Ο Ηλίας Ανθίδης Δημιουργεί την Κάβα της Επόμενης Γενιάς

Ηλίας Ανθίδης Κάβα

Ο Ηλίας Ανθίδης είναι ένας νέος της εποχής του και η σημερινή εποχή χρειάζεται τέτοιους νέους. Σύγχρονος και διαχρονικός, με σεβασμό στο παρελθόν, καθώς αποτελεί την τρίτη γενιά της οικογένειάς του στον χώρο, και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, απολαμβάνει όσα του προσφέρονται στο σήμερα.

Λατρεύει τη ζωή και τις νοστιμιές της. Δεν επιλέγει μόνο καλά κρασιά, αλλά αναζητά τον παραγωγό, πηγαίνει στα αμπέλια, ζει τη δημιουργία του οίνου και απολαμβάνει το αποτέλεσμα. Γεύεται ό,τι προϊόν προτείνει στα τρία καταστήματα της επιχείρησης, αλλά και στο e-shop, που ολοένα και μεγαλώνει σε κινητικότητα και ζήτηση, λόγω της εποχής. Ακόμη, φτιάχνει υπέροχα καλάθια που όλοι ονειρεύονται να δεχτούν ως δώρα.

Η ζωή του είναι σαν το κρασί, με όλη αυτή τη μαγική διαδρομή, μέχρι να καταλήξει στο ποτήρι. Ξέρει να κάνει φίλους, όπως ο παππούς του, και να δίνει στις προσωπικές σχέσεις την αξία που κάνει τον χρόνο να διαστέλλεται.

Μια διαδρομή 75 ετων στον χώρο του κρασιού. Πόσο συναρπαστικό είναι το παρελθόν να σε οδηγεί στο μέλλον;

Ηλίας Ανθίδης ΚάβαΕίναι πολύ συναρπαστικό καταρχήν το ότι υπάρχουμε στον χώρο από το 1945, αν σκεφτεί κανείς τι έχει περάσει η χώρα μας από τότε. Και είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη να καταφέρνουμε να διατηρούμε την κληρονομία αυτή στο προσκήνιο.

Θα σας πω μόνο ότι ο παππούς μου ο Ηλίας ήταν ο πρώτος εισαγωγέας του Johnnie Walker και του Grand Marnier στην Ελλάδα και τα πουλούσε σε πάγκους έξω από την Σοφοκλέους. Ο πατέρας μου στη συνέχεια ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το εμφιαλωμένο κρασί την περίοδο του ’80, που το χύμα ήταν σε κάθε σπίτι και ταβέρνα.

Στα τέλη του ’90 ασχοληθήκαμε με τα καλαθιά και το επιχειρηματικό δώρο. Στις αρχές του 2000 κάναμε την κάβα στο Μαρούσι, ένα κατάστημα υψηλής αισθητικής πρότυπο για εκείνη την εποχή, με ξεχωριστό όροφο/κελάρι για τα κρασιά. Στο τέλος του 2000 δημιουργήσαμε από τα πρώτα τότε e-shop κρασιού και ποτού. Εγκαταστήσαμε στο κελάρι dispenser και δοκίμαζε ο πελάτης τις προτάσεις που είχαμε κάθε εβδομάδα. Κάναμε και τότε πολλές εισαγωγές κρασιών και ποτών από όλο τον κόσμο – ενδεικτικά, οίκους του εξωτερικού όπως ο Montes από τη Χιλή και το Cloudy Bay από τη Νέα Ζηλανδία.

Σήμερα εμφιαλώνουμε κρασιά με δικά μας brands, αλλά και ετικέτες Ελλήνων παραγωγών που τις έχουμε κατά αποκλειστικότητα. Εμφιαλώνουν μεγάλα αποστακτήρια της Σκωτίας βαρέλια ουίσκι μόνο για εμάς. Επιπλέον, εισάγουμε μεγάλο ποσοστό των καλαθιών, συσκευασιών και κορδελών που χρησιμοποιούμε στα δώρα.

