Wise Greece: Γνωρίζουμε τη Φωτεινή από την Idiotropa

IDIOTROPA

Συνεχίζοντας τη συνεργασία μας με τη Wise Greece, ανεβαίνουμε μέχρι τα Κοκκινόγεια της Δράμας, ένα χωριό της Ανατολικής Μακεδονίας. Η Φωτεινή μας περιγράφει πώς, διαθέτοντας φαντασία, όρεξη και σωστή πρώτη ύλη, μπορείς να κάνεις τη διαφορά ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Πώς ξεκίνησες; Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;

Η εταιρεία μας είναι μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1993 στη Δράμα από τους γονείς μου, Μαρία και Βασίλη. Με την επιχείρηση ασχολιόμουν από παιδί, είτε για δουλειές γραφείου είτε στην παραγωγή, αλλά από το 2014 ασχολούμαι επίσημα. Οι σπουδές μου αφορούν το τρόφιμο, σπούδασα Τεχνολογία Τροφίμων στο ΑΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, το οποίο βοήθησε στην περαιτέρω εξέλιξη της επιχείρησης.

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;

Η συντήρηση λαχανικών για την περίοδο του χειμώνα με την αποξήρανσή τους στον ήλιο και τον αέρα γινόταν και από τις γιαγιάδες και τους παππούδες το καλοκαίρι που είχαν φρέσκα λαχανικά από τον κήπο τους. Αποξήραιναν κυρίως ντομάτες, πιπεριές, καυτερές πιπεριές, φασολάκια, δαμάσκηνα, σύκα και γενικά ό,τι περίσσευε από τον κήπο. Οι γονείς μου, έχοντας τη γνώση αυτή και θέλοντας να επεκτείνουν την ιδέα της αποξήρανσης με πιο παραγωγικό τρόπο, προχώρησαν στην κατασκευή ενός τούνελ με θερμό αέρα και ελεγχόμενη θερμοκρασία, ώστε τα νωπά λαχανικά και τα φρούτα κατά την αποξήρανση να διατηρούν όλα τα φυσικοχημικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.

Η φιλοσοφία της επιχείρησής μας είναι η παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερη, ίσως και ιδιότροπη γεύση. Στόχος μας είναι να καλύψουμε τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων. Έτσι αποφασίσαμε το «ΙΔΙΟΤΡΟΠΑ» να γίνει η ονομασία μας.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Οι δυσκολίες είναι δεδομένες και καθημερινές όσον αφορά τον ελεύθερο επαγγελματία. Στη δική μου περίπτωση κάποια πράγματα ήταν λίγο πιο εύκολα, διότι είχα και έχω τη βοήθεια των γονιών μου. Όσον αφορά τον δικό μας κλάδο συγκεκριμένα, υπάρχουν καθημερινές δυσκολίες που σχετίζονται με τον μεγάλο ανταγωνισμό που έχουμε από τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά εισαγωγής, τον οποίο όμως προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε διατηρώντας την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας. Αυτό που χρειάζεται απέναντι σε όλες τις δυσκολίες είναι η διάθεση να τις ξεπεράσεις και να συνεχίσεις την πορεία σου.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Το κυριότερο και κοινό σημείο στο οποίο διαφοροποιείται μεγάλο μέρος των προϊόντων μας είναι ο τρόπος αποξήρανσης, ο οποίος γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο συνδυασμός των παραπάνω μαζί με την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης μας δίνουν ένα άριστο προϊόν.

Σχετικά με τις πρώτες ύλες;

Οι πρώτες ύλες μας προέρχονται από παραγωγούς της περιοχής μας, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Στόχος μας είναι η ποιότητα, γι’ αυτό αποξηραίνουμε μόνο την περίοδο συγκομιδής των προϊόντων.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;

Δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο προϊόν. Όλα έχουν κάτι το ιδιαίτερο που τα κάνει μοναδικά και μπορούν να καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.

Θα μας δώσεις μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόπους χρήσης εκτός από τους προφανείς, συμβουλές ή συνταγές κ.ά.).

Φαντασία να υπάρχει, και όλα γίνονται. Κάθε προϊόν έχει την ιδιαιτερότητά του.

Η αποξηραμένη ντομάτα μας είναι ιδανική ως σνακ, διότι περιέχει ελάχιστο αλάτι και δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία για να καταναλωθεί. Οι τέσσερις κωδικοί πατέ μπορούν να προστεθούν σε κάποιο ντιπ, αλλά και στη σαλάτα και σε κάποιο φαγητό, π.χ. ως σάλτσα για μακαρόνια, στα όσπρια κ.λπ., και να δώσουν μια έξτρα νότα στο φαγητό. Το ίδιο και τα αποξηραμένα λαχανικά μας, τα οποία, αν τα μουλιάσεις στο κρασί ή στο νερό, μπορούν να προστεθούν σε κάποια πίτα, π.χ. σε τυρόπιτα.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Η κρίση έχει πολλά κακά, αλλά έχει και κάποια καλά. Αυτά είναι ότι πολλοί Έλληνες στράφηκαν στον πρωτογενή και παραγωγικό τομέα, με αποτέλεσμα να ανοίξουν πολλές αξιόλογες επιχειρήσεις κατά τη διάρκειά της.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την κίνηση Wise Greece;

Τη Wise Greece τη γνώρισα μέσω των social media και έτυχε να παρακολουθήσω κάποια από τα σεμινάρια που διοργανώνει. Είναι ένας οργανισμός που βοηθάει τους Έλληνες παραγωγούς, συγχρόνως όμως βοηθάει έμπρακτα ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτό μου κίνησε το ενδιαφέρον και έτσι ήρθα σε επαφή μαζί τους, ώστε και η Ιdiotropa να βάλει το λιθαράκι της στην επίλυση ενός τόσο μεγάλου προβλήματος.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της Wise Greece στην αθηΝΕΑ:

Γνωρίζουμε τον Λάζαρο από την Thirsty Fruits

Wise Greece: Γνωρίζουμε τον Στέργιο από τον Αγρό της Πίνδου

Karma Beer: Με Δύναμη από την Πελοπόννησο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Wise Producers
Wise Producers

Η Wise Greece είναι μία πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό. Από τη μία πλευρά προωθεί τα προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοραστούν τρόφιμα για ορφανοτροφεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Μέχρι σήμερα, συνεργάζεται με 100 παραγωγούς, με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, έχει προσφέρει περισσότερους από 40 τόνους τρόφιμα σε Ιδρύματα, κατακτώντας σημαντικά βραβεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έργο της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+