H κατακίτρινη όψη με τα χρωματιστά λουλούδια που αντικρίζεις εξωτερικά σε προδιαθέτει για το «ιδιαίτερον» του χώρου. Μπαίνοντας μέσα νιώθεις να σε αγκαλιάζει η ζεστασιά του. Όμορφα παλιά πράγματα, έπιπλα, αντικείμενα, πολλά από τα οποία πρόσφεραν οι γείτονες. Ένας μπουφές με πορσελάνες της γιαγιάς της Νάντιας, η οποία γεννήθηκε στο Καζακστάν και ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά της…
Το Γυναικείον Καφενείον έχει ένα πολύ σημαντικό σκοπό. Δημιουργήθηκε κυρίως για γυναίκες που χρειάζονται στήριξη, κοινωνικά και εργασιακά. Η πόρτα είναι κάθε μέρα ανοιχτή για τις γυναίκες που προέρχονται από ένα κακοποιητικό περιβάλλον, μητέρες δίχως οικονομική στήριξη ή σύντροφο, γυναίκες μετανάστριες.
Γιατί τα στοιχεια είναι για μία ακόμη φορα απογοητευτικά. Οι βιασμοί αυξάνονται, οι κακοποιήσεις σοκάρουν, το μισθολογικό χάσμα εξοντώνει, οι νοοτροπίες που δεν βοηθούν να γεφυρωθεί το χάσμα ανισότητας των φύλων εξοργίζει. Μέχρι και σήμερα που έχουν γίνει πολλά και δεν έχουν γίνει ακόμη περισσότερα, η Ημέρα της Γυναίκας, αντί να γιορτάζεται, υπενθυμίζει. Ότι οι γυναίκες εξακολουθούμε να… ακολουθούμε στην κοινωνική και πολιτικοοικονομική ζωή αυτού του τόπου και κάθε τόπου. Ότι κάποιες γυναίκες χρειάζονται ένα προστατευμένο περιβάλλον να τις φροντίσει.
Το Γυναικείον Καφενείον δεν είναι απλώς ένα καφενείο. Προσφέρει συντροφιά, αγάπη, σε ακούει. Διαθέτει μια πλούσια βιβλιοθήκη σε διάφορες γλώσσες, ξεχωριστό χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά και είναι εκεί και για τις μέρες χαράς, διοργανώνοντας πάρτι, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά. Σερβίρει καφέ και τσάι –με ιδιαίτερη αγάπη στο τσάι–, χειροποίητη βυσσινάδα, ρώσικα πιροσκί, παραδοσιακές ποντιακές πίτες.
Μια ιδιαίτερη γωνιά του χώρου φιλοξενεί το παλτό της Τζένης Βάνου και αρκετά προσωπικά της αντικείμενα και δίσκους, τα οποία έχει παραχωρήσει η κόρη της. Η ίδια η Τζένη Βάνου υπήρξε θύμα οικογενειακής βίας σε μια δύσκολη εποχή, όμως είχε βρει τη δύναμη να μιλήσει ανοιχτά και να καταφέρει να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της, μαζί και την κηδεμονία των παιδιών της.
Πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα βρίσκεται η Νάντια Αβιτίδου, η οποία, ούσα πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο σχολείο των παιδιών της, συνειδητοποίησε πόσες γυναίκες μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, σε κακοποιητικό περιβάλλον, μονογονείς, πολλές φορές χωρίς να έχουν καν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα βασικά στα παιδιά τους, όπως το κολατσιό για το σχολείο. Αυτό την κινητοποίησε για να σκεφτεί, καταρχήν, με ποιο τρόπο θα μπορούσαν αυτές οι γυναίκες να στηριχτούν.
Δημιούργησε, λοιπόν, τον Πολιτιστικό και Φιλανθρωπικό Σύλλογο Γυναικών «Ελπίδα Μάνας», με σκοπό την ψυχολογική, νομική και υλική υποστήριξή τους, αλλά και για να τις βοηθήσει να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία. Στην πορεία δημιουργήθηκε και ο Γυναικείος Συνεταιρισμός ΙΠΠΟΛΥΤΗ (Ippoliti Home), με στόχο την εργασιακή τους αποκατάσταση.
Στο εργαστήριο οι γυναίκες εκπαιδεύονται μέσω σεμιναρίων αναπαλαίωσης επίπλων, μαθημάτων ραπτικής και πλεξίματος και φτιάχνουν τις δικές τους δημιουργίες, όπως ρούχα, αξεσουάρ, προϊόντα ομορφιάς, ενώ παρέχουν και υπηρεσίες περιποίησης. Κάποιες σχολές, επίσης, τους προσφέρουν υποτροφίες. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν αυτοεκτίμηση, νιώθουν παραγωγικές και δυνατές.
H Νάντια Αβιτίδου είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εσπερινών Λυκείων, πηγαίνει και η ίδια σε Εσπερινό Λύκειο και προετοιμάζεται για τη Νομική Σχολή και, όπως μας λέει, δίνει αγώνα για να καταργηθεί η ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) ώστε να έχουν όλοι ίσα δικαιώματα στη μόρφωση.
- Γυναικείον Καφενείον: Ξενοφώντος 85, Καλλιθέα, τηλ. 2130 475437 | Ippoliti home: Facebook & Instagram
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.