Το μέλλον το σχεδιάζουμε ακόμη πιο “ζωηρό”, με νέα καταστήματα στην Αττική και τις Κυκλάδες που θα είναι και wine bars ταυτόχρονα, τελευταίας τεχνολογίας διαδραστικό e-shop και deli corners στα καταστήματά μας.

Έχετε τρία καταστήματα σε Κολωνάκι, Γλυφάδα και Μαρούσι. Υπάρχουν διαφορές στο καταναλωτικό κοινό; Πώς είναι η κάθε περιοχή, ειδικά στην αγορά κρασιών;

Κάβα ΑνθίδηςΟι διαφορές είναι μεγάλες. Για κάθε κατάστημά μας στηνόμαστε διαφορετικά. Τι εννοώ; Σε όλα μας τα καταστήματα η ραχοκοκαλιά είναι η ίδια, δηλαδή έχουμε από όλες σχεδόν τις οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου αντιπροσωπευτικά κρασιά. Όμως, οι επιλογές από κάποιες απ’ αυτές είναι, σ’ ένα κατάστημα από μία ετικέτα και σε άλλο από τέσσερις και πέντε. Κι αυτό έχει να κάνει με το κοινό.

Το κατάστημά μας στο Κολωνάκι έχει κατά 70% σταθερή πελατεία και είναι κατά βάση κάτοικοι της περιοχής άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν αλλάζουν εύκολα συνήθειες και προτιμούν τα “κλασικά” και επώνυμα κρασιά. Έχει όμως και πολλούς τουρίστες, οι οποίοι προτιμούν ελληνικά κρασιά και αποστάγματα.

Το κατάστημά μας στη Γλυφάδα, εκτός από τη σταθερή πελατεία, έχει και πολλούς περαστικούς, οι οποίοι μένουν κατά βάση στα νότια προάστια. Αυτοί προτιμούν τα επώνυμα κρασιά και κρασιά που είναι στο trend της εποχής. Δεν είναι τυχαίο που το λέμε εσωτερικά “ροζ” μαγαζί, όχι λόγω των γυναικών, αλλά γιατί στα 10 πρώτα κρασιά σε πωλήσεις είναι τα 6 ροζέ.

O παππούς μου ο Ηλίας ήταν ο πρώτος εισαγωγέας του Johnnie Walker και του Grand Marnier στην Ελλάδα και τα πουλούσε σε πάγκους έξω από την Σοφοκλέους. Ο πατέρας μου στη συνέχεια ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το εμφιαλωμένο κρασί την περίοδο του ’80.

Το κατάστημά μας στο Μαρούσι, που είναι και το μεγαλύτερο, έχει μεγαλύτερη ποικιλία από τα άλλα, έχει ένα κοινό που είναι κατά 40% σταθερό και το υπόλοιπο περαστικοί που είτε εργάζονται στην περιοχή, είτε πάνε κάποια επίσκεψη στα βόρεια προάστια. Εκεί μπορεί να μας ζητήσουν από τα πιο κλασικά, έως τα πιο σπάνια και “ψαγμένα”. Γι’ αυτό και εκεί είμαστε όσο πιο ενημερωμένοι γίνεται, όχι μόνο σε οίνους, αλλά και σε αξεσουάρ για την καλύτερη απόλαυσή τους.

Πώς βλέπετε τη σχέση σας με το κρασί και τους οινοποιούς την τελευταία δεκαετία που παρατηρείται μια μεγάλη άνθηση του χώρου;

Ηλίας Ανθίδης ΚάβαΕίναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη άνθηση του κρασιού και δη του ελληνικού. Είναι από τα λίγα πράγματα στα οποία “βοήθησε” η οικονομική κρίση, γιατί άλλαξε ριζικά τις συνήθειες διασκέδασης του κόσμου που παλαιότερα ήταν οι πίστες και τα club, με κατανάλωση κατά βάση αλκοολούχων ποτών. Γεννήθηκαν τα wine bars, όπου μπορούσε ο κόσμος να βγει και να πιει 1-2 ποτήρια κρασί συνοδεία κάποιου μικρού εδέσματος και να πληρώσει λιγότερα από ό,τι παλαιότερα.

