Wise Greece: Γνωρίζουμε την Ελένη και την Τόνια από τη Focus Thrace Cosmetics

Focus Thrace Cosmetics

Μαμά και κόρη από τη Θράκη, η Ελένη Θεοδοσιάδου και η Τόνια Καλφατζή, με γνώσεις γεωπονίας και management αντίστοιχα, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μοναδικά χειροποίητα σαπούνια, ικανά να καλύψουν όλα τα γούστα.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς ξεκινήσατε; Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθείτε με τα φυσικά καλλυντικά;

Η ιδέα της ενασχόλησης με τα φυσικά καλλυντικά ξεκίνησε κυριολεκτικά από την κουζίνα του σπιτιού μας, όταν τυχαία η μαμά, η Ελένη Θεοδοσιάδου, είδε στο YouTube το πρώτο βίντεο παραγωγής χειροποίητου φυσικού σαπουνιού. Δεν το σκέφτηκε στιγμή, αμέσως καταπιάστηκε, ώστε να δημιουργήσει το δικό της. Έχοντας στο παρελθόν τελειώσει τη Σχολή Γεωπονίας στη Θεσσαλονίκη, το αντικείμενο του σαπουνιού αποτελούσε μια καλή ευκαιρία για να συνδυαστούν οι γνώσεις βοτανολογίας με αυτό το εντελώς νέο κομμάτι των φυσικών καλλυντικών.

Έπειτα από κάποια χρόνια και αφού τελείωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο management στη Σκωτία, η κόρη, Τόνια Καλαφατζή, μπήκε στην επιχείρηση, αναλαμβάνοντας το πιο οργανωτικό κομμάτι, αυτό των λειτουργιών και της προώθησης των προϊόντων.Focus Thrace Cosmetics

Τι πρεσβεύει το brand; Με τι σκοπό το δημιουργήσατε;

Σκοπός της εταιρείας είναι να παράγει φυσικά καλλυντικά προϊόντα μέσα από την προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων ελέγχου ποιότητας σε κάθε παρτίδα παραγόμενου προϊόντος. Οι παρτίδες που παράγονται είναι μικρής κλίμακας και οι διαδικασίες παραγωγής είναι μη-αυτοματοποιημένες. Όλα αυτά εξασφαλίζουν ότι το προϊόν που φτάνει στα χέρια του καταναλωτή είναι καθ’ όλα φυσικό (χωρίς ενίσχυση συντηρητικών) και έχει αφετηρία και προορισμό τον άνθρωπο.

Τα προϊόντα Focus Thrace Cosmetics αποτελούν μια φρέσκια προσέγγιση των κλασικών συνταγών καλλυντικής φροντίδας και καλύπτουν τις απαιτητικές ανάγκες προσωπικής περιποίησης των ανθρώπων του σήμερα. Οι προσεκτικά σχεδιασμένες φόρμουλες με φυσικά έλαια και συστατικά προσφέρουν υπέροχη αίσθηση φροντίδας και περιποίησης του δέρματος.

Πώς ξεκινήσατε; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Όλα ξεκίνησαν με το άνοιγμα ενός μικρού εργαστηρίου παραγωγής χειροποίητων φυσικών σαπουνιών στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, στον μπροστινό χώρο του οποίου υπήρχε έκθεση και γινόταν και η πώληση των προϊόντων. Ο κόσμος της πόλης, όμως, έδειξε πολύ γρήγορα την αγάπη του για το παραδοσιακό σαπούνι και έτσι, το 2017, μεταφέραμε την παραγωγή στο επίσημο πλέον εργαστήριό μας, διατηρώντας τον προηγούμενο χώρο μόνο για τη λιανική πώληση.

