Ενσυναίσθηση, μια Ευχή για ένα Καλύτερο Αύριο

Ενσυναίσθηση

Αρχές του 2025 και αναρωτιέμαι: εσάς σας έφερε τα δώρα που επιθυμούσατε ο Άγιος Βασίλης; Μπήκε με το δεξί η νέα χρονιά; Τι ήταν αυτό που σας εξέπληξε; Τι ευχή κάνατε για το νέο έτος; Καθώς ξεκινά η χρονιά, νιώθω πως η πιο αγνή φωνή για το πρώτο μου άρθρο είναι εκείνη ενός μικρού παιδιού – γιατί τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο με μάτια γεμάτα ελπίδα και πίστη στο καλό.

Αυτό βιώνω κάθε φορά μέσα από τα δικά μου παιδιά, αλλά και όλα τα παιδιά του κόσμου. Μέσα από τη δική τους απλότητα και ειλικρίνεια, μπορώ να μιλήσω για όσα έχουν πραγματική σημασία: την αγάπη, την καλοσύνη και το όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο. Ήταν μια ευχή που έγραψα φέτος στον Άγιο Βασίλη, προσπαθώντας να ξαναμπώ στη θέση που βρισκόμουν όταν ήμουν μικρή. Όχι σαν αποστολέας ενός απλού γράμματος, αλλά σαν ένα παιδί γεμάτο όνειρα για το μέλλον, με την ελπίδα να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Με όλη μου την καρδιά, λοιπόν, εύχομαι το νέο έτος να γεμίσει τις καρδιές όλων μας με αγάπη, καλοσύνη και ελπίδα. Να γίνουν οι αγκαλιές πιο ζεστές και τα λόγια μας πιο γλυκά. Πιστεύω βαθιά πως αν νοιαστούμε λίγο παραπάνω ο ένας για τον άλλο, ο κόσμος μπορεί να γίνει όπως τον ονειρευόμαστε – γεμάτος φως και δικαιοσύνη.

Η Ζωή Μέσα από τα Μάτια του Άλλου

Δεν θα σταματήσω ποτέ να εύχομαι! Μέσα σε όλους μας υπάρχει μια μικρή σπίθα που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αρκεί να θελήσουμε να γίνουμε καλύτεροι. Και όταν αρχίζουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, τότε έρχεται η ανάγκη να φροντίσουμε και όσους βρίσκονται γύρω μας. Γιατί η πραγματική αλλαγή ξεκινάει από μέσα μας. Όταν η καρδιά γεμίσει με αγάπη και κατανόηση, ο κόσμος γύρω μας αρχίζει να λάμπει λίγο περισσότερο – όπως το φως από τα αστέρια που κοιτάζαμε μικροί.

Αν μπορούσαμε να κοιτάξουμε πέρα από τον εαυτό μας και να δούμε τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός φίλου, ενός αγνώστου, ακόμα και ενός ανθρώπου που ίσως μας έχει πληγώσει, θα γεννιόταν τότε η έννοια της ενσυναίσθησης. Η ενσυναίσθηση είναι σαν ένας μικρός θησαυρός που βρίσκεται μέσα μας, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε να τον χρησιμοποιήσουμε.

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο αλλά δεν απαιτεί μεγάλες θυσίες. Μπορεί να γίνει στάση ζωής. Αν όλοι μπορούσαμε να σκεφτούμε «πώς νιώθει ο άλλος αυτή τη στιγμή ή τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω;», τότε θα κάναμε έναν τεράστιο βήμα προς έναν καλύτερο κόσμο. Η ενσυναίσθηση μας βοηθά να χτίσουμε δεσμούς που αντέχουν στον χρόνο γιατί βασίζονται στην αλήθεια και την ανθρωπιά.

 Πώς όμως η ενσυναίσθηση αλλάζει τις σχέσεις μας;

Η ενσυναίσθηση μπορεί να γεφυρώσει αποστάσεις και να λύσει παρεξηγήσεις που μοιάζουν ανυπέρβλητες. Όταν καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα του άλλου, μπορούμε να του προσφέρουμε τη στήριξη που χρειάζεται.

Πες μου Πώς Αισθάνεσαι

Όταν ακούμε πραγματικά κάποιον, του δείχνουμε ότι έχει αξία. Στη σημερινή εποχή, όπου όλοι βιαζόμαστε και τρέχουμε, αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο. Ένα απλό «πες μου πώς αισθάνεσαι» μπορεί να φέρει κάποιον πιο κοντά μας. Η ενσυναίσθηση μπορεί να γεφυρώσει αποστάσεις και να λύσει παρεξηγήσεις που μοιάζουν ανυπέρβλητες.

Όταν καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα του άλλου, μπορούμε να του προσφέρουμε τη στήριξη που χρειάζεται. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους φίλους ή την οικογένειά μας, αλλά και τους ανθρώπους που συναντάμε τυχαία, όπως έναν γείτονα ή κάποιον που περνά δύσκολα στη δουλειά του. Το να χαρίσουμε λίγο από τον χρόνο μας και να δείξουμε εμπιστοσύνη στην αξία της στιγμής, στη δυσκολία ή αντιστρόφως στη χαρά του άλλου, είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε.

