Επιχειρηματίας στα 20. Γίνεται; 

Επιχειρηματίας στα '20

Η επιχειρηματικότητα σε νεαρή ηλικία φαντάζει εξαιρετικά δελεαστική και γεμάτη ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους και προκλήσεις. 

Η δεκαετία των 20s είναι μια φάση πειραματισμού, εκμάθησης και δημιουργικότητας, που την καθιστούν ιδανική περίοδο για την έναρξη μιας επιχείρησης. Πολλά είναι τα παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρηματιών που ξεκίνησαν την καριέρα τους σε πολύ νεαρή ηλικία, όπως ο Bill Gates, ο Steve Jobs και ο Mark Zuckerberg, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις σπουδές τους σε κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής για να στήσουν εταιρείες που άλλαξαν τον κόσμο.  

Παρακάτω, αναλύουμε τι χρειάζεται να γνωρίζεις πριν κάνεις αυτό το μεγάλο βήμα, καθώς και τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να συναντήσεις, ενώ σου προτείνουμε κάποια εργαλεία που θα σου φανούν χρήσιμα στο ξεκίνημά σου. Τι πρέπει να σκεφτείς προτού αποφασίσεις να γίνεις επιχειρηματίας στα 20 σου; 

Η Ιδέα 

Όλα ξεκινούν από μια καλή ιδέα. Μπορεί να έχεις εντοπίσει ήδη κάποια έλλειψη στην αγορά, μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος που πιστεύεις ότι θα έχει ανταπόκριση. Για να αποφασίσεις αν η ιδέα σου είναι βιώσιμη, απάντησε στις εξής ερωτήσεις: 

  1. Μοναδικότητα: Τι προσφέρει το προϊόν ή η υπηρεσία σου που δεν προσφέρουν οι άλλοι; Γιατί οι πελάτες να προτιμήσουν εσένα αντί για τους ανταγωνιστές σου; 
  2. Ανάλυση της αγοράς: Σε ποια αγορά απευθύνεται το προϊόν σου; Ποιο είναι το μέγεθός της; Αναπτύσσεται ή συρρικνώνεται; Ποιο είναι το προφίλ των πελατών σου (ηλικία, φύλο, εισόδημα, ενδιαφέροντα); Υπάρχουν νέες τάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση για το προϊόν σου; 
  3. Ανταγωνισμός: Ποιοι είναι οι κύριοι ανταγωνιστές σου; Τι προσφέρουν; Ποια είναι η στρατηγική τιμολόγησής τους; 

Όσο πιο συγκεκριμένες απαντήσεις μπορέσεις να δώσεις στις ερωτήσεις αυτές, τόσο το καλύτερο. 

Tip: Αν δυσκολεύεσαι να επιλέξεις και να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη ιδέα, μην αποθαρρύνεσαι. Πολλοί ειδικοί στον χώρο του επιχειρείν υποστηρίζουν ότι η διαδικασία της επιλογής ιδέας μπορεί να είναι μακροχρόνια και να απαιτεί δοκιμές και λάθη. Ορισμένοι προτείνουν τη μέθοδο «Fail Fast», δηλαδή να αποτύχεις γρήγορα, ώστε να μάθεις από τα λάθη σου και να βρεις την καταλληλότερη λύση. Στα λόγια του Henry Ford: «Η αποτυχία είναι απλώς η ευκαιρία για να αρχίσουμε ξανά, αυτή τη φορά πιο έξυπνα». 

Κοινότητα και Μέντορες 

Πριν ξεκινήσεις να αναπτύσσεις το επιχειρηματικό σου πλάνο, καλό είναι να αναζητήσεις κάποιον ή κάποια μέντορα. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν σε ατομικό επίπεδο, αλλά και κοινότητες στις οποίες μπορείς να συμμετάσχεις για να έχεις έμπειρη καθοδήγηση και στήριξη στην επιχειρηματική σου πορεία. 

