Για Ποιες Επιλογές της Ζωής Σας Μετανιώνετε Περισσότερο;

Κάθε τέλος και κάθε αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους, θέλοντας και μη, με έναν απολογισμό. Έτσι, κάθε χρόνο, όταν πλησιάζει η Πρωτοχρονιά, άθελα μας κάνουμε ένα ταξίδι αναμνήσεων στο έτος που φεύγει και μια “απογραφή” όλων των επιλογών μας. Ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές εναλλάσσονται στο μυαλό μας, αλλά και σκέψεις για όλα αυτά που τελικά δεν κάναμε την χρονιά που πέρασε. Έχετε σκεφτεί ποτέ ποια είναι τα πράγματα που μετανιώνετε περισσότερο στη ζωή σας και κοιτάτε με περισσότερη στεναχώρια και απογοήτευση την ώρα του απολογισμού;

Οι στόχοι του “ιδανικού εαυτού” είναι αυτοί που πραγματικά μας κάνουν να νιώθουμε πιο πλήρεις και χωρίς να μετανιώνουμε για όσα δεν κάναμε στη ζωή μας.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018 και δημοσιεύθηκε στο Journal of Emotion με τίτλο The Ideal Road Not Taken αναφέρει ότι ο άνθρωπος μετανιώνει παραπάνω από οτιδήποτε άλλο στη ζωή του γι’ αυτά που δεν έκανε, παρά για αυτά που έκανε. Μελετώντας 6 διαφορετικές μελέτες, οι ψυχολόγοι που συμμετείχαν στη διεξαγωγή της έρευνας διαπίστωσαν ότι το 76% των ερωτηθέντων αναφέρθηκε στο ότι μετανιώνει για το γεγονός ότι δεν εκπλήρωσε τις επιθυμίες και τους στόχους του “ιδανικού του εαυτού”.

Τι είναι αυτός ο “ιδανικός μας εαυτός”; Αυτός που ονειρευόμαστε και θέλουμε να είμαστε, σε αντίθεση με τον “πραγματικό μας εαυτός” που είναι αυτός που ο κανείς θεωρεί ότι είναι, και τον “καθώς πρέπει εαυτό”, αυτού που “πρέπει” να είμαστε, απέναντι στις υποχρεώσεις μας, στους κανόνες και στους νόμους.

Οι άνθρωποι μοιάζει λοιπόν να σπεύδουμε πιο άμεσα και γρήγορα να διορθώσουμε τις αποτυχίες μας σε σχέση με τον “καθώς πρέπει εαυτό”, παρά στο να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του “ιδανικού μας εαυτού”, που μπορεί καιρό τώρα να έχουμε αφήσει πίσω, παρατηρούν οι επιστήμονες.

Αυτά που επιδιώκει βέβαια ο “καθώς πρέπει εαυτός μας”, εξηγούν οι ψυχολόγοι, είναι τα καθημερινά προβλήματα και λάθη που τελικά διορθώνουμε, βελτιώνουμε και στο τέλος απλά τα αφήνουμε πίσω μας, αφού έχουν μικρότερη επιρροή στον συνολικό απολογισμό που κάνουμε για τους στόχους και τις επιδιώξεις μας. Οι στόχοι του “ιδανικού εαυτού” είναι αυτοί που πραγματικά μας κάνουν να νιώθουμε πιο πλήρεις και χωρίς να μετανιώνουμε για όσα δεν κάναμε στη ζωή μας.

Μην αφήνετε λοιπόν τις μέρες να περνούν όντες αδρανείς. Μαζί με το χρόνο απομακρύνονται και οι επιθυμίες σας, τα όνειρα σας, όλα αυτά που μπορείτε να κάνετε σήμερα, ενώ αύριο μπορεί να είναι αργά. Κάντε το ταξίδι που ονειρεύεστε, εκφράστε τα συναισθήματά σας στους ανθρώπους γύρω σας, κυνηγήστε μια καλύτερη δουλειά ή αλλάξτε καριέρα αν αυτό επιθυμείτε.

Εύχομαι σε όλους το 2019 να είναι το έτος που ο “ιδανικός σας εαυτός”, στο τέλος του έτους, θα έχει μόνο κατακτήσεις και εκπλήρωση στόχων και επιθυμιών να απογράψει!

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LifeMade.gr στις 7/1/2019.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Lifemade Stories
Lifemade Stories

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία (BSc Psychology) στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ και Συμβουλευτική Ψυχολογία (Master/PG Diploma in Counselling) στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Παρέμεινε στην Σκωτία για 4 έτη όπου εργάστηκε στο αντικείμενο σπουδών της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε σε κέντρα ψυχολογίας στην Αθήνα και εθελοντικά στη συμβουλευτική γραμμή του οργανισμού "Μαζί για το Παιδί". Τα τελευταία 4 χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Δουλεύει με ενήλικες σε ατομικές συνεδρίες αλλά και θεραπεία ζεύγους, αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών και συμβουλευτική γονέων σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο. Αρθρογραφεί καθημερινά για θέματα ψυχολογίας στο blog της Lifemade.gr καθώς και συνεργάζεται με ιστοσελίδες όπως ΜικροίΜεγάλοι, Singleparent.gr και με το περιοδικό Cosmopolitan, όπου τοποθετείται ως ειδικός σε δημοφιλή θέματα των νέων. Επίσης συμμετέχει ως εισηγήτρια στα σεμινάρια του Skywalker.gr, με τίτλο "Μονοπάτια Απασχολησιμότητας", μιλώντας για την δυσκολία αλλά και την αντιμετώπιση της μετάβασης/αλλαγής στην επαγγελματική πορεία του ατόμου.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+