Φίλοι: Πολύτιμοι για τη Σωματική & Ψυχική Υγεία

Φίλοι

Ζούμε σε μια χώρα με μεσογειακό ταμπεραμέντο, όπου τα καφέ και τα εστιατόρια γεμίζουν από παρέες που μιλούν και γελούν δυνατά. Η εικόνα μιας τέτοιας παρέας μοιάζει τόσο όμορφη και μας φτιάχνει τη διάθεση όταν βλέπουμε τη ζωντάνια και την ευεξία να ξεχειλίζει απ’ αυτήν. Όμως, στις μέρες μας, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που βιώνουν τη μοναξιά σε κάθε ηλικία, ειδικά όταν τα φοιτητικά χρόνια περάσουν και όλοι γύρω μας αρχίζουν να παντρεύονται.

Φίλοι. Ένα σημαντικό εφόδιο στη ζωή και μια δύσκολη αλλά σημαντική κατάκτηση κάθε ανθρώπου. Έχετε σκεφτεί πόσο πολύτιμοι είναι στη ζωή μας; Έχετε ποτέ φανταστεί ότι κάνουν καλό στην ψυχική και κατ’ επέκταση σωματική μας υγεία;

Η φιλία είναι ένα πολύτιμο αγαθό που όλοι έχουμε ανάγκη. Είναι η οικογένεια που επιλέγουμε, κι αν επιλέξουμε με σωστά κριτήρια, τότε πολύ πιθανόν αυτή την οικογένεια να την έχουμε κοντά μας σε όλη μας τη ζωή. Δεν είναι ψέμα ότι όσο περισσότερα πρόσωπα έχουμε στη ζωή μας, και όσο οι ευθύνες μας αυξάνονται, τόσο μειώνεται ο διαθέσιμος χρόνος για τους κοντινούς μας ανθρώπους.

Οι φίλοι, αν και οικογένεια, πολλές φορές μπορεί να χαθούν μ’ έναν γάμο ή την απόκτηση ενός παιδιού. Η καθημερινότητα μας απορροφά και δεν υπάρχει πάντα ο επιθυμητός χρόνος να προσφέρουμε στους φίλους μας όπως παλιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά κάνουν παρέα με άλλες οικογένειες, ενώ οι single φίλοι πολλές φορές έρχονται, δυστυχώς, σαν δεύτερη επιλογή.

Οι πραγματικοί φίλοι δεν ξεχνιούνται βέβαια ποτέ, και πάντα θα δημιουργηθεί χρόνος για να συναντηθούν, όσο κι αν η απαιτητική καθημερινότητα τους εμποδίζει. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι φίλοι χάνονται και σίγουρα γι’ αυτό ευθύνονται και οι δυο πλευρές, όπως σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.

Μοναξιά. Ένα συναίσθημα που για κανέναν δεν είναι ευχάριστο. Δυστυχώς, σήμερα δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που τη βιώνουν ακόμα και μέσα σ’ ένα γάμο. Η έλλειψη φίλων μας προκαλεί φόβο και άγχος, καθώς νιώθουμε ότι δεν υπάρχει ένας ουσιαστικός κοινωνικός ιστός που θα είναι εκεί να μας υποστηρίξει.

“Όταν αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο ως απειλητικό, αυτό μπορεί να σχετιστεί με αύξηση των παλμών της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης”, μας λέει η Julianne Holt-Lunstad, καθηγήτρια ψυχολογίας και νευροεπιστήμης του Brigham Young University και ερευνήτρια της συσχέτισης μεταξύ μοναξιάς και θνησιμότητας, συμπληρώνοντας πως η χρονιότητα αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Οι φίλοι λειτουργούν ως αγχολυτική και αντικαταθλιπτική επιλογή, καθώς μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς και ότι ανήκουμε σε μία ομάδα ανθρώπων. Ας μη ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, που έχει ανάγκη να “ρυθμίσει” το σώμα του μέσα από την επαφή με τους γύρω. Η φιλία δείχνει να είναι ιδιαιτέρως σημαντική στη ζωή μας όσο μεγαλώνουμε, και ουσιαστικά φτάνει να έχει την ίδια θέση στη καρδιά μας με την πραγματική μας οικογένεια. Έρευνα του 2017 έδειξε ότι οι καλοί φίλοι σε μεγαλύτερη ηλικία σχετίζονται με μεγαλύτερη ευεξία και καλή υγεία.

Όταν όλοι έχουμε χαθεί, στην ενήλικη ζωή, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα στο να δημιουργηθούν καινούριες φιλίες ή να βρούμε το χρόνο να αναθερμάνουμε τις παλιές. Μη ξεχνάτε όμως ότι όλα θέλουν υπομονή και επιμονή. Κοινωνικοποιηθείτε μέσα από τα ενδιαφέροντα σας, γνωρίστε καλύτερα τους συναδέλφους σας, που μπορεί να είναι πιο ενδιαφέροντες απ’ όσο νομίζατε, καλέστε στο τηλέφωνο παλιούς φίλους που έχετε χρόνια να δείτε και περνάγατε όμορφα μαζί. Πού ξέρετε, μπορεί κι εκείνοι να σας σκέφτονται και να νιώθουν άβολα να σας αναζητήσουν μετά από καιρό. Μη μένετε μόνοι!

Πηγή: APA

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Lifemade Stories
Lifemade Stories

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία (BSc Psychology) στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ και Συμβουλευτική Ψυχολογία (Master/PG Diploma in Counselling) στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Παρέμεινε στην Σκωτία για 4 έτη όπου εργάστηκε στο αντικείμενο σπουδών της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε σε κέντρα ψυχολογίας στην Αθήνα και εθελοντικά στη συμβουλευτική γραμμή του οργανισμού "Μαζί για το Παιδί". Τα τελευταία 4 χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Δουλεύει με ενήλικες σε ατομικές συνεδρίες αλλά και θεραπεία ζεύγους, αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών και συμβουλευτική γονέων σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο. Αρθρογραφεί καθημερινά για θέματα ψυχολογίας στο blog της Lifemade.gr καθώς και συνεργάζεται με ιστοσελίδες όπως ΜικροίΜεγάλοι, Singleparent.gr και με το περιοδικό Cosmopolitan, όπου τοποθετείται ως ειδικός σε δημοφιλή θέματα των νέων. Επίσης συμμετέχει ως εισηγήτρια στα σεμινάρια του Skywalker.gr, με τίτλο "Μονοπάτια Απασχολησιμότητας", μιλώντας για την δυσκολία αλλά και την αντιμετώπιση της μετάβασης/αλλαγής στην επαγγελματική πορεία του ατόμου.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+