Γιατί Κερδίζει Έδαφος το Κίνημα FIRE; 

Το κίνημα FIRE –από το ακρωνύμιο του μότο «Financial Independence, Retire Early»– το οραματίστηκε πριν από 50 περίπου χρόνια o Joe Dominguez. Κουρασμένος από την απαιτητική καθημερινότητα της δουλειάς του ως οικονομικού αναλυτή στη Wall Street, πραγματοποίησε το όνειρο πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο: να συνταξιοδοτηθεί στα 31 του χρόνια και να ζήσει μια ζωή «χωρίς αφεντικά». Το βιβλίο του Your Money or Your Life, το οποίο έγραψε μαζί με τη σύντροφό του Vicki Robin, έγινε το πρώτο εγχειρίδιο του κινήματος FIRE, που σήμερα μετράει εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς. 

Τι Είναι το Κίνημα FIRE; 

Οι ακόλουθοι του κινήματος FIRE στοχεύουν στο να αποταμιεύσουν αρκετά χρήματα για να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία πολύ πριν από την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης – ακόμα και στα 30s τους, αν ξεκινήσουν εγκαίρως! 

Αφού γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, κάποιοι επιλέγουν να δουλεύουν μόνο για προσωπική ευχαρίστηση, χωρίς να εξαρτώνται από έναν μισθό. Άλλοι περνάνε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, ταξιδεύουν, ασχολούνται με τον εθελοντισμό ή με τα χόμπι τους. 

Κι αν μια τέτοια προοπτική ακούγεται σαν όνειρο θερινής νυκτός για τους περισσότερους από εμάς, αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα τη φιλοσοφία πίσω από το FIRE γιατί επιφυλάσσει χρήσιμα μαθήματα για όλους. 

Το Τίμημα της Οικονομικής Ανεξαρτησίας 

Πώς  να κάνετε την πρόωρη συνταξιοδότηση πραγματικότητα; Καταρχήν, έχει αξία να κάνετε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο τον στόχο σας: ξέρετε πόσα χρήματα θα πρέπει να βάλετε στην άκρη για να μπορείτε να ζήσετε καλά χωρίς να εξαρτάστε πια από τον μισθό σας; Οι περισσότεροι τείνουν να απορρίψουν την όλη συζήτηση ως ανεδαφική, χωρίς να έχουν κάνει την ακόλουθη χρήσιμη άσκηση. 

Για να υπολογίσετε το ποσό που πρέπει να αποταμιεύσετε, ξεκινήστε προσδιορίζοντας: 

(1) το εισόδημα που χρειάζεστε ετησίως για να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής που επιθυμείτε 

(2) την ηλικία στην οποία θέλετε να συνταξιοδοτηθείτε. 

Πριν γίνετε οικονομικά ανεξάρτητοι, θα πρέπει να έχετε αποταμιεύσει 30 φορές το ετήσιο ποσό που έχετε καθορίσει, βάσει του «κανόνα του 4%», μια κατευθυντήρια γραμμή που χρησιμοποιείται στον προγραμματισμό συνταξιοδότησης για τον καθορισμό ενός βιώσιμου ποσοστού απόσυρσης χρημάτων από ένα συνταξιοδοτικό χαρτοφυλάκιο. 

Από μόνος του ο υπολογισμός του πρώτου σκέλους της εξίσωσης, του εισοδήματος που χρειαζόμαστε ετησίως για να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής που επιθυμούμε, έχει ενδιαφέρον, γιατί μας βάζει σε μια διαδικασία ελέγχου των εξόδων που είναι για καθέναν από εμάς ανελαστικά. Καλούμαστε επίσης να συγκεκριμενοποιήσουμε το πόση «ασφάλεια» χρειαζόμαστε για τα απρόοπτα που μπορεί να μας περιμένουν, καθώς και ποιο είναι ένα ελάχιστο ψυχαγωγίας (όπως την ορίζει κανείς) που θέλουμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας, ποσό που διαφέρει, φυσικά, από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Αφού υπολογίσετε λοιπόν το «τίμημα της ανεξαρτησίας σας», μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχετε τον αποταμιευτικό σας στόχο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της ζωής σας (μισθολογική δυνατότητα, οικογενειακές υποχρεώσεις, δάνεια κ.λπ.). Ένας συνδυασμός μείωσης εξόδων, αυστηρής αποταμίευσης και κατάλληλων επενδυτικών κινήσεων είναι απαραίτητος για να κάνετε τον στόχο του FIRE πραγματικότητα. 

Συχνά, για να επιτευχθεί ο στόχος απαιτείται ένα ποσοστό αποταμίευσης της τάξης του 50% ή παραπάνω, το οποίο επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και index funds για την άντληση παθητικού εισοδήματος. Αυτό προϋποθέτει την ελαχιστοποίηση των εξόδων, μέσα από την υιοθέτηση ενός λιτού τρόπου ζωής και την περικοπή περιττών δαπανών, εστιάζοντας σε αγορές που διατηρούν την αξία τους. Πολλοί υποστηρικτές του FIRE συμπληρώνουν το εισόδημά τους με δεύτερες δουλειές ή μερική απασχόληση. Άλλοι μετακομίζουν σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης ή ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα για να ενισχύσουν περαιτέρω τις αποταμιεύσεις τους και να επιταχύνουν την πορεία τους προς την οικονομική ανεξαρτησία. 

