Ευάγγελος Γκιζελής: Η Ελλάδα Μπορεί Να Κάνει το Ψηφιακό Άλμα!

Η αθηΝΕΑ ξεκινά μια νέα σειρά συνεντεύξεων κάτω από τον τίτλο “Business Champions”. Σκοπός μας είναι να συστήσουμε στο κοινό μας επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πραγματικά ξεχωρίζουν – μια προσπάθεια να καταλάβουμε το πώς και γιατί κάποιοι καταφέρνουν να αναπτύσσονται παρά τις αντιξοότητες, αλλά και ποια θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα μαθήματα για τους υπολοίπους σε αυτήν την κομβική συγκυρία για τη χώρα μας. Κύρια στοιχεία που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η εξωστρέφεια, η μοναδικότητα, η τεχνολογία και η καινοτομία – καθώς και η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κύκλος αυτός “ανοίγει” με μια συνομιλία με τον Ευάγγελο Γκιζελή της Gizelis Robotics, μιας ελληνικής εταιρείας που πέρασε μέσα από τον δικό της μετασχηματισμό, για να είναι σε θέση να προσφέρει στην παγκόσμια βιομηχανία υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της ρομποτικής. Η Gizelis Robotics κατασκεύασε, μάλιστα, το πρώτο Made in Greece αυτόνομο ελληνικό ρομπότ απολύμανσης, το Robotsafe™ που έχει κατασκευαστεί για εταιρικούς χώρους, εγκαταστάσεις, βιομηχανίες, αποθήκες, εργοστάσια, ξενοδοχεία, κέντρα διανομής, αεροδρόμια και υγειονομικούς χώρους, με στόχο να τα βοηθήσει να παραμένουν λειτουργικά εν μέσω πανδημίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για το πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές βιομηχανίες για τις αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, για το πώς μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά τη βιομηχανία με τα πανεπιστήμια, αλλά και τις επιδιώξεις της Gizelis Robotics για την επόμενη δεκαετία.

Πείτε μας δυο λόγια για τον δικό σας μετασχηματισμό σε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Ποια μαθήματα ξεχωρίζετε για άλλες επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να επενδύσουν στο να κάνουν το άλμα στην ψηφιακή εποχή;

H μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, με βασικά χαρακτηριστικά την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και προστιθέμενη αξία, και την εξωστρέφεια, είναι προϋπόθεση για επιβίωση και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, σήμερα. Έχοντας για πολλά χρόνια συνεργασία και διαρκή ώσμωση με τη βιομηχανία, και μάλιστα με προωθημένα τμήματα της ελληνικής παραγωγής και στην Ευρώπη, η επιχειρηματική μας ανάπτυξη προς την παραπάνω κατεύθυνση ήταν μονόδρομος, αλλά και φυσική επιλογή. Η ανάγκη να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά, για να ανταποκριθούμε στις εξελισσόμενες ανάγκες και απαιτήσεις των σύγχρονων παραγωγικών επιχειρήσεων, αναπτύσσοντας για τον σκοπό αυτό προηγμένα συστήματα ρομποτικής, έξυπνης διασύνδεσης και αυτοματισμού ήταν ο βασικός “driver”.

Η μετάβαση πάντως δεν είναι εύκολη. Προϋποθέτει σχέδιο, στρατηγικές συνεργασίες, και διαρκείς επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξελιγμένα συστήματα διοίκησης και τεχνολογίας. Για να πετύχεις τον ψηφιακό μετασχηματισμό πρέπει να κάνεις τα πράγματα αλλιώς, σχεδόν παντού. Με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον πελάτη, στον end-user. Απαιτεί τέλος -και επιμένω σε αυτό- διαρκή προσήλωση στο στόχο. Γι΄ αυτό και η έμπρακτη δέσμευση του ανώτατου μάνατζμεντ είναι καθοριστικός παράγοντας.

