Από το καλοκαίρι του 2022, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κάθε Παρασκευή αφιερώνουμε το editorial της αθηΝΕΑς στην κλιματική κρίση — τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, και ίσως τη σοβαρότερη δοκιμασία απέναντι στην άρνηση και την αδράνεια.
Όπως γράφαμε τότε, «αποφασίσαμε οι #ClimateFridays να συνεχίσουν να ενημερώνουν, να ευαισθητοποιούν και να κρατούν τον πολύτιμο αυτό διάλογο ανοιχτό. Γιατί δεν μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε. Πρέπει να δράσουμε μαζί. Και πρέπει να δράσουμε τώρα».
Ο διάλογος για το κλίμα είναι, άλλωστε, δύσκολος. Δεν έχει εύκολες απαντήσεις. Συχνά απαιτεί να ισορροπούμε ανάμεσα στο «τώρα» και στο «αύριο», να αντιμετωπίζουμε αντιφάσεις, να κάνουμε δυσάρεστες επιλογές.
Έκτοτε, επιμένουμε. Παρά το γεγονός ότι τα κλιματικά θέματα δεν είναι «clickbait material». Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρούμε πως η καταστροφολαγνεία είναι βοηθητική. Παρά το γεγονός ότι η δέσμευση για το κλίμα, στον δημόσιο λόγο, παραμένει συχνά προσχηματική ή απλώς συγκυριακή. Και παρά το γεγονός ότι ο λαϊκισμός -ακόμη και ο περιβαλλοντικός- βρίσκει εύφορο έδαφος για να δηλητηριάσει την αναζήτηση σοβαρών λύσεων.
Ο διάλογος για το κλίμα είναι, άλλωστε, δύσκολος. Δεν έχει εύκολες απαντήσεις. Συχνά απαιτεί να ισορροπούμε ανάμεσα στο «τώρα» και στο «αύριο», να αντιμετωπίζουμε αντιφάσεις, να κάνουμε δυσάρεστες επιλογές. Κι όμως, αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζουμε να τον υπηρετούμε με συνέπεια.
Στο πλαίσιο αυτό, θέλω σήμερα να υπενθυμίσω αυτή τη δέσμευση, και παράλληλα να προτείνω μερικά άρθρα των συντακτών μας που ξεχώρισα το τελευταίο διάστημα.
Όπως το viral, ανατρεπτικό άρθρο της Κυβέλης Χατζηζήση για την οικολογική μας συνείδηση μέσα από το πρίσμα της πίστης και της ταυτότητας, θέτοντας ένα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό: «Πες μου σε ποιον θεό πιστεύεις, να σου πω πόσο οικολόγος είσαι».
Όπως όταν η Δέσποινα Ράμμου μας προκάλεσε να σκεφτούμε διαφορετικά τη σχέση μας με το βιβλίο ως αντικείμενο, διερευνώντας με νηφαλιότητα τι σημαίνει να είσαι περιβαλλοντικά συνεπής ακόμη και στην ανάγνωση, αλλά και τη φορά που μας προέτρεψε -επιτέλους- να μιλήσουμε πιο ανθρώπινα για το κλίμα, χωρίς υπερβολές ή φτηνό διδακτισμό.
Ή όταν η Μαρία Σπανουδάκη μας υπενθύμισε πως το οικολογικό αποτύπωμα δεν είναι μόνο θέμα βιομηχανιών και μεταφορών:κάθε κλικ μετράει, κάθε megabyte έχει κόστος, και η τεχνητή νοημοσύνη -παρά τις υποσχέσεις της- ενδέχεται να επιβαρύνει περισσότερο απ’ όσο σώζει.
Αυτή είναι η δουλειά μας στις #ClimateFridays. Όχι να φωνάζουμε πιο δυνατά, αλλά να γράφουμε πιο καθαρά. Όχι να πουλάμε κρίση, αλλά να διαμορφώνουμε συνείδηση. Όχι να προσφέρουμε ελπίδα με το ζόρι, αλλά να χτίζουμε κατανόηση με συνέπεια.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
#BraveNewMobility: Πράσινη Μετάβαση στη Βιομηχανία Κινητικότητας