Karma Beer: Με Δύναμη από την Πελοπόννησο

Οι δημιουργοί της μπίρας Karma, ο Παναγιώτης Θαμνίδης και ο Παναγιώτης Κορδώσης, επέλεξαν να ασχοληθούν επιχειρηματικά με την μπίρα και να δημιουργήσουν μια παραγωγική μονάδα στη Νεμέα. Της έδωσαν το όνομα Ζυθοποιία Πελοποννήσου και έβαλαν δίπλα το διακριτικό εμπορικό σήμα Karma Beer. Από κοντά, και ο Λέων με το γυαλί.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς ξεκινήσατε; Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο τομέα;

Η ιδέα ίδρυσης της ζυθοποιίας ξεκινάει πριν από αρκετά χρόνια, όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε μπίρες από μικροζυθοποιίες του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Τότε ανακαλύψαμε ότι η μπίρα είναι ένα τελείως διαφορετικό προϊόν από αυτό που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε στην Ελλάδα. Έτσι «μπολιαστήκαμε» με το μικρόβιο της μικροζυθοποιiας.

Το όνειρο ωρίμασε στο μυαλό μας και αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Το όραμά μας ήταν και είναι να φτιάξουμε craft μπίρες με προσωπικότητα, που ο καταναλωτής θα μπορεί να αναγνωρίζει όταν τις πίνει. Μπίρες που θα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του ζυθοποιού, αλλά ταυτόχρονα θα ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις, στους πειραματισμούς και στις γεύσεις που απαιτεί ο σύγχρονος καταναλωτής.

Πείτε μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιουργήσατε;

Η εταιρεία διάλεξε το όνομα Ζυθοποιία Πελοποννήσου καθώς βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής. Γιατί Karma; Πολύ απλά γιατί είναι ο βασικότερος νόμος του σύμπαντος, που κινεί τα πάντα γύρω μας. Ο νόμος της δράσης και της αντίδρασης, ο νόμος της ανταπόδοσης. Πιστεύουμε ότι αξίζει στους Έλληνες να πίνουν καλή, ποιοτική craft μπίρα.

Το logo μας είναι ένα λιοντάρι, στο οποίο η εμπειρία και ο χρόνος έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Ένας ανθρωπόμορφος λέων με μυωπικά γυαλιά, με σκεπτόμενο ύφος, που έχει φιλοσοφήσει τη ζωή και ξέρει ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι οι στιγμές, ο χρόνος που περνάμε με φίλους και οι μικρές απολαύσεις της ζωής, όπως μια καλή μπίρα.

Πώς ξεκινήσατε; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2014, εν μέσω κρίσης, και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του εξοπλισμού ήρθε αντιμέτωπη με τα capital control. Αυτό προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έναρξη της παραγωγής. Επίσης, σημαντικό πλήγμα στο επιχειρηματικό πλάνο ήταν και η εισβολή της πανδημίας στην καθημερινότητά μας και στις αλλαγές που έφερε στην κατανάλωση. Η μπίρα είναι καλύτερη όταν την απολαμβάνεις με φίλους και, αν κανείς δεν μπορεί να συναντηθεί με κανέναν, τότε λείπει και η απαραίτητη αφορμή για την κατανάλωσή της.

Θα μας παρουσιάσετε τα προϊόντα σας; Τι τα κάνει διαφορετικά;

Karma Pale Ale
ALC: 5,5 %, IBU: 23, PLATO (κατ’ όγκο): 13,5 0P

Μια Pale Ale με 13,5 βαθμούς Plato. Για τη δημιουργία αυτής της μπίρας χρησιμοποιήθηκαν ελληνικές και γερμανικές βύνες, καθώς και ένας συνδυασμός τεσσάρων διαφορετικών λυκίσκων. Η μακρά ωρίμανση, τουλάχιστον 6 εβδομάδων, προσδίδει σώμα και στρογγυλάδα, η οποία ισορροπείται αρμονικά με την πικρή επίγευση των λυκίσκων.

Karma Hoppy Lager
ALC: 5 %, IBU: 18, PLATO (κατ’ όγκο): 13 0P

Μια Lager µε υψηλή ένταση αρώµατος από τις πιο ευγενικές ποικιλίες λυκίσκων. Χρώµα κίτρινο-αχυρένιο, µέτρια πικρότητα µε γλυκιά επίγευση. Στιβαρό σώµα µε διακριτές νότες βύνης και αρώµατα εσπεριδοειδών. Συνοδεύει ψητά σχάρας, κόκκινα κρέατα και πικάντικα τυριά.

Karma Red Ale
ALC: 5,6 %, IBU: 20, PLATO (κατ’ όγκο): 14 0P

Μια Red Ale με χρώμα κεχριμπαρένιο-κόκκινο και αποχρώσεις ανεπεξέργαστου χαλκού. Πλούσιο σώμα με κρεμώδη αφρό και γεύσεις από καραμέλα βουτύρου και μπισκότο με βελούδινη επίγευση. Συνοδεύει αρνάκι, ψητό μοσχάρι και κρεμώδη τυριά.

