The Hellenic Initiative: Δίπλα Στην Ελλάδα

Το THI (The Hellenic Initiative) έχει διανείμει στην Ελλάδα 4,6 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης και άλλα 8,7 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την ελληνική διασπορά των ΗΠΑ το 2012 και της οποίας μέλη είναι ονόματα όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton (Honorary Chairman), ο Πρώην Πρόεδρος και CEO της Dow Chemical Company Andrew N. Liveris (Chairman), η ιδρύτρια και CEO της Thrive Global, Arianna Huffington (International Ambassador) και ο George P. Stamas Senior Partner στην εταιρεία Gibson, Dunn & Crutcher.

Η πρωτοβουλία που σήμερα αριθμεί πληθώρα μελών και υποστηρικτών της διασποράς από κάθε γωνιά της γης έχει καταφέρει να συσπειρώσει για πρώτη φορά τη διασπορά της χώρας μας δημιουργώντας ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπων που έχουν ως στόχο τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεισφοράς του THI είναι η συμμετοχή 400 ανθρώπων από όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης του COVD-19,  συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του THI και δώρισαν 100.000$ στο ταμείο έκτακτης ανάγκης της πρωτοβουλίας.

Η πρωτοβουλία The Hellenic Initiative New Leaders, αποτελείται από μια διεθνή ομάδα ομοειδών επαγγελματιών που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους (ηλικίας 21-40 ετών), οι οποίοι πιστεύουν ενεργά στην επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας, μέσω της φιλανθρωπίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Η Artemis, ο Spyros και ο Peter είναι 3 νέοι άνθρωποι που με τις ιδέες τους, το χρόνο τους και το πάθος τους για την Ελλάδα συνεισφέρουν καθοριστικά στην πρωτοβουλία New Leaders.

Peter Polydor- Τορόντο Καναδάς

Ο Peter είναι ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ergo Holdings, ενός ιδιωτικού ομίλου εταιρειών στον τομέα των χρηματοοικονομικών, τεχνολογιών και ακινήτων. Ως Πρόεδρος, ο Peter επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε τομείς τεχνολογίας και σε ακίνητα. Παράλληλα ο Peter είναι ο ιδρυτής του κτηρίου Eureka, ενός τεχνολογικού κόμβου 3 στρεμμάτων που προορίζεται για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με τοποθεσίες στην Καλιφόρνια και τον Καναδά. Εκτός από τη δουλειά του στο Ergo, είναι επίτιμος καθηγητής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και πρόεδρος της Accelerate Greece. Ο Peter είναι αποδέκτης, μεταξύ άλλων, του Ελληνικού Βραβείου “40 Under 40” και του “Power 30 Under 30′. Ήταν συνεργάτης του Edmonson στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ενώ έλαβε το πτυχίο του από το Occidental College και το MBA του με διάκριση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Said Business School).

1. Γιατί αποφάσισες να συμμετέχεις στο THI;

Το THI δίνει μεγάλη έμφαση στο πώς να υποστηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και δεν στέκεται μόνο στη φιλανθρωπία. Είναι κάτι που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο όποτε η συμμετοχή μου στο THI ήταν εύκολη απόφαση.

2. Ποιος είναι ο ρόλος σου στο THI;

Καθαρά υποστηρικτική. Συμμετέχω στο πρόγραμμα Accelerate Greece, μια καινοτόμο πρωτοβουλία του THI που κάθε χρόνο φέρνει στην Καλιφόρνια ελληνικές εταιρείες, καλύπτοντας όλα τους τα έξοδα και συντονίζοντας συναντήσεις τους με επιχειρηματίες, επενδυτές και μέντορες από τη Σίλικον.

3. Τι σημαίνει η Ελλάδα για σένα;

Είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, είναι μέρος της ταυτότητάς μου, είναι μέρος του ποιος είμαι, για αυτό και αφιερώνω τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια στηρίζοντας τους Έλληνες τόσο εδώ όσο στον Καναδά όσο και στην Ελλάδα.

4. Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα όταν βρίσκεσαι στον Καναδά;

Δύσκολη απάντηση. Εκτός από το φαγητό (γέλια), δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο που να μοιάζει με την Ελλάδα. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Είναι το τοπίο, η ενέργεια.

