Ένας Κινηματογραφικός Φόρος Τιμής στη Μουσική των Queen

“Because I’m easy come, easy go/
A little high, little low/
Anyway the wind blows, doesn’t really matter to me”

Η ταινία “Bohemian Rhapsody”, που κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 24 Οκτωβρίου, παρά τις αντικρουόμενες κριτικές, έχει ήδη πετύχει εισπράξεις 172,3 εκατ. δολαρίων. Δεν πρόκειται για μια τετριμμένη βιογραφία τους συγκροτήματος, αλλά για μια γιορτή για τη μουσική των Queen.

Στο Λονδίνο του τέλους της δεκαετίας του ’60, τρεις μουσικά ανήσυχοι εικοσάρηδες συναντιούνται για να δημιουργήσουν το ροκ συγκρότημα Smile. Ο ένας, ο Brian May, είναι τελειόφοιτος σπουδαστής Φυσικής του Imperial College, ο άλλος, ο Tim Staffell, φοιτητής καλών τεχνών του Ealing Art College, και ο τρίτος, ο Roger Taylor, εκκολαπτόμενος οδοντίατρος. Όταν ο Staffell αποχωρεί, στο σχήμα εντάσσεται ο Farrokh Bulsara που ήθελε να τον φωνάζουν Freddie· ένα αγόρι ντροπαλό και συνεσταλμένο, γεννημένο στη Ζανζιβάρη από δύο βαθιά θρησκευόμενους Ζωροάστρες γονείς. Τελευταία προσθήκη στο συγκρότημα θα είναι ο “ήσυχος” μπασίστας John Deacon.

Ο Freddie δίνει στο συγκρότημα το όνομα Queen, ένα όνομα “δυνατό, καθολικό και ευθύ”. Ο ίδιος υιοθετεί το επίθετο Mercury και το 1973 το συγκρότημα κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο. Η πορεία τους την επόμενη δεκαετία είναι σταθερά ανοδική. Το πρώτο τους άλμπουμ Keep Yourself Alive ξεκινάει με μέτριες πωλήσεις, το δεύτερο με τίτλο Queen II μπαίνει στα βρετανικά charts, ενώ το τρίτο Sheer Heart Attack, που κυκλοφορεί το 1974, προκαλεί παγκόσμια αίσθηση και αποτελεί αρχή μιας σειράς επιτυχιών: 11 studio albums μέσα σε 16 χρόνια με τραγούδια-θρύλους όπως τα Bohemian RhapsodyUnder PressureThe Show Must Go OnFat Bottomed GirlsDon’t Stop Me NowI Want to Break FreeWe Will Rock You και We Are the Champions.

Οι Queen πειραματίζονται, ρισκάρουν και εμπνέουν· μεταγενέστερους μουσικούς, ονειροπόλους και φιλόμουσους. Το τέλος έρχεται νωρίς, με το θάνατο του Freddie Mercury από βρογχοπνευμονία -επιπλοκή του AIDS- στα 45 του χρόνια. Όμως αυτός, στον τελευταίο τους δίσκο, λίγους μήνες πριν πεθάνει, τραγουδά: “The show must go on/ Inside my heart is breaking/ My make-up may be flaking/ But my smile still stays on” και γράφει ιστορία, ακόμα και με την απουσία του.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
What Moves Me
What Moves Me

Η Αθηνά Δελιάδη έχει σπουδάσει Κλασικές Σπουδές και Ιστορία Κινηματογράφου στο King’s College, Υποκριτική στην σχολή του Lee Strasberg και Σκηνοθεσία στο LAMDA του Λονδίνου. Στον ελεύθερο της χρόνο περιπλανάται και ανακαλύπτει· μέρη, τραγούδια, βόλτες, βιβλία. Στον ιδανικό κόσμο της Αθηνάς, το καλοκαίρι σταματούν να τρέχουν οι λογαριασμοί και όλοι δικαιούνται τετράμηνη διαμονή σε προορισμό της επιλογής τους, το χιούμορ είναι προσόν απαραίτητο και ο Leonard Cohen γράφει τραγούδια αποκλειστικά για την ίδια, κάποια από τα οποία τραγουδούν παρέα στις παγκόσμιες περιοδείες του(ς). Στην αθηΝΕΑ μας προτείνει πράγματα που είδε και την κέρδισαν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+