10+1: Η Παιδική Ατζέντα του Μαΐου

Agenda

Γιατί 10+1; Γιατί τα 10 ποτέ δεν είναι αρκετά. Όπως τα παιδιά, πάντα θέλουμε, πάντα ζητάμε «ένα ακόμα». Αλλά ούτε κι αυτό μας είναι αρκετό. Συμβιβαζόμαστε, όμως, γιατί ναι μεν μια παιδική ατζέντα θα μπορούσε να «χωρέσει» πολλά, όμως ειδικά αυτή της αθηΝΕΑς θέλουμε να «χωράει» λίγα και καλά.

Ο Δημήτριος Καμπούρογλου ή Καμπούρογλους, ιστοριοδίφης, λογοτέχνης, ακαδημαϊκός και δικηγόρος, έγραφε το 1904 στο βιβλίο του «Στίχοι και Μύθοι διά τα Παιδιά» για τον Μάιο:

«Ω τι μέρα μαγική! τι αθάνατη λιακάδα! / λες και την έκανε ο Θεός μόνο για την Eλλάδα.
Θα έβγω έξω στους αγρούς, θα πέσω στο γρασίδι, / θα φάγω τρυφερούς βλαστούς, σαν πρόβατο, σα γίδι.
Tι θεία τεμπελιά! / Mε τέτοια μέρα σήμερα δεν είναι για δουλειά».

Ο Μάιος κατέφθασε θυμωμένος και συννεφιασμένος φέτος, αλλά εμείς τον υποδεχόμαστε με αμείωτο κέφι, για να τον καλμάρουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για να χαρούμε στις λιακάδες του, για να πέσουμε στο γρασίδι των ολάνθιστων και «τρυφερών» αγρών του, για να «τεμπελιάσουμε» παίζοντας και τραγουδώντας.

 

1 → Κήπος Μεγάρου Μουσικής | 6ο Bobos Arts Festival

Agenda

Σε μια μεγάλη γιορτή καλεί μκρούς και μεγάλους το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ Bobos στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής για άλλη μια χρονιά.

Θέατρο, μουσική, χορός και μια σειρά από πρωτότυπα εργαστήρια και δράσεις θα φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τις τέχνες και θα τα ευαισθητοποιήσουν γύρω από κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Η κεντρική σκήνη του φεστιβάλ θα φιλοξενήσει:

Τη νέα παράσταση της Ομάδας Τόπι «Γκριμ & Γκριμ», την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από την ομάδα The Young Quill, τον «Μικρό Πρίγκιπα» σε μια διαφορετική απόδοση από την ομάδα Όνειρo Είναι, μια ξεσηκωτική συναυλία από τα Ζαμομίνια, το «Παιδικό Stand-up Comedy», με τα ίδια τα παιδιά να ανεβαίνουν στη σκηνή και να λένε τα δικά τους αστεία, το χοροθεατρικό έργο «Smile: It’s Free» της ομάδας A(r)CT, το ονειρικό «Bubble Show» από τους La Petite Marguerite.

Παράλληλα με τις παραστάσεις της κεντρικής σκηνής, θα γίνονται στον χώρο δημιουργικά εργαστήρια και δράσεις, καθώς και πρωτότυπα μουσικά και άλλα δρώμενα.

Τον παλμό της ημέρας θα δίνει με τις ξεχωριστές μουσικές επιλογές του το Bobos Family Radio, ο ψηφιακός ραδιοφωνικός σταθμός του Bobos, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το φεστιβάλ παρουσιάζει και συντονίζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σαρακατσάνης.

• 6 Μαΐου | 11:00-20:00 | για παιδιά 3-12 ετών και τους γονείς-συνοδούς τους | Κήπος Μεγάρου Μουσικής: Β. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210 7282000

 

2 → Μορφές Έκφρασης | Τα Μυστικά Ταξίδια της Νεροσταγόνας

Agenda

Η κοινωνία του βυθού είναι ανάστατη και τα τηλέφωνα στο γραφείο του ντετέκτιβ Ψαξεβρέστους χτυπάνε ακατάπαυστα. Όλοι αναρωτιούνται «πού είναι η κυρία Νεροσταγόνα;».

