Συνδυάζει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Τεχνολογία με ιστορία. Επιχειρηματικότητα με ρομαντισμό. Πληροφορική με αρχαιολογία. Ο Μιχάλης Κόκκινος ή αλλιώς ο κύριος MOPTIL δημιούργησε με την ομάδα του μια startup που αναπτύσσει εφαρμογές, ειδικά tablets και γυαλιά, μέσω των οποίων μπορούμε να ξεναγηθούμε στο μακρινό ένδοξο παρελθόν οκτώ «αναστηλωμένων» ελληνικών αρχαιολογικών χώρων (και, ανάμεσά τους, ενός ισπανικού).
Μέσω της εικονικής πραγματικότητας μπορούμε να δούμε όχι μόνο πώς είναι σήμερα το αρχαίο μνημείο, αλλά και πώς ήταν τότε, δυόμισι χιλιετίες πριν, όταν έσφυζε από τη ζωή των προγόνων μας.
Με πολύ ισχυρό background σε τεχνολογικό και εμπορικό τομέα και κυρίως στο information technology, ενασχόληση με τα ψηφιακά μουσεία και σταθερή αγάπη για την αρχαία ελληνική γραμματεία, σε περίοδο ανεργίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ο Μιχάλης Κόκκινος αποφάσισε να ενώσει επάγγελμα με χόμπι. Με την υποστήριξη της ομάδας του, αποτελούμενης από προγραμματιστές, 3D artists και αρχαιολόγους, έφτιαξε τη Mobil Optical Illusions, η οποία, προσφάτως, βραβεύτηκε στα Venture Impact Awards που έχει θεσμοθετήσει ο οργανισμός The Hellenic Initiative (THI).
Επεξηγηματικός, με περιεκτικό λόγο, ευγενικός, απάντησε σε κάθε ερώτηση που του τέθηκε μέσω Zoom. Σε δύο, όμως, το βλέμμα του έλαμψε, κάτι που έγινε φανερό ακόμη και μέσω ιντερνετικής σύνδεσης. Η πρώτη λάμψη γέμισε την οθόνη όταν μίλησε για τον πιο αγαπημένο «αναστηλωμένο», μέσω εικονικής πραγματικότητας, χώρο: τη Δήλο. Η δεύτερη, όταν κλήθηκε να απαντήσει για τη σημασία της βράβευσης της MOPTIL από τα Venture Impact Awards του THI.
Κι έτσι, με ένα μικρό ανακάτεμα της «τράπουλας» των ερωτήσεων, ιδού τι είπε με χαμόγελο ως τ’ αφτιά!
Για τη Δήλο:
«Ζούσαν λαμπρά εκείνη την εποχή οι άνθρωποι στη Δήλο. Ήταν κομβικό σημείο για το εμπόριο της εποχής… Έρχονταν σ’ αυτό το τόσο μικρό νησί άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου, διαπραγματεύονταν τα εμπορεύματά τους… Υπήρχαν μαγαζάκια, μικρά ή μεγαλύτερα, σπίτια, πάρα πολλά αγάλματα, ναοί, κτίρια με υπέροχη αρχιτεκτονική και περίλαμπρους υπέροχους κίονες, ψηφιδωτά. Είχε μια πλήρη ζωή αυτό το νησί… Είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό και συγκινητικό να βλέπεις όλες αυτές τις λεπτομέρειες μέσα από την εικονική πραγματικότητα».
Για τη βράβευση των Venture Impact Awards:
«Το βραβείο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Αφενός, γιατί έχει πολύ μεγάλη απήχηση στον ελληνισμό του εξωτερικού – θέλουμε πολύ να γνωρίσει τη δουλειά μας ο Έλληνας του εσωτερικού φυσικά, αλλά και αυτός που ζει εκτός Ελλάδας. Αφετέρου, γιατί της βράβευσης προηγείται μια πάρα πάρα πολύ σοβαρή αξιολόγηση ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψήφιους. Επιπλέον, το βραβείο συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο (σ.σ. 25.000 δολάρια), το οποίο βοηθά όλη την ομάδα του MOPTIL να πάει ένα βήμα παρακάτω».
Η Συνέχεια της Συνέντευξης…
Χάρη λοιπόν στην αρχική ιδέα, την καλή διάθεση, την έρευνα αγοράς και τη συνεργασία των πλέον αρμοδίων, ο Μιχάλης Κόκκινος και η ομάδα του μιλάνε στη γλώσσα των νέων, που δεν είναι άλλη από αυτήν της τεχνολογίας, για το ένδοξο παρελθόν των ελληνικών αρχαιολογικών τόπων. Έχουν στα σκαριά ήδη το επόμενο βήμα, που είναι να δώσουν πνοή και στο πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων, να δούμε δηλαδή τον Σωκράτη, για παράδειγμα, να αναπτύσσει τη φιλοσοφία του μέσω της εικονικής πραγματικότητας!
Πώς προέκυψε η ιδέα της Mobile Optical Illusions;
Από μικρός διάβαζα αρχαία ελληνική γραμματεία. Με συγκινούσαν ιδιαιτέρως οι ιστορίες της αρχαιότητας. Σκεφτόμουν, λοιπόν, πώς θα μπορούσα να εντάξω την πολιτιστική μας κληρονομιά στην τεχνολογία. Βεβαίως, το επαγγελματικό μου background είναι σε τεχνολογικό και εμπορικό τομέα και κυρίως στο information technology, αλλά σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να συνδυάσω αυτό που είχα διαλέξει ως επάγγελμα με αυτό που έχω ως χόμπι.
