Εάν έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μία έκφραση για να περιγράψουμε τη Μαλαγουζιά, θα ήταν «η ποικιλία success story».
Την ιστορία της συνοδεύει ένα σχετικά μικρό χρονικά, αλλά εντυπωσιακό βιογραφικό. Ξεκίνησε τη διαδρομή της από τη δεκαετία του 1970, σήμερα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να εξελίσσεται. Κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα από την ορεινή Ναυπακτία και ενώ έφτασε πολύ κοντά στην εξαφάνιση, τελικά διασώθηκε και πλέον είναι από τις πιο αγαπητές ποικιλίες του οινόφιλου κοινού.
Στον φετινό Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώθηκαν 30 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Mεγάλοι νικητές της φετινής διοργάνωσης είναι το Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori Σαντορίνη 2019, που διακρίθηκε ως καλύτερος οίνος του διαγωνισμού και έλαβε ειδική διάκριση για την ποικιλία Ασύρτικο. Στην κατηγορία των αμπελοοινικών αποσταγμάτων διακρίθηκε το τσίπουρο Meteoro χωρίς γλυκάνισο της αποσταγματοποιίας Τσίνας Βασίλειος & Σία Ο.Ε.
Στην κατηγορία της ποικιλίας Μαλαγουζιά, η ειδική διάκριση μοιράστηκε σε 4 παραγωγούς, που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία αλλά και χρυσό μετάλλιο.
Thessaloniki Wine & Spirits Trophy
Έπειτα από 23 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας με βασικό στόχο την ανάδειξη του επώνυμου ελληνικού οίνου και αποστάγματος, ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε Thessaloniki Wine & Spirits Trophy.
Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα, ενθαρρύνοντας και τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ’ όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με την υποστήριξη και τη συμμετοχή όλου του κλάδου του κρασιού, υπό την προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Λαζαράκη Master of Wine.
Κατά τη διάρκεια των τριήμερων γευστικών δοκιμών του διαγωνισμού στη Θεσσαλονίκη, δοκιμάζουν και αξιολογούν κρασιά και αποστάγματα από όλο τον κόσμο καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι, Μasters of Wine, Master Sommeliers και δημοσιογράφοι οίνου και αποσταγμάτων.
Στα χρόνια που πέρασαν, μαζί με το κρασί εξελίχθηκε και ο ίδιος ο διαγωνισμός, δημιουργώντας ένα αντιπροσωπευτικό στη φιλοσοφία του προφίλ, με την πλέον αξιόλογη τεχνογνωσία. Το μοντέλο κανονισμού συμμετοχών του διαγωνισμού, η άρτια μηχανοργάνωση και το αδιάλειπτο στα στάδια του διαγωνιστικού τμήματος, καταστούν το κύρος των αποτελεσμάτων αδιαμφισβήτητο.
Διατηρώντας ως σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη με τον εμβληματικό Λευκό Πύργο, ο διαγωνισμός εμφανίστηκε φέτος με ανανεωμένο τίτλο και λογότυπο, αποδεικνύοντας ότι συμβαδίζει με τις εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών.
Thessaloniki Wine & Spirits Trophy είναι πλέον ο νέος τίτλος της διοργάνωσης, με το νέο λογότυπο να οπτικοποιεί το τοπόσημο της πόλης, τον Λευκό Πύργο, ενώ ενσωματώνει κάθετες γραμμές και εναλλασσόμενα πάχη που υποδηλώνουν την πορεία παραγωγής, τους αμπελώνες, τη συνεχή αναζήτηση για την τελειότητα, την αδιάκοπη βελτίωση και την ποιότητα. Μια νέα ταυτότητα που αναδεικνύει τον τόπο και αποπνέει σιγουριά και εμπειρία.
Στην ειδική, λοιπόν, διάκριση για τον καλύτερο ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μαλαγουζιά αναδείχθηκαν 4 διαφορετικά κρασιά, τα οποία σχολιάζουν εδώ οι παραγωγοί των οινοποιείων, περιγράφοντας την ιστορία πίσω από τη δημιουργία κάθε ετικέτας.
Malagousia Barrique 2023, Wine Therapy, ΠΓΕ Θεσσαλονίκη
Η ιδέα για τη δημιουργία της «βαρελάτης» εκδοχής της ποικιλίας γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της διπλωματικής εργασίας της νέας οινολόγου Ιωάννας Κοντοπού, της μικρής κόρης του Θωμά Κοντοπού, ιδρυτή του Wine Therapy. Με αφορμή το θέμα της διπλωματικής εργασίας της «Οργανοληπτικά και Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Οίνων της Ποικιλίας Μαλαγουζιά», δοκιμάστηκε σε τυφλή γευστική δοκιμή μεγάλος αριθμός οίνων της ποικιλίας, από διαφορετικούς παραγωγούς, χρονιές, περιοχές και στιλ οινοποίησης.
Το συμπέρασμα της διπλωματικής εργασίας είναι ότι η χαρισματική αυτή ελληνική ποικιλία, εκτός από τα εντυπωσιακά αρώματα που μπορεί να δώσει σε ένα κρασί, με την κατάλληλη στρεμματική απόδοση και οινοποίηση μπορεί να παράγει κρασιά πολύπλοκα, που ξεχειλίζουν χαρακτήρα και προσωπικότητα.
Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη ειδική διάκριση για τον καλύτερο ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μαλαγουζιά που απονέμεται στο Wine Therapy-kontopos τα τελευταία 3 χρόνια, καθώς στον διαγωνισμό του 2022 και το Έναρξις, σοδειά 2021, απέσπασε την ίδια διάκριση και χρυσό μετάλλιο.