Σε αυτή τη διαδραστική θεατρική παράσταση της παιδικής σκηνής του θεάτρου «Μορφές Έκφρασης» τα παιδιά συμμετέχουν στην αναζήτηση της κυρίας Νεροσταγόνας, της Δροσούλας και της Σταλίτσας και παράλληλα μαθαίνουν για τον κύκλο του νερού, κατανοούν τις έννοιες της εξάτμισης και της συμπύκνωσης και αντιλαμβάνονται τη σημασία της βροχής για τη φύση, αλλά και του νερού στη ζωή μας. Κείμενο-Σκηνοθεσία-Μουσική: Άννα Σεβαστή Τζίμα.

• Σάββατο 6, 13, 27 Μαΐου 2023 στις 18:30 | Σάββατο 3, 10, 17, 24 Ιουνίου 2023 στις 18:30 | Διάρκεια: 60′ | 4-12 ετών | Βοτανικός Κήπος Διομήδους: Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, τηλ. 210 5811557

 

3 → «Απ’ την Αρχή» | 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για Νεαρούς Θεατές έως 6 Ετών

AgendaΗ Artika μας παρουσιάζει το πρώτο διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών αφιερωμένο στην πρώτη ηλικία του ανθρώπου.

Το φεστιβάλ φέρνει στο προσκήνιο το κοινό των παιδιών που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, αναδεικνύει την ανάγκη του ανθρώπου να έρχεται σε επαφή με την τέχνη από την αρχή της ζωής του και γνωρίζει στο ελληνικό κοινό τη δουλειά ξένων καλλιτεχνών και διαφορετικά είδη παραστάσεων.

Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Creative Europe 2018-2022 στο πλαίσιο του προγράμματος Mapping και υπό την αιγίδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ελληνικές και ξένες παραστάσεις, masterclasses για επαγγελματίες, εργαστήρια για παιδιά, συζητήσεις, έκθεση ζωγραφικής. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

• 4-8 Μαΐου 2023 | θέατρο Πόρτα (Λ. Μεσογείων 59) και θέατρο Eler (Φρυνίχου 10) | ticketservices.gr

 

4 → Στην Εθνική Πινακοθήκη με ένα Μαγικό Ραβδάκι

AgendaΗ Εθνική Πινακοθήκη σας προσκαλεί οικογενειακώς σε ένα ταξίδι στο κόσμο της τέχνης. Η περιήγηση στον κόσμο της θα σας εξάψει την περιέργεια και θα σας οδηγήσει σε νέες εμπειρίες. Γιατί ένα έργο τέχνης μπορεί να κρύβει… 1.000 ιστορίες.

• 20 Μαΐου και 25 Ιουνίου στις 11:00 | Διάρκεια: 120′ | Για παιδιά 3-5 ετών | Με ηλεκτρονική προκράτηση (οι θέσεις είναι περιορισμένες και η προσέλευση μεγάλη) | Να θυμάστε ότι η είσοδος στην Πινακοθήκη είναι δωρεάν για τους επισκέπτες κάτω των 25 ετών

 

5 → «Ιστορίες για να μην Κοιμάσαι» στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Agenda

Φέτος την άνοιξη, στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, τα παραμύθια που μας μεγάλωσαν… μεγάλωσαν. Και ξαναγυρνούν για να μας στοιχειώσουν –ή να μας λυτρώσουν– τρομακτικά, αδυσώπητα αλλά και πιο ειλικρινή από ποτέ. Οι ιστορίες που κάποτε μας κοίμιζαν, ξαναγράφονται. Κι αυτήν τη φορά δεν θα μας αφήσουν να κλείσουμε μάτι. Στην παράσταση «Ιστορίες για να μην Κοιμάσαι», σε μετάφραση Τζούλιας Διαμαντοπούλου και σκηνοθεσία Θάνου Τοκάκη, τρία από τα ποιητικότερα έργα του Noël Greig («Tin Soldier», «Hood in the Wood» και «Tasty Tale») μπλέκονται με τις αναζητήσεις, τα όνειρα και τους εφιάλτες των νέων σήμερα.