Από πού προέρχονται οι πρώτες ύλες;

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε είναι κατά βάση ελληνικές. Πρώτον, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή. Δεύτερον, γιατί έτσι οι μπίρες μας θα έχουν μοναδικότητα. Κατά βάση, λοιπόν, ελληνικά κριθάρια και βύνες σε συνδυασμό με γερμανικές, νερό από τη Νεμέα –μην ξεχνάμε ότι η μπίρα αποτελείται από σχεδόν 95% νερό–, και λυκίσκοι από όλο τον κόσμο, και ευελπιστούμε σε λίγο καιρό και από Ελλάδα. Ακόμα και για τα υπόλοιπα υλικά, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε οτιδήποτε παράγεται στη χώρα μας, από το καπάκι μέχρι το χαρτοκιβώτιο. Το μότο μας είναι «Drink Local», γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σας που ξεχωρίζετε;

Δεν νομίζω πως θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποια από τα προϊόντα μας, αφού όλα έχουν «σχεδιαστεί» και παραχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε καθένα από αυτά να προσφέρει μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία.

Θα μας προτείνετε τρόπους χρήσης των προϊόντων σας, εκτός από τους κλασικούς, ή κάποιες συμβουλές, συνταγές κ.ά.;

Η μπίρα έχει πολλές ιδιότητες. Εκτός από το ότι αποδεικνύεται αναζωογονητική και ευεργετική για το σώμα μας όταν καταναλώνεται με μέτρο, υπάρχουν κάποιες διαστάσεις που σχετίζονται με την κατανάλωσή της που δεν είναι ευρέως γνωστές, όπως οι παρακάτω.

  • Ενισχύει τα οστά μας:

Η μπίρα περιέχει υψηλά επίπεδα πυριτίου, ενός βασικού μεταλλικού στοιχείου για τον σχηματισμό των ιστών, των μυών και των οστών. Κατά συνέπεια, η μετριοπαθής κατανάλωσή της δυναμώνει τον οργανισμό μας.

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα:

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Ισπανία, η μπίρα μπορεί να διεγείρει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ενώ, στην εν λόγω μελέτη, τα θετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα στις γυναίκες.

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της αϋπνίας:

Η λουπουλίνη στην μπίρα συνιστάται σε περίπτωση αϋπνίας. Ανακατέψτε λίγη μπίρα με νερό και αφήστε τις μαξιλαροθήκες να μουλιάσουν για λίγο στο διάλυμα.

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαρινάδα για κρέας:

Οι σεφ χρησιμοποιούν κάποιες φορές μπίρα για να μαρινάρουν το κρέας, καθώς έχει την ιδιότητα να μαλακώνει, να συντηρεί και να δίνει γεύση στο κρέας. Τοποθετήστε το κρέας που θέλετε να μαρινάρετε σε ένα δοχείο με άφθονη μπίρα. Καλύψτε το με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό για τα μαλλιά:

Χάρη στη βύνη και τη λουπουλίνη που περιέχει, η μπίρα μπορεί να προστατεύσει και να επανορθώσει τα μαλλιά, κάνοντάς τα λαμπερά και απαλά. Βάλτε την μπίρα σε ένα δοχείο και αφήστε τη για λίγες ώρες μέχρι να φύγει το ανθρακικό. Αφού λούσετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν, απλώστε την μπίρα και αφήστε τη για λίγα λεπτά. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και χρησιμοποιήστε μαλακτικό για να τα κάνετε ακόμα πιο μαλακά και για να εξαλείψετε τη μυρωδιά της.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Προφανώς και οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες που μας προσφέρει η ελληνική γη αλλά και η τεχνογνωσία που πια έχει γίνει κτήμα των παραγωγών μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα ελληνική παραγωγική δυναμική.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε και να υποστηρίξετε την κίνηση Wise Greece;

Για τη συμμετοχή μας, καθοριστικές υπήρξαν δύο βασικές αρχές της Wise Greece. Πρώτον, το γεγονός ότι μέσω του έργου της εξασφαλίζεται η σίτιση αστέγων, ενώ υποστηρίζονται και ιδρύματα ή μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που βοηθούν παιδιά και ηλικιωμένους. Δεύτερον, το γεγονός ότι υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια για την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της ελληνικής διατροφής.

 

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Γνωρίζουμε τον Άγγελο από τη Lagadas Farm

Γνωρίζουμε το Γιώργο και την Αλεξάνδρα από την Gareden

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Wise Producers
Wise Producers

Η Wise Greece είναι μία πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό. Από τη μία πλευρά προωθεί τα προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοραστούν τρόφιμα για ορφανοτροφεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Μέχρι σήμερα, συνεργάζεται με 100 παραγωγούς, με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, έχει προσφέρει περισσότερους από 40 τόνους τρόφιμα σε Ιδρύματα, κατακτώντας σημαντικά βραβεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έργο της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+