Οι ελληνικές βιομηχανίες, με λαμπρές εξαιρέσεις, δείχνουν να μην έχουν ακόμη αντιληφθεί την κοσμογονία των αλλαγών που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Αντιλαμβάνομαι ότι στην Gizelis Robotics οι λύσεις και οι εφαρμογές ρομποτικής που προσφέρετε στους πελάτες σας προσαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες τους. Πόσο σημαντικός παράγοντας επιτυχίας έχει υπάρξει το “customization”;

Είμαι υπερήφανος γιατί αν και είμαστε νέα εταιρεία, το πλεονέκτημά μας βασίζεται στη σχέση μας με τους πελάτες μας και στην προσαρμογή των λύσεων και εφαρμογών μας στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Η Gizelis Robotics ανήκει στις Τοπ 5 νεοσύστατες ρομποτικές εταιρίες του κόσμου για βιομηχανικές εφαρμογές, ανάμεσα σε 589 επιχειρήσεις. Αυτή η διάκριση  δεν προέκυψε τυχαία. Γιατί στην Gizelis Robotics έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε κάθε έργο που αναλαμβάνουμε ως μοναδικό. Από την αρχική διαμόρφωση της ιδέας, ως την τελική υλοποίηση και την παράδοση του συστήματος σε πλήρη λειτουργία, η επαφή και η συνεργασία με τον πελάτη εξελίσσεται σε μια στενή και ουσιαστική επαγγελματική σχέση. Διαθέτουμε μια εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών, η οποία είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το τεχνικό τμήμα του πελάτη, όσο και με τους χρήστες των τελικών συστημάτων. Ο στόχος είναι διπλός: τα συστήματά μας να εξυπηρετούν, αφενός τη βέλτιστη παραγωγικότητα κάθε γραμμής και αφετέρου να είναι εργονομικά, ασφαλή και εύκολα στη χρήση και την διαχείριση.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια λύση που πρόσφατα δημιουργήσαμε και που απαντά στις ανάγκες όλων των πελατών μας, στις σημερινές πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες: είναι το πρώτο Made in Greece αυτόνομο ελληνικό ρομπότ απολύμανσης, το Robotsafe™ που έχει κατασκευαστεί για εταιρικούς χώρους, εγκαταστάσεις, βιομηχανίες, αποθήκες, εργοστάσια, ξενοδοχεία, κέντρα διανομής, αεροδρόμια και υγειονομικούς χώρους.

Τι ρόλο έπαιξε η εμπειρία, η τεχνογνωσία, αλλά και τα δίκτυα που είχε ήδη αναπτύξει η μητρική εταιρεία Γκιζελής ΑΕ για την ανάπτυξη της Gizelis Robotics, αλλά και το άνοιγμά της στο εξωτερικό;

Η εταιρία μετάλλου GIZELIS που ιδρύθηκε από τον πατέρα μου Σταμάτη Γκιζελή είναι μια εταιρία εδραιωμένη στο χώρο της. Μετράει περισσότερα από 50 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην ελληνική αγορά, αλλά και διεθνώς, όπου εξάγει άνω του 80% της παραγωγής της.

Αντλώντας από την πολύτιμη τεχνογνωσία της Γκιζελής ΑΕ, και ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμά της, προχώρησα στη δημιουργία της Gizelis Robotics, με βάση ένα σύγχρονο εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Διαβλέψαμε ότι η αγορά χρειάζεται τόσο μοναδικές και κατ’ απαίτηση ρομποτικές λύσεις όσο και συνδυαστικές λύσεις ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, και πετύχαμε να δημιουργήσουμε την πιο σύγχρονη εταιρεία ρομποτικών λύσεων, προϊόντων και βιομηχανικών εφαρμογών στην Ελλάδα.

Κτίζοντας, επίσης, στη λογική της GIZELIS για συνεργασίες μακράς πνοής, συνεργαζόμαστε με την κορυφαία ιαπωνική YASKAWA, η οποία και κατασκευάζει τους ρομποτικούς βραχίονες που ενσωματώνονται στα συστήματά μας. Επίσης, πρόσφατα τοποθετηθήκαμε με δικούς μας συνεργάτες και στην ιδιαίτερα απαιτητική τεχνολογικά αγορά της Γερμανίας και προχωράμε. 

