Φεστιβάλ με Δράστες και Θύματα σε Υπόγειες Διαδρομές

Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Το 3ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας φέτος απλώνεται σε διάφορα σημεία της πόλης, με εκδηλώσεις που φιλοξενούν εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και αναγνώστες. Με συζητήσεις, αλλά και παιχνίδια για μεγάλους και μικρότερους. Για όλους όσοι θέλουν να ξετυλίξουν το κουβάρι μιας συναρπαστικής ιστορίας, με καθημερινούς ήρωες σε δύσβατα μονοπάτια.

Το φεστιβάλ εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου με την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Πέτρου Μάρκαρη, «Το Κίνημα της Αυτοκτονίας», και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου, με την εκδήλωση «Η πορεία και η εξέλιξη του ελληνικού αστυνομικού αφηγήματος μέσα από τρεις συγγραφικές γενιές», με ομιλητές τους συγγραφείς Τεύκρο Μιχαηλίδη, Έλενα Χουσνή και Λευτέρη Μπούρο.

Φεστιβάλ Αστυνομικής ΛογοτεχνίαςΑγαπημένοι Παλιοί, Πρωτοεμφανιζόμενοι σε Νέα Μονοπάτια

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται συζητήσεις, αφιερώματα, σεμινάρια και παιδικές δράσεις, παρουσιάσεις για νέα βιβλία, αλλά και τιμητικές εκδηλώσεις για το συνολικό έργο των αναγνωρισμένων πρωταγωνιστών του χώρου.

Μεταξύ αυτών, η τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του Stephen King, στις 12 Μαΐου, στην οποία, μετά τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους και κριτικούς κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα και Θοδωρή Δημητρόπουλο και τους συγγραφείς Βαγγέλη Ραπτόπουλο και Ηλία Φουντούλη, θα προβληθεί η ταινία «Πύρινη Οργή», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King.

Τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και για τον Andrea Camilleri, στις 30 Μαΐου. Τον εναρκτήριο χαιρετισμό θα απευθύνει η Susanna Schlein, Α’ σύμβουλος της ιταλικής πρεσβείας, επιτετραμμένη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, και ομιλητές θα είναι οι συγγραφείς Πέτρος Μάρκαρης και Φίλιππος Φιλίππου.

Εκτός όμως από τα αφιερώματα στα μεγάλα ονόματα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «νέο αίμα» της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Στις 23 Μαΐου θα μιλήσουν για τα βιβλία τους οι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς: Βάιος Γκαλιμάνας («HavanaEnd»), Γιώργος Σταφυλάς («Προσωπική Υπόθεση»), Γιάννης Μόσχος («Και οι Τέσσερις Ήταν Απαίσιοι»), Κωνσταντίνος Τούμπας («ΝΤΕΡΕΚ»), Τειρεσίας Λυγερός («Τα Ίχνη του Αίματος»), Άντυ Παπαδημητρίου («Η Διατριβή»), Χάρης Καραθύμιος («Ο Σκορπιός»).

Τραγούδια και Εγκλήματα

Πώς συνδέονται τα εγκλήματα με τα τραγούδια; Μεγάλη κληρονομιά η διασύνδεσή τους, την οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε στη μουσική παράσταση που θα πλαισιώσει την παρουσίαση των βιβλίων «Φόνισσες» της Νίνας Κουλετάκη και «Αβαριτία» του Άντυ Βρόσγου, στις 25 Μαΐου.

Ο τίτλος της παράστασης είναι «Το Έγκλημα Μέσα από τα Τραγούδια» και θα περιλαμβάνει διασκευές γνωστών ελληνικών και ξενόγλωσσων τραγουδιών των Kurt Weill, Nick Cave, Μίμη Πλέσσα, Βασίλη Τσιτσάνη κ.ά., από το Εθνικό Ωδείο Χολαργού.

Ιστορίες-τραγούδια που αντλούν έμπνευση από μύθους, αληθινά περιστατικά ή δικογραφίες και μας μεταφέρουν σε μονοπάτια πάθους, κτητικότητας, ζήλειας, εγωισμού ή παρανοϊκής μανίας που οδήγησαν στο έγκλημα.

Φεστιβάλ Αστυνομικής ΛογοτεχνίαςΤα Παιδιά Παίζουν με Ιστορίες Μυστηρίου

Τα παιδιά αγαπάνε τις ιστορίες μυστηρίου όσο και οι μεγάλοι. Η εκδοτική παραγωγή παρουσιάζει μεγάλη δυναμική σε αυτή την κατηγορία και στα βιβλία που απευθύνονται στους μικρούς αναγνώστες.

