Ένα Βράδυ με τον «Ζακ/Zackie Oh!» | «A Queen Story» στο Θέατρο Άβατον

Ο Ζακ έπρεπε να πεθάνει! Αναρωτιέμαι μόνο αν η ψυχούλα του (ή της) χαμογελάει από κάπου, καθώς ο άδικος θάνατός του έγινε αφορμή να εκφραστεί πλήθος ανθρώπων. Να πουν «είμαστε εδώ, έχουμε τη δική μας ταυτότητα». Στο Θέατρο Άβατον, η ομάδα του Πολυχώρου 2510 παρουσιάζει το έργο: «Ζακ/Zackie Oh! A Queen Story» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Ανδρέα Ζαφείρη, με τον φοβερό Τζώρτζη Παπαδόπουλο σε έναν ξεχωριστό μονόλογο.

Ξεκινάμε με ένα drag show. Γιορτάζουμε μέσα σε 70 λεπτά τα πολλαπλά γενέθλια του Ζακ Κωστόπουλου. Από τη συνειδητοποίηση της ταυτότητάς του στις «αποκαλύψεις» του. Από το ξύλο στους δρόμους στην αποθέωση της Zackie Oh!, με θαυμαστικό παρακαλώ.

Ο Ζαφείρης μελέτησε για μια ακόμα φορά έναν τραγικό χαρακτήρα για να τον παραδώσει με σεβασμό στο κοινό. Το θέμα είναι ότι ο Ζακ έχει «φύγει» μόλις πριν από 4 χρόνια, ένα διάστημα ελάχιστο στον ιστορικό χρόνο, για να είμαστε αντικειμενικοί. Ο θάνατος όμως, ως το μόνο αντικειμενικό γεγονός μαζί με τη γέννηση, δεν αφήνει περιθώρια. Ο Ζακ γεννιέται ξανά και ξανά για να πεθάνει.

Γκλίτερ, γοβάρες, μελαγχολία και πολύ χιούμορ. Ο έρωτας ήταν παντού και πουθενά για τον Ζακ. «Ένα σύντροφο ήθελα», μας εκμυστηρεύεται μέσα από το έργο. Οι αγωνίες του, η διττή ύπαρξή του, το AIDS, όλα είναι εκεί, στο αξιόλογο θεατρικό έργο.

Ο εσωστρεφής Ζακ και η εξωστρεφής Zackie Oh! κάνουν βόλτες στη σκηνή. Το τραγικό τέλος δεν είναι το κεντρικό γεγονός, αντίθετα, είναι η ζωή, οι σκέψεις, ο ακτιβισμός και η τέχνη. Η  σηματοδότηση της ταυτότητας και της ετερότητας, χωρίς αυτή να οδηγεί στη βία αλλά στην αποδοχή.

Ο Τζώρτζης Παπαδόπουλος δεν μιμείται, δεν πάει να το παίξει Ζακ. Παίρνει τον ρόλο πάνω του, μας συγκινεί και μας κάνει να γελάμε. Τραγουδάει, χορεύει με τα φτερά του Κωστόπουλου. Είναι τελικά απολαυστικός.

Μετά την παράσταση συνομίλησα με τον Ανδρέα Ζαφείρη και τον Τζώρτζη Παπαδόπουλο για το έργο.

Ανδρέα, πώς προέκυψε η ιδέα για το έργο και πότε;

Λίγους μήνες πριν, καθώς περνούσα από το σημείο της δολοφονίας, αλλά και με αφορμή το ότι δουλεύω πάνω σε πορτρέτα αυτή την περίοδο. Όπως ο Άσιμος, η Γώγου, ο Σιδηρόπουλος, ο Bukowski, θεωρώ ότι και ο Ζακ έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που μελετάω. Και μάλιστα έχει πιο επίκαιρα χαρακτηριστικά, στο επίπεδο της συζήτησης για τα φύλα. Επίσης, του ταίριαζε μια θεατρική παρουσίαση, καθώς πρόκειται για τραγικό πρόσωπο. Το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για ένα πρόσφατο γεγονός. Φαντάσου ότι οι γονείς του θα προσβάλουν την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έχει δρόμο ακόμα. Ήθελα να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται, δεν ήταν εύκολο.

Η συνεργασία με τον Τζώρτζη;

Έγινε οντισιόν και ήταν ξεκάθαρο ότι ο ρόλος ήταν δικός του. Είναι εργάτης-ηθοποιός, δουλεύει τον ρόλο, είναι και καλός άνθρωπος. Ήταν ολοκληρωμένο αυτό που είδα από τον Τζώρτζη. Έχει εμπειρία, και τηλεοπτική και θεατρική, και τη συνδυάζει με το ταλέντο του.

Τζώρτζη, πες μου εσύ για τον ρόλο.

Δεν είχα μελετήσει την υπόθεση ιδιαίτερα και, να σου πω την αλήθεια, δεν ήθελα να μάθω πολλά, γιατί θα με επηρέαζε. Δεν ήθελα να τον μιμηθώ, ούτε να σηκώσουμε καμιά σημαία. Ο στόχος μας είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι στη θέση του θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε παιδί.

Ο  Ζακ ήταν «βαθιά» ακτιβιστής. Όσοι έτυχε να τον γνωρίσουν, μου μετέφεραν ότι είχε ακτιβιστική δράση που δεν την αναπαρήγε, δεν τη «διαλαλούσε». Δεν πούλαγε το «εγώ είμαι αυτός». Ήταν γνωστός στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στα κλαμπ, αλλά και σε όσους του ασκούσαν βία, πριν το τελευταίο επεισόδιο, καθώς ήξεραν καλά τι πρέσβευε! Προσωπικά, θεωρώ ότι έγινε στοχευμένα όλο αυτό, αλλά είναι η άποψή μου.

Θεωρώ ότι με τον θάνατό του ένας κόσμος που «κρυβόταν», που ζούσε τη ζωή του διαφορετικά και «ενοχλούσε» βγήκε στον δρόμο, κινητοποιήθηκε. Υπήρξε ορατότητα. Στο έργο βγαίνει αυτό.

Ναι, δεν είναι μνημόσυνο. Δεν μιμούμαι κανέναν. Θα σου πω κάτι όμως, δεν ζούσε «διαφορετικά», απλώς ζούσε τη ζωή του.

Είμαστε λοιπόν καλεσμένοι στο drag show του Ζακ;

Το λες πολύ σωστά! Όταν ξεκινήσαμε, είχα κατά νου να κάνω ακριβώς αυτό. Ένα χαμένο show που δεν έκανε ποτέ ο Ζακ. Ένα show που ονειρευόταν, το drag κομμάτι μαζί με τα σημαντικά πράγματα που ήθελε να πει. Ήθελε να ανοίξει πόρτες και παράθυρα. Με τον θάνατό του κατάφερε να κάνει κάτι.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Και εμείς.

Συντελεστές

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ζαφείρης | Βοηθός σκηνοθέτη-Χορογραφία: Βασιλική Μπέγκα | Φωτογραφίες: Παναγιώτης Λουκόπουλος | Στον ρόλο του Ζακ ο Τζώρτζης Παπαδόπουλος

Πληροφορίες

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 | Διάρκεια: 70′ | Θέατρο Άβατον: Ευπατριδών 3, Κεραμεικός, τηλ. 210 3412689

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μύθοι, Φύση και Πικρές Αλήθειες | Είδαμε το Axis Mundi στο Bios

Είδαμε το «Photograph 51» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Η Αρκούδα στον «ΧοροΧρόνο» Δαγκώνει Υπέροχα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+