Γιώργος Ντάνος: “Σπιτική” Μπίρα Ammousa

Ο Γιώργος Ντάνος μας εξηγεί πως μέσα από μία αρνητική κατάσταση όπως η οικονομική κρίση, δημιουργούνται ιδέες. Με οδηγό τη φράση του Καζαντζάκη “όταν πιστεύεις σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά…το δημιουργείς”, μας περιγράφει την ενασχόλησή του με τη ζυθοποίηση και την απόφαση του να παράγει “σπιτική” μπίρα .

Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;

Η ενασχόλησή μου με την ζυθοποίηση άρχισε  το 2016, όταν, τυχαία, δοκίμασα φρέσκια μπίρα από μικροζυθοποιό. Τότε, κατάλαβα την διαφορά γεύσης/ποιότητας και συνειδητοποίησα ότι η μπίρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε.  Κάνοντας μια έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις “σπιτική” μπίρα και, ξαφνικά, ένα απόγευμα, πήρα την απόφαση να αρχίσω να φτιάχνω μπίρα.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η “Ammousa”, η οποία δεν είναι απλά μία μπίρα, αλλά η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου.

Παρ΄ότι δεν ήξερα καν από τι αποτελείτε η μπίρα, δεν ήξερα καν ότι έχει νερό. Όμως δεν φοβήθηκα να ασχοληθώ, δεν φοβήθηκα να ονειρευτώ και να πω “θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου!”

Κάπως έτσι γεννήθηκε η “Ammousa”, η οποία δεν είναι απλά μία μπίρα, αλλά η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είναι επιβεβαίωση και επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας, ακόμη και στο υπόγειο ενός σπιτιού, αν έχει όρεξη για γνώση και  για δημιουργία.

Με τι σκοπό δημιούργησες το συγκεκριμένο brand;

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα στόχο, να συνδυάσω την  μπίρα με το φαγητό. Να  δημιουργήσω μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να συμπληρώνει ή να αναδεικνύει το φαγητό. Ίσως τελικά, αυτό κάνει την διαφορά. Το ότι δηλαδή η μπίρα έχει δημιουργηθεί για να συνοδεύει το φαγητό κι όχι απλώς για να ξεδιψάει.

Με περίπου 100€ μπορείς να φτιάξεις την δικιά σου μπίρα.

Η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό, δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, ούτε μόνο για να σε ξεδιψάει. Αντιθέτως, έχει τη δυνατότητα να δίνει απλόχερα μία “παλέτα” αισθήσεων και γεύσεων. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα: να μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία, με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος.

Πώς ξεκίνησες; Τί δυσκολίες αντιμετώπισες;

Ξεκίνησα ως ερασιτέχνης ζυθοποιός. Στην αρχή, το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω πάρα πολύ ώστε να καταλάβω την όλη διαδικασία της ζυθοποίησης, παραμέτρους που την επηρεάζουν, λάθη που πρέπει να αποφύγω… Συνήθως, η αρχή γίνεται χρησιμοποιώντας “beer kit”, δηλαδή έτοιμο μίγμα συμπυκνωμένου γλεύκους, όπου το μόνο που χρειάζεται είναι η αραίωσή του και η προσθήκη μαγιάς.

Έτσι, αποκτά  κάποιος γνώση και αυτοπεποίθηση στην διεργασία της ζύμωσης. Το κόστος γι αυτό το ξεκίνημα δεν είναι μεγάλο. Με περίπου 100€ μπορείς να φτιάξεις την δικιά σου μπίρα. Η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Μετά, θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ζυμωθεί και περίπου ένα μήνα για να ωριμάσει. Σε 30-40 ημέρες έχεις έτοιμα 20 λίτρα σπιτικής μπίρας! Αφού επεξεργάστηκα αυτή τη διαδικασία και μετά από 3-4 μήνες, άρχισα να αυτοσχεδιάζω και να στήνω το οικο-ζυθοποιείο μου, για να παράγω μπίρα με την μέθοδο “all grain”.

Δηλαδή, παίρνεις βύνη, λυκίσκους, μαγιά και ότι πρόσθετα επιλέγεις, αποφασίζεις τις αναλογίες των υλικών και δημιουργείς την μπίρα όπως εσύ τη θέλεις. Αν είσαι άνθρωπος του “do it yourself” τότε, με τη οικιακή ζυθοποίηση θα αποκτήσεις ένα εξαιρετικό χόμπι.

