Η Κλιματική Αλλαγή Πλήττει Πρωτίστως τις Γυναίκες

Κλιματική αλλαγή και γυναίκες

Οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας. Εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά, πλήττουν σχεδόν κάθε γωνιά της Γης και αφήνουν το πιο δυσάρεστο και δυσεπίλυτο αποτύπωμα στη ζωή των ανθρώπων.

Η κλιματική αλλαγή, εξαιτίας της οποίας προκαλούνται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχει έμφυλο πρόσημο. Ενισχύει τις υπάρχουσες ανισότητες, τους επιλεκτικούς άγραφους κανόνες που διαμορφώνουν ανάλογα με το φύλο την πρόσβαση στους πόρους, την εκπαίδευση, τη χρήση του χρόνου, την εργασία και την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Με πολύ απλά λόγια, όταν ένας τόπος πλημμυρίσει ή καεί και, εκ των πραγμάτων, διαταραχθεί η οικονομία του, οι γυναίκες θα μείνουν πρωτίστως χωρίς δουλειά, εκείνες πρωτίστως θα χάσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία, εκείνες θα πάνε ένα ακόμη βήμα τη ζωή τους πίσω.

Η Έρευνα

Η έρευνα «Οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και τα επίπεδα προετοιμασίας των γυναικών ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης», που επικεντρώθηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Αποδεικνύει «τη μεγάλη ευαλωτότητα  των γυναικών στην εποχή της κλιματικής κρίσης και πιστοποιεί την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ που κάνει λόγο για αυξανόμενη έμφυλη ανισότητα σε συνθήκες ακραίων κλιματικών αλλαγών», όπως είπε η επικεφαλής του Συμβουλίου Συμπερίληψης και Διαφορετικότητας και διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Bayer Ελλάς Αγγέλικα Τζέμου, στη σχετική συνέντευξη Τύπου.

Η δυσανάλογη επιρροή της κλιματικής κρίσης για τις γυναίκες και τα κορίτσια ενισχύει τις υπάρχουσες ανισότητες και, όπως επισήμανε η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα, εκείνες «αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην προσαρμογή του κλίματος, σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, αυξημένη απλήρωτη φροντίδα και οικιακή εργασία και υψηλότερο κίνδυνο βίας λόγω των σύνθετων επιπτώσεων της κρίσης».

Η Σκοτεινή Πλευρά της Έμφυλης Ανισότητας

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Lean In Network Greece (Athens) για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, με την ευγενική χορηγία της Bayer Ελλάς, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαμόρφωση πολιτικών σχεδιασμών, που φωτίζει αναμφισβήτητα τις πολύπλευρες διαστάσεις της κλιματικής κρίσης και της διάστασης του φύλου.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει και τη σκοτεινή πλευρά της έμφυλης ανισότητας.

Ποιος μπορεί να δεχτεί ανερυθρίαστα, για παράδειγμα, πως υπάρχουν ακόμη γυναίκες στην ελληνική ύπαιθρο οι οποίες, όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραία καιρικά φαινόμενα, περιμένουν τον σύζυγό τους να τους πει τι να κάνουν; Πως η απώλεια εργασίας αφορά περισσότερο εκείνες; Πως σχεδόν 2 στις 3 γυναίκες δεν γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ και αντίστοιχο ποσοστό δεν γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες; Πως 1 στις 3 νέες γυναίκες ηλικίας 20-29 ετών δηλώνουν επιθυμία να αλλάξουν τόπο διαμονής καθώς είναι συμβατή με τη φάση ζωής τους και την επιθυμία τους για περισσότερες ευκαιρίες;

Φόβος, Ανασφάλεια, Αγωνία

Όπως επισήμανε η Αρετή Γεωργιλή, συνεπικεφαλής του Lean In Network Greece (Athens), «Η έρευνα μας έδειξε ότι οι γυναίκες είναι πολύ λίγο προετοιμασμένες, ακόμη και σήμερα, να αντιμετωπίσουν μια πιθανή, νέα καταστροφή, ενώ πολλές από αυτές, κυρίως στις νεαρές ηλικίες, δηλώνουν επιθυμία να εγκαταλείψουν την περιοχή τους και να αναζητήσουν περισσότερες ευκαιρίες αλλού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος».

Η έρευνα που έγινε σε δείγμα 300 εργαζόμενων και μη εργαζόμενων, με παιδιά και χωρίς παιδιά, ημι-αστικών και αγροτικών περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, ανέδειξε εκτός από τις επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση και την ανεξαρτησία των γυναικών και τις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Το 82% στη Θεσσαλία και το 97% εκείνων στον Έβρο ανέφεραν ότι η ψυχική τους υγεία επηρεάστηκε σημαντικά. Και, πιο συγκεκριμένα, οι διαταραχές άγχους επηρέασαν πάνω από τις μισές (56%), το μετατραυματικό στρες το 39%, η κατάθλιψη το 32% και η οξεία αντίδραση στρες το 22%.

Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο φόβος, η αγωνία και η ανασφάλεια επικρατούν. Και οι γυναίκες ζητούν μεγαλύτερη κρατική υποστήριξη και δηλώνουν πως (επιτέλους) η κύρια προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούν στον εαυτό τους και να κάνουν περισσότερα πράγματα για τη δική τους ευημερία, να έχουν εργασία και ανεξαρτησία. Αιτήματα που λίγο πολύ παραμένουν ανικανοποίητα για μεγάλο ποσοστό γυναικών ανεξαρτήτως κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ο Δημόσιος Χώρος δεν Τιμά τις Γυναίκες

Μυρτώ Παπαθάνου | Καλή Επένδυση Είναι Αυτή που σε Ενθουσιάζει

Αύξηση Θερμοκρασίας Κατά 1°C: Επηρεάζεται το Παγκόσμιο ΑΕΠ;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+