«Αν δεν το κάνεις μόνος σου, δεν θα το κάνει κανείς», φαίνεται να είναι η φράση που κινητοποίησε την πρωτοβουλία Ecogenia να οργανώσει και να εκπαιδεύσει νέους για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μια bottom up προσέγγιση σε διάφορες περιοχές τις Ελλάδας, με εκπαιδευτική δράση για την ενημέρωση και την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.
Tους συνάντησα στο Λιτόχωρο, λίγο πριν πάρουν τα φτυάρια τους για να καθαρίσουν τα μονοπάτια στο πλαίσιο της προετοιμασίας της δράσης «Όλυμπος 2024» και εκεί μου εξήγησαν τι σημαίνει Ecogenia και πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της.
«Η Ecogenia είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με αποστολή την κινητοποίηση των νέων για την επιτάχυνση της κλιματικής δράσης σε τοπικό επίπεδο μέσω του μοντέλου της κοινωνικής υπηρεσίας.
Ο οργανισμός βρίσκεται στο 3ο έτος λειτουργίας του. Ιδρύθηκε το 2021 με πρωτοβουλία δύο επαναπατρισμένων Ελληνίδων της διασποράς, της Λίας Παπάζογλου και της Έρικας Σπαγάκου.
Όραμά μας είναι να “καλλιεργήσουμε” μια γενιά ενεργών πολιτών για το κλίμα που θα εργάζεται από κοινού για μια βιώσιμη και ανθεκτική Ελλάδα», μου εξηγεί ο Άγγελος Ορφανίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της δράσης.
«Ουσιαστικά, θέλουμε να δώσουμε σε κάθε νέο και νέα 18-30 ετών στην Ελλάδα την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα έτος αμειβόμενης προσφοράς για το περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας περιβαλλοντικές τοπικές ανάγκες στις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ παράλληλα θα αποκτά κρίσιμες επαγγελματικές δεξιότητες.
Σε αυτή μας την προσπάθεια συνεργαζόμαστε με τοπικές κοινότητες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρωτοβουλίες, ιδρύματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που μοιράζονται τη στόχευσή μας να ενδυναμώσουμε τη νέα γενιά μέσω ενός “κινήματος ενεργών πολιτών” ώστε να μπορεί να δράσει για το μέλλον της. Έχουμε επιλέξει να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας αναζητώντας συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν ήδη απτό αντίκτυπο στην κοινωνία και που προωθούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Θέλουμε να ενισχύσουμε αυτές τις φωνές, ώστε να επέλθει μια στροφή στην ελληνική κοινωνία: η κοινωνική υπηρεσία και η ενεργή εμπλοκή των πολιτών να αποτελέσουν βασικό κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας, ώστε να δίνονται λύσεις στα προβλήματα που εκάστοτε αντιμετωπίζουν. Βασικοί μας συνεργάτες σε όλο αυτό είναι πάντα οι νέοι που συμμετέχουν στα προγράμματά μας και οι τοπικές κοινωνίες στις κοινότητες υποδοχής που φιλοξενούν τις δράσεις μας».
Πώς επωφελείται η κοινωνία;
Στην Ecogenia πιστεύουμε ότι οι λέξεις-κλειδιά για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την ανθεκτικότητα της εκάστοτε κοινωνίας είναι η ενεργός δράση, η συνεργασία, η προσφορά, ο προσανατολισμός στις λύσεις και η προάσπιση του κοινού συμφέροντος. Αυτό επιδιώκουμε καθημερινά να το κάνουμε πράξη, εμπνέοντας τη νέα γενιά να διεκδικήσει και να κατακτήσει το μέλλον που της αξίζει.
Πώς επιτυγχάνεται αυτό πρακτικά;
Το μοντέλο της κοινωνικής υπηρεσίας –ή υπηρεσίας του ενεργού πολίτη– επιφέρει πολλαπλά κοινωνικά οφέλη. Κινητοποιεί τη νέα γενιά ώστε να καθίστανται ενεργοί πολίτες και φορείς δράσης στην κοινωνία, καλλιεργεί ένα πιο καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, καταπολεμά την ανεργία των νέων και ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες στις κοινότητες υποδοχής, απαντώντας σε βασικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Είναι win-win-win!
Τι είναι το «Όλυμπος 2024»;
Το «Όλυμπος 2024» είναι το πρώτο πρόγραμμα κοινωνικής υπηρεσίας της Ecogenia, που θα πραγματοποιηθεί στο Λιτόχωρο, την κυριότερη είσοδο του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου ως και τις 5 Ιουλίου 2024 και θα συνδυάσει δράσεις γύρω από τον οικοτουρισμό και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών στις παρα-ολύμπιες ζώνες και στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, 8 νέοι 18-30 ετών, που θα επιλεχθούν μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία υποβολής αιτήσεων και συνεντεύξεων, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν καίριες επαγγελματικές και πράσινες δεξιότητες, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν ενεργά στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής κοινωνίας και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Για αυτό το πρόγραμμα, έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου και με άλλους τοπικούς φορείς και συλλόγους. Το έργο αποτελεί επίσης μέρος μιας στρατηγικής συνεργασίας με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το Σώμα Προστασίας του Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα 11 μελών από το πρόγραμμα και την ηγεσία του σώματος θα βρεθεί στην Ελλάδα για διάστημα δύο μηνών και θα εργαστεί με την ομάδα της Ecogenia στο πεδίο, ώστε να ενσωματωθούν οι βέλτιστες πρακτικές από το CCC σχετικά με τον οικοτουρισμό και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το CCC μετράει ήδη πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας στην ετοιμότητα, πρόληψη και ανακούφιση από φυσικές καταστροφές.
Πώς χρηματοδοτείται/στηρίζεται η δράση;
Έχουμε την τιμή το έργο μας να υποστηρίζεται από θεσμικούς φορείς, ιδρύματα, εταιρικούς εταίρους αλλά και ιδιώτες. Για τη συγκεκριμένη δράση, είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε δίπλα μας συνεργάτες όπως την Πρεσβεία των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ελλάδος, τα Ιδρύματα Helidoni, Firehouse Fund και Good Moves Initiative, τη Raycap, καθώς και πολλούς ιδιώτες και κάποιους ακόμα εταίρους που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Φυσικά αναζητούμε πάντα επιπλέον υποστήριξη, και συγκεκριμένα χρηματοδοτική ενίσχυση για αυτό τον προγραμματικό κύκλο. Έτσι, αν κάποιος ενδιαφέρεται να στηρίξει τις προσπάθειές μας για την ενδυνάμωση της νέας γενιάς και την προστασία του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, τον/την καλούμε να έρθει σε επαφή με την ομάδα μας και να επενδύσει σε μία βιώσιμη και ανθεκτική Ελλάδα.
- Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την οργάνωση και τη δράση εδώ ή ακολουθώντας τα κανάλια στο Instagram και στο Linked In.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Έμφυλη Βία στο Πανεπιστήμιο: Η Έρευνα του ΑΠΘ
#BraveNewPlanet: Ο Πλανήτης Γη και η Πρόκληση της Κλιματικής Κρίσης