Επιστροφή στη Σελήνη! Γιατί η Artemis I Πάει στο Φεγγάρι;

Η διεθνής συνεργασία των National Aeronautics and Space Administration (ΝASA), European Space Agency (ESA), Canadian Space Agency (CSA), Japan Aerospace Exploration Agency και συνεργατών με επικεφαλής τη ΝASA έκανε στις 16 Νοεμβρίου το πρώτο βήμα για την επιστροφή της ανθρωπότητας στη Σελήνη, με την αποστολή Artemis I.

Η αποστολή Artemis, σαν τη θεά του κυνηγιού και του φεγγαριού από την οποία πήρε το όνομά της, έχει πολλούς στόχους για το μέλλον της ανθρωπότητας.

1. Την εποίκηση της Σελήνης, ώστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε σε άλλους κόσμους. Που αποτελεί και το πρώτο μαξιλαράκι ουσιαστικά, το πάτημά μας, για να πάμε πιο μακριά, αλλά με σιγουριά και τεχνογνωσία.

2. Πρωτοποριακή έρευνα από ρομπότ και αστροναύτες που θα ζουν στη Σελήνη. Θα ζουν στη Σελήνη, φίλε! Σε ειδικές κατοικίες/εργαστήρια. Η επιστημονική φαντασία γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα…

3. Τεχνογνωσία για τη συναρμολόγηση και τον χειρισμό διαστημοπλοίων στο διάστημα. Δεν θα χρειάζεται να το στέλνουμε ολόκληρο, αλλά θα ανοίγουμε το κουτί με τα λέγκο στο διάστημα και θα φτιάχνουμε το λεγκο-διαστημόπλοιο!

Αυτό βοηθά στο να μειωθεί το κόστος των αποστολών φυσικά, γιατί άλλο όγκο καυσίμων χρειάζεται για να εκτοξευτεί ένα ολόκληρο διαστημόπλοιο ώστε να ξεφύγει από τη βαρυτική έλξη της Γης και πολύ λιγότερο να το στείλεις σε κομμάτια. Ταυτόχρονα μειώνεται και το ρίσκο.

Δεν θα θέλαμε να το δούμε να κάνει «μπουμ» στην προσπάθειά του να βγει εκτός ατμόσφαιρας. Και το να μπορείς να χειρίζεσαι διαστημόπλοια από μεγάλες αποστάσεις είναι πολύ σημαντικό.

4. Συγκέντρωση γνώσης για να «πάμε» την ανθρωπότητα στον Άρη. Από τα πιο σημαντικά! Ένα ταξίδι στον Άρη δεν είναι εύκολο, παίρνει 6-9 μήνες και μπορείς να πας μόνο κάθε 2 χρόνια περίπου λόγω των σχετικών θέσεων Γης και Άρη.

Επίσης, δεν έχουμε μελετήσει ακόμα σε βάθος τις επιπτώσεις στον άνθρωπο. Θα μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος σε συνθήκες τόσο διαφορετικές από αυτές τη Γης; Σκοπός είναι λοιπόν η τεχνογνωσία όσον αφορά τη δημιουργία εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας και η παραγωγή και χρήση πόρων: υδρογόνο για καύσιμο και οξυγόνο για να αναπνέουμε.

Και Πώς θα Γίνει Αυτό; Πώς θα Μπορέσει να Βγει η Ανθρωπότητα από τη Φούσκα της;

Με μερικά απλά βήματα! Η ρουκέτα SLS είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να στείλει στη Σελήνη ταυτόχρονα ένα διαστημικό όχημα, αστροναύτες και φορτίο. Το διαστημόπλοιο Orion θα μεταφέρει τους αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Το διαστημόπλοιο Gateway θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για τα επόμενα 10 χρόνια, όπου και θα αποβιβάζονται οι αστροναύτες. Από εκεί θα τους παίρνει το lander και θα τους πηγαίνει στη βάση Artemis στην επιφάνεια της Σελήνης, ένα εξοπλισμένο εργαστήριο και σπίτι για τους αστροναύτες.

Το πρώτο βήμα που έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2022 ήταν μη επανδρωμένο. Ήταν ένα τεστ για να μελετήσουμε την έξοδο του διαστημικού οχήματος Orion, ευρωπαϊκής κατασκευής, από την ατμόσφαιρα της Γης και την πορεία του γύρω από τη Γη και τη Σελήνη, που θα διαρκέσει 26 μέρες περίπου. Η πορεία έχει διαφορετικό σχεδιασμό από τις παλαιότερες αποστολές στη Σελήνη τύπου Apollo.

Πρώτο Σκέλος

Το πρώτο σκέλος της πορείας του αρχίζει με την τροχιά γύρω από τη Γη, ώστε να ελεγχθεί το όχημα, να δούμε ότι όλα δουλεύουν σωστά πριν συνεχίσει την πορεία του προς τη Σελήνη. Θα χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα της Γης και της Σελήνης, το γνωστό fly-by, για να αποκτήσει ορμή και να κάνει την πορεία του. Σαν να νιώθει ένα σπρώξιμο από τη Σελήνη όταν περνάει δίπλα της, για παράδειγμα. Ή να το πούμε αλλιώς, όπως παίζαμε ως παιδιά και γυρνούσαμε γύρω ο ένας από τον άλλο κρατώντας τα χέρια και μόλις τα αφήναμε φεύγαμε μακριά.

