Το Τέλειο Κρασί για την Περίσταση…

Διανύουμε μέρες πιο ζεστές, πιο λαμπερές, που μας επιτρέπουν να κρυφοκοιτάξουμε από τις γρίλιες την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ακριβώς στην ίδια διάθεση βρίσκεται και το μαγευτικό κρασί που θα σας προτείνω σήμερα. Το λευκό του χρώμα και η ζωηρή οξύτητα μας ταξιδεύουν σε καλοκαιρινά μεσημεράκια, ενώ το γεμάτο όγκο στιλ του και τα ώριμα και πολύπλοκα αρώματά του μας επαναφέρουν στα χουχουλιάρικα χειμωνιάτικα δείπνα στο σπίτι.

Δέκα Λευκό 2011, Κτήμα Οινογένεσις (~16,50)

Μου φαίνεται σαν χθες, όταν πριν από 10 χρόνια περίπου παρευρέθηκα στο εστιατόριο Ιθάκη στη Βουλιαγμένη, για την παρουσίαση των κρασιών του ολοκαίνουριου τότε οινοποιείου Οινογένεσις, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Δράμας. Ο ιδιοκτήτης του, Μπάκης Τσάλκος, έχοντας σπουδάσει πολλά χρόνια στη Γαλλία, θέλησε ανάμεσα σε άλλα, να δημιουργήσει ένα λευκό κρασί παλαίωσης, που δεν θα είχε τίποτα να ζηλέψει από τα απίθανα κρασιά των γνωστών Châteaux, και τα κατάφερε!

Το Δέκα παράγεται από τρεις γαλλικές ποικιλίες σταφυλιού, το Sauvignon Blanc (55%), το Ugni Blanc (15%) και το Semillion. Έχει έντονο χρυσό χρώμα και αναδύει ένα “πολύχρωμο” μπουκέτο αρωμάτων, από το οποίο ξεχωρίζουν τα ώριμα κίτρινα φρούτα, το ροδάκινο, το μέλι, οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί κι η βανίλια.

Το αρωματικό μπουκέτο στα κρασιά το συνθέτουν τα πρωτογενή, τα δευτερογενή και τα τριτογενή αρώματα. Πρωτογενή είναι τα αρώματα που αναδύονται από τις ποικιλίες των σταφυλιών που μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειάς τους, το κλίμα της περιοχής, αλλά και το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν. Αυτά τα αρώματα είναι κυρίως τα φρέσκα φρούτα και τα λουλούδια. Δευτερογενή είναι τα αρώματα που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης και γενικότερα των τεχνικών οινοποίησης που χρησιμοποιούνται για το εκάστοτε κρασί, π.χ. βούτυρο, ψωμί. Και τέλος, τα τριτογενή αρώματα είναι αυτά που προκύπτουν από την ωρίμανση του κρασιού σε βαρέλι (αρώματα ξύλου, βανίλιας, μπαχαρικά), και στη συνέχεια στη φιάλη (δέρμα, καπνός, χώμα).

Είναι ένα κρασί με πολύ έντονο χαρακτήρα, που αποτυπώνεται στο μυαλό και δεν ξεχνιέται εύκολα. Μπορείτε να το απολαύσετε με πανσέτα με μέλι και μυρωδικά, κοτόπουλο με καραμελωμένα φρούτα, λιπαρά ψαρικά και έντονα κίτρινα τυριά.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+