Προς τι οι Πανηγυρισμοί;

“Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.” Στο ίδιο πανηγυρικό μήκος κύματος της δήλωσης του πρωθυπουργού για το χθεσινό Eurogroup κινήθηκε και η εκτίμηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι πρόκειται για μια “πάρα πολύ θετική” απόφαση. Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική.

Ναι, εκταμιεύσαμε την πολυπόθητη δόση. Στο θέμα όμως του χρέους πήραμε ασαφείς υποσχέσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν ούτε στο ΔΝΤ να συμμετάσχει προς το παρόν χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, ούτε, πιθανότατα, στην ΕΚΤ να μας εντάξει στην ποσοτική χαλάρωση. Τα υπόλοιπα “γλυκαντικά” αφορούν επίσης ασαφείς αναφορές σε εξεύρεση και απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την τόνωση των επενδύσεων, ενώ η περίφημη ρήτρα ανάπτυξης έχει τα καλά της, έχει όμως και τα κακά της.

Τι λέει η ρήτρα; Ότι όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη έχουμε, τόσο περισσότερο χρέος θα αποπληρώνουμε. Με άλλα λόγια, ότι αν επιτέλους καταφέρεις να πετύχεις έναν καλό ρυθμό ανάπτυξης, το όφελος σου -οικονομικό και πολιτικό- θα πάει στους δανειστές. Προστέθηκε λοιπόν ένα ακόμη αντικίνητρο ανάπτυξης στα ήδη υφιστάμενα.

Γιατί για κακή μας τύχη, τα κίνητρα που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία από τα εκάστοτε μέτρα των αλλεπάλληλων προγραμμάτων δεν μοιάζει να ενδιέφεραν ποτέ τους πιστωτές μας. Στην προκειμένη περίπτωση, αν τους ενδιέφερε το ζήτημα, θα φρόντιζαν η ρήτρα ανάπτυξης να αφορά και να μας προστατεύει μόνο από ασύμμετρα εξωτερικά σοκ. Όχι να μας τιμωρεί αν καταφέρουμε να βγούμε από την παγίδα στην οποία έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία.

Τέλος, αντιλαμβάνεται κανείς ότι με την πρόσφατη ελληνική καμπάνια περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει επίσης το εξής παράδοξο: ετοιμαζόμαστε να ζητήσουμε να μας δανείσουν εκ νέου, αφού φωνάξαμε σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι δεν βγαίνουμε.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+