Επόμενη Στάση: Βιβλιοπωλείο Σταθμός | Ένα Βιβλιοπωλείο στα ΚΤΕΛ

Ο κόσμος των ΚΤΕΛ στον Κηφισό έχει αποτελέσει ξανά θέμα ρεπορτάζ σε πολλά μέσα. Το θεματικό newsletter της αθηΝΕΑς για το βιβλίο, το αγαπημένο Ex Libris, εστίασε στο διπλό βιβλιοπωλείο Σταθμός που έχει την έδρα του, από το 2012, μέσα στον αχανή χώρο των ΚΤΕΛ.

Ανάμεσα σε λεωφορεία, καφέ και αποθήκες, κάθε μέρα από τις 8:00 έως τις 21:00, οι βιβλιόφιλοι ταξιδιώτες μπορούν να βρουν ό,τι τραβάει η ψυχή τους, τόσο στο κεντρικό βιβλιοπωλείο απέναντι από τα ΚΤΕΛ Αχαΐας όσο και στο αδελφάκι του απέναντι από τα εκδοτήρια, που διαθέτει πιο πολλά μεταχειρισμένα.

Μυρωδιά ντίζελ και λαδιών, λευκά και πράσινα λεωφορεία, Scania, Volvo, Mercedes, MAN, DAF, πακέτα για να μπουν στα αμπάρια τους, ταξί, μηχανάκια, εισιτήρια, φαγητά, μια αέναη κίνηση επιβατών. Οδηγοί με γυαλί ηλίου και καφέ στο χέρι, επιβάτες με ακουστικά στα αυτιά και σακίδια στην ωμοπλάτη. Εδώ και εκεί άνθρωποι με ένα βιβλίο στο χέρι…

Συζητήσαμε με την υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου Βάσια Μπαφούνη, μετά και τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, για την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου, τις συνήθειες των πελατών και την αγάπη για το βιβλίο που μπορεί και να ταξιδεύει.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου, καθώς βρίσκεται στον χώρο των ΚΤΕΛ;

Ένα ταξίδι είναι μια νέα περιπέτεια, μια νέα ανακάλυψη που σε γεμίζει εικόνες, αρώματα, και νέες συγκινήσεις. Έτσι και κάθε βιβλίο. Κάθε βιβλίο είναι μια νέα εμπειρία, ένα πνευματικό ταξίδι που σε γεμίζει γνώσεις και συναισθήματα. Το βιβλιοπωλείο μας δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να συντροφεύσει το ταξίδι του με ένα καλό βιβλίο και να ταξιδέψει σελίδα σελίδα σε νέους τόπους και νέες περιπέτειες, παρέα με παλιούς και νέους φίλους.

Τι προτιμά να αγοράζει ο κόσμος που έρχεται σε εσάς λίγο πριν ταξιδέψει;

Ο κόσμος εκπλήσσεται ευχάριστα συναντώντας στο βιβλιοπωλείο μας όλες τις νέες κυκλοφορίες αλλά και παλιότερους τίτλους αγαπημένων συγγραφέων. Προσπαθούμε να φιλοξενούμε όλα τα αναγνωστικά είδη στα ράφια μας και πολλές προσφορές, ώστε τα βιβλία μας να είναι ενδιαφέροντα και προσιτά σε όλους. Οι περισσότεροι αναγνώστες μας εκφράζουν την επιθυμία να διαβάσουν ένα βιβλίο που θα τους ξεκουράσει και θα ταξιδέψει το μυαλό τους μακριά από τα προβλήματα και τις έγνοιες της καθημερινότητας.

Ποιο είναι το προφίλ του αγοραστικού σας κοινού; Έχει, ας πουμε, φύλο και ηλικία;

Κάθε αναγνώστης είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Η αγάπη για την ανάγνωση δεν γνωρίζει φύλο και ηλικία. Πραγματικά, οι φίλοι του βιβλιοπωλείου μας είναι από 1 έως 101 ετών, αγόρια, κορίτσια, άνδρες και γυναίκες που αγαπούσαν πάντα το βιβλίο, το γνωρίζουν σήμερα με δειλά βήματα ή είναι φανατικοί βιβλιοφάγοι. Υπάρχει ένα βιβλίο για κάθε άνθρωπο. Φτάνει μόνο να το ανακαλύψει.

Ένα ευτράπελο, αστείο γεγονός που σας έχει τύχει, καθώς βρίσκεται σε ένα δυναμικό περιβάλλον, με οχήματα, επιβάτες, οδηγούς, περαστικούς;

Όταν συναναστρέφεσαι με τόσο κόσμο είναι αναπόφευκτες και κάποιες… ατυχείς στιγμές! Όπως η κυρία που έχασε το τελευταίο δρομολόγιο για τον προορισμό της καθώς ήταν απορροφημένη στο βιβλίο που ξεφύλλιζε. Ή ο κύριος που μπέρδεψε τον Καζαντζάκη με τον… Καζαντζίδη!

Ποια είναι τα ευπώλητα αυτή την περίοδο;

Οι Έλληνες συγγραφείς συνεχίζουν και είναι στην κορυφή των προτιμήσεων των αναγνωστών. Τα νέα βιβλία των Σπύρου Πετρουλάκη, Χρήστου Χωμενίδη, Γιάννη Καλπούζου, Σώτης Τριανταφύλλου και Ειρήνης Βαρδάκη είναι τα πιο ευπώλητα αυτό το διάστημα. Ταυτόχρονα, το βιβλίο «Όταν το Σώμα Λέει Όχι» του Gabor Mate, το τελευταίο βιβλίο του Jorge Bucay «Τα 3 Ερωτήματα» και η βιβλιογραφία του Irvin Yalom έχουν κερδίσει τις καρδιές των βιβλιόφιλων που προτιμούν τα βιβλία ψυχολογίας/ψυχιατρικής και αυτοβελτίωσης.

Η νεότερη γενιά γνώρισε μέσα από το ίντερνετ και αναζητά με μανία τα βιβλία της Colleen Hoover, οι λάτρεις του μυστηρίου δεν σταματούν ποτέ την προσπάθεια να λύσουν τα αινίγματα της Agatha Christie και οι εραστές της ιστορίας κάνουν διαδρομές στον χρόνο με τα βιβλία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ και της Μαρίας Ευθυμίου. Αναλλοίωτο στον χρόνο παραμένει και το ενδιαφέρον για τα βιβλία του Χρόνη Μίσσιου, του Μίλαν Κούντερα, της Διδώς Σωτηρίου, του Γιάννη Μαρή και, φυσικά, του Νίκου Καζαντζάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει πάντα και για τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη και της Κικής Δημουλά, καθώς και για τα βιβλία του Δημήτρη Λιαντίνη, με την «Γκέμμα» του να κρατάει τα σκήπτρα εδώ και πολλά πολλά χρόνια! Στην ιστοσελίδα μας, www.stathmos-books.gr, οι αναγνώστες μπορούν να βρουν μια λίστα με τα 100 βιβλία που προτείνει το βιβλιοπωλείο μας και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα τα αγαπήσετε όσο και εμείς.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Λένα Διβάνη

Σωτήρης Δεσπότης: «Είναι Τρόπος Ζωής η Σύνθεση και η Ποίηση»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+