Μετά από την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών. Σιγά σιγά μαθαίνεις τις ποικιλίες της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης, καθώς και το συνδυασμό τους.

Οι ώρες που αφιερώνω στην παρασκευή της μπίρας είναι ώρες ηρεμίας, δημιουργίας και χαλάρωσης. Τα αρώματα της βύνης και των λυκίσκων σε βγάζουν από την καθημερινότητα και σε κάνουν να περιμένεις με ανυπομονησία το αποτέλεσμα.

Είναι σαν μια προσωπική γιορτή, που δεν πρέπει να επηρεάζεσαι από άλλες γνώμες. Πρέπει να ακολουθείς το ένστικτο και τις αισθήσεις σου. Αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που αποφάσισα να είμαι μόνος μου σε αυτό το ταξίδι… γιατί είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις που απαιτεί αποκλειστικά προσωπικές αποφάσεις και επιλογές.

Ποιες πρώτες ύλες χρησιμοποιείς;

Η “Ammousa” είναι μία μπίρα κατηγορίας English IPA με 5,50% αλκοόλ. Είναι ένας τύπος pale ale που αναπτύχθηκε στην Αγγλία για εξαγωγή στην Ινδία. Η συγκεκριμένη αποτελείται από νερό, κριθάρι, λυκίσκο, μαγιά και τζίντζερ.

Η Ammousa English I.P.A, έχει βραβευτεί τέσσερις συνεχόμενες χρονιές σε πέντε διαφορετικούς διαγωνισμούς:

  • Το 2017, πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.
  • Το 2018, πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Greatasteawards 2018 που έγινε στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.
  • Τον Ιούνιο του 2019, κέρδισε το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food and Drinks Competitions 2019.
  • Το Νοέμβριο του 2019, πήρε την υψηλότερη διάκριση, κερδίζοντας το Double Gold Medal στο παγκόσμιο διαγωνισμό European Beer Challenge.
  • Τον Φεβρουάριο του 2020, απέσπασε την πρώτη θέση στην κατηγορία της από το περιοδικό Beer & Bar magazine.

Η διάκριση στα GreatTasteAwards ήταν μία επιτυχία, η βράβευση στo European Beer Challenge ήταν μία επιβεβαίωση.

Μπορείς να μας περιγράψεις την Ammousa English I.P.A.;

Έχει βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημυρίζουν τον ουρανίσκο, προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα αλλά την ιδανική πικράδα των λυκίσκων που μένει στο τέλος. Συνδυάζεται εξαιρετικά με όστρακα, ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Σίγουρα μπορούν!!! Η κρίση δημιουργεί πολλές φορές ευκαιρίες ή καλύτερα δημιουργεί ιδέες. Πρέπει όλοι μας να ξεφύγουμε από την, κατ΄ εμέ, εύκολη δικαιολογία ότι δεν έχουμε χρήματα ή δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να ονειρευτούμε! Αυτό πρέπει να κάνουμε.
Από την ώρα που ασχολήθηκα με τη ζυθοποίηση έχω στο νου μου μια φράση του Καζαντζάκη: “Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά”.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Ότι γίνετε με πάθος και αγάπη είναι κάτι που υποστηρίζω και σίγουρα θέλω να συμμετέχω. Το να είναι σ’ ένα τραπέζι τόσο απίθανα προϊόντα Ελλήνων μικροπαραγωγών είναι αξιοθαύμαστο και αξιοζήλευτο και ο καθένας θα ήθελα να είναι ανάμεσά τους.
Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι από όλη αυτή την κίνηση και την προσπάθεια παράγεται κοινωνικό έργο, βοηθώντας συνανθρώπου μας που έχουν μεγάλη ανάγκη, κάτι που είναι στα πιστεύω μου.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ για την κίνηση της Wise Greece:

Wise Greece: Υποβρύχιο και Λουκούμια από την Μπαριάμη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Wise Producers
Wise Producers

Η Wise Greece είναι μία πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό. Από τη μία πλευρά προωθεί τα προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοραστούν τρόφιμα για ορφανοτροφεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Μέχρι σήμερα, συνεργάζεται με 100 παραγωγούς, με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, έχει προσφέρει περισσότερους από 40 τόνους τρόφιμα σε Ιδρύματα, κατακτώντας σημαντικά βραβεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έργο της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+