• Κάθε Σάββατο (20:00) και Κυριακή (19:30) | 13-17 ετών | Εθνικό Θέατρο – Θέατρο REX – Σκηνή «Ε. Παπαδάκη»: Πανεπιστημίου 48, τηλ. 21 03305074

 

6 → Οικογενειακές Διαδρομές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Agenda

Μια διαδραστική και διασκεδαστική οικογενειακή βόλτα στους διαδρόμους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με βοηθό το Family kit, μια ολοκληρωμένη εμπειρία περιήγησης, είναι ό,τι πρέπει για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου αλλά και οποιασδήποτε άλλης μέρας.

Το Family kit, που είναι διαθέσιμο για ενοικίαση στην είσοδο του μουσείου, κρύβει στα συρτάρια του χάρτες-κατόψεις με σταθμούς για κάθε έκθεση, αντίγραφα εκθεμάτων, κάρτες με πληροφορίες γι’ αυτά, ένα tablet με μια εφαρμογή για περισσότερο παιχνίδι, καθώς και ένα σημειωματάριο με προτάσεις για δραστηριότητες, που προσφέρεται σε κάθε οικογένεια για να το χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ή και στο σπίτι.

Στον πρώτο όροφο του μουσείου, ένας αρχαίος τεχνίτης από τις Κυκλάδες, ο γιος του, ένας αρχαιολόγος, μια συντηρήτρια έργων τέχνης και μια μαθήτρια της Γ’ Δημοτικού ξεπηδούν από το κουτί και διηγούνται τις ιστορίες τους για τις Κυκλάδες και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Μικροί και μεγάλοι, ανακαλύπτουν το μεγαλύτερο ειδώλιο της μόνιμης έκθεσης με μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και, μέσα από το διαδραστικό αυτό παιχνίδι, τα παιδιά μεταμορφώνουν, φωτογραφίζουν και φωτογραφίζονται με το κυκλαδικό ειδώλιο, μαθαίνουν πληροφορίες για αυτό και «περιηγούνται» μαζί του στους χώρους του μουσείου.

Στο δεύτερο όροφο, στην ενότητα της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, τα πήλινα αγγεία ζωντανεύουν και μας μιλούν για το ταξίδι τους, την κατασκευή τους, τη διακόσμησή τους, τους μύθους που έχουν αποτυπωθεί πάνω τους και πολλά ακόμα μυστικά που θα ανακαλύψετε κατά τη διαδρομή σας μέσα στο μουσείο.

• Για παιδιά από 6 ετών (γλώσσα: ελληνικά-αγγλικά) | Εισιτήριο: 20 ευρώ για μία οικογένεια (έως 2 ενήλικες και έως 3 παιδιά) | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ. 210 7228321-3

 

7 → Χορεύετε Ταραντέλα;

Agenda

Οι encardia σας προσκαλούν σε ένα διήμερο σεμινάριο γεμάτο χορό, ζωντανή μουσική, ιδέες, εκπλήξεις και… αποκαλύψεις στο Positive Space Studio. Το σεμινάριο περιλαμβάνει παρουσίαση-εκμάθηση των βασικών κινήσεων-βημάτων παραδοσιακών χορών της Νότιας Ιταλίας (Pizzica pizzica, tarantella Calabrese, tammurriata κ.ά.) και αντίστοιχη προσέγγιση παραδοσιακών χορών της Θράκης, με πρωταγωνιστή φυσικά τον «ζωναράδικο».

Οι χοροί παρουσιάζονται μέσα στο πολιτισμικό τους πλαίσιο με αφορμή την 20ετή εμπειρία των encardia στις ελληνόφωνες περιοχές του Ιταλικού Νότου. Η μουσική που θα συνοδεύει το εργαστήρι θα είναι σχεδόν πάντα ζωντανή, με μουσικούς των encardia.