Οι δυσκολίες ανά τα χρόνια πολυάριθμες. Πρώτη και κύρια ήταν η διαμόρφωση του χώρου του εργαστηρίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται τα φυσικά καλλυντικά. Έπειτα, ήταν εξίσου αναγκαίο να υιοθετηθούν οι διαδικασίες παραγωγής από τον ίδιο φορέα, ώστε το τελικό προϊόν να ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ που είχαμε θέσει και οι ίδιοι. Επιπλέον, το κόστος τόσο των επίσημων φακέλων των προϊόντων όσο και του επαγγελματικού εξοπλισμού χρειάστηκε να καλυφθεί μέσω προσωπικών δαπανών ως επένδυση για το μέλλον. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η πανδημία που ξέσπασε παγκοσμίως και δεν άφησε ανεπηρέαστη καμία επιχείρηση.

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Τα προϊόντα μας διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Τα χειροποίητα φυσικά σαπούνια ΕΛΕΝΗ της ΘΡΑΚΗΣ – 13 κωδικοί γνωστοποιημένων στον ΕΟΦ σαπουνιών με 100% φυσικά συστατικά (βότανα, έλαια, αιθέρια έλαια)
  • Τη σειρά φυσικής καλλυντικής περιποίησης F.O.C.U.S. Fresh Oil Cosmetics U Share – 20 κωδικοί γνωστοποιημένων στον ΕΟΦ προϊόντων με φυσικά συστατικά (έλαια σώματος/προσώπου/μαλλιών, κηραλοιφές, απολεπιστικό σώματος, σαπούνια με ενσωματωμένο το φυσικό σφουγγάρι λούφα).

Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι πως το καθένα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες που αφορούν την καλλυντική φροντίδα. Ενδεικτικά, υπάρχουν τόσο προϊόντα για την ξηροδερμία όσο και τη λιπαρότητα, συνθήκες πολύ διαφορετικές, που χρήζουν εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης.Focus Thrace Cosmetics

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιείτε ποιες είναι;

Η βάση των παραγωγών μας είναι το τοπικό ελαιόλαδο της Μάκρης, το οποίο βραβεύεται ετήσια σε πολυάριθμους διαγωνισμούς. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται και άλλα έλαια βάσης και αιθέρια έλαια από Έλληνες προμηθευτές.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι συσκευασίες μας ακολουθούν πλέον τα οικολογικά πρότυπα, μειώνοντας αισθητά τη χρήση πλαστικού. Είναι χάρτινες, ενώ στις συσκευασίες των σαπουνιών υπάρχει βιοδιασπώμενο παράθυρο ώστε να μπορεί να φαίνεται το προϊόν εσωτερικά χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ξεχωρίζετε κάποια από τα προϊόντα σας και ποια είναι αυτά;

Αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα προϊόν από κάθε κατηγορία, από τα χειροποίητα φυσικά σαπούνια σίγουρα θα επιλέγαμε αυτό με το Γάλα Γαϊδούρας και Χυμό Ρόδι. Είναι κατάλληλο για πρόσωπο και σώμα, με συστατικά που έχουν μοναδικές ιδιότητες. Ο χυμός ροδιού είναι αντιοξειδωτικός, ενώ το γάλα γαϊδούρας προσφέρει τόσο τις ενυδατικές του ιδιότητες, κάνοντάς το κατάλληλο ακόμη και για ώριμες επιδερμίδες, όσο και τη δράση του στην καταπολέμηση της ακμής στις εφηβικές ηλικίες.

Από τα υπόλοιπα φυσικά καλλυντικά ξεχωρίζουμε το λάδι σώματος PέPLO. Η σύνθεσή του με αμυγδαλέλαιο και βιταμίνη F το κάνει ιδανικό για μετά το μπάνιο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως after-sun τους καλοκαιρινούς μήνες. Αφήνει το δέρμα ενυδατωμένο και απαλό, ενώ το άρωμα πούδρας που περιέχει πείθει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα νέα μας προϊόντα, τα σαπούνια με ενσωματωμένο το φυσικό σφουγγάρι λούφα, τα οποία διατίθενται σε 10 υπέροχα αρώματα και ισάριθμα χρώματα. Το προϊόν αυτό προσφέρει απολέπιση και καθαρισμό ταυτόχρονα, ενώ παράλληλα η λούφα προκαλεί υπεραιμία, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Θα μας αναφέρετε κάποιες προτάσεις για τρόπους χρήσης των προϊόντων σας (εκτός από τους κλασικούς, συμβουλές ή συνταγές κ.ά.);

