Φωτογράφος του Μήνα | Δημήτρης Μακρυγιαννάκης

Δημήτρης Μακρυγιαννάκης

Στη στήλη «Φωτογράφος του Μήνα» αναζητάμε προσωπικές ματιές. Η επιθυμία μας είναι να μοιραστεί μαζί μας αγαπημένες φωτογραφίες του/της, αλλά και να αποκαλύψει τον κόσμο πίσω από τα κλικ της μηχανής του/της. Προσκεκλημένoς φωτογράφος για τον Σεπτέμβριο του 2024 είναι ο Δημήτρης Μακρυγιαννάκης.

Ο Δημήτρης Μακρυγιαννάκης είναι 45 ετών, κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης και από το 2004 ζει στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία, όπου εργάζεται ως ρευματολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Karolinska.

Η πρώτη του επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία έγινε μέσω μιας σειράς συγκυριών το 2010. Ξεκίνησε ως φωτογράφος δρόμου, αλλά στην πορεία του στον χώρο εξερεύνησε και άλλα μονοπάτια της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Δημήτρης Μακρυγιαννάκης
Είναι μέλος της διεθνούς φωτογραφικής κολλεκτίβας Burn My Eye. To 2013 έλαβε το πρώτο βραβείο στον μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας δρόμου στην Ασία (Invisible Photographer Asia) για τη δουλειά του στην Ινδία το 2012, όπου παρέμεινε 4 μήνες.

Πρόσφατα βραβεύτηκε με το «Lars Tunbjörk», το σημαντικότερο βραβείο καλλιτεχνικής φωτογραφίας στη Σουηδία, για το σύνολο της δουλειάς του. Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται σε μη επαγγελματία φωτογράφο.

«Εκείνο που με ενδιαφέρει πρωτίστως ως φωτογράφο είναι να εξερευνήσω αυτά που κρύβονται μέσα μου και να τα εκφράσω με τις φωτογραφικές μου λήψεις».

Τι είναι αυτό που θα τραβήξει το βλέμμα και θα σας κάνει να σηκώσετε την κάμερα; Είναι ο φωτογράφος ένας καλλιτέχνης που φιλοσοφεί για μια στιγμή; Για όσο κρατάει ένα κλικ;

Θα τραβήξει το βλέμμα μου ό,τι θεωρήσω ότι έχει καλλιτεχνική αξία. Και ειδικά αν θεωρώ ότι μπορεί να δώσει κάτι νέο, κάτι φρέσκο. Σίγουρα χρειάζεται να φιλοσοφήσει ο φωτογράφος τη στιγμή της λήψης, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν φορές που μία λήψη γίνεται αστραπιαία, από ένστικτο. Εκεί χρειάζεται ακόμα περισσότερο να φιλοσοφήσει ο φωτογράφος και μετά το κλικ.

Δημήτρης Μακρυγιαννάκης

Θα θέλατε να μας συστήσετε τις αγαπημένες σας φωτογραφικές μηχανές;

Τα τελευταία 10,5 χρόνια χρησιμοποιώ μια Canon EOS 5D Mark3 με έναν φακό 35 mm και ένα μικρό εξωτερικό φλας, το οποίο χρησιμοποιώ μέρα και νύχτα. Οι τεχνικές δυνατότητες του συγκεκριμένου εξοπλισμού με καλύπτουν πλήρως και πιστεύω πως θα τον αλλάξω μόνο όταν πάψει να λειτουργεί.

Εκείνο που με ενδιαφέρει πρωτίστως ως φωτογράφο είναι να εξερευνήσω αυτά που κρύβονται μέσα μου και να τα εκφράσω με τις φωτογραφικές μου λήψεις, οπότε η τεχνική σταθερότητα με βοηθάει να επικεντρωθώ στο κομμάτι της φωτογραφίας που πραγματικά με ενδιαφέρει.

Τα πρώτα 3,5 χρόνια της φωτογραφικής μου πορείας χρησιμοποίησα δύο άλλες DSLR της Canon, οι οποίες αντικαταστάθηκαν από τον παρόντα φωτογραφικό μου εξοπλισμό λόγω των καλύτερων τεχνικών του δυνατοτήτων.

Δημήτρης Μακρυγιαννάκης
Από την αναλογική κάμερα στην πλήρη ψηφιοποίηση. Καθώς αλλάζει ο εξοπλισμός, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο φωτογραφίζουμε;

Δεν μπορώ να απαντήσω τη συγκεκριμένη ερώτηση αντλώντας από την προσωπική μου εμπειρία, καθώς από το ξεκίνημά μου, πριν από 14 χρόνια, έχω αξιοποιήσει αποκλειστικά τις δυνατότητες της ψηφιακής φωτογραφίας.