Όμως οι εκδηλώσεις δεν αφορούν μόνο τους μεγάλους, αλλά και τα παιδιά. Το Σάββατο 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μέρος εργαστηρίου ταραντέλας για παιδιά 6-12 ετών (17:00-18:15), για να ακολουθήσει την Κυριακή 14 Μαΐου, την ίδια ώρα, το δεύτερο μέρος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

 

8 → Η Παρέα του Δάσους Ψάχνει για Σκαθάρια

Agenda

Η φιλοσοφία της «Παρέας του Δάσους» είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην πράξη, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με το μεγαλείο της φύσης ώστε να την κατανοήσουν και να τη σεβαστούν. Αξιοποιούν το αρχαιότερο εργαστήριo στον κόσμο, τη φύση, ως πεδίο ανάπτυξης και παροχής ερεθισμάτων για μάθηση, ανακάλυψη και παιχνίδι.

Στο πρόγραμμα «Σκαθάρια» αντλούν στοιχεία από το θεατρικό παιχνίδι και την εμπειρική μάθηση και δοκιμάζουν την αλληλεπίδραση σε μια μικρή κοινότητα, στην αγκαλιά της φύσης.

Τα «Σκαθάρια» σκάβουν και σκαρφαλώνουν, συζητούν και τραγουδούν, πειραματίζονται και ανακαλύπτουν, δημιουργούν με φυσικά υλικά, μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τα σημάδια της φύσης και κατανοούν τις διεργασίες της. Σαν αλλοτινοί νομάδες, μετακινούνται στα διάφορα οικοσυστήματα του πάρκου, ανάλογα με τις εποχές και τις ανάγκες τους.

• 13 και 27 Μαΐου | 10:00-13:00 | 5 έως 9 ετών | Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης»: Σπύρου Μουστακλή 23, Ίλιον, τηλ. 210 2323163 | Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

 

9 → Παιχνίδια με Ποδήλατο και Αστικό Πικνίκ στην Οδό Τοσίτσα

Agenda

Mια ανοιχτή πρόσκληση σε ένα ολοήμερο αστικό πικνίκ, σχεδιασμένο από μια δημιουργική ομάδα, σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα γίνονται δημιουργικά σεμινάρια για παιδιά με τη βοήθεια των εκδόσεων Αίολος (14:00-16:00), δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας από την ομάδα WeMe (12:00-14:00), μαθήματα ποδηλάτου από το Mbike (15:00-18:00), διασκεδαστικές οικογενειακές δραστηριότητες (17:00-20:00), ενώ θα έχετε πρόσβαση σε street food, κοκτέιλ και μη αλκοολούχα ποτά σχεδιασμένα ειδικά για την ημέρα.

Στα μαθήματα ποδηλάτου, παρέα με την Mbike, θα πάρετε μέρος σε παιχνίδια και σε τεστ δεξιοτήτων στην «προπονητική αρένα», όπου έμπειροι εκπαιδευτές θα επιδεικνύουν απλές αλλά χρήσιμες τεχνικές. Θα χρησιμοποιήσουν ειδικά εμπόδια, σχοινιά και κορδέλες για να δημιουργήσουν μια διαδρομή περίπου 20×20 μέτρα.

Τα παιδιά μπορούν να έρθουν με το ποδήλατό τους ή να πάρουν ένα από το Mbike. Οι γονείς θα λάβουν πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του ποδηλάτου, καθώς και προτάσεις για αξεσουάρ (φώτα, κράνη κ.λπ.) χρήσιμα στα παιδιά.

14 Μαΐου | Από τις 11:00 και μετά | 7-12 ετών | Στον Πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα | Δωρεάν συμμετοχή

 

10 → Όποια Πέτρα κι αν Σηκώσεις Παραμύθι θ’ Ακουστεί

Agenda

Η πέτρα λένε είναι σκληρή κι αμίλητη. Κι όμως. Κάθε πέτρα ήταν κάποτε κάπου χτισμένη. Σε μια κρήνη με νεράκι καθαρό, σε έναν πύργο περήφανο. Κι έτσι που ’μεινε εκεί ασάλευτη τόσα χρόνια, είδε κι άκουσε ιστορίες με το σωρό. Τελικά, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, ένα παραμύθι θα ακουστεί. Ιστορίες από καιρούς αλλοτινούς. Τότε που νεράιδες λούζονταν σε μια βρύση στην Αθήνα και βελουδένια αρχοντόπουλα ζούσαν σε υπόγεια παλάτια.

