Η Δραματική Τέχνη ως Μέσο Απόκτησης Καλλιτεχνικής Παιδείας

Θέατρο και Παιδιά

Λαμβάνοντας υπόψη τους Στόχους της Ατζέντας της Σεούλ της UNESCO για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, γίνεται κατανοητό ότι η δραματική/θεατρική εκπαίδευση είναι μια ισχυρή δημιουργική διαδικασία και ένας σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας, την απόκτηση της κοινωνικής συνείδησης, την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας σε θέματα τοπικού, παγκόσμιου και διαπολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Γιατί Έχουν Σημασία οι Τέχνες

Οι τέχνες αποτελούν θεμελιώδη συνιστώσα για την ποιοτική ανανέωση της εκπαίδευσης, για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας και για την ισορροπημένη γνωστική, συναισθηματική, αισθητική και κοινωνική ανάπτυξη παιδιών και νέων.

Μέσω των παραστατικών τεχνών γίνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι ενεργοί ακροατές και συμμέτοχοι στον κόσμο που αναπαρίσταται, λειτουργώντας και ως problem solvers.

Μέσω της θέασης και της κατανόησης ενός έργου, τα παιδιά και γενικότερα οι νέοι σχολιάζουν, κάνουν ερωτήσεις, εξερευνούν, μαθαίνουν και αναζητούν βαθύτερα το νόημά του, αφού φτάνουν ακόμα και στο ιστορικό πλαίσιο του συγγραφέα και της εποχής του.

Η ενεργός συμμετοχή παιδιών και εφήβων σε θεατρικές ομάδες εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος αλλά και η θέαση θεατρικών παραστάσεων τα απελευθερώνει στην έκφραση των απόψεων και των συναισθημάτων και στη διατύπωση αξιολογικών κρίσεων για την επανεκτίμηση μιας κατάστασης και την τεκμηρίωση των αποφάσεων.

Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν πως η συχνότερη έκθεση των παιδιών και των νέων στο θέατρο και στις άλλες παραστατικές τέχνες αυξάνει τις μαθησιακές δεξιότητες (αύξηση θετικής διάθεσης και ενδιαφέροντος, διαφοροποίηση τρόπου σκέψης και μάθησης) και έχει κοινωνικο-συναισθηματικά αποτελέσματα (εξωτερίκευση συμπεριφορών, διαμόρφωση χαρακτήρα, ενίσχυση ενσυναίσθησης, κατανόηση και επίλυση προσωπικών και κοινωνικών προβλημάτων).

Επίσης, δύνανται να χρησιμοποιούνται ως ψυχοπαιδαγωγικό διδακτικό μέσο εκμάθησης και άλλων γνωστικών αντικειμένων και να συνδυάζονται και με άλλες δράσεις του σχολικού περιβάλλοντος, καθώς συντελούν στη δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος αγωγής και μάθησης, βελτιώνοντας την ψυχολογία των εφήβων και ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους.

Η ενεργός συμμετοχή παιδιών και εφήβων σε θεατρικές ομάδες εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος αλλά και η θέαση θεατρικών παραστάσεων τα απελευθερώνει στην έκφραση των απόψεων και των συναισθημάτων και στη διατύπωση αξιολογικών κρίσεων για την επανεκτίμηση μιας κατάστασης και την τεκμηρίωση των αποφάσεων.

Ειδικότερα, οι έφηβοι «ξεκλειδώνονται» και ευαισθητοποιούνται σε κοινωνικά θέματα, υιοθετούν μια πιο ώριμη στάση απέναντι σε αυτά, συνειδητοποιούν τον κοινωνικό τους ρόλο και, αποκτώντας ενσυναίσθηση, διαμορφώνουν μια πιο ανεκτική συμπεριφορά απέναντι στους συμμαθητές και στους διαφορετικούς «άλλους».

Εργαστήρια και Παραστάσεις

Στο πλαίσιο της θεατρικής σεζόν παρουσιάζονται εργαστήρια και παραστάσεις που απευθύνονται σε οικογένειες και παιδιά όλων των ηλικιών.