5. Τι δεν σου λείπει;

Η γραφειοκρατία και πως μια μικρή μερίδα Ελλήνων προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους τους τουρίστες- ευτυχώς όχι η πλειοψηφία και για αυτό έχουμε και τόσο καλό όνομα στον τουρισμό.

6. Έχει αξιοποιήσει το ελληνικό κράτος τη δύναμη της ελληνικής διασποράς στον βαθμό που θα έπρεπε;

Τον περασμένο χρόνο έχω δει μια πραγματική αλλαγή από την πολιτεία προσπαθώντας να που αξιοποιήσει τη διασπορά. Τα προηγούμενα χρόνια όμως θα έλεγα πως όχι.

7. Τι θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό κράτος για να φέρει τους ανθρώπους από τη διασπορά πιο κοντά στη χώρα;

Να αξιοποιήσει τις δεξιότητές τους και τις γνώσεις τους, δίνοντας κίνητρα στους ανθρώπους της διασποράς να γίνουν Έλληνες πολίτες και να έρθουν να εργαστούν ή να συνεισφέρουν στη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Steve Vranakis ( ο Chief Creative Officer της Ελλάδας) που εγκατέλειψε τα οικονομικά οφέλη της Google και προσπαθεί να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί την Ελλάδα.

8. Μια ευχή…

Η συνέχιση της επιτυχίας της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο για την Ελλάδα και τους Έλληνες και το μέλλον της χώρας.

Artemis Kohas, Director New Leaders and Special Projects THI, Νέα Υόρκη

Η Άρτεμις είναι ιδρύτρια του πρακτορείου PR The Kohas Agency και το πελατολόγιό της εκτείνεται στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Έχει πτυχίο B.S. στην Ψυχολογία με minor στην Ιστορία της Τέχνης από το Lafayette College και μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία από το New York University. Πάντα κατείχε ηγετικές θέσεις στην εκκλησιαστική κοινότητα που μεγάλωσε στην Πενσυλβάνια. Έκανε το BS της στο Lafayette και τo MA της στη Νέα Υόρκη. Η τρέχουσα ενασχόληση της με το THI της συνδυάζει την αγάπη της για τη φιλανθρωπία με την ικανότητά της να συνδέει ανθρώπους και επιχειρήσεις. Ως Director New Leaders and Special Projects έχει συμβάλλει στην επέκταση του προγράμματος Young Leaders εκτός της Νέας Υόρκης και σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες, τη Γουάσινγκτον, το Σαν Φρανσίσκο, το Λονδίνο.

1. Γιατί αποφάσισες να συμμετέχεις στο THI;

Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου φιλάνθρωπο. Ο πατέρας μου μας μεγάλωσε λέγοντάς μου για να είμαι ευγνώμον για όλες τις ευλογίες που έχουμε και να δίνουμε στο συνάνθρωπο. Έχω προσφέρει εθελοντικά το χρόνο μου όλα αυτά τα χρόνια σε πολλούς οργανισμούς. Όταν ήρθα σε επαφή με το THI ασχολήθηκα αρχικά εθελοντικά και βλέποντας τις φοβερές προοπτικές της πρωτοβουλίας αποφάσισα να συνεργαστώ και πιο επίσημα με τον οργανισμό. Μου αρέσει το THI επειδή είναι παγκόσμιο, χωρίς αποκλεισμούς και συνδυάζει όλα όσα αγαπώ: την Ελλάδα, τη φιλανθρωπία και την επιχειρηματικότητα.

2. Ποιος είναι ο ρόλος σου στο THI;

Ο ρόλος μου στο THI έχει αυξηθεί όλα αυτά τα χρόνια, πλέον είμαι επίσημα Director New Leaders and Special Projects αν και επειδή είμαστε μια πολύ μικρή ομάδα στο THI, όλοι κάνουμε αρκετές δουλειές. Συμμετέχω περισσότερο στο σχεδιασμό εκδηλώσεων, σιωπηλών / δημοπρασιών και ειδικών έργων. Φέτος οργάνωσα και τις διαδικτυακές εκδηλώσεις της σειράς Digital Speaker και παράλληλα βοηθώ στην επικοινωνία τις χορηγίες και την ανάπτυξη της κοινότητας.

