Γιώργος Σκούρας: Ένα Eπετειακό Kρασί για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Γιώργος Σκούρας

Ένα επετειακό κρασί δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται λόγος σοβαρός για τη γιορτή. Όταν δε η επέτειος συνδέεται με τη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Γιατί, μπορεί να μην υπάρχει σοβαρότερος λόγος εορτασμού από την Επανάσταση του ΄21, αλλά το κατάλληλο επετειακό περιεχόμενο είναι δύσκολο να βρεθεί. Εκτός κι αν ο θαυμασμός για τους ήρωες ωριμάζει με τα χρόνια σαν το παλιό καλό κρασί.

Ο Γιώργος Σκούρας και οι συνεργάτες του δημιούργησαν μια χειροποίητη αριθμημένη κασετίνα με περιεχόμενο τη φιάλη του κρασιού “21 Χρονιές” και ένα βιβλίο με 21 Ιστορίες από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Το Κτήμα Σκούρα προχώρησε για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του ΄21 με εμφιάλωση εμπνευσμένη από τον “Λαβύρινθο”, όπου διαδοχικές χρονιές του “Μέγα Οίνου” αναμείχθηκαν ξεκινώντας 21 χρόνια πριν.

Σε συνεργασία με το εργαστήριο συλλεκτικών βιβλιοδεσιών και ειδικών εκδόσεων του Μπάμπη Λέγγα, ετοίμασαν τη συλλεκτική κασετίνα, που θα κυκλοφορήσει σε 1.000 αριθμημένες συσκευασίες, ενώ οι αριθμοί 1 έως 50 θα κρατηθούν από το Κτήμα Σκούρα για να δημοπρατηθούν, με τη βοήθεια του ελληνικού οίκου δημοπρασιών Βέργος, ώστε τα έσοδα να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πώς προέκυψε η ιδέα της χειροποίητης αριθμημένης κασετίνας;

Eπετειακό Kρασί ΣκούραςΚαιρό πριν σκεφτόμασταν στο οινοποιείο με τι τρόπο και με τι κρασί θα τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μπορώ να πω ότι μάλλον το εύκολο που ήταν δύσκολο ήταν ο 21ος “Λαβύρινθος”. Η ιδέα ήταν να το κλείσουμε με μια μοναδική συσκευασία. Η από χρόνια γνωριμία μου με τον εκδότη και βιβλιοδέτη Μπάμπη Λέγγα, έναν πραγματικό καλλιτέχνη στο χώρο του βιβλίου, με έκανε να αποταθώ σε αυτόν και να του θέσω το ζήτημα. Εκείνος κατάλαβε και δημιούργησε, όπως και με βοήθησε στην επιλογή των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη.

Ποια ήταν η διαδικασία παραγωγής αυτής της κασετίνας; Αντιμετωπίσατε κάποιες δυσκολίες ή διλήμματα;

Από την ώρα που διαλέξαμε -μετά από πολύ κόπο- την κασετίνα την οποία σχεδίασε ο Μπάμπης Λέγγας, ο γραφιστικός σχεδιασμός ανατέθηκε στην Ερωφίλη Καζάζη, μετρ του είδους, που μαζί με τη Στέλλα Σκούρα διάλεξαν τα υφάσματα, μίλησαν για γραμματοσειρές, έστησαν αυτή τη μοναδική συλλεκτική εμπειρία. Η ετικέτα τυπώθηκε από τον Σταύρο Σταυράκη και οι δυσκολίες ήταν και είναι ακόμα τεράστιες, καθώς ένα-ένα κουτί φτιάχνεται στο χέρι.

Ένας λαός, 400 χρόνια σκλαβωμένος, διατήρησε τον υλικό του πολιτισμό και μάλιστα το αμπέλι και το κρασί. Απίστευτο!