Στις 7 Μαΐου, με αφορμή τα βιβλία του Σπύρου Γιαννακόπουλου «Μασκοφόρος Εκδικητής» και «Μασκοφόρος Εκδικητής Εναντίον Ζοργκ»τα παιδιά συζητάνε με τον συγγραφέα για τις πιο διάσημες μάσκες που έχουν φορεθεί, στην εκδήλωση: «Από τη μάσκα του Ζορό έως αυτή του Μπάτμαν και από αυτή που φοράει ο Darth Vader του Star Wars μέχρι τη μάσκα Guy Fawkes του V από το V for Vendetta». Μάσκες εντυπωσιακές, δημοφιλείς, πολυφορεμένες, ηρώων και αντιηρώων. Μάσκες που έχουν τη δική τους μεγάλη ιστορία.

Στις 8 Μαΐου, στο παιχνίδι «The Acropolis Treasure Hunt: To Κυνήγι της Σμαραγδένιας Πάπιας» οι παίκτες αναλαμβάνουν ρόλο ντετέκτιβ. Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Σμαραγδένιας Πάπιας, μιας πολύτιμης καρφίτσας, έχει αναστατώσει την ησυχία του κήπου και πρέπει να γίνουν έρευνες και ανακρίσεις. Το παιχνίδι θα διαρκέσει 1,5 ώρα και μπορούν να πάρουν μέρος παίκτες από 9 ετών (με τη βοήθεια ενήλικα).

Στις 22 Μαΐου, σειρά έχει ένα κυνήγι θησαυρού, το «Mystery Walk», με οδηγό τον Κώστα Στοφόρο, για μικρούς και μεγάλους.

Αντιπροσωπεύει άραγε η αστυνομική λογοτεχνία ένα από τα πιο καυτά κομμάτια στο παζλ του σύγχρονου κοινωνικού μυθιστορήματος; Ή μήπως η βροχή των κλισέ λύσεων αναπαράγει έναν όλο και πιο βίαιο κόσμο; Πόσες φορές η απονομή δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στην ονομασία της και πόσες παραμένει ένα άυλο φάντασμα;

Φεστιβάλ Αστυνομικής ΛογοτεχνίαςΣεμινάριο με «Σκοτεινές Συνταγές»

Στις 28 Μαΐου, σε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής τρεις γυναίκες συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, η Ευτυχία Γιαννάκη, η Χίλντα Παπαδημητρίου και η Χρύσα Σπυροπούλου, αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο γράφουν τις ιστορίες τους. Στη συνέχεια, όσοι από τους συμμετέχοντες θέλουν, μπορούν να επιχειρήσουν να γράψουν τις δικές τους σύντομες αστυνομικές ιστορίες.

Ερωτήματα για Δυνατούς Λύτες

Αντιπροσωπεύει άραγε η αστυνομική λογοτεχνία ένα από τα πιο καυτά κομμάτια στο παζλ του σύγχρονου κοινωνικού μυθιστορήματος; Ή μήπως η βροχή των κλισέ λύσεων αναπαράγει έναν όλο και πιο βίαιο κόσμο; Πόσες φορές η απονομή δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στην ονομασία της και πόσες παραμένει ένα άυλο φάντασμα; Παράγουν οι κοινωνικές συνθήκες το έγκλημα ή φέρουμε εκ γενετής το σημάδι του στο μέτωπό μας; Μήπως όποιος περιφέρεται εκτός των τειχών έχει ήδη τεθεί και εκτός νόμου;

Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Photo by Maxim Hopman on Unsplash

Στη συζήτηση που θα γίνει στις 27 Μαΐου, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα, που έχουν πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς με τον καθημερινό μας βίο, παίρνουν μέρος οι συγγραφείς Μίνως Ευσταθιάδης και Δώρος Αντωνιάδης, αλλά και ο εγκληματολόγος Αναστάσιος Δελλής.

Στις 2 Ιουνίου, στο ερώτημα «Ποιος Σκοτώνει Ποιον στην Αστυνομική Μυθοπλασία» καλούνται να απαντήσουν ο Διονύσης Χιόνης (δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω), ο Γιάννης Ράγκος (συγγραφέας, δημοσιογράφος), η Μάρθα Λεμπέση (ΜΔΕ εγκληματολογίας, διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος), η Αναστασία Χαλκιά (δρ εγκληματολογίας) και ο Γιάννης Πανούσης (καθηγητής εγκληματολογίας).

***

Το 3ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Monogram, υπό την αιγίδα των Δήμων Παπάγου-Χολαργού και Χαλανδρίου, της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και της Book Press. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των εκδοτικών οίκων: Άγρα, Bell, Διόπτρα, Δρόμων, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο, Καστανιώτη, Κέδρος, Κλειδάριθμος, Κύφαντα, Λιβάνη, Μεταίχμιο, Μίνωας, Μολύβι, Όστρια, Πατάκη, Τόπος, Ψυχογιός και 24 γράμματα.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Η Μητέρα ως Role-Playing Character στη Λογοτεχνία

Η Λογοτεχνία στον Κόσμο της Τέχνης

Εκδόσεις Διόπτρα: Η Δήμητρα Παπαδοπούλου Γράφει για Έναν Έρωτα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO, που κυκλοφορεί ένθετο στο Βήμα. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+