3. Τι σημαίνει η Ελλάδα για σένα;

Μαγεία. Σπίτι. Κληρονομία.. Ρίζες. Ενέργεια. Φως. Οικογένεια. Οι φιλοι. Κοινότητα. Φιλοσοφία. Αγάπη. Ομορφιά.

4. Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα όταν βρίσκεσαι στις ΗΠΑ;

Ο ρυθμός που είναι ελαφρώς πιο αργός από τη Νέα Υόρκη και επιτρέπει την πραγματική ανθρώπινη σύνδεση, και το φως που μου θυμίζει πάντα πόσο ευγνώμων είμαι για την ομορφιά της φύσης γύρω μου.

5. Τι δεν σου λείπει;

Βλέπω την Ελλάδα ως μια χώρα που ενώνει το παλιό με το νέο. Αυτό την καθιστά ένα τόσο ενδιαφέρον μέρος όπου ευδοκιμεί η τέχνη και ο πολιτισμός. Έχουμε όμως και κάποια τροχοπέδια όπως είναι η γραφειοκρατία και ο αναχρονιστικός τρόπος σκέψης σε κάποια θέματα. Όταν αυτά τα γίνονται οδοφράγματα, τότε σίγουρα δεν μου λείπουν!

6. Έχει χρησιμοποιήσει το ελληνικό κράτος τη δύναμη της ελληνικής διασποράς στον βαθμό που θα έπρεπε;

Υπάρχουν σαφείς προσπάθειες για νέες ιδέες, καινοτομία, εκσυγχρονισμό, ωστόσο πιστεύω ότι εμείς ως διασπορά θα θέλαμε να συμμετέχουμε περισσότερο στο να είμαστε πρεσβευτές για τη χώρα μας, αλλά δεν μας δίνονται οι ευκαιρίες να το πράξουμε.

7. Τι θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό κράτος για να φέρει τους ανθρώπους από τη διασπορά πιο κοντά στη χώρα;

Αν κάποιος μπορούσε να ενώσει την παγκόσμια διασπορά, είναι το ελληνικό κράτος. Δώστε μας κάτι για να δουλέψουμε και θα ακολουθήσουμε. Το βλέπω αυτό στην κοινότητά μας στο THI. Οι Έλληνες χτίζουμε κοινότητες και βοηθάμε ο ένας τον άλλον να προχωρά όταν είμαστε στα καλύτερά μας και πίσω από μια συγκεκριμένη στοχευμένη αιτία. Οι ιδέες και οι ανάγκες είναι ατελείωτες. Εμπλέξτε μας σε έργα με όραμα, δώστε μας εθελοντικές ευκαιρίες και υπόσχομαι ότι θα το κάνουμε…

8. Μια ευχή….

Η ευχή μου είναι πάντοτε να βλέπουμε όλοι την ανθρώπινη πλευρά του άλλου. Να θυμόμαστε ότι ο καθένας έχει μια ιστορία και προτού αντιδράσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη συμπόνια μας. Να καταλάβουμε ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικοί είμαστε, ότι όλοι θέλουμε τα ίδια πράγματα, να ζούμε με υγεία, να αγαπάμε, να ευημερούμε. Ας αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον. Για μένα, αυτό σημαίνει να είσαι Έλληνας και πολίτης του κόσμου.

Spyros Ladeas, Chairperson THI Young Leaders London

Ο Σπύρος είναι Επικεφαλής Περιεχομένου στο Founders Forum στο Λονδίνο, ένα από τα κορυφαία δίκτυα τεχνολογικών επιχειρηματιών της Ευρώπης, όπου συμμετέχουν ιδρυτές εταιρειών τεχνολογίας, CEOs, επενδυτές και κυβερνητικοί ηγέτες. Ο Σπύρος κατάγεται από τη Νέα Υόρκη και αποφοίτησε από το Boston College σπουδάζοντας Οικονομικά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα και πάθος του είναι να συνδέει ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες με ένα διεθνές δίκτυο επιχειρηματιών και επενδυτών.

1. Γιατί αποφάσισες να συμμετέχεις στο THI;

Μου αρέσει να συμμετέχω στο THI γιατί μέσω αυτού του δικτύου, συναντώ Έλληνες της διασποράς που θέλουν να παίξουν θετικό ρόλο στην οικοδόμηση ιδεών, πρωτοβουλιών, προόδου και καινοτομίας στην Ελλάδα.