Επίσης, ο κόσμος άρχισε να εκτιμά τις προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών για ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί – μέχρι το πρόσφατο παρελθόν έπινε αρκετό εισαγόμενο γιατί τα θεωρούσε καλύτερα. Σ’ αυτό συνέβαλαν και οι μειώσεις των τιμών, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των προϊόντων. Αναγνωρίζεται παγκοσμίως η σχέση ποιότητας/τιμής των λευκών και ροζέ κρασιών μας. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί πολλά “μικρά” οινοποιεία σ’ όλη την Ελλάδα, με εξαιρετικά επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης των τοπικών ποικιλιών και διαφορές προσαρμοστικότητας των διεθνών ποικιλιών ανά περιοχή.

Τη δεκαετία του 2000, οι ελληνικές με τις εισαγόμενες ετικέτες στις κάβες μας ήταν σε μια ποσόστωση 50/50, ενώ την τελευταία δεκαετία είμαστε στο 70/30, με τάση αυξητική κάθε χρόνο. Σ’ αυτό συμβάλλουν όλα τα παραπάνω, καθώς όμως και η προσπάθειά μας να ανακαλύπτουν οι πελάτες μας τον οινοπαραγωγικό πλούτο της χώρας, που δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τις μεγάλες “κρασοχώρες” του κόσμου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αυστραλία.

Tα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη άνθηση του κρασιού και δη του ελληνικού. Είναι από τα λίγα πράγματα στα οποία “βοήθησε” η οικονομική κρίση, γιατί άλλαξε ριζικά τις συνήθειες διασκέδασης του κόσμου.

Η κάβα έχει, εκτός από μια τεράστια ποικιλία με κρασιά, και άλλα προϊόντα. Πείτε μας γι’ αυτά.

Πριν περίπου 12 χρόνια, σ’ ένα αφιέρωμα που είχαν κάνει για εμάς κάποιοι δημοσιογράφοι, μας είχαν χρεώσει την εξής ατάκα: “Εάν δεν το βρεις στον Ανθίδη, δεν θα το βρεις πουθενά”. Αυτό μας δημιούργησε μια τεράστια ευθύνη και οδήγησε σε μια αδιάκοπη προσπάθεια να ανταποκρινόμαστε σ’ αυτήν.

Στόχος μας είναι να έχουμε μια αντιπροσωπευτική ποικιλία για κάθε τύπο προϊόντος που υπάρχει. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι έχουμε περισσότερες από 40 ετικέτες σε ρούμι, περισσότερες από 50 ετικέτες τζιν και βεβαίως στο ουίσκι, όπου παραπάνω από 300 ετικέτες κοσμούν τα ράφια μας. Συλλεκτικές εμφιαλώσεις των μεγάλων αποστακτηρίων, αποκλειστικές εισαγωγές και  επιλογές απ’ όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, ειδικά για την περίοδο των γιορτών, έχουμε μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα deli, όπως τυριά, αλλαντικά, καπνιστό σολωμό, πατέ φουα γκρα, συσκευασμένα από τους καλύτερους οίκους του κόσμου, για να τα απολαύσει κανείς στο σπίτι του ή να τα στείλει συνοδευτικό στα καλάθια δώρων.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης και οι επιλογές που έχουμε για συσκευασίες δώρου. Από καλάθια κλασικά ψάθινα, δίσκους ξύλινους και δερμάτινους, μέχρι καναπέ και προσόψεις παλαιών αυτοκινήτων, που διαμορφώνουμε ειδικά για όποιον επιθυμεί να στείλει ένα δώρο αξέχαστο.

Πόσο κοντά είναι η γαστρονομία με το κρασί;

Η γαστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κρασί. Το κρασί γεννήθηκε για να συνοδεύει το φαγητό μας. Και υπάρχει πολύ μεγάλη φιλοσοφία πίσω από τον σωστό συνδυασμό φαγητού και κρασιού. Υπάρχει και επάγγελμα που ασχολείται κατά βάση μ’ αυτό και είναι η οινοχοΐα.

