Η Καλύτερη Συνταγή για τους Στόχους του 2019

Μπήκε για τα καλά το 2019 και οι συζητήσεις περί στόχων δίνουν και παίρνουν. Η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί για πολλούς από εμάς αλλαγή και φέρει ένα συναίσθημα αισιοδοξίας για όσα μπορούμε να αλλάξουμε και να πετύχουμε ατομικά, στην καθημερινότητά μας και στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Αν δεν έχετε γράψει τους στόχους σας για φέτος – ακόμα κι αν δεν πιστεύετε σ’ αυτή την πρακτική – σας καλώ να εμπνευστείτε από την παρακάτω συνταγή.

Υλικά:

1 Μολύβι / στυλό
1 Τετράδιο
Ησυχία (ή φασαρία αν σας βοηθάει στη συγκέντρωση)

Προετοιμασία:
Διαλέξτε ένα χώρο που σας εμπνέει και όπου μπορείτε να συγκεντρωθείτε – χωρίς παρεμβολές από συγκατοίκους, παιδιά, κατοικίδια κ.λπ. Καθίστε αναπαυτικά και με τα μάτια κλειστά πάρτε μερικές αναπνοές για να χαλαρώσετε και να αφήσετε πίσω σας σκέψεις και υποχρεώσεις της ημέρας. Ανοίξτε το τετράδιο σας σ’ ένα λευκό φύλλο (αν έχετε ένα καινούριο τετράδιο, ακόμα καλύτερα). Πριν απαντήσετε τα παρακάτω ερωτήματα, εστιάστε στο τι είναι σημαντικό για εσάς (και όχι για να εντυπωσιάσετε τους γύρω σας) και απαντήστε όλες τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια. Όσο διαλέγετε τους στόχους σας, αφήστε στην άκρη τα “πρέπει” και ονειρευτείτε!

Βήμα 1ο
Ξεκινάμε με μια ανασκόπηση του 2018. Στην αριστερή σελίδα, γράψτε “τι πήγε καλά το 2018” και στα δεξιά “τι δεν πήγε καλά το 2018”. Πάρτε τον χρόνο σας όσο απαντάτε…

Βήμα 2ο
Εν συνεχεία, φανταστείτε το χρόνο που μόλις άρχισε, και σ’ ένα νέο φύλλο γράψτε “τι θέλετε να κρατήσετε στη ζωή σας το 2019” και “τι αφήνετε πίσω σας”. Τέλος, γράψτε περιφραστικά πώς θέλετε να νιώθετε το 2019 (π.χ. έτοιμη να αντιμετωπίσω νέες προκλήσεις με θάρρος).

Βήμα 3ο
Ώρα να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Σκεφτείτε τις σημαντικές ενότητες της ζωής σας και γράψτε τις σε μια νέα σελίδα, χωρίζοντάς την σε ίσα μέρη – όπως σχέσεις, δουλειά, υγεία. Σε κάθε στήλη καταγράψτε τους στόχους που έχετε – τι θέλετε να κρατήσετε και τι αφήνετε πίσω σας. Όσο πιο συγκεκριμένοι οι στόχοι, τόσο πιο επιτεύξιμοι. Μη φοβηθείτε να προκαλέσετε λίγο τον εαυτό σας θέτοντας στόχους που θέλετε πολύ να πετύχετε, αλλά φαντάζουν δύσκολοι. Παράλληλα, σκεφτείτε ρεαλιστικά πόσα μπορείτε να πετύχετε.

Εκτέλεση:

Βήμα 4ο
Κάθε έναν από τους στόχους σας, χωρίστε τον σε λεπτομερή βήματα, ώστε αύριο κιόλας να μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα από αυτά.

Βήμα 5ο
Όμως, γιατί να το καθυστερείτε. Κάντε το πρώτο βήμα για έναν από τους στόχους σας σήμερα κιόλας – στη βράση κολλάει το σίδερο!

Βήμα 6ο
Θέστε τρεις υπενθυμίσεις στο κινητό σας: για την 1η του Απριλίου, 1η Ιουλίου και 1η Οκτωβρίου, ούτως ώστε να θυμηθείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στους στόχους που θέτετε σήμερα. Στα ορόσημα αυτά, αναλογιστείτε την πρόοδο που έχετε κάνει και σκεφτείτε αν θέλετε να αλλάξετε κατεύθυνση ή να συνεχίσετε στην πορεία που χαράξατε. Έτσι θα έχετε περισσότερες ευκαιρίες να εξελίξετε όσα θέλατε στην αρχή του χρόνου ή να αναθεωρήσετε, αφήνοντας πίσω στόχους που δεν σας εξυπηρετούν.

Πολλές χρονιές έχω καθίσει στις 31 Δεκεμβρίου, έχω οραματιστεί όσα θέλω να φέρει ο νέος χρόνος και έχω καταγράψει λεπτομερείς στόχους. Έχω πετύχει μερικούς, αγνοήσει κάποιους και επαναφέρει άλλους για την επόμενη χρονιά. Άλλες χρονιές δεν ήθελα να δεσμευτώ από συγκεκριμένους στόχους, έτσι έγραψα μόνο μερικές λέξεις σαν κατευθυντήριες γραμμές σ’ ένα χαρτί. Η επιλογή είναι δική σας. Αναλογιστείτε τι έχετε ανάγκη και αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να σκεφτείτε την χρονιά που πέρασε και να ονειρευτείτε την χρονιά που θα έρθει, προκαλώντας τον εαυτό σας να πειραματιστεί, να δοκιμάσει, να εξελιχθεί.

Καλή Χρονιά!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Well~Being
Well~Being

Η Αλεξία Εμμανουλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο University of Bristol και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, στο University College London. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος, αλλά το 2013 αποφάσισε να μεταπηδήσει στον χώρο του Μάρκετινγκ, επιθυμώντας μια πιο δημιουργική απασχόληση. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορεί κοντά στην φύση. Αγαπάει την γιόγκα, το τρέξιμο και τους πειραματισμούς στην κουζίνα. Λατρεύει να ανακαλύπτει νέα ερεθίσματα και να ταξιδεύει. Μέσω της στήλης της στην αθηΝΕΑ, θα αναζητήσουμε μαζί το δρόμο προς την ευεξία.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+