραγίζει έτσι, ώστε το περιεχόμενό τους να παραμείνει μυστικό και μη αναγνωρίσιμο.

Τα επαναλαμβανόμενα λευκά κουτιά λειτουργούν ως δοχεία ιδεών και μας θυμίζουν την αμφισημία και την ενδεχομενικότητα της τέχνης καθώς ζητούν από εμάς να φανταστούμε τι εσωκλύουν, να διαχειριστούμε την περιέργεια, να κάνουμε υποθέσεις.

Συμμετέχουν

Καρολίνα Αλειφεροπούλου, Τζένη Αργυρίου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Νίκος Βελιώτης, Θάνος Βόβολης, Βασίλης Γεροδήμος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Ζαμπουλάκης, Γιάννης Ισιδώρου, Άννα Λάσκαρη, Θεοδώρα Μαλάμου, Ηλίας Μαρμαράς, Χριστόφορος Μαρίνος, Κώστας Μπασάνος, Όλγα Μπρούμα, Γιώργος Παπαδάτος, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νίνα Παππά, Βαγγέλης Σάββας, Γιάννης Σινιόρογλου, Δημήτρης Χαλάτσης, Δημήτρης Χαρίτος, Coti k, Stewart Ziff.

Την έκθεση πλαισιώνει public talk με τον τίτλο «Unrealized», με ομιλίες και συζήτηση γύρω από ζητήματα που αφορούν το απραγματοποίητο έργο και τη σημασία του. Προσκεκλημένες ομιλήτριες και ομιλητής: Νάντια Αργυροπούλου, Ξένια Καλπακτσόγλου και Marco Scotti.

Ιδέα και διοργάνωση: Δημήτρης Γεωργακόπουλος και Καρολίνα Αλειφεροπούλου.

Πληροφορίες

Εγκαίνια: Τετάρτη 7 Ιουνίου, στις 19:00 | Public talk: Πέμπτη 8 Ιουνίου, στις 19:00 | Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 18:00-21:00 και Σάβ. 12:00-17:00
Διεύθυνση: Ανδρέα Μεταξά 25, τηλ. 210 3817517 | www.potentialproject.gr

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Resilient Clay» | Σύγχρονοι Κεραμίστες από την Αθήνα στο London Craft Week

E-Book | Ξενάγηση στην Εθνική Γλυπτοθήκη

10+1: Η Παιδική Ατζέντα του Μαΐου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+