Λέμε «Ναι» στον Dry January

Ξηρός Ιανουάριος

Η Πρωτοχρονιά φέρνει συνήθως μαζί της νέους στόχους, προσδοκίες αλλά και φρέσκα ξεκινήματα. Για ορισμένους αυτό σημαίνει και ένα προσωρινό διάλειμμα από την κατανάλωση αλκοόλ!

Αναφέρομαι στο κίνημα Dry January, όπως έχει γίνει γνωστό παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, και μας προτρέπει να απέχουμε από το αλκοόλ τον πρώτο μήνα του χρόνου, ως μέθοδο αποτοξίνωσης του οργανισμού και ωφέλειάς του για τους επόμενους μήνες.

Ο Drynuary, όπως συχνά αποκαλείται, ξεκίνησε επίσημα ως εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2013, υπό την αιγίδα του οργανισμού Alcohol Change UK, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που εστιάζει στη μείωση της βλάβης που προκαλεί το αλκοόλ στην κοινωνία.

Το 2023, τουλάχιστον 175.000 άτομα γράφτηκαν στον ιστότοπο του Alcohol Change UK για να συμμετάσχουν στο Dry January. Την ίδια χρονιά, δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το Dry January το 15% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ, ποσοστό που αφορά περισσότερους από 260 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Η συγκεκριμένη εκστρατεία φαίνεται να πήρε μεγάλες διαστάσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που καταγραφόταν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε όλο τον κόσμο, με τις μελέτες να δείχνουν ότι, μεταξύ 1990 και 2017, είχε αυξηθεί κατά 70%. Βέβαια, τα ποσοστά εκτοξεύθηκαν στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι κανένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι καλό για την υγεία μας, τοποθετώντας το αλκοόλ στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου.

Η αποχή για 31 ημέρες από το αλκοόλ συμβάλλει σε ένα συνολικό reset σώματος και νου. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερος ύπνος, βελτίωση της ψυχικής υγείας, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου.

Από την άλλη, σίγουρα τα αλκοολούχα ποτά διαφέρουν μεταξύ τους, καθώς άλλα αποτελέσματα προκαλεί στον οργανισμό μας ένα ποτήρι κρασί και άλλα ένα μπουκάλι «σκληρού» ποτού, όπως είναι, για παράδειγμα, η βότκα, που όχι μόνο μεταφέρουν στον οργανισμό μας διαφορετικά ποσοστά αλκοόλης, αλλά «γεννούν» και διαφορετικά συναισθήματα.

Ξηρός Ιανουάριος

Πώς Επιδρά στο Σώμα μας η Τήρηση του Dry January;

Σύμφωνα με το Alcohol Change UK αλλά και σχετικό άρθρο των New York Times, η αποχή για 31 ημέρες από το αλκοόλ συμβάλλει σε ένα συνολικό reset σώματος και νου. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερος ύπνος, βελτίωση της ψυχικής υγείας, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου.

Η αποχή από το αλκοόλ, έστω και ένα μήνα, μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά στον οργανισμό. Οι τακτικοί «πότες» που απείχαν από το αλκοόλ για 31 ημέρες, όπως δείχνουν οι έρευνες, έχασαν βάρος, είχαν περισσότερη ενέργεια, ενώ μειώθηκε αισθητά και η αρτηριακή τους πίεση.

Το μοναδικό αρνητικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή του Dry January, είναι το να θεωρήσει κάποιος ότι έχει «αποτοξινωθεί» έπειτα από έναν μήνα χωρίς αλκοόλ και να καταναλώσει τους επόμενους μήνες μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα κατανάλωνε συνήθως.

Συμβουλές για έναν Επιτυχημένο Dry January

Αν τελικά αποφασίσετε να δοκιμάσετε κι εσείς το κίνημα του Dry January, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε το σχετικό app που προτείνει το Alcohol Change UK για την υποστήριξη και την οργάνωση των στόχων σας.

Επίσης, στο Harvard Health Publishing (HHP), που είναι το Τμήμα Πληροφοριών για την Υγεία της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές, όπως οι παρακάτω, ώστε να καταφέρετε το challenge:

  • Βρείτε ένα υποκατάστατο μη αλκοολούχο ποτό που να σας ταιριάζει, όπως είναι το ανθρακούχο αρωματισμένο νερό, ένα κοκτέιλ, μια μπίρα ή και κρασί χωρίς αλκοόλ.
  • Αποφύγετε τους πειρασμούς, δηλαδή κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών μην προμηθεύστε αλκοολούχα ποτά για το σπίτι και, αντίστοιχα, αν είστε καλεσμένοι στο σπίτι φίλων, πάρτε μαζί το μη αλκοολούχο ποτό σας.
  • Δημιουργήστε μια ομάδα υποστήριξης.
  • Ενημερώστε τους φίλους σας και την οικογένειά σας γι’ αυτή σας την προσπάθεια.
  • Μην τα παρατήσετε εύκολα.

Καλή επιτυχία!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#BraveNewFood: Ποιοι Παράγοντες Καθορίζουν το Μέλλον της Διατροφής;

«Ένα Ποτήρι Κρασί την Ημέρα Κάνει Καλό»: Μύθος ή Αλήθεια;

Διαλειμματική Δίαιτα | Ναι ή Όχι και Γιατί;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+