Κάποιες από αυτές είναι οι εξής: 

  • r/Entrepreneur και r/Startups στο reddit: Αυτά τα δύο φόρουμ φιλοξενούν συζητήσεις για επιχειρηματικές στρατηγικές και μεθοδολογίες για ιδρυτές επιχειρήσεων. Εδώ μπορεί κανείς να απευθυνθεί για να ζητήσει συμβουλές σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. 
  • Elevate Greece: Η Elevate Greece είναι μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Παρέχει ευρύ φάσμα υπηρεσιών και πόρων για να βοηθήσει τις startups να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. 
  • Startup Greece: Μια ψηφιακή κοινότητα για ελληνικές startups που παρέχει πληροφορίες, ευκαιρίες δικτύωσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια, workshops και προγράμματα mentoring. 
  • Reload Greece: Η Reload Greece είναι ένας οργανισμός που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με σκοπό την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ιδεών και την ενίσχυση της οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει εκπαιδευτικά σεμινάρια, καθοδήγηση και δικτύωση σε νέους επιχειρηματίες μέσω διαφόρων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. 

Tip: Αν οι οικονομίες σου δεν σου επιτρέπουν να συνεργαστείς με έναν μέντορα επί πληρωμή, πολλοί επαγγελματίες προσφέρουν pro bono υπηρεσίες σε ένα μικρό ποσοστό πελατών τους. Μη διστάσεις να ρωτήσεις. Εναλλακτικά, μπορείς να προσεγγίσεις έναν προσωπικό σου γνωστό ή φίλο τον οποίο θαυμάζεις για την κρίση ή την επαγγελματική του πορεία και να του ζητήσεις να γίνει ο μέντοράς σου, να συζητάς μαζί του ζητήματα που σε δυσκολεύουν, να του παρουσιάζεις τις ιδέες σου κ.λπ. 

Επιχειρηματικό Πλάνο 

Ανάπτυξε ένα σαφές και καλά δομημένο επιχειρηματικό σχέδιο που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της επιχείρησής σου, από την αρχική χρηματοδότηση μέχρι τις στρατηγικές μάρκετινγκ που θα ακολουθήσεις. Ένα απλό αλλά αρκετά κατατοπιστικό παράδειγμα επιχειρηματικού πλάνου μπορείς να βρεις εδώ. 

Είναι σημαντικό να έχεις εικόνα των διαφόρων σεναρίων του επιχειρηματικού σου πλάνου, καθώς και ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που οι αρχικές σου προσδοκίες δεν εκπληρωθούν. 

Tip: Η απόφαση του να ξεκινήσεις κάτι δικό σου θέλει σκέψη και προγραμματισμό, αλλά μην αργήσεις πολύ να μπεις στον χορό, γιατί ποτέ δεν πρόκειται να έχεις όλες τις απαντήσεις που θέλεις. 

Χρηματοδότηση 

Αποφάσισε πώς θα χρηματοδοτήσεις την επιχείρησή σου. Θα χρησιμοποιήσεις προσωπικά κεφάλαια, θα αναζητήσεις επενδυτές ή θα στραφείς σε πλατφόρμες crowdfunding; Tα βιβλία «The Lean Startup» του Eric Ries και «Zero to One» του Peter Thiel προσφέρουν πληροφορίες και καθοδήγηση για τη χρηματοδότηση νεοσύστατων επιχειρήσεων και τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα καθεμιάς από τις επιλογές χρηματοδότησης που υπάρχουν. 

Tip: Έχε υπόψη σου ότι οι νέες επιχειρήσεις συχνά δεν αποφέρουν κέρδη αμέσως. Προετοίμασε ένα σχέδιο για το πώς θα διαχειριστείς τις χρηματοδοτικές σου ανάγκες κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών. 

Το να γίνεις επιχειρηματίας στα 20 σου είναι μια συναρπαστική απόφαση που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον σου τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τεχνολογία και Καινοτομία 

Αξιοποίησε την τεχνολογία για να αυξήσεις την αποδοτικότητα και την εμβέλεια της επιχείρησής σου. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες, τα εργαλεία αυτοματισμού και τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να συμβάλλουν στην προσέλκυση και διατήρηση πελατών. Προτού επιλέξεις κάποιο εργαλείο ή πλατφόρμα, δοκίμασε τουλάχιστον δύο ή τρία (τα περισσότερα προσφέρουν αναγνωριστική περίοδο δωρεάν χρήσης) για να καταλήξεις στη βέλτιστη λύση. 

Θερμοκοιτίδες και Επιταχυντές 

Οι θερμοκοιτίδες (incubators) και οι επιταχυντές είναι προγράμματα που υποστηρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις. Παρέχουν καθοδήγηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες από έμπειρους επιχειρηματίες και ειδικούς του κλάδου, καθώς και χώρους εργασίας, όπως γραφεία και εργαστήρια, με κοινόχρηστες υποδομές. Συγχρόνως διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω επενδυτών ή επιδοτήσεων και τη δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις, επενδυτές και πελάτες. Έτσι βοηθούν τις startups να αναπτυχθούν και να επιτύχουν τους στόχους τους γρηγορότερα και με μεγαλύτερη επιτυχία. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη προσφέρουν πληθώρα επιλογών. 