Πόσο έτοιμες, αλλά και πόσο “δεκτικές” είναι, από την εμπειρία σας, οι ελληνικές βιομηχανίες στις αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση;

Οι ελληνικές βιομηχανίες, με λαμπρές εξαιρέσεις, δείχνουν να μην έχουν ακόμη αντιληφθεί την κοσμογονία των αλλαγών που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση. Δεν είναι τυχαίο, με βάση και τα στοιχεία του παρατηρητηρίου ψηφιακού μετασχηματισμού του ΣΕΒ, ότι η τεχνολογική, και ειδικότερα η ψηφιακή ωριμότητα, των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει χαμηλά στην Ευρώπη (βρισκόμαστε στην 25η θέση). 

Δίνουμε ακόμη έμφαση στη χρήση λογιστικών συστημάτων και εφαρμογών διαχείρισης της παραγωγής προηγούμενης γενιάς, ενώ η έλλειψη εθνικού σχεδίου για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες (π.χ. Cloud, RFID, AI κ.λπ.) διατηρεί τις επιδόσεις χαμηλά. Από την άλλη, η πανδημία επισπεύδει την τεχνολογική αναβάθμιση και ψηφιοποίηση στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ανοίγοντας το δρόμο για νέες μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής. 

Όμως, ο δρόμος προς την 4η βιομηχανική επανάσταση παραμένει ακόμη μακρύς για την Ελλάδα. Για να πετύχει η χώρα μας επιδόσεις ανάλογες με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης απαιτούνται τολμηρές παρεμβάσεις, με έμφαση το κατάλληλο ρυθμιστικό περιβάλλον, τις επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, την αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων και τις νέες εθνικές υποδομές. Πάντως, με βάση τη δική μας εμπειρία, ο βασικός πυρήνας τεχνολογικά καινοτόμων λύσεων που σχηματίζεται στην ελληνική βιομηχανία αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει τους δικούς του followers.

Τι βάρος δίνετε στο ρόλο του κράτους στην ενθάρρυνση της καινοτομίας, αλλά και της σύστασης και ανάπτυξης επιχειρήσεων σαν τη δική σας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρόλος του κράτους είναι κομβικός στην ενθάρρυνση της καινοτομίας. Το βλέπουμε, άλλωστε, να συμβαίνει στις χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού στον κόσμο. Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά στην Ελλάδα παράγεται καινοτομία. Ίσως οι περισσότεροι να θεωρούν ως σημαντικότερο εμπόδιο την έλλειψη χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της καινοτομίας και σε γενικές γραμμές δεν κάνουν λάθος. Όμως, εάν έχεις ένα καλό προϊόν, προοπτικές και μια καλή ιδέα, μπορείς να βρεις χρηματοδότηση. 

Μιλώντας για εμάς, το γεγονός ότι η Brookstreet Equity Partners είναι σήμερα στρατηγικός εταίρος της Gizelis Robotics, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της αγοράς αυτοματισμών Industry 4.0, επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Πιστεύω, πάντως, ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο παραμένει ένα ακόμη σημαντικό asset και η πολιτεία μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτό, ευθυγραμμίζοντας το εκπαιδευτικό μας σύστημα με τις σύγχρονες παραγωγικές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό, συντασσόμαστε με την άποψη ότι χρειαζόμαστε ένα εθνικό πλάνο δεξιοτήτων για την καινοτομία και την ψηφιακή οικονομία με προγράμματα εκπαίδευσης, επανεκπαίδευσης και διά βίου μάθησης στις ψηφιακές τεχνολογίες και την πληροφορική, με τη θέσπιση του θεσμού της “μαθητείας” με στόχο τη μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ αγοράς εργασίας και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και τη χρηματοδότηση του 15% των διδακτορικών σε θέματα Industry 4.0.

Ίσως οι περισσότεροι να θεωρούν ως σημαντικότερο εμπόδιο την έλλειψη χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της καινοτομίας και σε γενικές γραμμές δεν κάνουν λάθος. Όμως, εάν έχεις ένα καλό προϊόν, προοπτικές και μια καλή ιδέα, μπορείς να βρεις χρηματοδότηση. 

