«Γυναικείες Ιστορίες» στο Θέατρο Vault

Τα διηγήματα «Γυναικείες Ιστορίες» του δημοσιογράφου Γιώργη Μασσαβέτα μεταφέρονται για πρώτη φορά στη σκηνή σε διασκευή-σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2016 και η μεταφορά του από τον Δημήτρη Καρατζιά ανοίγει τον δρόμο για ένα έργο που θα παιχτεί και στο μέλλον.

Θεωρώ ότι οι γυναικείες φωνές ακούγονται πιο πολύ από ποτέ στον δημόσιο λόγο και το θέατρο οφείλει να πρωτοπορεί και να ωθεί την αλλαγή. Άρα, συμφωνώ απόλυτα με την απόπειρα να μεταφερθεί το έργο αυτό και να «αναγεννηθούν» μορφές γυναικών εμβληματικές ενός πολύ κοντινού παρελθόντος, οικείες της ζώσας ιστορίας μας. Και γράφω συμφωνώ απόλυτα καθώς το έργο είναι έξυπνα γραμμένο και αποδίδεται άρτια και καθηλωτικά στη σκηνή.

Χιούμορ, καθημερινός λόγος, νοσταλγία, γνήσια λαϊκή σοφία, πονηριά και εξυπνάδα, φτώχεια και «πλούτος». Όλα αυτά αποδίδονται άψογα από τις τέσσερις κυρίες, τη Μαρία Γράμψα, την Κική Μαυρίδου, τη Φανή Παλιούρα και τη Χριστίνα Σαμπανίκου. Σε αυτή την παρέα εισβάλει ως αφηγητής και ωτακουστής των όσων λένε οι γυναίκες μεταξύ τους ο Δημήτρης Καρατζιάς. Πληθωρικές, ακατάπαυστες στον λόγο, ανθρώπινες, με τις εμμονές τους, με τα προσωπικά τους, οι πρωταγωνίστριες ξεδιπλώνουν την ιστορία της Ελλάδας από το ’44 μέχρι τη δεκαετία του ’70, με αναφορές και σε παλαιότερες εποχές.

Η Κατίνα, ή πιο σωστά «Κατινάρα», η «αγία» Ασήμω, η Μαριγώ και η Αννέτα, η μητέρα του Γιώργη, απενοχοποιούν τον λόγο, εκφράζονται πηγαία, δομώντας πανέξυπνα μια ιστορία που κυλάει σαν νεράκι ή ίσως… σαν δάκρυ.

Ένα πεζούλι στο σκηνικό που σφύζει από ασπρόμαυρες φωτογραφίες αποτελεί το σημείο συνάντησης. Τέσσερις διάφανες καρέκλες, διάφανες σαν τα «φαντάσματα» αυτών των γυναικών που βίωσαν την πατριαρχία, την υπέμειναν και την υπονόμευσαν ταυτόχρονα. Ο Γιώργης, μεγαλώνοντας, μαθητεύει δίπλα στις γυναίκες που πάλεψαν με τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής, με τα προξενιά, την πορνεία, τη μοιχεία, την υπογεννητικότητα, τον αναλφαβητισμό, τη θρησκοληψία, τον κομματικό φανατισμό, τις πολιτικές διαμάχες, τα εγκλήματα του Εμφυλίου, την προσφυγιά και, πάνω από όλα, με τη μητρότητα.

Αυτές εκεί ήταν οι κυρίαρχες της γειτονιάς. Έτοιμες να ερωτευτούν, να μεγαλώσουν παιδιά «με τα ψέματα», να φορέσουν τα μαύρα για τους νεκρούς του Εμφυλίου, να δουλέψουν σκληρά, να αστειευτούν και να κοροϊδέψουν.

Η γραφή του Μασσαβέτα μάς οδηγεί στη Νίκαια, στα Γερμανικά, στην Τρούμπα, στο Δάσος του Σχιστού, στη Θηβών και στον Κορυδαλλό. Προσωπικά, με πήγε πίσω σε θραύσματα μνήμης από γυναίκες που συζητούσαν στο Περιστέρι και στην Κυψέλη, πολλές φορές χαμηλόφωνα, με ένα τσιγάρο στο χέρι, καθαρίζοντας φασολάκια, ράβοντας. Το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς, και αυτό αποτελεί το κατόρθωμα της πεντάδας των ηθοποιών.

Στον Δημήτρη Καρατζιά, πέρα από τον ωραίο του λόγο ως αφηγητή, μου άρεσαν οι εκφράσεις όταν τον μάλωνε η Μαριγώ. Ήταν αυτές ενός γιου που ξέρει το λάθος του, αλλά διαφωνεί με τη μάνα του. Με ενθουσίασε η «ντοπιολαλιά» της Μαρίας Γράψα, οι απίστευτες κινήσεις και οι μονόλογοί της. Η Χριστίνα Σαμπανίκου, άπιαστη στον ρόλο της θεούσας, σε έκανε να νιώθεις ότι θα τη δεις Κυριακή πρωί έξω από τον Άγιο Νικόλαο στον Πειραιά. Η Φανή Παλιούρα ήταν πληθωρική και μεστή ως «τσαούσα» Κατινάρα του έργου και, τέλος, η Κική Μαυρίδου στον ρόλο της «σακατεμένης» από ασθένεια επί μιάμιση ώρα βουτάει στον ρόλο απόλυτα, προβάλλοντας με την ομιλία και τις κινήσεις της το «πρόβλημά» της που την κράτησε «στο ράφι».

Το τραγούδι συμμετέχει όσο χρειάζεται στην παράσταση, ενώ οι ενδυματολογικές προτάσεις είναι άψογα ταιριαστές στον κάθε χαρακτήρα.

Συνολικά, η παράσταση είναι «άχαστη» και, το κυριότερο, προκαλεί συναισθήματα που εναλλάσσονται, άρα εξυπηρετεί τον βαθύτερο στόχο και σκοπό του θεάτρου: είναι ψυχωφέλιμη!

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γιώργης Μασσαβέτας | Δραματουργική επεξεργασία-Θεατρική διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς | Πρωτότυπη μουσική/Τραγούδια: Μάνος Αντωνιάδης | Παραδοσιακά τραγούδια: Μαρία Γράμψα | Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης | Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας | Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Λάσκαρης | Διεύθυνση παραγωγής: Δήμητρα Γεωργοπούλου | Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρία Γράμψα, Δημήτρης Καρατζιάς, Κική Μαυρίδου, Φανή Παλιούρα, Χριστίνα Σαμπανίκου

Πληροφορίες

Έως 27 Φεβρουαρίου | Σάββατο 21:15 και Κυριακή 18:15 | Vault Theatre Plus: Μελενίκου 26, Βοτανικός, τηλ. 213 0356472

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Θεατρικός Δεκέμβριος

Λουκής Λάρας: Ένας Αντι-Ήρωας στα Μετόπισθεν

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+