Η commonspace και η Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή παρουσιάζουν μια θεατρική παράσταση (σε κείμενο και σκηνοθεσία Ελένης Βαρελτζή) στο πλαίσιο του έργου Ιn-Athens, με ζωντανή μουσική, που ζωντανεύει θρύλους και παραδόσεις του τόπου μας με τρόπο μαγικό. Αντικείμενα, εικόνες, φιγούρες και σκιές χορεύουν μαζί με τα παιδιά. Πύργοι υψώνονται και τραγουδούν σκοπούς παραδοσιακούς και τραγούδια της παλιάς Αθήνας.

Το έργο «Ιστορίες μιας Αόρατης Αθήνας» ή αλλιώς Ιn-Athens είναι ένα έργο τεχνολογικής και μεθοδολογικής καινοτομίας που αναφέρεται στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας και υλοποιείται στο πλαίσιο του Β′ κύκλου «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Η commonspace, σε συνεργασία με την Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή, αξιοποίησε τεκμήρια για την Αθήνα, μπολιάζοντάς τα με μύθους και θρύλους της Ελλάδας μέσα από μια καινοτόμα μεθοδολογία συμπαραγωγής πολιτιστικού προϊόντος.

• 20 Μαΐου στις 19:00 και 21 Μαΐου στις 11:30 | Για παιδιά 3-103 ετών (ιδανική ηλικία 4-10 ετών) | Διάρκεια: 55′ | Είσοδος ελεύθερη | Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη: Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ. 210 3611206 | viva.gr

 

11 → Generations | το Μουσικό Φεστιβάλ που Ενώνει Διαφορετικές Γενιές στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Agenda

Το Generations έρχεται για τρίτη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα, για μικρούς και μεγάλους. Από τις 11.00 το πρωί έως το βράδυ, το ΚΠΙΣΝ θα γεμίσει με δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο: από τις Παιδικές Χαρές και τους Πίδακες Νερού μέχρι τον Μεσογειακό Κήπο, τον Υπαίθριο Χώρο Αθλοπαιδιών, τον Θόλο και φυσικά το Κανάλι.

Οι μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να μυήσουν τους μικρούς στις μουσικές επιλογές δύο θρυλικών DJs –οι φετινοί headliners του Generations είναι ο Jazzie B των Soul II Soul και ο Norman Jay– σε δυο αξέχαστα υπαίθρια πάρτι που ξεκινούν απ’ το πρωί στο Ξέφωτο (10 dj sets συνολικά) μπροστά από την εμβληματική σκηνή του boombox, που σχεδιάστηκε ειδικά για το φεστιβάλ.

Τα παιδιά μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε πλήθος δραστηριοτήτων σε ένα αξέχαστο διήμερο γεμάτο εκπλήξεις. Το πρόσωπό τους θα γεμίσει χρώματα με face painting, ενώ μικροί και μεγάλοι θα χορεύουν με πολύχρωμα στεφάνια στο hoop dance, όλοι μαζί θα παίζουν ανάμεσα σε γιγάντιες σαπουνόφουσκες, ξυλοπόδαρους και ακροβάτες, θα φτιάχνουν πρωτότυπες ορχήστρες, θα ζωγραφίζουν, θα φυτεύουν, θα κάνουν καγιάκ, θα παίζουν παιχνίδια με μπάλες, twister και μπουγέλο και θα απαθανατίζουν τις πιο απίθανες αγαπημένες τους στιγμές χρησιμοποιώντας διασκεδαστικά props στο photo booth του Generations.

• 20 και 21 Μαΐου | Από τις 11.00 έως το βράδυ | Ελεύθερη είσοδος | Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων | 22-27 Μαΐου

Φωτεινή Στεφανίδη: «Ήθελα η Ζωγραφιά να Αγκαλιάσει τον Πλανήτη»

Μιχάλης Καλλιφρονάς: Όρια, η Λέξη-Κλειδί για τους Γονείς

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO, που κυκλοφορεί ένθετο στο Βήμα. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+