Πώς να καλλιεργήσουμε όμως την ενσυναίσθηση στην καθημερινότητα;

Καλύτερες Συνήθειες

Για το νέο έτος ας βάλουμε έναν στόχο που δεν θα έχει σχέση με υλικά αγαθά. Ας προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε καλύτερες συνήθειες που θα αλλάξουν περισσότερο τη νοοτροπία μας. Ας χτίσουμε έναν κόσμο που θα στηρίζεται στην ενσυναίσθηση. Αν δεν μάθαμε να την καλλιεργούμε από μικροί, μπορούμε να την αγκαλιάσουμε τώρα, ποτέ δεν είναι αργά να γίνουμε καλύτεροι.

Το πιο σημαντικό δεν είναι να την κατανοούμε σαν μια «τεχνική», αλλά να τη ζούμε αληθινά, να νιώθουμε με την καρδιά μας αυτό που συνειδητά επιλέγουμε να κάνουμε. Όταν νοιαζόμαστε πραγματικά, κάθε πράξη μας γίνεται μια μικρή αλλαγή για έναν πιο ανθρώπινο και φωτεινό κόσμο. Έτσι ώστε να τη μεταδώσουμε μέσα από τις δικές μας πράξεις και στους γύρω μας.

Την επόμενη φορά ας δίνουμε όλη μας την προσοχή σε εκείνον που μας μιλάει. Ας κλείσουμε για λίγο το κινητό, ας σταματήσουμε αυτό που κάνουμε και ας κοιτάξουμε τον άλλο στα μάτια. Η αληθινή ακρόαση χωρίς διακοπές δείχνει ότι νοιαζόμαστε. Πολλές φορές, αντί να ακούμε τον άλλο, τον κρίνουμε ή του δίνουμε συμβουλές χωρίς να μας το ζητήσει.

Ας δοκιμάσουμε να ακούμε χωρίς να βγάζουμε συμπεράσματα. Ακόμα και αν πούμε απλά «σε καταλαβαίνω» ή «φαίνεται ότι αυτό είναι σημαντικό για σένα», είναι αρκετό. Επίσης, ένα χαμόγελο, μια καλημέρα ή ένα «χρειάζεσαι βοήθεια;» μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακόμα, το να προσφέρουμε τον χρόνο μας σε ομάδες που ίσως είναι πιο παραμελημένες, όπως το να μιλήσουμε με έναν ηλικιωμένο ή να βοηθήσουμε κάποιον να κουβαλήσει τα ψώνια του, είναι σημαντικές κινήσεις ενσυναίσθησης που δεν χρειάζονται πολύ προσπάθεια.

 Ένα Όραμα για το 2025

Ενσυναίσθηση είναι να ζούμε σαν να κρατάμε το χέρι του άλλου την κατάλληλη στιγμή. Και ξέρετε κάτι; Όταν το κάνουμε, ο κόσμος γίνεται λίγο πιο όμορφος. Ας ευχηθούμε το νέο έτος να φέρει λιγότερη βία και έμφυλες ανισότητες. Να μας διδάξει να αγαπάμε χωρίς όρους και να βλέπουμε την ομορφιά σε κάθε άνθρωπο γύρω μας. Ας κάνουμε το 2025 τη χρονιά που θα χτίσουμε περισσότερες γέφυρες και λιγότερους τοίχους. Μαζί!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Λέμε «Ναι» στον Dry January

2025: Έμφαση σε Αυτά που Μπορούμε να Αλλάξουμε

Zώα Συντροφιάς | Σχέσεις Στοργής – Σχέσεις Ζωής

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Η Ρία Σπύρου διαχωρίζει τη ζωή της σε δύο περιόδους: την περίοδο της αναζήτησης –της προσωπικής ανάπτυξης– και την περίοδο του «Τώρα». Στην περίοδο της αναζήτησης, μέσω της συμμετοχής της στο εκπαιδευτικό δράμα του εργαστηρίου Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου και των ομάδων γονέων, ανακάλυψε πόσο αγαπά να ακούει ανθρώπινες ιστορίες που μεταφέρουν βαθιές αλήθειες. Στην περίοδο του «Τώρα», με σπουδές στη Διοίκηση Τουρισμού, συνδέει τη δημοσιογραφία με τον Πολιτιστικό Τουρισμό και ερευνά τη φυσική - άυλη πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου με τους ανθρώπους που τον διαμορφώνουν. Πιστεύει στην κυκλική οικονομία ως σύνδεση περιβάλλοντος-πολιτισμού-παιδιών. Έχει δύο γιους, αγαπά τη μουσική, τον αθλητισμό και τα ταξίδια. Και είναι πραγματικά χαρούμενη με αυτό!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+