Οι Μικροί Οινοποιοί Μεγαλώνουν Αισθητά

Οι μικροί οινοποιοί έχουν πάθος και μεγάλη δύναμη μέσα τους. Γι’ αυτό εξάλλου τόλμησαν να δημιουργήσουν ή να συνεχίσουν μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις σε δύσκολους καιρούς. Οι μικροί οινοποιοί αγαπούν σε βάθος το σταφύλι και το αντιμετωπίζουν σαν μωρό που μεγαλώνει στην οικογένειά τους.

Οι μικροί οινοποιοί έχουν μεγάλα όνειρα για τα κρασιά τους και παλεύουν καθημερινά γι’ αυτά. Οι μικροί οινοποιοί αποφάσισαν, για τον λόγο αυτό, να ενώσουν τις δυνάμεις τους το 2018 και να φτιάξουν τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος – ΣΜΟΕ, ο οποίος πραγματοποίησε φέτος την 5η και πιο επιτυχημένη έκθεσή του έως σήμερα.


Την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, η Αίθουσα Μηχανουργείο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων γέμισε από αληθινά χαμόγελα και ποιοτικά κρασιά 52 οινοποιείων στην 5η έκθεση «Μικροί Οινοποιοί 2024» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος – ΣΜΟΕ. Η θετική ενέργεια δεν σταματούσε στιγμή να φορτίζει την ατμόσφαιρα και να μπολιάζει με νέες συζητήσεις, γνωριμίες, ανακαλύψεις τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τους επισκέπτες.


Οι εκατοντάδες επισκέπτες έδειχναν να απολαμβάνουν την ευκαιρία που τους δινόταν, το να δοκιμάσουν ιδιαίτερα κρασιά από ολόκληρη την Ελλάδα. Κρασιά από ελληνικές ποικιλίες, κάποιες από αυτές σπάνιες, αλλά και διεθνείς ποικιλίες που έχουν βρει μοναδική έκφραση στην ελληνική γη. Κρασιά διαφορετικών στιλ, μερικά από αυτά αρκετά ασυνήθιστα.

Εξίσου έντονο ήταν το ενδιαφέρον που εκδήλωναν να μάθουν, να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους παραγωγούς, να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο τις γνώσεις τους, να αγκαλιάσουν νέες προτάσεις, ρηξικέλευθες ενίοτε, να κρατήσουν σημειώσεις για να μην ξεχάσουν αυτό που τους πρόσφερε η έκθεση. Όπως επίσης και να γευτούν ελληνικά τυριά από το Τυροκομείο Κωσταρέλου, αληθινό προζυμένιο ψωμί από το Betty’s Bakery, αλλά και νόστιμα τυροκούλουρα και άλλα προϊόντα από τον Φούρνο Δαρεμά.

Οι δύο κλειστές γευσιγνωσίες με παλιές χρονιές που παρουσίασε ο Κώστας Προβατάς DipWSET απέδειξαν περίτρανα ότι η ποιοτική δουλειά που γίνεται από τα μικρά οινοποιεία στον χώρο του κρασιού αξίζει την προσοχή όλων μας. Τα κρασιά των περισσότερων παραγωγών παλαιώνουν θαυμάσια και τα περισσότερα εξ αυτών είχαν ακόμη δρόμο μπροστά τους για να φτάσουν στο peak της ζωής τους, πράγμα που εξέπληξε τους πάντες, ακόμη και τον ίδιο τον εισηγητή την ώρα της παρουσίασης.

Επίσης, η ημερίδα για τον οινοτουρισμό, στο πλαίσιο της οποίας ακούστηκαν πολύ κατατοπιστικές εισηγήσεις σημαντικών ακαδημαϊκών και επαγγελματιών από τον χώρο του οινοτουρισμού, τράβηξε την προσοχή όλων και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, ενώ άνοιξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλλον.

Ο ΣΜΟΕ ξεκίνησε με 21 μέλη και σήμερα έχει φτάσει  αισίως τα 67, ενώ πρώτη φορά φέτος η έκθεση είχε έντονο και το γυναικείο στοιχείο. Στον ΣΜΟΕ, πιστεύω βαθιά, ότι βρίσκεται το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Η επιτυχία του έγκειται στο ότι δίνει ίσες ευκαιρίες προβολής σε μικρούς οινοποιούς και τους εξισώνει από πλευράς προβολής και δημοφιλίας με τους μεγαλύτερους.

Είναι ένας χώρος όπου μπορούν να ανθίζουν οι πειραματισμοί με πιο άγνωστες ελληνικές ποικιλίες και να προβάλλονται προς τα έξω οι οινοποιητικές παραδόσεις κάθε τόπου της ελληνικής γης – έστω και αν αυτά δεν θα αποτελούσαν πρώτες επιλογές για μεγάλα οινοποιεία λόγω του περιορισμένου οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο ΣΜΟΕ βοηθά με τόλμη όλους τους νέους οινοποιούς, αλλά και τους παλαιότερους που έχουν τους ίδιους στόχους, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις των αγορών και να δημιουργήσουν μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό και τεχνικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται.

Φέτος, ο ΣΜΟΕ φάνηκε να τραβάει πιο έντονα και το βλέμμα της πολιτείας. Την έκθεση επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οινοποιεία της Θεσσαλίας που ταλαιπωρήθηκαν από τις καταστροφές το 2023, αλλά και για τα θέματα της ενέργειας που απασχολούν όλους τους παραγωγούς. Έμεινε πολλή ώρα συνομιλώντας και ακούγοντας αιτήματα και προτάσεις, ενώ έδωσε τις δικές του κατευθύνσεις ώστε να στηριχθούν οι προσπάθειες που κάνουν οι οινοποιοί.

Την ίδια μέρα και λίγο αργότερα επισκέφθηκε την έκθεση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την παρουσία τόσων οινοποιών αλλά και με το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Αναφέρθηκε στο θέμα του οινοτουρισμού, που θεωρεί ότι πρέπει να συνδυαστεί και με τη γαστρονομία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, λάτρης του κρασιού, αφιέρωσε πολλή ώρα περνώντας από όλα σχεδόν τα οινοποιεία, δοκιμάζοντας διαφορετικά κρασιά, ενώ χάρηκε ιδιαίτερα για την εικόνα που αντίκρισε, τον κόσμο να έχει γεμίσει ασφυκτικά τον χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι.

Τη Δευτέρα, παρόντες στην έκθεση ήταν η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, αρμόδια για ειδικά θέματα, όπως ο οινοτουρισμός. Συνομίλησε, μεταξύ άλλων, και με τις γυναίκες οινοποιούς, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται συνέχεια, και γεύτηκε κρασιά από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Μύρων Φλουρής, που ενημερώνεται τις τελευταίες εβδομάδες για όλα όσα γίνονται στον χώρο του οινοτουρισμού, άκουσε και εκείνος τους επιστήμονες του χώρου που τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα.


Ήταν ένα διήμερο γεμάτο όμορφες στιγμές και αισιοδοξία για την εξέλιξη και το μέλλον του ελληνικού κρασιού.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

ΣΜΟΕ | Οι Μικροί Οινοποιοί Φέρνουν Όλη την Ελλάδα στην Τεχνόπολη

Virtual Wineries στην Ελλάδα: Έχει… NOEMA

E-Book Carpe Vinum | 11ο Τεύχος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+