Λέτε πως πρόκειται για “μια επετειακή εμφιάλωση εμπνευσμένη από τον ‘Λαβύρινθο’, όπου διαδοχικές χρονιές ‘Μέγας Οίνος’ αναμείχθηκαν, ξεκινώντας 21 χρόνια πριν να ετοιμάζονται για την μεγάλη αυτή γιορτή”. Πόσο απαιτητικός είναι ένας τέτοιος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός;

Eπετειακό Kρασί ΣκούραςΦαίνεται και είναι πράγματι πολύ απαιτητικός αυτός ο σχεδιασμός. Ωστόσο, γι΄ αυτούς που ξέρουν και εκτιμούν τον “Λαβύρινθο”, ένα κρασί που γίνεται από διαδοχικές χρονιές “Μέγας Οίνος”, μόνο να αναλογιστεί κανείς τις διαδικασίες, τον κόπο και τον χρόνο, φτάνουν.

Ποιος επέλεξε τις 21 ιστορίες από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή;

Τυχαίνει να έχω προσωπική εμπλοκή και θαυμασμό, από πάντα, στα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη. Είχα τον πρώτο λόγο, αλλά με βοήθησαν και οι συνεργάτες μου.

Τι σχέση έχει το κρασί με την Επανάσταση;

Γιώργος ΣκούραςΞεπερνά τη σκέψη μου και τη λογική πώς ένας λαός 400 χρόνια σκλαβωμένος διατήρησε τον υλικό του πολιτισμό και μάλιστα το αμπέλι και το κρασί. Με έναν κατακτητή που απαγόρευε τη χρήση του κρασιού και έκαιγε τα αμπέλια των μοναστηριών, είναι θαυμαστό πως όλες αυτές οι ελληνικές ποικιλίες διασώθηκαν και κληροδοτήθηκαν στις επόμενες γενιές, και σήμερα, εμείς, μπορούμε να μιλάμε με τόση περηφάνια για τα αυθεντικά μας κρασιά.

Τι σας συνδέει, εσάς προσωπικά, με την Ελληνική Επανάσταση;

Μεγάλωσα μαθαίνοντας ελληνική ιστορία. Ύστερα την ξαναδιάβασα για να έχω τη δική μου άποψη. Όπως είπα και για το κρασί, θαυμάζω ότι φύλαξαν ζωντανές τις μικρές φωτίτσες, τις ένωσαν και άναψαν τη φωτιά της Ελληνικής Επανάστασης· Ο θαυμασμός! Αυτό με συνδέει.

Τι ξεχωριστό έχουν, ως προς τη γεύση, οι “21 Χρονιές”;

Ο Λαβύρινθος είναι ένα κρασί με πολλές σελίδες, είναι ένα κρασί προσήλωσης. Ένα κρασί που χρειάζεται χρόνο για να το ανακαλύψεις.

Υπάρχει συγκεκριμένο κοινό στο οποίο απευθύνεται αυτή η συλλεκτική κασετίνα;

Γιώργος ΣκούραςΣτους οινόφιλους, στους συλλέκτες, σε κάθε Ελληνίδα/Έλληνα. Σε όσους θέλουν να τιμήσουν τη χρονιά αυτή γευόμενοι ένα συλλεκτικό κρασί πλήρως αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Πόσες φιάλες “21 Χρονιές” ενταγμένες στη χειροποίητη κασετίνα θα κυκλοφορήσουν;

Η χειροποίητη κασετίνα “21 Χρονιές και 21 Ιστορίες” θα κυκλοφορήσει σε 1.000 αριθμημένες συσκευασίες.

Ένα κρασί εμπνευσμένο από και αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση τι γεύση φιλοδοξεί ν΄ αφήσει σε όποιον επιλέξει να το πιει;

Εμπνεόμενος από τους στίχους του Κωστή Παλαμά για το αθάνατο κρασί του ’21, θα ήθελα να ξέρω τι γεύση έχει η “Αθανασία”.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Γιάννης Μπουτάρης: 60 Χρόνια Τρύγος

Το Κτήμα Κοκοτού Μέσα απ’ τα Λόγια του Δημιουργού του

Χρήστος Μπόσκος: Το Αμύνταιο Είναι η Πηγή της Ζωής Μου

Ο Ηλίας Ανθίδης Δημιουργεί την Κάβα της Επόμενης Γενιάς

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+