  • Στο Μέγαρο Μουσικής, η ομάδα Patari Project, χρησιμοποιώντας την τεχνική της πλατφόρμας, δημιουργεί εικόνες, ρυθμούς, τοπία, ήχους, χαρακτήρες και ζωντανεύει διαφορετικούς κόσμους με τον Μπαλ στον αέρα (4 έως 10 ετών), διηγώντας την ιστορία της Μαριλού, ενός κοριτσιού που, ακολουθώντας το μπαλόνι της, τον Μπαλ, ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς και φανταστικούς (7.5.2023).
  • Την ίδια ημερομηνία, το «Αβγώ», που απευθύνεται σε βρέφη από την ηλικία των 10 μηνών και σε παιδιά έως 3 ετών, σε σύλληψη ιδέας του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Στέλλας Σερέφογλου (σκηνοθεσία, επιμέλεια κίνησης), αποτελεί μια αξέχαστη πολυαισθητική εμπειρία, με σκηνική δράση και ζωντανή μουσική, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους πολύ μικρούς θεατές.
  • Η Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεχίζοντας τις επιτυχημένες παραστάσεις της βρεφικού θεάτρου, παρουσιάζει το νέο πρωτότυπο έργο «Η Βασίλισσα των Πάντων» (7.5.2023) που σκηνοθετεί ο κωμικός Λάμπρος Φισφής για παιδιά από 10 μηνών ως 3 ετών, με όχημα τη φαντασία.
  • Στον Κήπο του Μεγάρου, πραγματοποιείται «Το Φως, ο Ήχος και τα Τέσσερα Στοιχεία», ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο εξερεύνησης των ήχων και του φωτός μέσα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας), οδηγώντας παιδιά 7-12 ετών σε έναν πολύχρωμο και μελωδικό κόσμο (7, 14, 21, 28.5.2023).
  • Στο Σύγχρονο Θέατρο παρουσιάζεται η κωμωδία «Είμαστε Πάτσι» του Volker Ludwig σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι (7.5.2023). Το έργο πραγματεύεται ένα από τα πιο σημαντικά διαχρονικά κοινωνικά θέματα: την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών, με απλό, αυθόρμητο και διασκεδαστικό τρόπο.
  • Στο θέατρο Σφενδόνη, η ομάδα Αθώο Σώμα ανεβάζει την «Πλαστελίνη» του Ρώσου συγγραφέα Vassily Sigarev, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Σκουρλή, έργο κατάλληλο για εφήβους άνω των 13 ετών. Πρωταγωνιστής είναι ο Μαξίμ, ένα νεαρό αγόρι που ζει μαζί με τη γιαγιά του σε έναν κόσμο γεμάτο απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα τους, όχι τόσο το φαγητό τους όσο τη βότκα ή τη δόση τους. Σε αυτή την εξαθλιωμένη, οικονομικά και ηθικά κοινωνία, όπου η βία και ο κυνισμός ολοένα μεγαλώνει, ο Μαξίμ παλεύει να επιβιώσει από την αδικία, τη διαφθορά και τη σκληρότητα, προσπαθώντας να βρει έναν διαφορετικό τρόπο επιβίωσης.
  • Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ανεβαίνει το διαχρονικό σαιξπηρικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που προτείνεται για θεατές άνω των 16 ετών. Ένα έργο που υμνεί τον νεανικό έρωτα, «ως κάτι που ξεπετάγεται ζωντανό μέσα από τον θάνατο και τολμά ν’ ανθίσει μέσα στην ασχήμια».
  • Στο θέατρο REX-Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», στην Εφηβική Σκηνή, ο Θάνος Τοκάκης σκηνοθετεί την παράσταση «Ιστορίες για να μην Κοιμάσαι», βασισμένη σε έργα του Greig Noël («Tin Soldier», «Hood in the Wood» και «Tasty Tale»), που μπλέκονται με τις αναζητήσεις, τα όνειρα και τους εφιάλτες των νέων στην Ελλάδα του 2022.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Άψογος «Θερισμός» στο Θέατρο 104

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τα Σπουδαία…

Είδαμε το «Σίρλεϊ» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+