Μία πρόταση της εταιρείας μας, ιδιαίτερα για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι ο συνδυασμός του σαπουνιού με λούφα, σε όποιο άρωμα και χρώμα αρέσει, με το λάδι σώματος MORPHέS. Το σαπούνι θα προσφέρει καθαρισμό, η λούφα απολέπιση και υπεραιμία, ενώ η μετέπειτα εφαρμογή του λαδιού στους ήδη ανοιχτούς πόρους του δέρματος θα ενυδατώσει βαθιά, τονώνοντας την περιοχή.

Γενικότερα, για όλα μας τα προϊόντα, είναι σημαντικό να γίνουν γνωστές αρχικά οι ανάγκες κάθε ανθρώπου κι έπειτα να προταθεί ο κωδικός που θα τις καλύψει (π.χ. τριχόπτωση, λιπαρότητα, δερματικές παθήσεις, απολέπιση, ξηροδερμία).Focus Thrace Cosmetics

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Φυσικά και μπορούν! Η Ελλάδα είναι ένας τόπος πολύ πλούσιος σε αγαθά και αγνές πρώτες ύλες. Τα τελευταία χρόνια που όλο και περισσότεροι νέοι διεκδικούν τη γνώση στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, τη μεταφέρουν στο επιχειρηματικό κομμάτι και η πλειονότητα δείχνει να πετυχαίνει. Οι Έλληνες παραγωγοί έδιναν και πιστεύουμε πως θα συνεχίσουν να δίνουν πολλά, τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό, με τη βοήθεια αξιόπιστων συνεργατών και δικτύων πωλήσεων με γνώμονα την εμπιστοσύνη.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε και να υποστηρίξετε την Κίνηση Wise Greece;

Η κίνηση και το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η Wise Greece εναρμονίζεται με τις αξίες που προάγει και η δική μας εταιρεία. Αρχικά, κάποια σημεία που υποστηρίζει η Wise Greece και υιοθετούνται και από εμάς είναι η ελληνική παραγωγή τοπικών προϊόντων με οικογενειακό χαρακτήρα (θρακικά προϊόντα) και η γυναικεία επιχειρηματικότητα (μητέρα και κόρη). Επιπλέον, στον χάρτη με τα σημεία πώλησης του site της Wise Greece παρατηρήθηκε έλλειψη αντιπροσώπευσης της ακριτικής περιοχής του Έβρου.

Τέλος, η οικογένειά μας διαθέτει και κατάστημα λιανικής πώλησης στην Αλεξανδρούπολη (Earthub), που προσφέρει τα προϊόντα μας στην τοπική κοινωνία. Εκεί υπάρχει ήδη ενεργό το κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με τη συλλογή και αποστολή παλιών ρούχων προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση (σε συνεργασία με το πρόγραμμα Fabric Republic). Από τη στιγμή που η Wise Greece στηρίζει το διατροφικό κομμάτι ανθρώπων που έχουν ανάγκη, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και να πλησιάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη του Στόχου Ν.2 Μηδενική Πείνα των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

Γνωρίστε περισσότερους Wise Producers στην αθηΝΕΑ:

Wise Greece: Γνωρίζουμε τη Φωτεινή από την Idiotropa

Wise Greece: Γνωρίζουμε τον Στέργιο από τον Αγρό της Πίνδου

Wise Greece: Υποβρύχιο και Λουκούμια από την Μπαριάμη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Wise Producers
Wise Producers

Η Wise Greece είναι μία πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό. Από τη μία πλευρά προωθεί τα προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοραστούν τρόφιμα για ορφανοτροφεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Μέχρι σήμερα, συνεργάζεται με 100 παραγωγούς, με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, έχει προσφέρει περισσότερους από 40 τόνους τρόφιμα σε Ιδρύματα, κατακτώντας σημαντικά βραβεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έργο της.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+