Οι οινοχόοι συνεργάζονται στενά με τους σεφ και δοκιμάζουν τα πιάτα πρώτοι για να μπορέσουν να βρουν τον ιδανικό συνδυασμό που θα απογειώσει την απόλαυση του φαγητού. Δοκιμάστε φουα γκρα με λευκό γλυκό κρασί από την περιοχή του Sauternes της Γαλλίας και δεν θα το ξεχάσετε ποτέ.

Πριν περίπου 12 χρόνια, σ’ ένα αφιέρωμα που είχαν κάνει για εμάς κάποιοι δημοσιογράφοι, μας είχαν χρεώσει την εξής ατάκα: “Εάν δεν το βρεις στον Ανθίδη, δεν θα το βρεις πουθενά”.

Ποια ποικιλία κρασιού ξεχωρίζετε και γιατί;

Δυστυχώς, δεν έχω μόνο μία! Αλλά αν θα έπρεπε να επιλέξω, θα τις χώριζα σε λευκή και ερυθρή αγαπημένη.

Σε λευκή, η αγαπημένη μου με διαφορά είναι το Riesling. Μια ποικιλία από την οποία μπορείς να βρεις κρασιά ήσυχα ή αφρώδη, ξηρά, ημίξηρα ή γλυκά για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Μια γεύση που δεν βρίσκεις σε κανένα άλλο σταφύλι. Riesling παράγεται σε πολλά μέρη κόσμου, αλλά ξεχωρίζω τα γερμανικά και τα νεοζηλανδέζικα.

Σε ερυθρή αγαπημένη είναι το Syrah ή Shiraz, μια ποικιλία που βγάζει ξηρά και γλυκά κρασιά. Χαρακτηριστικό της είναι ο πιπεράτος χαρακτήρας και το πλούσιο σώμα. Ξεχωρίζω τα κρασιά του Ροδανού της Γαλλίας και της Αυστραλίας.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον, ειδικά για τον εορτασμό των 75 ετών;

Κάβα ΑνθίδηςΈμελε το 2020, μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά για όλους, να μας βρει να εορτάζουμε τα 75 μας χρόνια. Είχαμε σχεδιάσει εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες όλο τον χρόνο και θα κορυφωνόταν τον Δεκέμβριο με ένα μεγάλο πάρτι στο κατάστημά μας στο Μαρούσι, που έκλεισε κι αυτό τα 15 χρόνια λειτουργίας του.

Για τα φετινά μας γενέθλια έχουμε ετοιμάσει, σε συνεργασία με το οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου, ένα λευκό κρασί από τη Σαντορίνη και την ποικιλία Ασύρτικο εσοδείας 2018 από την καλύτερη περιοχή του νησιού, και ένα ερυθρό κρασί σε συνεργασία με το Κτήμα Κατσαρού από τα Κρανιά Ολύμπου και την ποικιλία Cabernet Sauvignon εσοδείας 2010, σε μια μοναδική εμφιάλωση εξαιρετικής ποιότητας του Ευριπίδη Κατσαρού.

Επιπλέον, το πρώτο παλαιωμένο τσίπουρο 77 μηνών από τον Θάνο Καραθάνο, που εμφιαλώνεται όπως “βγει” από το βαρέλι στους 50,4% αλκοολικούς βαθμούς. Και τέλος, σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο εμφιαλωτή της Σκωτίας The Single Cask, ένα βαρέλι από το αποστακτήριο Ledaig 10 ετών, εμφιαλωμένο στους 57,9% αλκοολικούς βαθμούς.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο Carpe Vinum v.5, 2020, το εποχικό e-book της αθηΝΕΑς για το κρασί, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρο εδώ.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Χρήστος Μπόσκος: Το Αμύνταιο Είναι η Πηγή της Ζωής Μου

Η Ιστορία Ενός Ανατρεπτικού Αρτιζάνου από τα Μέγαρα Αττικής

Δήμος Αμυνταίου: Η Νοστιμιά της Ζωής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+