Ψάχνοντας να βρω, το 2013-14, εάν υπήρχε κάτι αντίστοιχο με αυτό που σκεφτόμουν (σ.σ. εφαρμογές, ειδικά tablets και γυαλιά με τρισδιάστατες εικονικές αναπαραστάσεις του αρχαίου ελληνικού στοιχείου), διαπίστωσα με έκπληξη ότι δεν υπήρχαν παρά δυο τρεις πειραματικές εφαρμογές. Έτσι, προχώρησα στην ίδρυση της startup.
Ποιες ειδικότητες αποτελούν την ομάδα σας;
Καταρχήν, υπάρχει η ομάδα ανάπτυξης του λογισμικού που πλαισιώνεται από τους 3D artists, τους καλλιτέχνες δηλαδή που σφυρηλατούν την αρχαιότητα στον εικονικό κόσμο. Υπάρχουν, φυσικά, και οι προγραμματιστές και οι αρχαιολόγοι, με πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις, που μας συμβουλεύουν ώστε η αναπαράσταση των αρχαιολογικών χώρων να είναι όσο πιο πιστή γίνεται.
Δεν σας κρύβω ότι πρόκειται για επίπονη προσπάθεια, διότι συνέχεια χρειάζονται διορθώσεις σε λεπτομέρειες που δεν μπορούν να προγραμματιστούν. Βεβαίως, χάρη σε αυτήν ακριβώς την επίμονη και λεπτομερή επεξεργασία, το αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερη αξία.
Σε ποιους απευθύνεστε; Ποιο είναι το κοινό που πιστεύετε ότι ενδιαφέρεται για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας;
Οι περιηγητές, όχι τόσο οι τουρίστες… Οι περιηγητές και οι εραστές της Ιστορίας. Έλληνες και ξένοι. Και φυσικά, οι μαθητές. Το όραμα της εταιρείας είναι να κάνει τις νέες γενιές να αγαπήσουν την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τη γλώσσα τους και δεν υπάρχει άλλη γλώσσα για τα νέα παιδιά εκτός από την τεχνολογία.
Πώς μπορεί να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στις εικονικές ξεναγήσεις σας;
Μπορεί να αγοράσει το πρόγραμμα για όποιον ή όποιους χώρους επιθυμεί μέσω του Digi-Past, που θα βρει στο Play Store, μέσω tablets και γυαλιών. Μέχρι στιγμής, πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τις ξεναγήσεις μας. Είναι σημαντικό ότι μεγάλη τουριστική εταιρεία (κάτι που συμβαίνει και με άλλα τουριστικά γραφεία) μας έχει εντάξει σε όλες της τις εκδρομές κι έτσι παρέχουν στους πελάτες τους κάποιο tablet μέσα από το οποίο μπορούν να βλέπουν παράλληλα το παρελθόν του τόπου που επισκέπτονται.
Ο κατάλογος των αρχαιολογικών χώρων που έχετε στη λίστα σας περιλαμβάνει την Ακρόπολη, τη Δήλο, τους Δελφούς, την Κνωσό, το Ασκληπιείο της Κω, τη Λίνδο, την Ολυμπία και τον αρχαιολογικό χώρο της Καρταχένα στην Ισπανία. Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των τοποθεσιών;
Η σπουδαιότητά τους και φυσικά η επισκεψιμότητά τους παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Αποφασίζουμε να επενδύσουμε σε σημεία που θα μας φέρουν πίσω τουλάχιστον τα χρήματα της επένδυσης.
Τελικά η τεχνολογία βοηθά ή ακυρώνει τη μνήμη που δημιουργείται από την αληθινή επίσκεψη σε έναν τόπο;
Η μνήμη κρατά τις πραγματικές εμπειρίες. Ωστόσο, όταν ο πραγματικός κόσμος συνδυάζεται με τον εικονικό, η εμπειρία είναι επαυξημένη.
Προσφάτως, με αφορμή μια έκθεση για το 1821 που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, φτιάξαμε μια σειρά εικονικής πραγματικότητας με εκθέματα. Ο επισκέπτης δηλαδή έβλεπε τον Καραϊσκάκη να «ζωντανεύει» ή να «βγαίνει» καπνός έξω από τον πίνακα.
Αυτό είναι μια προστιθέμενη αξία για τη μνήμη και την εμπειρία. Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε την εικονική πραγματικότητα για να «ζωντανέψουμε» και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου, αλλά φαντάζεστε πώς θα είναι όταν μέσω της τεχνολογίας θα μας ξεναγεί σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο ο Σωκράτης;
***
Venture Impact Makers: Μια σειρά συνεντεύξεων στην αθηΝΕΑ, με τους νικητές των φετινών Venture Impact Awards (VIA) του The Hellenic Initiative. Τα VIA στοχεύουν να ενισχύσουν τις πιο ταλαντούχες επιχειρηματικές ομάδες της χώρας που δεσμεύονται να συνεισφέρουν σε κοινωφελείς σκοπούς. Στα δεύτερα VIA, τα οποία ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο, δόθηκαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 285.000 δολαρίων σε 18 καινοτόμες επιχειρήσεις που συνδυάζουν την εμπορική επιτυχία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και το φιλανθρωπικό έργο. Τα βραβεία θεσμοθετήθηκαν από το THI με την υποστήριξη του Ιδρύματος Helidoni και του Κληροδοτήματος Charles C. Condes.
Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:
Όταν η Ηθική και η Τεχνητή Νοημοσύνη Συναντιούνται στους… Δελφούς
Νευροαρχιτεκτονική: Όταν η Νευροεπιστήμη Συνάντησε την Αρχιτεκτονική