Πολλοί ποιητές και λογοτέχνες έχουν υμνήσει την ομορφιά της, μια από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η Ελευσίνα είναι γνωστή για τις αρχαιοελληνικές καταβολές της, τη σύνδεση της με τον τραγωδό Αισχύλο, την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά της, την αύρα και τους ανθρώπους της.
Είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, που την έχω δει να αλλάζει, να δημιουργεί, να εξελίσσεται. Βρίσκεται μόλις 20 χλμ. μακριά από την Αθήνα και όμως, έχει έναν διαφορετικό αέρα, άλλωστε όλες οι περιοχές που “γειτονεύουν” με τη θάλασσα, είναι μέρη λίγο πιο ζεστά και φιλόξενα.
Δεν ξέρω αν τα “Μυστήρια” που συνέβαιναν επί εδάφους της είναι που ακόμα θέλγουν τον επισκέπτη, είναι σίγουρο όμως πως όποιος έρχεται στην Ελευσίνα μια φορά, συνεχίζει να την επισκέπτεται σαν να αποκτά έναν δεσμό ιδιαίτερο με τους ανθρώπους και τον “ιερό’’ αυτό τόπο.
Η βιομηχανοποίηση στη γύρω περιοχή τον 20ο αιώνα προσπάθησε να τοποθετήσει την ομορφιά και ιδιαιτερότητα της περιοχής σε δεύτερη μοίρα, οι άνθρωποι της πόλης ωστόσο που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτήν κατάφεραν να περιφρουρήσουν τα σπουδαία στοιχεία της και πια, μπαίνοντας στον 21ο αιώνα, η Ελευσίνα είναι μια πόλη βραβευμένη για τις πολεοδομικές αναπλάσεις και τις επιδόσεις της σε οικολογία και ανακύκλωση, σε πολιτιστικές δραστηριότητες, με μια ενεργή εμπορική ζώνη που δίνει ζωή στην πόλη και την τροφοδοτεί.
Κάθε Σεπτέμβριο, το αρχαίο θέατρο της Ελευσίνας φιλοξενεί τα “Αισχύλεια”, θεατρικές παραστάσεις και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του αρχαίου τραγωδού Αισχύλου, ενώ πρόσφατα η πόλη ανακηρύχθηκε “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021”. Ο Αρχαιολογικός της χώρος συχνά προσφέρει ξεναγήσεις για όσους θέλουν να “μυηθούν” στην ιστορία της.
Θα πρέπει επίσης να κατηφορίσετε σίγουρα τον πεζόδρομο της για μια στάση για καφέ ή τσιπουράκι, να βαδίσετε κατά μήκος της παραλίας για λίγο θαλασσινό αέρα και να κάνετε τα ψώνια σας στην κεντρική εμπορική ζώνη, που προσφέρει πλήθος επιλογών. Θα φύγετε σίγουρα με ένα μεγάλο χαμόγελο… αν φύγετε!
Υ.Γ. Να ευχαριστήσω εξαιρετικά για το φωτογραφικό υλικό τον Ελευσίνιο φωτογράφο Vangelis Gkinis.