Αύξηση Θερμοκρασίας Κατά 1°C: Επηρεάζεται το Παγκόσμιο ΑΕΠ;

Αύξηση Θερμοκρασίας

Βρήκα τόσο συγκλονιστική την προσέγγιση ενός νέου paper που διάβασα για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που θεώρησα ότι αξίζει την προσοχή σας.

Η έρευνα δύο οικονομολόγων, του Adrien Bilal και του Diego R. Känzig των Πανεπιστημίων Harvard και Northwestern αντιστοίχως, υποστηρίζει ότι έχουμε πέσει έξω δραματικά στις εκτιμήσεις μας σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές ζημιές από την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, υπολογίζουν ότι οι ζημιές αυτές είναι έξι φορές μεγαλύτερες απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα!

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια διαφορετική μεθοδολογία για να αντλήσουν τα συμπεράσματά τους, τα οποία έχουν δυνητικά τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις δράσεις για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας.

Σκεφτείτε το ως εξής. Μέχρι τώρα, η ζημιά που θα υποστούν οι οικονομίες από την κλιματική αλλαγή θεωρούσαμε ότι θα είναι μεγάλη. Έμοιαζε όμως μακρινή και, όπως ξέρουμε τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες, συχνά βάζουμε πιο ψηλά το βραχυπρόθεσμο όφελος από το μακροπρόθεσμο κόστος. Ίσως δε να μην έμοιαζε αρκετά μεγάλη ώστε να μας ταρακουνήσει να κάνουμε άμεσα κάτι.

Αν, όμως, οι υπολογισμοί των Bilal και Känzig είναι ακριβείς, η εξίσωση αλλάζει. Σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό που ακόμα και μεμονωμένες χώρες και κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να ενεργοποιηθούν, ακόμη κι αν πολλές άλλες χώρες δεν πράξουν ανάλογα, πολύ απλά γιατί το κόστος της αδράνειας είναι, και σε οικονομικούς όρους, ολέθριο.

Πόσο ολέθριο; Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1°C οδηγεί σε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 12%. Για μια τάξη μεγέθους, το 2009, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,4%, ενώ στον απόηχο της πανδημίας κατά 3,1%. Η οικονομική καταστροφή που παρουσιάζουν είναι συγκρίσιμη με έναν συνεχιζόμενο, μόνιμο πόλεμο.

Είμαστε, άραγε, έτοιμοι για ένα τέτοιο μέλλον;

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μια Θλιβερή Πρωτιά για τις ΗΠΑ

Ακριβή μου Σοκολάτα!

From Farm to Fork με Ξεναγό την Έφη Λαζαρίδου

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+