Επιστροφή

Ταυτόχρονα το Orion έχει τη δυνατότητα να διορθώσει την τροχιά του, κάτι που γίνεται από τεχνικούς στο NASA’s Johnson Space Center στο Houston. Θα διανύσει περίπου 65 χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να αρχίσει την επιστροφή του στη Γη, όπου και θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητες της τάξης των 32 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα και θα πάρει κυριολεκτικά φωτιά λόγω της τριβής με την ατμόσφαιρα. Οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 2.700 βαθμούς Κελσίου.

Σκοπός είναι να τεστάρουν αν η θερμική ασπίδα που έχει η κάψουλα θα αντέξει στις τεράστιες θερμοκρασίες. Γιατί στο μέλλον θα μεταφέρει αστροναύτες με ασφάλεια πίσω στη Γη.

Τέλος, η κάψουλα θα πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου και θα περιμένουν οι ειδικοί και το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ για την ανάκτησή της.

Είναι Όλο Ένα Τεστ;

Ναι, είναι ένα μεγάλο τεστ! Γιατί θέλουμε και έχουμε ακόμα να μάθουμε πολλά! Γιατί καθόλη τη διάρκεια που θα βρίσκεται το διαστημικό όχημα στο διάστημα, τόσο μακριά από τη Γη, σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από αυτές που ζει ένας άνθρωπος, θα παίρνουμε δεδομένα και θα μαθαίνουμε πράγματα που θα βοηθήσουν σε μελλοντικές αποστολές: τη λειτουργικότητα, τη δυνατότητα να μεταφέρει ανθρώπους με ασφάλεια και τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας από το διάστημα στον άνθρωπο… Αυτά και άλλα πολλά, τα οποία δε μπορούμε να γνωρίζουμε από πειράματα στα εργαστήριά μας ή από προσομοιώσεις.

Μάλιστα, στην πρώτη αποστολή στέλνουν το Σον το πρόβατο και τους δίδυμους του φεγγαριού (Shaun the Sheep and the lunar twins), κούκλες εξοπλισμένες με αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων. Δεν σας κάνω πλάκα! Αυτό θα προσφέρει τις κατάλληλες πληροφορίες για τη μελλοντική προστασία αστροναυτών σε επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, αλλά και παραπέρα!

Fly me to the moon, λοιπόν, και καλή μας επιτυχία στο να γίνουμε είδος πολυπλανητικό!

 

Πηγές:

https://www.nasa.gov/content/live-coverage-of-nasas-artemis-i-mission-to-the-moon

https://www.esa.int/Science_Exploration/Human_and_Robotic_Exploration/Orion/Artemis_I

https://www.asc-csa.gc.ca/eng/astronomy/moon-exploration/artemis-missions.asp

https://blogs.esa.int/orion/2022/08/25/space-science-for-shaun-the-sheep/

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

DART: Tο Bέλος της ΝASA στην Πλανητική Άμυνα

JWST: Υπέρυθρα Μάτια στο Σύμπαν

Τίνος Είσαι Συ; Ή Αλλιώς, η Θέση μας στο Σύμπαν

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Rogue Astrophysics
Rogue Astrophysics

Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Την κέρδισε ο μαγευτικός χώρος της επιστήμης από μικρή ηλικία. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με κατεύθυνση την Αστροφυσική. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνέχισε την ακαδημαϊκή της πορεία ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Αστροφυσική σε Πόρτο (Πορτογαλία), Κρήτη και Βόννη (Γερμανία), όπου και βρίσκεται από το 2015. Είναι μέλος διεθνών συνεργασιών (COSMOS, EMU) σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Η έρευνα της επικεντρώνεται στη μελέτη ενεργών γαλαξιακών πυρήνων, το πως γεννιούνται και εξελίσσονται οι γαλαξίες και τα αστέρια που τους αποτελούν, καθώς και την αλληλεπίδραση γαλαξιών και περιβάλλοντος, με χρήση δεδομένων από το ευρύ φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Η αστροφυσική είναι μια από τις μεγάλες της αγάπες και προσπαθεί να τη μεταδώσει σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ ενεργή στην επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό, όπου μέσω εκλαϊκευμένων βίντεο και άρθρων προσπαθεί να φτιάξει μια γέφυρα μεταξύ έρευνας και καθημερινότητας. Εκτός των βίντεο στο κανάλι της στο ΥouΤube, Rogue Astrophysics, προσφέρει ένα καθημερινό astroquiz στο Instagram. Τέλος είναι η ιδρύτρια του "Astronomy on Tap Bonn", μιας μηνιαίας εκδήλωσης με σκηνικό μια παμπ, όπου επαγγελματίες αστροφυσικοί μιλούν με απλά λόγια στο ευρύ κοινό για την επιστήμη τους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+