Στην Ελλάδα γίνεται συχνά λόγος για την αναγκαιότητα καλύτερης διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά για την παραγωγή καινοτομίας. Πόσο σημαντικές έχουν υπάρξει οι δικές σας συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για την εξέλιξη της επιχείρησής σας;

Γνωρίζουμε ότι ένας τρόπος να φέρουμε πιο κοντά τη βιομηχανία με τα πανεπιστήμια είναι μέσω της έρευνας. Μάλιστα, ο μετασχηματισμός της εγχώριας έρευνας και καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και βιομηχανική ανάπτυξη μπορεί να διευκολυνθεί με την εισαγωγή του θεσμού των βιομηχανικών διδακτορικών. Προγράμματα βιομηχανικών διδακτορικών υλοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη, στο πλαίσιο εθνικών σχεδίων βιομηχανικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Εμείς, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία στην Ελλάδα με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τον Δημόκριτο, το Αριστοτέλειο και Ιόνιο πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Χαλκίδας και άλλους φορείς, ενώ υπάρχει και πλούσια δραστηριότητα εκτός συνόρων με το Fraunhofer Institut στη Γερμανία, το Sheffield Advanced Manufacturing Research Centre (AMRC) στην Αγγλία, το πανεπιστήμιο της Modena και Ρώμης στην Ιταλία, το πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, το Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule στο Aachen κ.ά. Συμμετέχουμε επίσης σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι συνεργασίες και συνέργειες με εταιρείες και φορείς του ιδιωτικού τομέα, από τις οποίες εκμαιεύουμε σημαντική τεχνογνωσία για την έρευνά μας σε ρομποτικές λύσεις και προϊόντα.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει η εξάπλωση της τεχνολογίας 5G και η επίδρασή της στο Internet of Things σε μια οικονομία όπως η ελληνική;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στο μέλλον. Οι τεχνολογίες 5G και ΙοΤ θα αλλάξουν το παραγωγικό τοπίο, δίνοντας τεράστιες δυνατότητες για βελτιώσεις και ανάπτυξη χωρίς όρια. Υπολογίζεται ότι επενδύσεις ύψους 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές δικτύων 5G αναμένονται κατά την επόμενη δεκαετία (2021-2030), αλλά και επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο εν λόγω δίκτυο.

Σύμφωνα με πρόσφατη  μελέτη της EY Ελλάδος, η ανάπτυξη των δικτύων 5G αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση ενός νέου τρόπου εργασίας και ζωής, μέσω της χρήσης εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, η χρήση υπολογιστικής ισχύος στις παρυφές των ασύρματων δικτύων, η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality), τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η ρομποτική.

Αυτό θα επιτρέψει την εμφάνιση καινοτόμων κλαδικών λύσεων, σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία, όπως τα “έξυπνα εργοστάσια” και logistics, η “έξυπνη μετακίνηση” (Smart Mobility), η γεωργία ακριβείας, αλλά ακόμη και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, οι έξυπνες πόλεις κ.ά. Χωρίς αμφιβολία, ένας νέος γενναίος ψηφιακός κόσμος θα γεννηθεί προσεχώς και η ελληνική οικονομία μπορεί και πρέπει να κερδίσει πολλαπλά.

Η χρονιά είναι 2030. Πού βρίσκεται, πλέον, η εταιρεία σας;

Η τεχνολογία των βιομηχανικών ρομπότ εξελίσσεται ραγδαία. Εμείς στην Gizelis Robotics φροντίζουμε να κάνουμε αυτές τις τεχνολογίες προσιτές και λειτουργικές. Επιδίωξή μας είναι να αποτελέσουμε συγχρόνως τον έμπειρο και έμπιστο συνεργάτη, που θα μπορεί να καθοδηγήσει στην βέλτιστη εισαγωγή και χρήση της, αλλά και να παρέχει διαρκή και αξιόπιστη υποστήριξη σε βάθος χρόνου. Κάνοντας, λοιπόν, προβολή στο μέλλον, και με την προϋπόθεση ότι ο Θεός θα μας έχει γερούς και δημιουργικούς, θέλω να πιστεύω ότι η εταιρία μας θα είναι ένας παίκτης υψηλής τεχνολογίας αιχμής ευρωπαϊκού επιπέδου με πελάτες σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι η Gizelis Robotics να αποτελεί επιλογή των κορυφαίων παραγωγών, διεθνώς.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+