2. Ποιος είναι ο ρόλος σου στο THI;

Μαζί με μια ομάδα Ελλήνων της διασποράς στο Λονδίνο χτίζουμε την κοινότητά μας στο Λονδίνο για να τρέξουμε πρωτοβουλίες που προβάλλουν το όραμα του THI και να συσπειρωσουμε περεταίρω την Ελληνική διασπορά του Λονδίνου.

3. Τι σημαίνει η Ελλάδα για σένα;

Παρόλο που το Λονδίνο είναι το σπίτι μου και ως Έλληνας της διασποράς δεν έχω ζήσει ποτέ στην Ελλάδα για περισσότερα από δύο χρόνια, η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από ένα δεύτερο σπίτι, είναι σαν ένα παράλληλο σύμπαν, όπου έχω την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τις επαφές που έκανα όλα αυτά τα χρόνια. Μου αρέσει πολύ να επισκέπτομαι τόσο συχνά για να δω πώς μπορώ να παίξω ρόλο στην επόμενη γενιά της Ελλάδας και να συμβάλλω θετικά στο μέλλον της χώρας μας.

4. Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα όταν βρίσκεσαι στο Λονδίνο;

Μου λείπει ο αυθορμητισμός, η καθημερινή αθηναϊκή ζωή, να βλέπω φίλους στο κέντρο, να πηγαίνω στην παραλία τα βράδια, να κάνω οδικά ταξίδια στην Πελοπόννησο και να περνάω τα Σαββατοκύριακα μου στα ελληνικά νησιά, η ελληνική κουλτούρα, οι μεσογειακές καλοκαιρινές βραδιές και τα ηλιόλουστα απογεύματα της Αττικής.

5. Τι δεν σου λείπει;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που δεν μου λείπει.

6. Έχει χρησιμοποιήσει το ελληνικό κράτος τη δύναμη της ελληνικής διασποράς στον βαθμό που θα έπρεπε;

Νομίζω ότι υπήρξαν πολλές προσπάθειες, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες. Δεν νομίζω ότι είναι αποκλειστικά ευθύνη του ελληνικού κράτους, αλλά το κράτος, οι επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια, θα μπορούσαν να προσδιορίσουν συγκεκριμένους τομείς στον πολιτισμό, τις επιχειρήσεις, την τεχνολογία και την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την πράσινη οικονομία θέτοντας συγκεκριμένους σκοπούς όπου η διασπορά και οι Έλληνες που ζουν στη χώρα θα μπορούσαν να συνεργαστούν με σαφείς στόχους.

7. Τι θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό κράτος για να φέρει τους ανθρώπους από τη διασπορά πιο κοντά στη χώρα;
Ίσως θα μπορούσε να υπάρξει προσπάθεια με περισσότερα προγράμματα, όπου οι Έλληνες της διασποράς στα 20 και τα 30 τους μπορούν να έρθουν να σπουδάσουν, να ζήσουν, να εργαστούν στην Ελλάδα για δύο χρόνια. Πήγα στο στρατό το 2013 κι ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούσα να κάνω για να καταλάβω και να ενσωματωθώ πλήρως στην ελληνική κοινωνία.

8. Μια ευχή….
Εύχομαι τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα τμήματα Ε & Α να δημιουργήσουν ένα διεθνές δίκτυο μεταφοράς τεχνογνωσίας και επιχειρηματικού κεφαλαίου μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου κάτι που θα οδηγήσει σε θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις.

Πατήστε εδώ αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του THI.

#GreeksHelpingGreeks
#THI
#OliMazi

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Hellenic Stories
Hellenic Stories

Η Σύλβια Κλιμάκη είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα περιβάλλοντος στο Forbes, The Evening Standard και The Sunday Times. Το 2020 ίδρυσε το Climate and Green Economy Group of the Harvard Club of the United Kingdom που έχει ως στόχο την προώθηση θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series "This is Greece" που προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ενώ παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Στην Πράξη. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series “This is Greece” που προβλήθηκε στο Αμερικανικό δίκτυο PBS, έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα και έχει κάνει strategic solution design για πολυεθνικές εταιρίες σε θέματα branding and audience understanding. Παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Στην Πράξη στην τηλεόραση του Σκάι για επτά συνεχείς σεζόν. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+