Φαντάζομαι πάντως ότι, αν δοκίμαζα την αναλογική φωτογραφία, θα δυσκολευόμουν λόγω αυξημένου κόστους σε σχέση με την ψηφιακή, καθώς μου αρέσει η λήψη πάρα πολλών κάδρων από το ίδιο αντικείμενο, ώστε να νιώσω ότι έχω το κάδρο που πραγματικά επιθυμώ, το οποίο συνάδει και με την κάπως ψυχαναγκαστική μου φωτογραφική προσωπικότητα.

«Ως υπηρέτης της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, κλίνω στη “μεταμόρφωση” καθώς και στην προσωπική εξερεύνηση και έκφραση».

Στο ίδιο πλαίσιο και λογική, το να μπορώ να βλέπω τα κάδρα μου αμέσως μετά τη λήψη τους είναι κάτι που θα μου έλειπε πολύ στην αναλογική προσέγγιση.

Επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες σας; Η ψηφιακή επεξεργασία είναι απαραίτητη συνθήκη στη φωτογραφία σήμερα;

Ναι, τις επεξεργάζομαι και, ναι, είναι. Ο φωτογράφος σκηνοθετεί μία πρώτη φορά τη στιγμή της λήψης και μία δεύτερη φορά κατά την επεξεργασία της εικόνας, για να επιτύχει τη βέλτιστη σκηνοθεσία και παρουσίαση στον θεατή. Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση, αν και σέβομαι όλες τις προσεγγίσεις. Ωστόσο, δεν είμαι οπαδός της υπερβολικής επεξεργασίας και προσπαθώ πάντα να κάνω το καλύτερο στην πρώτη σκηνοθεσία για να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερα στη δεύτερη.

Δημήτρης Μακρυγιαννάκης

Εκτυπώνετε τις φωτογραφίες σας;

Μέχρι φέτος σπάνια θα έλεγα, για τις λίγες φορές που έχω πουλήσει φωτογραφίες μου, καθώς και για εκθέσεις στις οποίες έχω λάβει μέρος. Φέτος έλαβα το βραβείο «Lars Tunbjörk» στη Σουηδία, στο πλαίσιο του οποίου θα κάνω μια προσωπική έκθεση με 32 φωτογραφίες μου με τη μορφή δίπτυχων, στο μουσείο τέχνης του Borås, της γενέτειρας πόλης του Lars Tunbjörk.

Η εκτύπωση αυτών των φωτογραφιών ήταν μια διαδικασία που μου έδωσε πολλή χαρά και με έκανε να νιώσω θερμά μια άλλη πτυχή της φωτογραφικής τέχνης. Επίσης, φέτος προχωράω και την αυτοέκδοση του πρώτου μου βιβλίου και ανυπομονώ (και ελπίζω, γιατί είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος) να δω τις  φωτογραφίες μου εκτυπωμένες και σε αυτή τη μορφή.

«Ο φωτογράφος σκηνοθετεί μία πρώτη φορά τη στιγμή της λήψης και μία δεύτερη φορά κατά την επεξεργασία της εικόνας».

Σε ποιους φωτογράφους έχετε «αδυναμία»; Θέλετε να αναφέρετε τους αγαπημένους σας;

Jason Eskenazi, Weegee, Martin Parr, Nίκος Οικονομόπουλος, Christophe Agou, Richard Kalvar, Alex Majoli, Alec Soth.

Δημήτρης Μακρυγιαννάκης

Τελικά, τι σημαίνει για εσάς η φωτογραφία; Καταγραφή και αποτύπωση της πραγματικότητας, «μεταμόρφωση» της πραγματικότητας, έκφραση, άσκηση «ύφους»;

Η φωτογράφία μπορεί να είναι όλα αυτά που αναφέρονται στην παραπάνω ερώτηση και, αν γίνονται με πρωτότυπο τρόπο, προσφέρουν πολλά στη φωτογραφική τέχνη. Ως υπηρέτης της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, κλίνω στη «μεταμόρφωση» καθώς και στην προσωπική εξερεύνηση και έκφραση.

• Περισσότερες φωτογραφίες του Δημήτρη Μακρυγιαννάκη μπορείτε να δείτε στο website του και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Ιnstagram.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Φωτογράφος του Μήνα | Κατερίνα Καρανίκα

Φωτογράφος του Μήνα | Βασιλική Σανδάλη

Φωτογράφος του Μήνα | Στέφανος Τσακίρης

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+