FIRE στην Ελλάδα, Γίνεται; 

Είναι άραγε ρεαλιστικό να μιλάμε για αυστηρή αποταμίευση σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου ο μέσος εργαζόμενος ζει από μισθό σε μισθό και η αγοραστική δύναμη είναι στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Κι αν υποθέσουμε ότι είναι εφικτό να πετύχουμε όσα πρεσβεύει το κίνημα FIRE, ποιο είναι το πιθανό κόστος; 

Φέρνουμε στο νου την κλασική ιστορία του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα για να αναρωτηθούμε αν αξίζει να ζει κανείς την καθημερινότητά του με αυστηρή, αμείλικτη λιτότητα, από επιλογή, με σκοπό να απολαύσει έπειτα από χρόνια τους καρπούς της σκληρής δουλειάς του. 

Ο Ramit Sethi, συγγραφέας του πολυδιαβασμένου I Will Teach You To Be Rich και γκουρού του personal finance βλέπει το θέμα της αποταμίευσης διαφορετικά. Ενθαρρύνει τους αναγνώστες του να ορίσουν τη δική τους «πλουσιοπάροχη ζωή» και να ξοδεύουν άνευ τύψεων στα πράγματα που αγαπούν, κάνοντας όμως μεγάλη οικονομία σε ό,τι δεν τους ενδιαφέρει ουσιαστικά (κάτι που, με τη σειρά του, απαιτεί μια σοβαρή ενδοσκόπηση). Περνάει έτσι το μήνυμα ότι η οικονομική ελευθερία δεν επιτυγχάνεται μόνο με μια μίζερη καθημερινότητα και υπερβολική στέρηση. Επικροτεί τη σπατάλη όταν χρηματοδοτείται από έξυπνες επιλογές λιτότητας σε τομείς που δεν μας γεμίζουν. Αν θέλετε να ανακαλύψετε τη δική σας «πλουσιοπάροχη ζωή», το τεστ αυτό θα σας δώσει κάποιες χρήσιμες απαντήσεις! 

Τροφή για Σκέψη 

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συχνά παραδείγματα ανθρώπων που επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους ζωής για να χαίρονται την καθημερινότητά τους σήμερα, αντί να ονειρεύονται τη συνταξιοδότηση. Έχοντας ορίσει το τι σημαίνει «πλούτος» με τον δικό τους τρόπο, αφήνουν πίσω την αστική ζωή και μετακομίζουν σε αγαπημένους επαρχιακούς προορισμούς για να ζήσουν εναρμονισμένοι με τη φύση και να ασχοληθούν με την αγροτική οικονομία ή κάποια άλλη δραστηριότητα που τους συγκινεί. Είναι μία επιλογή που αξίζει να τη σκεφτούμε. 

Με την υποστήριξη

A8inea

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε αποκλειστικά από την αθηΝΕΑ. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι γενικού και ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν προορίζονται για να θεωρηθούν ως νομικές, λογιστικές, φορολογικές, επενδυτικές ή άλλες συμβουλές. Η ιδιότητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ως χορηγός του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί ούτε δύναται να ερμηνευθεί ως εγγύηση ή ανάληψη οιασδήποτε ευθύνης για την ακρίβεια, επάρκεια, πληρότητα, εγκυρότητα ή χρησιμότητα του περιεχομένου του καθώς και για το εν γένει περιεχόμενό του. Κάθε τυχόν επενδυτική ή άλλη απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με ίδια κρίση του αναγνώστη και να βασίζεται σε προσωπική ενημέρωσή του. Ο αναγνώστης, πριν τη λήψη τυχόν επενδυτικών ή άλλων αποφάσεών του, χρειάζεται να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη επαγγελματική συμβουλή από δικούς του ανεξάρτητους επενδυτικούς, νομικούς, φορολογικούς ή άλλους συμβούλους. Η Τράπεζα δεν ευθύνεται ούτε αναλαμβάνει ουδεμία νομική υποχρέωση σε σχέση με ή ως συνέπεια ενδεχόμενης επενδυτικής ή άλλης απόφασης που βασίστηκε στο παρόν άρθρο. Ακόμη, δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση απώλεια ή ζημία που μπορεί να προκύψει από την ανάγνωση/ χρήση του παρόντος άρθρου.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Tips για Ένα Συναυλιακό Καλοκαίρι που δεν θα Σπάσει το Ταμείο 

Banking Essentials: Το Γλωσσάρι των Χρηματοοικονομικών

Πράσινες Επενδύσεις ή Επενδύοντας στο Μέλλον μας

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+