Οικοσύστημα Μαλαγουζιά Single Block Λατύπες 2022, Κτήμα Άλφα, ΠΓΕ Φλώρινα
Η έκφραση της τυπικότητας μιας ποικιλίας είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Το μικροκλίμα αλλά και το μεσοκλίμα θεωρούνται βασικά στοιχεία σύνθεσης του αρωματικού και γευστικού προφίλ μιας ποικιλίας. Πιο συγκεκριμένα, το μεσοκλίμα που διαμορφώνεται στο συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο παρουσιάζει και μια φυσική δίοδο ενός βορειοδυτικού, δροσερού αέρα, το οποίο επηρεάζει άμεσα την καλλιεργητική περίοδο των φυτών.
Η πρόταση της νέας ετικέτας «Λατύπες» έχει να κάνει με τα στοιχεία του συγκεκριμένου αμπελοτεμαχίου (block), το οποίο είναι και το μοναδικό με νότιο προσανατολισμό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένα από πιο ζεστά αμπελοτόπια και η διαχείρισή του λειτουργεί με γνώμονα κυρίως την προστασία του φυλλικού τοιχώματος από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό βασίζεται σε συγκεκριμένη διαμόρφωση, με σκοπό το φυτό να αποκομίζει τα θετικά στοιχεία της φωτοσύνθεσης και ταυτόχρονα να αποφεύγονται φαινόμενα θερμοπληξίας.
Το υπέδαφος χαρακτηρίζεται από χαλίκια ασβεστολιθικής προέλευσης, που βοηθούν στον αερισμό του εδάφους και αποτελούν πηγή σημαντικών ιχνοστοιχείων για το αμπέλι και βελτίωσης της δομής του εδάφους. Οι συνθήκες αυτές λειτουργούν στη δημιουργία ενός ντελικάτου υπο-τερπενικού (ελαφρώς μοσχατίζων) αρωματικού χαρακτήρα, που χαρακτηρίζει την ποικιλία Μαλαγουζιά.
Το αρωματικό βάθος της ποικιλιακής έκφρασης αναδεικνύεται και ενισχύεται με την οινοποίηση σε μεγάλο δρύινο βαρέλι 7,5 tn, όπου έχει εφαρμοστεί μια πρωτοποριακή τεχνοτροπία σύνθεσης ξύλων διαφορετικής προέλευσης (μία δούγια που προέρχεται από γαλλική δρυ και μία από ελληνικό, λευκό ρόμπολο). Η συγκεκριμένη τυπολογία ξύλου λειτουργεί έτσι ώστε να προσφέρει οξυγόνωση σε τρεις χρόνους, συνεισφέροντας θετικά κατά τα στάδια ζύμωσης, στο πρώιμο στάδιο ωρίμανσης και κατά την όψιμη φάση παλαίωσης του οίνου.
Το τελικό προϊόν αποκτά έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, με ενισχυμένη αρωματική ένταση και πολυπλοκότητα. Η μελέτη αυτή έχει αναπτυχθεί στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του κτήματος και διήρκησε μια οκταετία μέχρι να οδηγηθούμε στη δημιουργία του συγκεκριμένου οίνου.
La terre pres du soleil Οινοποιείο Γκιρλέμη 2020, Καρυώτη Ευαγγελία, Επιτραπέζιος Οίνος
Η ονομασία «La terre près du soleil» σημαίνει η γη κοντά στον ήλιο, αφού η θέση που βρίσκεται το αμπελοτόπι από το οποίο παράγεται ο συγκεκριμένος οίνος λέγεται Προσήλια και χαρακτηρίζεται από το μεγαλύτερο υψόμετρο. Πρόκειται για 3.975 αριθμημένες φιάλες, οι οποίες αφιερώνονται και φέρουν την υπογραφή της μητέρας της οικογένειας Ευαγγελίας Γκιρλέμη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στήριξή της όλα αυτά τα χρόνια.
Σε μια φιάλη La terre près du soleil θα βρείτε σύνθετα αρώματα ροδάκινου, εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Ευχάριστο στο στόμα, με ζωηρή οξύτητα και κρεμώδη υφή που ενισχύει μια μακρά επίγευση.
Μαλαγουζιά Σκευοφύλαξ 2023, Σκευοφύλαξ Σακελάρης, ΠΓΕ Κως
Η Μαλαγουζιά του οινοποιείου Σκευοφύλαξ καλλιεργείται βιολογικά στην περιοχή της Κεφάλου στο νησί της Κω, σε αμπελοτόπια με μεγάλες κλίσεις και αναβαθμίδες.
Το έδαφος είναι αμμώδες, με μεγάλη περιεκτικότητα σε ελαφρόπετρα λόγω της ηφαιστειογενούς περιοχής. Χάρη σε αυτό εκμεταλλεύεται περισσότερη υγρασία από τις λιγοστές βροχοπτώσεις του χειμώνα αλλά και από το καλοκαιρινό αγιάζι κι έτσι τα φυτά ανταποκρίνονται πολύ καλά στην παρατεταμένη καλοκαιρινή ξηρασία.
Το αποτέλεσμα της Μαλαγουζιάς μας σε ένα τέτοιο νησιωτικό περιβάλλον, διαφορετικό από αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου κυρίως την έχουμε συνηθίσει, είναι να μη χάνει τον φρουτώδη αρωματικό της πλούτο και παράλληλα να μας δίνει και ένα γεμάτο μεταλλικό και με οξύτητα στόμα, με στρογγυλή γεύση.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
1999-2019 | Κάθετη Δοκιμή στο Ξινόμαυρο του Κτήματος Φουντή
Ετικέτες Κρασιών ή Μικρά Έργα Τέχνης