Διαδικτυακά Μαθήματα, Podcasts και YouTube Channels 

  • Το Startup School του Y Combinator παρέχει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για ιδρυτές που επιδιώκουν ενεργά τη δημιουργία της δικής τους startup και δυνατότητα εύρεσης συνεταίρου για το εγχείρημά τους. 
  • Αν θέλεις να εμπνευστείς από τις ιστορίες κορυφαίων επιχειρηματιών, το «How I Built This» του Guy Raz παρουσιάζει λεπτομερώς τις ιστορίες των ανθρώπων που δημιούργησαν μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες στον κόσμο υπό μορφή συνέντευξης. 
  • Παρομοίως, το «StartUp Podcast», ένα podcast σε στιλ ντοκιμαντέρ, αφηγείται τις ιστορίες νεοφυών επιχειρήσεων από το ξεκίνημά τους, παρουσιάζοντας τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, προσφέροντας έτσι ξεκάθαρη εικόνα των προκλήσεων που συναντά κανείς στα πρώτα στάδια λειτουργίας μιας επιχείρησης. 
  • To Valuetainment, με τον Patrick BetDavid, προσφέρει εξαιρετικές συνεντεύξεις και συμβουλές που επικεντρώνονται σε επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, συνδυάζοντας εκπαιδευτικό περιεχόμενο με πρακτικά επιχειρηματικά μαθήματα. 
  • Στο MarieTV της Marie Forleo θα βρεις συνοπτικά βίντεο που παρέχουν συμβουλές για την επιχειρηματικότητα και την προσωπική ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στην ισορροπημένη καθημερινότητα. 

Το να γίνεις επιχειρηματίας στα 20 σου είναι μια συναρπαστική απόφαση που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον σου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Απαιτεί θάρρος, αφοσίωση και προσαρμοστικότητα, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία και στρατηγική, η επιχειρηματική σου διαδρομή μπορεί να είναι πλούσια σε εμπειρίες και οφέλη. Μη φοβηθείς να πάρεις ρίσκα, να είσαι δημιουργικός και να εξερευνήσεις νέες ευκαιρίες. Η νεότητα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον κόσμο της επιχειρηματικότητας – αξιοποίησέ την σοφά! 

Με την υποστήριξη

 

A8inea

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε αποκλειστικά από την αθηΝΕΑ. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι γενικού και ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν προορίζονται για να θεωρηθούν ως νομικές, λογιστικές, φορολογικές, επενδυτικές ή άλλες συμβουλές. Η ιδιότητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ως χορηγός του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί ούτε δύναται να ερμηνευθεί ως εγγύηση ή ανάληψη οιασδήποτε ευθύνης για την ακρίβεια, επάρκεια, πληρότητα, εγκυρότητα ή χρησιμότητα του περιεχομένου του καθώς και για το εν γένει περιεχόμενό του. Κάθε τυχόν επενδυτική ή άλλη απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με ίδια κρίση του αναγνώστη και να βασίζεται σε προσωπική ενημέρωσή του. Ο αναγνώστης, πριν τη λήψη τυχόν επενδυτικών ή άλλων αποφάσεών του, χρειάζεται να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη επαγγελματική συμβουλή από δικούς του ανεξάρτητους επενδυτικούς, νομικούς, φορολογικούς ή άλλους συμβούλους. Η Τράπεζα δεν ευθύνεται ούτε αναλαμβάνει ουδεμία νομική υποχρέωση σε σχέση με ή ως συνέπεια ενδεχόμενης επενδυτικής ή άλλης απόφασης που βασίστηκε στο παρόν άρθρο. Ακόμη, δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση απώλεια ή ζημία που μπορεί να προκύψει από την ανάγνωση/ χρήση του παρόντος άρθρου.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οι πιο Περιζήτητες Ψηφιακές Δεξιότητες για την Επόμενη Πενταετία 

Κρυπτονομίσματα Explained: Youth Edition 

Γιατί Κερδίζει Έδαφος το Κίνημα FIRE; 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+